Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jarzą się kontrolki.

Featured Replies

Napisano

Witam. Problem dotyczy kontrolek od ładowania i tej z wykrzyknikiem. Na pracującym silniku jarzą się one niezależnie od obrotów z takim samym natężeniem i zawsze obie na raz. Mierzyłem ładowanie na aku i na alternatorze i jest ok, pasek też jest dobrze naciągnięty. Jedyna prawidłowość jaką zauważyłem to drgania silnika np. podczas wolnej jazdy po nierównej drodze, wtedy trochę przygasają. Co może być przyczyną jarzenia się tych kontrolek? Może ktoś miał podobną sytuację?

Astra C20NE 5D 91r.

Napisano

natężeniem i zawsze obie na raz. Mierzyłem ładowanie

> na aku i na alternatorze i jest ok, pasek też jest dobrze

> naciągnięty. Jedyna prawidłowość jaką zauważyłem to drgania

> silnika np. podczas wolnej jazdy po nierównej drodze, wtedy

> trochę przygasają. Co może być przyczyną jarzenia się tych

Skoro pomierzyłeś napięcie i jest ono ok to przychodzi mi namyśl żeby sprawdzić jeszcze mase. może gdzieś niedostaje masy tym bardziej jak piszesz ze na nieruwnej drodze coś sie zmienia.

Napisano
  • Autor

> Skoro pomierzyłeś napięcie i jest ono ok to przychodzi mi namyśl żeby

> sprawdzić jeszcze mase. może gdzieś niedostaje masy tym bardziej

> jak piszesz ze na nieruwnej drodze coś sie zmienia.

Kabel masowy alternatora sprawdziłem ale dalej była ta sama sytuacja, nie sprawdziłem masy silnika bo nie bardzo wiem gdzie jest ten kabel.

Napisano

> Kabel masowy alternatora sprawdziłem ale dalej była ta sama sytuacja,

> nie sprawdziłem masy silnika bo nie bardzo wiem gdzie jest ten

> kabel.

a może sprawdź jeszcze masę przy liczniku, możliwe że te 2 kontrolki zamykają obieg na liczniku a efektem jest żarzenie, a jakby masa silnika była zła to miałbyś problemy z odpaleniem, bo rozrusznik by słabo kręcił (jeden z podstawowych objawów)

Napisano

Zdaje się, że masz rozdzielone kontrolki hamulca ręcznego i poziomu płynu hamulcowego. Może to Cię naprowadzi:

KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Niedawno dolewałem płyn hamulcowy i teraz poziom jest zbliżony do maksymalnego, ale z tego co wiem to gdyby chodziło o poziom to ta kontrolka by normalnie świeciła a nie jarzyła. Jak mogę sprawdzić masę licznika?

Napisano

> Niedawno dolewałem płyn hamulcowy i teraz poziom jest zbliżony do

> maksymalnego, ale z tego co wiem to gdyby chodziło o poziom to

> ta kontrolka by normalnie świeciła a nie jarzyła.

Trochę się nie zrozumieliśmy wink.gif Podając Ci linka chciałem wskazać na zależność kontrolki ładowania i poziomu płynu: są połaczone przez diodę aby po włączeniu zapłonu odbył się test sprawności żarówki.

> Jak mogę

> sprawdzić masę licznika?

Masa do zagarów doprowadzona jest przewodem brązowym do pinu nr 4 tej wtyczki:

z12.jpg

W związku z tym, że jest wspólna dla innych wskaźników i niektórych kontrolek (np. przecimgłowych tylnych, kierunkó przyczepki) oraz podświetlenia zegarów nie sądzę aby to była jej przyczyna - inne kontrolki działają przecież dobrze. Mocowanie masy zegarów do karoserii widać tu:

z10.jpg

Oczko na brązowym przewodzie pod wkretem, za linką prędkościomierza.

Sprawdź porządnie napięcie ładowania na alternatorze.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Sprawdź porządnie napięcie ładowania na alternatorze.

Na alternatorze mam 15,2V niezależnie od obrotów a na aku 14,7V bez obciążenia (te dwie kontrolki wtedy się jarzą) a przy pełnym obciążeniu (światła długie, dmuchawa na 3 biegu, wycieraczki i podgrzewanie tylnej szyby włączone) te kontrolki swiecą tak jasno jak na przekręconym kluczyku i zgaszonym silniku napięcie spada wtedy do 13V. Gdy nie jest włączony żaden odbiornik prądu i naciskam hamulec to te kontrolki przygasają tak że prawie ich nie widać, przy tym naciskaniu zauważyłem też że im mocniej nacisnę tym bardziej przygasną kontrolki. Gdzie jest ta dioda która odpowiada za test tych żarówek? Jak można ją sprawdzić czy działa prawidłowo?

Napisano

> Na alternatorze mam 15,2V

No to stanowczo za dużo. Krótko mówiąc dobrze cię naprowadzałem na problemy z ładowaniem wink.gif Obstawiam regulator napięcia czacha.gif

> Gdzie jest ta dioda

> która odpowiada za test tych żarówek?

W zegarach, ale to nie jej wina.

> Jak można ją sprawdzić czy

> działa prawidłowo?

Włączyć zapłon. Jeżeli zaświeci się kontrolka poziomu płynu hamulcowego - dioda OK.

Napisano
  • Autor

> No to stanowczo za dużo. Krótko mówiąc dobrze cię naprowadzałem na

> problemy z ładowaniem Obstawiam regulator napięcia

Mam alternator Delco Remy i myślałem że to idealna wartość bo dla całego zakresu obrotów prawie się nie zmienia co świadczy o prawidłowym działaniu regulatora. Ile powinna wynosić maksymalna wartość napięcia dla tego alternatora (regulatora)?

Napisano

> Mam alternator Delco Remy i myślałem że to idealna wartość bo dla

> całego zakresu obrotów prawie się nie zmienia co świadczy o

> prawidłowym działaniu regulatora. Ile powinna wynosić maksymalna

> wartość napięcia dla tego alternatora (regulatora)?

Ze statystyk forum wynika, ze ludzie z Delco mają napięcie bez ociążenia około 14V z tendencją dla "poniżej 14". "Boschowcy" w okolicach 14,2V.

P.S.

Jesteś pewny prawidłowości wskazań miernika?

Napisano
  • Autor

> Ze statystyk forum wynika, ze ludzie z Delco mają napięcie bez

> ociążenia około 14V z tendencją dla "poniżej 14". "Boschowcy" w

> okolicach 14,2V.

> P.S.

> Jesteś pewny prawidłowości wskazań miernika?

Miernik jest sprawny. Przeczytałem w "Sam naprawiam..." że gdy kontrolka od ładowania nie gaśnie pomimo zwiększania prędkości obrotowej to jest zwarcie do masy. Po odłączeniu przewodu od alternatora kontrolka zgasła co świadczy o uszkodzonym alternatorze. I to wszystko miałoby ręce i nogi gdyby nie ta kontrolka z wykrzyknikiem która też nie gaśnie. Gdy jest za duże ładowanie to kontrolka też powinna dać znać o tym kierowcy?

Napisano

> I to wszystko miałoby ręce i nogi gdyby nie ta

> kontrolka z wykrzyknikiem która też nie gaśnie.

Ależ wszystko ma ręce i nogi. Rzuć jeszcze raz okiem na schemat: KLIK i zwróć uwagę, że jeżeli napięcie na bezpieczniku F7 (czyli w instalacji) jest większe niż na styku D+ alternatora obie żarówki będą się żarzyć/świecić.

> Gdy jest za duże

> ładowanie to kontrolka też powinna dać znać o tym kierowcy?

Nie zawsze, to też zależy czy nie są uszkodzone diody prostownika.

Napisano
  • Autor

> Ależ wszystko ma ręce i nogi. Rzuć jeszcze raz okiem na schemat:

> KLIK i zwróć uwagę, że jeżeli napięcie na bezpieczniku F7 (czyli

> w instalacji) jest większe niż na styku D+ alternatora obie

> żarówki będą się żarzyć/świecić.

> Nie zawsze, to też zależy czy nie są uszkodzone diody prostownika.

Czyli ten regulator jest do wymiany ewentualnie diody należy sprawdzić. Czy przy pomocy multimetru można sprawdzic diody prostownicze? Czy najczęstszym powodem spalenia tej diody jest tzw. zamykanie obrotomierza aż do odcięcia zapłonu?

Napisano

> Mam alternator Delco Remy i myślałem że to idealna wartość bo dla

> całego zakresu obrotów prawie się nie zmienia co świadczy o

> prawidłowym działaniu regulatora. Ile powinna wynosić maksymalna

> wartość napięcia dla tego alternatora (regulatora)?

Zmień sposób myślenia. Dzisiaj ten alternator jutro inny.

Prawodłowo działający alternator, niezależnie od firmy, wytwarza prąd o napięciu w zakresie, który ma zapewnić dodatni bilans energetyczny akumulatora, a z drugiej strony go nie uszkodzić.

Pomiaru dokonujesz na kołkach akumulatora.

Dla akumulatora kwasowo-ołowiowego przyjmuje się za prawidłowe napięcie ładowania - minimalne: 13,2 V - maksymalne: 14,5 V.

Napisano

witam jestem nowy ale miałem taki sam problem

nie doczytałem jaki masz model silnika ja mam 1.7 d i alternator był w naprawie i otóż po tej naprawie działo się tak jak opisujesz problemem było zwarcie na kabelkach wychodzących z alternatora (dwa cienkie ) jeden do lampki a drugi do obrotomierza

jednym słowem gości zaizolował przy samym altku i wszystko działa ok.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wczoraj wyjmowałem alternator aby go sprawdzić od środka i po ponownym założeniu i odpaleniu najpierw zapaliła się kontrolka silnika więc go zgasiłem i zczytałem kody (49- za wysokie napięcie zasilania). Podłączyłem miernik do akumulatora a tam z wcześniejszych 14,7V już miałem ponad 18V przy 1000obr/min. Po dodawaniu kolejno odbiorników prądu napięcie spada poniżej 15V. Teraz to na 100% regulator i diody. Tylko mam jeszcze pytanie czy jest jakiś manual "Wymiana regulatora w Delco" bo zauważyłem że to będzie trudniejsze do zrobienia niż w Boschu. Ewentualnie prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie wymiany i gdzie mogę kupić te części.

Astra C20NE 91r. 5D

Napisano

> gdzie mogę kupić

> te części.

Uzupełnij profi, bo nie wiadomo czym jeździsz i skąd pochodzisz.

Napisano
  • Autor

> Uzupełnij profi, bo nie wiadomo czym jeździsz i skąd pochodzisz.

To są wnętrzności mojego alternatora. Problem w tym że nie mogę znależć takiego regulatora w sklepie internetowym i na allegro. Może ktoś podpowie gdzie mogę pytać w Lublinie o te części?

Astra C20NE 91r. 5D

post-70442-14352487685862_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Mam już części tzn. regulator i tą diodę wzbudzającą. Po założeniu i odpaleniu pojawił się nowy problem- ładowania brak- obie kontrolki świecą jak na przekręconym kluczyku. Założyłem stare części i przeczyściłem szczotki ale nic nie pomogło, z zadużego napięcia jakie miałem przed rozebraniem alternatora zrobił się kompletny brak ładowania, tzn. na zacisku alternatora mam tyle co na akumulatorze na zgaszonym silniku a nawet trochę mniej -12,4V. Podczas demontażu nic nie uszkodziłem i nie mam pojęcia co się mogło stać. Czekam na jakiekolwiek sugestie bo już chyba wyczerpałem wszelkie pomysły na reanimację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.