Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podłączałem wzmacniacz - fotorelacja

Featured Replies

Napisano

Oczywiście... nie podłączyłem go, bo zgłupiałem.

Instrukcja mówi o podłączeniu kabelka sygnałowego pod niebieski przewód radia do odpowiedniej złączki - dupa. Mam w kostce dwa niebieskie przewody, jeden antena, drugi głośnik lewy. Zero różnicy zlosnik.gif Oczywiście trzeba by ciąć i na czuja sprawdzać co jest co.

Wg instrukcji nalezy połączyć chincze w radiu z chinczami na wzmacniaczu. Aha... tyle że to wychodzi po 1 i 2 kanale. A co z 3 i 4? Bez sensu. Nie wiem, poproszę kogoś mądrzejszego o wykonanie tego - ja się poddałem.

Tymczasem fizycznie podłączyłem wzmacniacz, jest sobie przykręcony, przewody zasilania przeciągnięte, masa podłączona, Przewód + czaka na podłączenie w komorze silnika.

Przewody sygnałowe przeciągnąłem również, ale nic do radia nie podpinałem. Do wzmacniacza tymczasowo podpiąłem.

Zainstalowałem wielkie 400W (150RMS) nowe głośniki z tyłu, stare 150W(35RMS) wyglądają jak liliputy.

Będę je sprzedawał, po 50zł komplet. Głośniki podpiąłem, grają, ale bez wzmacniacza trudno będzie ocenić ich moc.

Oto zdjęcia:

Przwód idzie czarnej pelerynce niewyróżniajac sie spośród innych

i dopiero bezpiecznik ujawnia coś innego. Póki co tak sobie leży.

1.JPG

Aby powstały otwory na śruby, na poczatku biłem gwoździem by zrobić małe otwory.

Potem wierciłem większe, ale zaprzestałem tego, bo jak wiertło przebiło blachę to opadło

i balem się uszkodzenia tapicerki siedziska. Wziąłem większy gwóźdź, młotek i tak powstały

otwory na 4 śruby.

2.JPG

Tylna półka do której przykręcam tylne głośniki, te przewody ida też do

3 światła stop, które musiałem odłączyc podczas tej roboty.

3.JPG

Masę utworzyłem montując w niewykorzystanym otworze fabrycznym śrubkę

i tu dopiąłem kabelek.

4.JPG

5.JPG

Przy lewarku widać owe niebieskie przewody. Czarny kable to mocowanie

do elektrycznej anteny

6.JPG

Stojąc z otwartym bagażnikiem, nie widac tego wzmacniacza, trzeba sie dopiero

pochylić by coś zobaczyć, w sumie oto chodziło, czarne na czarnym się nie wyróżnia.

7.JPG

Pod lewym progiem idą kable sygnałowe, pod prawym przewód prądowy +

8.JPG

Napisano

Powazny blad zrobiles przykreciles wzmacniacz bezposrednio do karoserii/metalowej czesci siedzenia. Wzmacniacz trzeba dac na jakims dystansie (drwno, plastik) zeby odizolowac od m,asy karoserii poniewaz jesli stracisz glowny punkt masy tj. kabel z oczkiem to siedzenie tylnie ino raz spali sie poniewaz ida tam duze prady.

Napisano
  • Autor

> Powazny blad zrobiles przykreciles wzmacniacz bezposrednio do

> karoserii/metalowej czesci siedzenia. Wzmacniacz trzeba dac na

> jakims dystansie (drwno, plastik) zeby odizolowac od m,asy

> karoserii poniewaz jesli stracisz glowny punkt masy tj. kabel z

> oczkiem to siedzenie tylnie ino raz spali sie poniewaz ida tam

> duze prady.

No dobra - podkładam np jakieś podkładki drewniane tylko co to da skoro i tak śruby zostaną

przykręcone do metalu z metalowych oczek wzmacniacza?

I dwa - masa jest na blasze nadkola, zaś siedzisko opiera się na plastiku i nie przylega wofgóle do metalu.

Tzn nie ma skytu metalu siedziska z metalem nadkola smile.gif Tam gdzie jest zdjęcie masy na to idzie jeszcze obudowa plastikowa.

Napisano

> No dobra - podkładam np jakieś podkładki drewniane tylko co to da

> skoro i tak śruby zostaną

> przykręcone do metalu z metalowych oczek wzmacniacza?

> I dwa - masa jest na blasze nadkola, zaś siedzisko opiera się na

> plastiku i nie przylega wofgóle do metalu.

> Tzn nie ma skytu metalu siedziska z metalem nadkola Tam gdzie jest

> zdjęcie masy na to idzie jeszcze obudowa plastikowa.

Ale trzeba te dystanse przykrecic inna sruba niz wzmak czyli 2 sruby na jedna nozke zeby.GIF

Napisano

I tu cie zmartwie bo u mnie przy tak zamontowanym wzmacniaczu nie bylo masy na kablu tylko przez obudowie wzmacniacza (czyli nie bylo tego glownego punktu masy) Wiec rada z jakimis podkładkami izolujacymi jest dobra wink.gif u mnie wzmacniacz jest przykrecony do panela ,panel dopiero od tylnego oparcia.

Napisano

A proponowalem pomoc zeby.GIF I to bez piwo.gif I nadal chec podtrzymuje smile.gif

Popieram przedmowcow - wzmak do siedzenia tak, ale za posrednictwem np. deski. Czyli deska do siedzenia czterema wkretami a wzmak do deski INNYMI czterema wkretami. Byle krotkimi, zeby sie nie dowiercic do siedzenia.

Napisano

> Powazny blad zrobiles przykreciles wzmacniacz bezposrednio do

> karoserii/metalowej czesci siedzenia. Wzmacniacz trzeba dac na

> jakims dystansie (drwno, plastik) zeby odizolowac od m,asy

> karoserii poniewaz jesli stracisz glowny punkt masy tj. kabel z

> oczkiem to siedzenie tylnie ino raz spali sie poniewaz ida tam

> duze prady.

Nie przesadzaj!

Mialem w ręku fabryczne instrukcje montażu i podlączenia kilku różnych wzmacniaczy i w żadnej nie było ostrzeżenia o potrzebie odizolowania od masy!

Gdyby taka konieczność istniała to producent by zadbał o to stosując odpowiednie izolacyjne uchwyty!

Jeśli z jakiś powodów odłączony zostanie przewód masowy to wzmacniacz ją sobie "weźmie" z ekranów przewodów sygnałowych!

Mając na uwadze takie niebezpieczeństwo uważam, że właśnie obudowa powinna być przykręcona do masy, chociaż nie jest to niezbędnie konieczne, gdyż instalacja ma być tak wykonana aby się nic samoczynnie nie odłączało a już na pewno nie masa!

Napisano

A ja doradziłbym jeszcze dodanie lepszych przewodów głośnikowych i zwłaszcza masowego ok.gif

Napisano

Tez miałem kiedys laniego spineyes.gif i miałem zamontowany wzmacniacz identycznie jak Ty i nie wymagał żadnych podkładek, uważam że gdyby była podrzebna izoolacja masy to by były jakies specjalne uchwyty, a wzmacniacz miałem w jakims zakładzie caraudio montowany , wiec chyba tak powinno byc

Napisano

Jakiej firmy masz te głosniki z tyłu ? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jakiej firmy masz te głosniki z tyłu ?

nielubianej na tym kaciku firmy na B zlosnik.gif wypowiem się za pół roku wink.gif

Napisano

> nielubianej na tym kaciku firmy na B wypowiem się za pół roku

Napisz mi na priva wszystko,jak się sprawują itp,bo ciekaw jestem 20.GIF

Napisano

a jak myslicie dobry jest taki wzmak jak kolega ma?

Napisano

> nielubianej na tym kaciku firmy na B wypowiem się za pół roku

BM Labs. waytogo.gif

Napisano

Co do niebieskiego przewodu - musisz go podłączyć do tego samego co do anteny ( musi być tam +12V po włączeniu się radia ), żeby wzmacniacz nie chodził bez przerwy.

Napisano
  • Autor

update, wszystko podłączone, działa pięknie 893goodvibes.gif i gra głośno hehe.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.