Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopoty z odpaleniem po krótkim postoju

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od pewnego czasu mam kłopot z Bravą (1.4 1998, LPG). Po przejechaniu pewnego odcinka i wyłączeniu silnika na krótki czas (kilka, kilkanaście minut), nie mogę uruchomić go ponownie. Udaje się to dopiero po odczekaniu mniej więcej godziny.

W takiej sytuacji radzę sobie, uruchamiając auto na gazie. Ale ponieważ czasem jeździ nim żona, wolałbym ten problem zlikwidować. Czy ktoś miał z tym do czynienia? Mój mechanik nie jest w stanie zdiagnozować problemu, bo musiałbym do niego pojechać i akurat powinno się to zdarzyć. Pech chce, że akurat wtedy się nie zdarza.

Pozdrawiam

Napisano

Rozumiem, ze jak zgasisz auto na gazie to nie umiesz odpalic na benzynie ? czy na odwrot tez ?

Co znaczy nie mozesz uruchomic ? rozrusznik kreci, ale auto nie umie zapalic ? Jak dlugo krecisz rozrusznikiem ? u mnie jest podobnie, jak zgasze auto na gazie i chce je odpali na benzynie (zawsze odpalam na benzynie) to usze krecic z 5 sekund zanim zlapie.

Wydaje mi sie, ze w moim przypadku to czujnik polozenia walu i mysle, ze w Twoim tez.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, ze jak zgasisz auto na gazie to nie umiesz odpalic na

> benzynie ? czy na odwrot tez ?

> Co znaczy nie mozesz uruchomic ? rozrusznik kreci, ale auto nie umie

> zapalic ? Jak dlugo krecisz rozrusznikiem ? u mnie jest

> podobnie, jak zgasze auto na gazie i chce je odpali na benzynie

> (zawsze odpalam na benzynie) to usze krecic z 5 sekund zanim

> zlapie.

> Wydaje mi sie, ze w moim przypadku to czujnik polozenia walu i mysle,

> ze w Twoim tez.

Zawsze gaszę na gazie, na benzynie nie jeżdżę w ogóle. Objaw jest taki, jakby rozrusznik miał za małą moc, żeby rozruszać silnik. Czas jest tu bez znaczenia - odgłos jest taki, jakby coś go mocno spowalniało.

Nie zdarza się to - niestety - zawsze. Ale ostatnio zdarzyło się tak, że żona półtorej godziny czekała, aż przyjadę. Przyjechałem i na benzynie rzeczywiście nie chciał zapalić. A na gazie - bez większego problemu.

Napisano

No to jesli na LPG ci odpala bez problemowo to naewno nie rozrusznik, moze pompka paliwowa daje o sobie znac:)

Napisano

> Zawsze gaszę na gazie, na benzynie nie jeżdżę w ogóle. Objaw jest

> taki, jakby rozrusznik miał za małą moc, żeby rozruszać silnik.

> Czas jest tu bez znaczenia - odgłos jest taki, jakby coś go

> mocno spowalniało.

> Nie zdarza się to - niestety - zawsze. Ale ostatnio zdarzyło się tak,

> że żona półtorej godziny czekała, aż przyjadę. Przyjechałem i na

> benzynie rzeczywiście nie chciał zapalić. A na gazie - bez

> większego problemu.

Objawy podobne jak w zasilaniu gaźnikowym gdy zalane świece i wyciągnięte ssanie. Chyba na gorącym silniku dostaje benzyny jak by był zimny. Moim zdaniem wizyta na komputerze powie prawdę

Napisano

MIałem również dokładnie te same objawy jak u Ciebie. Wymieniłem tulejki w rozruszniki i dalej to samo, kombinowałem z aku aż w końcu kupiłem nowy i też bez większej poprawy. NIe dawno robiłem z wałkiem i wymieniłem świece i odczułem zdecydowaną poprawę. Ale zupełnie poprawa nastąpiła jak w wakacje śmignąłem nad morze, czyli jednorazowo zrobiłem prawie 650km. Od czasu tego wyjazdu praktycznie już trzy miechy tylko raz kilka dni temu zauważyłem że ciężko kręłcił jak ruszałem ze stacji LPG. Ale był to jednorazowy wybryk i dalej jest OK. Reasumując może to wtryski dają w tyłek. Część trasy nad morze jechałem na benzynie może tego było jej trzeba. Swego czasu zamierzałem wlać pewnego specyfiku STP na czyszczenie wtryków ale zaniechałem bo się samo naprawiło. Może tego spróbuj i napisz jaki efekt. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.