Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskazania poziomu benzyny wreszcie opanowane

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym sie podzielić z kolegami wynikami mojej walki z błądnymi wskazaniami wskaźnika paliwa. Może komuś się przyda. A wiem, że kilkiu kolegów ma problem z błędnymi wskazaniami poziomu paliwa i doszło do wniosku, że TTTM.

Otóż od czasu jak kupiłem furkę wskazówka wskaźnika paliwa cały czas pokazywała 0, gdy podczas jazdy było słychać radosne chlupotanie paliwka w baku.

Mierzyłem i sprawdzałem dosłownie wszystko (idąc po schemacie elektrycznym).

Aż wreszcie kolega slawek2op naprowadził mnie na pewien trop. Okazało sie, że w samym zegarze (wskażniku paliwa) dwa druciki odpowiedzialne za wychylanie wskazówki były połączone do bolczyków (te bolczyki z kolei miały kontakat ze ścieżką z tyłu zagarów) za pomocą jakby to nazwać takich samoprzylepnych piegów. Po sugestii w/w kolegi piegi zerwałem i kabelki przylutowałem do bolczyków. Niestety materiał bolczyków jakby to powiedzieć nie bardzo przyjmował cynę i długo sie narobiłem żeby jako takie połączenie uzyskać.

Oczywiście po zmontowaniu wszystkiego do kupy wskaźnik wreszcie zaczął działać yay.gif ale męczył mnie brak stabilności w tych wskazaniach (co chwilę się zmianiały). Postanowiłem zakupić pastę lutowniczą która powoduje polepszenie przylegania cyny do róznych materiałów podczas lutowania.

Po zlutowaniu jeszcze raz kabelków przy uzyciu wspomnianej pasty wreszcie uzyskałem jako takie połączenie. A wskazówka od paliwa wreszczie przestała latać jak szalona.

W chwili obecnej przejechałem juz około 1500km z tak poprawionym wskaźnikiem i wskazówka nie zmienia położenia jak chce (nawet przy niewielkiej ilości paliwa). Za każdym razem przy odpalaniu silnika wskazówka wędruje w to samo miejsce w którym była przy jego wyłączaniu.

Jedyny minus jest taki, że wskazówka przesuwa sie bardzo powoli do i dopiero po około 20s od przekręcenia kluczyka pokazuje rzeczywisty stan.

Wniosek jest taki: w wiekszości przypadków (przynajmniej tak mi sie wydaje) za błędne wskazania ilości paliwa odpowiedzialny jest niewłaściwy kontakt tych drucików z bolczykami w zegarze.

Być może TTTM ale nic nie stoi na przeszkodzie aby fabrykę we własnym zakresie poprawić waytogo.gif

Pozdrawiam

(sorry za długi post ale z braku zdjęć chciałem to w miare dokładnie opisać)

Napisano

w dwóch rodzajach zegarów jakie mam - bez i z obrotomierzem paliwomierz działa tak samo : porusza się bardzo powoli i nie reaguje praktycznie na przechyły samochodu . Inaczej pisząc wskazówka jest bardzo stabilna .Co do dokładności wskazań jest niedobrze bo połowę baku sygnalizuje nie na kresca 25 a tej tuż nad czerwonym polem. Jednocześnie gdy wskazówka leży już na słupku w baku jest jeszcze około 10 l .

Napisano

> w dwóch rodzajach zegarów jakie mam - bez i z obrotomierzem

> paliwomierz działa tak samo : porusza się bardzo powoli i nie

> reaguje praktycznie na przechyły samochodu . Inaczej pisząc

> wskazówka jest bardzo stabilna .Co do dokładności wskazań jest

> niedobrze bo połowę baku sygnalizuje nie na kresca 25 a tej tuż

> nad czerwonym polem. Jednocześnie gdy wskazówka leży już na

> słupku w baku jest jeszcze około 10 l .

U mnie też wskazówka jest w miarę stabilna i pokazuje chyba rzeczywisty stan paliwa wink.gif. Tylko nie wiem kiedy, bo gdy silnik jest ciepły pokazuje mi więcej paliwa, a gdy zimny mniej zlosnik2.gif.

Normalne to jest?

pzdr

Napisano

> gdy silnik

> jest ciepły pokazuje mi więcej paliwa, a gdy zimny mniej .

biglaugh.gif

> Normalne to jest?

przerobiłem dwie astry i co najmniej trzy zestawy zegarów

i śmiem twierdzić ze TTTM

20.GIF

pzdr

Napisano

> przerobiłem dwie astry i co najmniej trzy zestawy zegarów

> i śmiem twierdzić ze TTTM

> pzdr

A to jeszcze jedno, tym razem poza tematem. Co znaczy ten skrót TTTM? Kiedyś coś mi się obiło o uszy ale już zapomniałem frown.gif

Napisano

> A to jeszcze jedno, tym razem poza tematem. Co znaczy ten skrót TTTM?

> Kiedyś coś mi się obiło o uszy ale już zapomniałem

TTTM- Ten Typ Tak Ma wink.gif

Napisano

> TTTM- Ten Typ Tak Ma

Dzięki Wielkie 20.GIF

Napisano
  • Autor

> U mnie też wskazówka jest w miarę stabilna i pokazuje chyba

> rzeczywisty stan paliwa . Tylko nie wiem kiedy, bo gdy silnik

> jest ciepły pokazuje mi więcej paliwa, a gdy zimny mniej .

> Normalne to jest?

> pzdr

Może coś z napięciem podawanym na wskaźnik jest nie teges??? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.