Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Objawy pracy na 3 cylindry

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie mi co jest nie tak-zapalam na benzynie(silnik zimny lub cieply) i mam objawy jak gdyby sinik pracowal na 3 gary-swiece,kable sa nowe. Gdy przelacze na gaz momentalnie jest wszystko dobrze(slychac wszystkie 4 gary) przejade troszke na gazie wracam na benzyne i wszystko gra, znowu slychac wesole 4 gary. Czy to jest wina pompki paliwa,wtrysku czy moze sonda lamda lub TPS - jak myslicie (na mojego nosa to cos z zaslianiem paliwem) frown.gif czujnik temp do komp tez dobry

Napisano

> Powiedzcie mi co jest nie tak-zapalam na benzynie(silnik zimny lub

> cieply) i mam objawy jak gdyby sinik pracowal na 3

> gary-swiece,kable sa nowe. Gdy przelacze na gaz momentalnie jest

> wszystko dobrze(slychac wszystkie 4 gary) przejade troszke na

> gazie wracam na benzyne i wszystko gra, znowu slychac wesole 4

> gary. Czy to jest wina pompki paliwa,wtrysku czy moze sonda

> lamda lub TPS - jak myslicie (na mojego nosa to cos z zaslianiem

> paliwem) czujnik temp do komp tez dobry

Ja tez tak mam

Napisano

Stawiałbym na źle (albo nie do końca optymalnie) ustawioną emulację sondy lambda.

Zrób test: przed zgaszeniem ostatnim tego dnia przełącz na benzynkę, najlepiej przejedź parę kilometrów i daj mu popracować parę minut na wolnych obrotach. Jeżeli następnego dnia zapali OK to będzie to...

Przyczna: niedobra emulacja sondy rozjeżdża nieco mapę dla benzyny. Przy zimnym silniku układ pracuje w pętli otwartej na niewłaściwej meszance. Jak silnik ciepły, to sonda L działa, układ pracuje w pętli zamkniętej i szybko skoryguje skład mieszanki po przełączeniu na benzynę.

Innym problemem może być oszukiwanie czujnika temperatury mającego wpływ na korekcję dawki paliwa przy zimnym silniku. A to z kolei (to z emulacją sondy w zasadzie też) najlepiej sprawdzić podłączając się z interfejsem (ABCOM, Opelscanner) i zaglądając w parametry bieżące.

Napisz skąd jesteś, może coś się uda "podinterfejsować"

Napisano
  • Autor

Czyli najprosciej wymienic sade? Jestem z Sandomierza. Z gaszeniem wieczorem na benzynie masz racje - rano faktycznie jest lepiej. Czujnik temp byl sprawdzany na mierniku i jest Ok

Napisano

> Czyli najprosciej wymienic sade? Jestem z Sandomierza. Z gaszeniem

> wieczorem na benzynie masz racje - rano faktycznie jest lepiej.

> Czujnik temp byl sprawdzany na mierniku i jest Ok

NIE, w zadnym razie, sonda jest dobra smile.gif

Zła jest emulacja sondy.

Przy pracy na gazie sygnał z sondy jest używany przez sterownik instalacji gazowej (jak rozumiem to jest oczywiście instalacja II gen.) Natomiast sterownik benzynowy z racji tego że nie ma wpływu na skład mieszanki (a tym samym sygnał z sondy) nie dostaje prawdziwego sygnału z sondy tylko sygnał emulowany, czyli wytwarzany przez sterownik instalacji gazowej. W ustawieniach sterownika instalacji można wpływać na kształt tego sygnału. Najwyraźniej w twojej instalacji sygnał emulacji sondy jest źle dobrany.

Napisano
  • Autor

Czyli musze pogrzebać w kompie gazowym?

Napisano

> Czyli musze pogrzebać w kompie gazowym?

Ano pogrzebac wink.gif

Tylko najlepiej najpierw się dowiedzieć jakie ustawienia emulacji są dogodne dla twojego silnika.

Można też dochodzić metodą prób i błędów, ale wtedy by się przydał podgląd parametrów bieżących sterownika. Dla twojego silnika to chyba OpelScanner wchodzi w rachubę, chociaż z nim takiego silnika nie próbowałem. ABCOM go niestety chyba nie rusza ..

Tak czy inaczej najlepiej poszukać w archiwum / zapytać / dowiedzieć się (np forum gazowe, elektroda ) czy ktoś czasem nie wie jakie ustawienia emulacji są najbardziej dogodne dla twojego silnika. A może masz emulację ustawioną wogóle na "open" ? Wtedy przełączyć na dowolny sygnał prostokątny, może będzie lepiej...

Napisano
  • Autor

A czy moj komp gazowy Bingo M ma mozliwosci ustawienia emulacji tego sygnalu? Zastanawiam sie czy jest sens z tym jechac do gazownika wydawac kase-czy to jedyna droga eliminacji tej malej ale cholernie denerwujacej usterki? confused.gif

Napisano

> A czy moj komp gazowy Bingo M ma mozliwosci ustawienia emulacji tego

> sygnalu?

ma

chodzi o czasy H i L

> Zastanawiam sie czy jest sens z tym jechac do gazownika

> wydawac kase-czy to jedyna droga eliminacji tej malej ale

> cholernie denerwujacej usterki?

jak masz kabelek +laptopa +soft to możesz sam się pobawić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A czy jest mozliwe zeby te ustawienia same sie przestawily w kompie gazowym?

Napisano

> A czy jest mozliwe zeby te ustawienia same sie przestawily w kompie

> gazowym?

Teoretycznie możliwe, chociaż nie powinny. Były takie kompy (nie pamiętam teraz jakie) które nie zachowywały ustawień w eepromie, tylko w RAMie podtrzymywanym kondensatorem. Po dłuższym odłączeniu akumulatora zapominały. Mogą być też różne błędy w oprogramowaniu powodujące "zapominanie" nastaw. W końcu to tylko software, wszystko jest możliwe wink.gif

Napisano

> Powiedzcie mi co jest nie tak-zapalam na benzynie(silnik zimny lub

> cieply) i mam objawy jak gdyby sinik pracowal na 3

> gary-swiece,kable sa nowe. Gdy przelacze na gaz momentalnie jest

> wszystko dobrze(slychac wszystkie 4 gary) przejade troszke na

> gazie wracam na benzyne i wszystko gra, znowu slychac wesole 4

> gary. Czy to jest wina pompki paliwa,wtrysku czy moze sonda

> lamda lub TPS - jak myslicie (na mojego nosa to cos z zaslianiem

> paliwem) czujnik temp do komp tez dobry

Witam,

U mnie objawem nierównej pracy tak jakby na 3 gary okazały się uszkodzone wtryskiwacze. Więc jeśli pali ci na benzynce żle to nie może to być raczej sonda czy zła emulacja. Bo sygnał emulacji brany jest również z wtryskiwaczy. A emulator symuluje pracę wtrysków jak są odcinane przy LPG.

Jak wiesz komp LPG i emulator trzeba zaprogramować dla danego modelu silnika. A program taki został przygotoany najczęściej przez firmę LPG lub przez dobrego mechanika LPG z laptopem w autku.

Jeśli sąda by padła to dawkowanie paliwa było by nie unormowane a mieszanka była niewłaściwa. Bo raczej sąda lamda robi pomiar składu spalin i generuje odpowiedni sygnał do kompa.

Wymień to się dopeiro przekonasz czy to to było.

Napisano

> Witam,

> U mnie objawem nierównej pracy tak jakby na 3 gary okazały się

> uszkodzone wtryskiwacze. Więc jeśli pali ci na benzynce żle to

> nie może to być raczej sonda czy zła emulacja. Bo sygnał

> emulacji brany jest również z wtryskiwaczy. A emulator symuluje

> pracę wtrysków jak są odcinane przy LPG.

W instalacji gazowej też jest taki emulator - emulator wtryskiwaczy (szumna nazwa jak dla przekaźnika (przekaźników i paru rezystrów) ale nie o ten chodzi! Chodzi o emulator sondy lambda. W instalacjach gazowych II generacji, a o takiej tu mowa, sygnał sondy lamda który dostarczany jest do sterownika benzynowego jest EMULOWANY.

Sposób emulacji (częstotliwość zmian i współczynnik wypełnienia sygnału) należy dobrać do danego typu silnika.

EDIT: Aha, w tym silniku nie może być mowy o uszkodzeniu wtryskiwacz y , bo jest jeden wtryskiwacz wink.gif

Napisano

> W instalacji gazowej też jest taki emulator - emulator wtryskiwaczy

> (szumna nazwa jak dla przekaźnika (przekaźników i paru

> rezystrów) ale nie o ten chodzi! Chodzi o emulator sondy

> lambda. W instalacjach gazowych II generacji, a o takiej tu

> mowa, sygnał sondy lamda który dostarczany jest do sterownika

> benzynowego jest EMULOWANY.

> Sposób emulacji (częstotliwość zmian i współczynnik wypełnienia

> sygnału) należy dobrać do danego typu silnika.

> EDIT: Aha, w tym silniku nie może być mowy o uszkodzeniu wtryskiwacz

> y , bo jest jeden wtryskiwacz

Masz rację przeoczyłem że to monowtrysk u kolegi jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.