Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyzby UPG a moze pierscienie?

Featured Replies

Napisano

Witam, cos ostatnio moje porywcze c14nz stracilo na mocy shocked.gif Poza tym, zauwazylem, ze na zimnym silniku obroty sa nierowne, telepie nim, jakby chcial gasnac icon_rolleyes.gif Wiecej pali (moze przez to ze cisne mocniej by jechal), oliwe tez zaczal chapac i ubylo troszke plynu w zbiorniczku wyrownawczym... No nie jest to co byc powinno ani co bylo jakis czas temu. Ale do rzeczy, wykrecilem swiece bo przypuszczalem, ze maja 190k km czyli od nowosci auta, chyba sie nie pomylilem co zobrazuje zdjecie. Co do przewodow WN jestem pewny ze maja ten przebieg, bo jest na nich konserwacja z silnika, wiec 2 wydatki juz mam frown.gif Ale co mnie dziwi, to czemu na 3 swiecach nalot jest bialy a jedna (ta od strony zaplonu) jest czarna, jakby zaolejona? UPG czy pierscienie? Korek wlewu oleju nie lewituje, lekko czuc powietrze lecace po odkeceniu korka na niskich obrotach, po dodaniu gazu powietrze jest zasysane pod pokrywe zaworow. Coz to moze "mi" dolegac? confused.gif Zdjecie swiec: http://www.pablo.dyndns.biz/swiece.jpg

Napisano

z wyglądu świec mozn przypuszczać, że pierścienie zgarniające na czwartym cylindrze są porządnie wyeksploatowane/ popękane i popuszczają olej do komory spalania

ile pali ci oleju?

ps. i nie uwierze, ze swiece wytrzymały 190kkm.

to, ze Ty nie pomyślałeś o ich wymianie nier znaczy, ze poprzedni właściciel tez był taki bezmyślny.

A po drugie świecę są bosche, a oryginalnie pewnie siedziały GMy.

Zmien najpierw same świece i zobacz czy kultura pracy silnika i osiągi się poprawią. Kable zostaw narazie w spokoju; jeśli sa oryginalne GM to jest spora szansa że jeszcze dobrze spełniają swoją funkcję

Napisano
  • Autor

Przepraszam bardzo, ale nie nazywaj mnie bezmyslnym! Zrobilem tym samochodem dopiero 30tys km, a na swiecach bylo cos jakby konserwacja stad wnioskuje ze nie byly wymieniane. Czy pomiar cisnienia na cylindrach wykaze zuzyte pierscienie zgarniajace czy spadek bedzie tylko przy uszczelniajacych? A jesli tak, jakie powinno byc ksiazkowe? Oleju wlalem litr nie wiecej niz 600-700km temu, miarka ledwo sie maczala, teraz jest ledwo ponad minimum, wiec znow trzebaby dolac...

Napisano

> z wyglądu świec mozn przypuszczać, że pierścienie zgarniające na

> czwartym cylindrze są porządnie wyeksploatowane/ popękane i

> popuszczają olej do komory spalania

Pomiar kompresji i próba olejowa dadzą jednoznaczną odpowiedź waytogo.gif.

> A po drugie świecę są bosche, a oryginalnie pewnie siedziały GMy.

U mnie oryginalne były takie same. Zielone Boscha.

Napisano

> Przepraszam bardzo, ale nie nazywaj mnie bezmyslnym!

sorka, nie chciałem cię obrazić. Ale warto było sprawdzic swiece juz jakiś czas temu

>Czy pomiar cisnienia na cylindrach wykaze zuzyte pierscienie zgarniajace

> czy spadek bedzie tylko przy uszczelniajacych?

jak jest mokra świeca to raczej juz wiadomo, że to pierścienie puszczają, bo niby skąd by sie tam brał olej, więc tak czy siak czeka cie wymiana piercieni przy takim spalaniu oleju

Napisano
  • Autor

> sorka, nie chciałem cię obrazić.

20.GIF

Ale warto było sprawdzic swiece juz

> jakiś czas temu

> jak jest mokra świeca to raczej juz wiadomo, że to pierścienie

> puszczają, bo niby skąd by sie tam brał olej, więc tak czy siak

> czeka cie wymiana piercieni przy takim spalaniu oleju

Swieczki kupie raczej na pewno jutro. A co do wymiany pierscieni, da sie to zrobic z kanalu po odkreceniu miski olejowej i stopy korbowodu? Tlok minie sie z walem? Jesli tak, to bym zrobil to sobie w zaciszu garazowym, ale jak trzeba wyciagac wal, to juz grubsza sprawa frown.gif I ile moga kosztowac pierscienie? Pewnie kupuje sie kompletami na 4 cylindry od razu?

Napisano

Nie minie się. Trzeba zdjąć głowicę, rozdzielić stopy korbowodów i wyjąć górą.

Napisano
  • Autor

A ja o tej probie na kaciku szukalem zlosnik.gif Hm... Ale jesli to pierscienie, to czmu zniknal plyn chlodzacy? I to nie bylo asterkowe ~1cm ponizej poziomu, ale ze 4-5cm a nigdy tak nisko nie bylo... Poza tym, olej tez sadzi troche na zawnatrz silnika, pod glowica i pod pokrywa zaworow i wokol korka tez sie pokazuje nalocik, a wczesniej go nie bylo sick.gif Moze to jeszcze nie pierscienie a uszczelka? Martwi mnie znikajacy plyn, bo spalanie oleju moglbym jeszcze jakis czas przelknac, ale jak plyn dostaje sie do oleju albo sie spala, to nie jest juz zdrowo...

Napisano

Pomiary jak wyżej. Do kompletu możesz jeszcze zrobić wykrywanie spalin w chłodziwie (trzeba mieć specjalny sprzęt). Sprawdź też twardość węży do chłodnicy. Jeśli masz przedmuchy spalin do chłodziwa, to mogło napompować układ i płyn uciekł przez pompę, lub połączenia węży.

Taki komplet badań pozwoli ci stwierdzić co jest przyczyną.

Do roboty uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

Jutro jade po cisnieniomierz i zrobie badania jak mi zalecono grinser006.gif

Z ciekawszych rzeczy, pierscienie kupuje sie kompletami na 1 tlok, wiec w razie czego nie pojde z torbami... Moze... icon_rolleyes.gif Martwi mnie (na zapas 270751858-jezyk.gif ) planowanie glowicy po jej zdjeciu i komplecik srubek, bo to kolejne drachmy... A planowac trzeba, skoro mi syfi na blok sick.gif

Napisano

> sorka, nie chciałem cię obrazić. Ale warto było sprawdzic swiece juz

> jakiś czas temu

> jak jest mokra świeca to raczej juz wiadomo, że to pierścienie

> puszczają, bo niby skąd by sie tam brał olej, więc tak czy siak

> czeka cie wymiana piercieni przy takim spalaniu oleju

Dziwne ,bo mi tez pali oliwe 1l /1kkm a mam suchutkie swieczki ,tyle że jak wczoraj odpaliłem auto to przez 5 sekund dymił niewiem na jaki kolor bo ciemno było juz. Ciekawe czy jak bym same uszczelniacze wymienił czy by sie zmniejszyło coś.

-----------------

Astra F gr.94r-model 95, X16XEL,HB,169kkm-tankuje paliwo i olej rotfl.gif

Napisano

>...mi tez pali oliwe 1l /1kkm...

yikes.gif to dużo

>...jak wczoraj odpaliłem auto to przez 5 sekund dymił niewiem na

> jaki kolor...

po odpaleniu chyba każde auto dymi jak jest zimny silnik ok.gif

P.S. sprawdź wycieki oleju biglaugh.gif

20.GIF

pzdr

Napisano

Jeśli tylko przez 5s. to uszczelniacze zaworów do wymiany.

Napisano

> po odpaleniu chyba każde auto dymi jak jest zimny silnik

kazde auto zę zużytymi uszczelniaczami zaworów. Zdrowy silnik nawet dymka nie puści (benzynowy);dieselek moze małego czarnego kopciuszka puścic

Napisano

jeśli masz suche świeczki i auto dymi tylko po odpaleniu, toby sugerowało, ze masz napewno padłe uszczelnienie zaworów a pierścienie zgarniające moga (ale nie muszą oczywiście) być jeszcze dobre

Napisano

> to dużo

> po odpaleniu chyba każde auto dymi jak jest zimny silnik

> P.S. sprawdź wycieki oleju

> pzdr

Wycieków jakichkolwiek mam brak zlosnik.gifMozna by sie pokusic o wymiane uszczelniaczy to by z 300 zł kosztowało napewno ,bo gumki chyba 75zł.

----------------

Astra F gr.94-model 95, X16XEL, HB, lubi pochlipac oliwe z oliwek. rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Kurde, nie mam czasu skoczyc po ten miernik zeby pomierzyc cisnienie, ale po zmniejszeniu przerwy na swiecach tamtego dnia gdy je wykrecalem, auto pracuje troche jakby lepiej, wiec jak mowiles swiece trzeba wymienic, gdy znajde czas. Dzwonilem do 1 sklepu, maja po 18zl sztuka, nie przy drogo troche?

Napisano

> Kurde, nie mam czasu skoczyc po ten miernik zeby pomierzyc cisnienie,

> ale po zmniejszeniu przerwy na swiecach tamtego dnia gdy je

> wykrecalem, auto pracuje troche jakby lepiej, wiec jak mowiles

> swiece trzeba wymienic, gdy znajde czas. Dzwonilem do 1 sklepu,

> maja po 18zl sztuka, nie przy drogo troche?

Od 18-20 zl kosztuje oryginalna swieca GM dwuelektrodowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.