Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z oświetlenie wnętrza nadwozia

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dziś mój debiut na forum.

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Astry F X16SZ '94. W nowozakupionym wozie nie działa mi oświetlenie wnętrza. Zdążyłem już wymienić kilka kontrolek w konsoli i poszło w miarę łatwo, jednak z tą lampą sprawa wydaje się być nieco bardziej skomplikowana. Kwestia jest taka, że napiecie jest podawane (czerwony przewód), jednak masa (szary przewód) nie ma kontaktu z masą całej instalacji. Zarówka jest sprawna, bezpiecznik (bodajże nr 24) też. Być może jest jakiś patent na proste rozwiązanie problemu, wykluczajace żmudne jak dla świeżego posiadacza astry dłubanie w elektryce, tym gorzej, ze jestem wyposazony jedynie w czeski schemat elektryki.

Z góry dzięki za podpowiedzi. Będę też wdzieczny za podanie linka ew. wysłanie na towern(at)gmail.com schematu instalacji przynajmniej w angolu.

Pozdrawiam

Napisano

TUTAJ kącik astry ok.gif

Światło nie działa po otwarciu drzwi czy nie świeci też jeżeli chcesz włączyć "ręcznie"?

Może coś z włącznikami przy drzwiach? hmm.gif

Napisano

mase z najbliższej śrubki do karoserii dociągnij. Naprawdę to ta sama masa smile.gif

Napisano
  • Autor

> TUTAJ kącik astry

Dzieki

> Światło nie działa po otwarciu drzwi czy nie świeci też jeżeli chcesz

> włączyć "ręcznie"?

> Może coś z włącznikami przy drzwiach?

Światlo w ogóle nie chce działać, bez znaczenia czy drzwi są otwarte, czy włącznik właczony (czyli pociągnięty do siebie). Sprawdziłem styki na włączniku i z pobieznej analizy przy pomocy multimetra wynikło, że wszystko jest ok (wyciągniety włącznik zamyka jeden obwód). Nie do końca jestem pewien, ale chyba za włącznikiem musi znajdowac się jeszcze jakiś element czy złaczka zamykająca obwód.

Napisano
  • Autor

> mase z najbliższej śrubki do karoserii dociągnij. Naprawdę to ta sama

> masa

Tez tak pomyślałem, jednak okazuje się, ze w takim układzie światlo swieciłoby się cały czas, bez znaczenia czy włącznik jest włączony, czy drzwi otwarte. Wniosek - włacznik znajduje sie na masie. Przynajmniej tak to wygląda.

Napisano

> Tez tak pomyślałem, jednak okazuje się, ze w takim układzie światlo

> swieciłoby się cały czas, bez znaczenia czy włącznik jest

> włączony, czy drzwi otwarte. Wniosek - włacznik znajduje sie na

> masie. Przynajmniej tak to wygląda.

Włącznik znajduje się na masie schematy tak jak podał kol. Azja na WOA a to co Cię interesuje znajdziesz też tutaj: klik

Napisano
  • Autor

Super! Dzięki za linki. Wiem już m/w gdzie szukać usterki.

Napisano

To ja się dołączę z pytaniem o oświetlenie wnętrza. Otóż mam bardzo ciemne wnętrze (welur) i mimo dodatkowego oświetlenia z tyłu (lampki do czytania) w środku jest dość ciemno.

Czy możecie mi podpowiedzieć, gdzie można by kupić mocniejsze żarówki? Takie, które będą pasowały od razu, bez specjalnego przerabiania.

hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.