Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana UPG

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Poradzę sobie ?

Jakoś mi żal wydawać 200 zł na mechanika, by mi to zrobił. Jak już wszystko porokręcam, to przy składaniu trzeba coś ustawiać ?

Jakieś uwagi, na co trzeba uważać ?

Napisano

> Jak w temacie. Poradzę sobie ?

> Jakoś mi żal wydawać 200 zł na mechanika, by mi to zrobił. Jak już

> wszystko porokręcam, to przy składaniu trzeba coś ustawiać ?

> Jakieś uwagi, na co trzeba uważać ?

nie wiem jak to wyglada w 700tkach

ale zawsze to trzeba rozrząd ustawić i odpowiednio sruby do głowicy przykręcic no i splanować samą głowice

roboty nie ma az tak duzo

weźmiesz sobie ksiazke i wszystko na spokojnie sam zrobisz ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak to wyglada w 700tkach

> ale zawsze to trzeba rozrząd ustawić i odpowiednio sruby do głowicy

> przykręcic no i splanować samą głowice

> roboty nie ma az tak duzo

> weźmiesz sobie ksiazke i wszystko na spokojnie sam zrobisz

co dośrub, i planowania głowicy to wiem. Co do rozrządu to nawet nie wiedziałem.

Robił już to ktoś ?

Napisano

> co dośrub, i planowania głowicy to wiem. Co do rozrządu to nawet nie

> wiedziałem.

> Robił już to ktoś ?

ja robiłem z ojcem pod blokiem na parkingu przy pomocy ksiązki

dalismy rade bardzo sprawnie chodz robilismy to pierwszy raz

Napisano

Jaki kurna rozrzad screwy.gif, skoro w 700 sa popychacze...

Napisano
  • Autor

> ja robiłem z ojcem pod blokiem na parkingu przy pomocy ksiązki

> dalismy rade bardzo sprawnie chodz robilismy to pierwszy raz

ile czasu Wam to zajęło ? Ile płaciłes za plan głowicy ? I jaka cena za uszczelkę.

Napisano

> ile czasu Wam to zajęło ? Ile płaciłes za plan głowicy ? I jaka cena

> za uszczelkę.

ściągniecie wszysktiego i rozkręcenie i przygotowanie do planowania ok 2h

planowanie dałem chyba jakos 50-70 zl

UPG getz chyba 80 zl

poskładanie wszystkiego jakies 3h

zaznaczam jednak ze mowa o 1,2 mpi

Napisano

> zaznaczam jednak ze mowa o 1,2 mpi

no to jest zasadnicza roznica, w 700 silnik "lezy" a nie "stoi" i dostep jest trudniejszy (chyba, nie pamietam, 700 mialem dawnoooo temu). Jedyne co jest pewnie latwiej w 700 to ze rozrzadu nie trzeba ruszac, zawory za to pewnie trzeba regulowac... Nigdy uszczelki sam nie robilem, ale o ile w fire bym sie za to zabral, to w 700 chyba bym odpuscil,

Napisano

> Jaki kurna rozrzad , skoro w 700 sa popychacze...

wszystko okey ale co ma rozrzad do popychaczy ;>

Napisano
  • Autor

> wszystko okey ale co ma rozrzad do popychaczy ;

to trzeba coś ustawiać po zdjęciu głowicy ?

Napisano

> wszystko okey ale co ma rozrzad do popychaczy ;

to, ze jak zdejmujesz glowice to nie zdejmujesz paska/lancuszka rozrzadu i nie musisz go potem ustawic, tak jak w OHC.

pozatym spojrzalem w ksiazke, w 700 sa hydrauliczne regulatory, takze regulacja zaworow odpada, ale i tak wyglada to malo ciekawie...

Napisano
  • Autor

> to, ze jak zdejmujesz glowice to nie zdejmujesz paska/lancuszka

> rozrzadu i nie musisz go potem ustawic, tak jak w OHC.

> pozatym spojrzalem w ksiazke, w 700 sa hydrauliczne regulatory, takze

> regulacja zaworow odpada, ale i tak wyglada to malo ciekawie...

mało ciekawie, tzn co jest nie tak ?

chodzi Ci o dostęp ?

Napisano

> mało ciekawie, tzn co jest nie tak ?

> chodzi Ci o dostęp ?

o dostep i o ilosc rzeczy ktore trzeba zdemontowac, w ksiazce na przyklad jest napisane, ze nawet olej trzeba do tego spuscic...

pytasz jako niedoswiadczony, ja jako niedoswiadczony w tej kwesti (w przeciwienstwie do innych rzeczy), mowie ci, ze bym sie za to nie zabral, nie bez pomocy kogos doswiadczonego. Ale na pewno znajda sie tacy co ci powiedza, ze oni calosc robia w 2 godzinki popijajac piwo.gif

Napisano

ze tak zapytam poco jakis plan glowicy?

Napisano

> to, ze jak zdejmujesz glowice to nie zdejmujesz paska/lancuszka

> rozrzadu i nie musisz go potem ustawic, tak jak w OHC.

> pozatym spojrzalem w ksiazke, w 700 sa hydrauliczne regulatory, takze

> regulacja zaworow odpada, ale i tak wyglada to malo ciekawie...

wszystko okey ... tylko napisales to tak jakby popychacze wykluczaly regulacje rozrzadu toc mnie zdziwilo ... i tylko to ... bo co do uszczelki w 700 to oddalem do mechanika swego czasu bo tyz mi sie nie chcialo nad tym siedziec ...

Napisano

> tylko napisales to tak jakby popychacze wykluczaly

> regulacje rozrzadu toc mnie zdziwilo

no wzgledem wymiany uszczelki to wykluczaja wink.gif

Napisano

> Jak w temacie. Poradzę sobie ?

Poradzisz sobie, ja pierwszy raz wymieniałem w 700 z Tatą, a teraz w 900 to sobie sam poradziłem smile.gif

> Jakoś mi żal wydawać 200 zł na mechanika, by mi to zrobił. Jak już

> wszystko porokręcam, to przy składaniu trzeba coś ustawiać ?

Najgorzej jest rozkręcić bo z niektórymi szpilkami może być problem więc przygotuj jakiś olej albo WD40

Przed złożeniem trzeba jakos sprawdzić czy głowica jest prosta i czy nie ma wżerów, albo profilaktycznie dać do planowania. W Mikołowie za 50zł planują na poczekaniu

A no i do skręcania przydał by się klucz dynamometryczny i sruby w odpowiedniej kolejności sie przykręca oczywiście.

> Jakieś uwagi, na co trzeba uważać ?

Kadłub silnika trzeba jeszcze czymść oczyścić żeby równy był i zeby nie było śladu po starej uszczelce

Nie pourywaj szpilek grinser006.gif

Napisano

> Jaki kurna rozrzad , skoro w 700 sa popychacze...

aaa co ma rozrząd do popychaczy ( nawet i w 700 screwy.gif) ?? hahaha.gif

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifrotfl.gif

Napisano

to tak zabierajac sie za wymiane to: otwoz maske i na dziendobry zrob foto wszystkich wezy, wezyków i wogule wszystkiego jak to wyglada przed robotą zeby potem sie nie motac przy składaniu, zeby było łatwiej sciagnij sobie zderzak i koło, spusc olej i płyn chłodzący zeby cie potem nic ciekawego nie zaskoczyło zlosnik.gif i powoli zabieraj sie do odpinania wezyków i zdzierania dolotu razem z gażnikiem, potem zdzierasz pokrywe zaworów masz ja najblizej koła ktorą sciagłes zlosnik.gif no i strzel fotke konikom ktore tam zastaniesz zlosnik.gif potem powyciagaj to wszystko i poukładaj gdzies obok tylko najlepiej w takim zestawie jak to pracowało i potem wkladaj to spowrotem jak było. Potem wez pozadny klucz i zacznij odkrecac głowice , jak ja sciagniesz to zyletką mozesz odciac resztki usczelki z bloku no a potem z głowicy ( głowice odrazu zaniesz do mechanika zeby wygładził powiezchnie , przepolerował zawory i wymienił usczelniacze zaworowe , bo skoro masz to wszystko juz pod reką to szkoda tego nie zrobic) po drodze od mechanika kup usczelke pod głowice , usczelke pod pokrywe zaworową, usczelniacze pod gaznik, usczelki pod kolekor wydechowy, oczywiscie sylikon motoryzacyjny no i olej razem z płynem do chłodnicy aa no i pasuje kupic nowe sroby do głowicy ALE nie moze sie tez bez nich obyc. No a potem to juz wszystko składac do kupy odwrotnie jak to rozbierałes , aha i przy składaniu dowiedz sie z jaką siła ma byc przykrecona głowica i kolejnosc srob jest bardzo wazna no a co do samej uczelki to powinno na niej pisac ALTO ( o ile kupisz orginał ALTO znaczy do góry) no i tym napisem przyłóz w strone głowicy nie bloku zlosnik.gif potem wszystko pozalewaj olejami , płynami i ma byc zlosnik.gif dymem z pod maski sie nie przejmoj bo tak ma byc na dziendobry, powinienes sobie poradzic ale uprzedzam to zmudna robota i moze okazac sie bardzo ciezka jak ktos tego wczesniej nie robił crazy.gif

Napisano

> aaa co ma rozrząd do popychaczy ( nawet i w 700 ) ??

Juz zesmy to przerabiali, zle sie wyslowilem, fajnie ze mi sie udalo troche rozrywki dostarczyc zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.