Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra G - jak diesel przeżyje mrozy?

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie do posiadaczy astry g w dieselu.... Zbliża się zima w związku z tym ciekaw jestem jak te autka sprawują się na dużych mrozach? Proszę o opinie..

Napisano

> Witam mam pytanie do posiadaczy astry g w dieselu.... Zbliża się zima

> w związku z tym ciekaw jestem jak te autka sprawują się na

> dużych mrozach? Proszę o opinie..

A jak maja sie sprawowac ?? wink.gif

JA np. wsiadam, przekrecam kluczyk, po zgasniecu kontrolki "swiec zarowych" krece rozrusznikiem i silniczek zapala. wink.gif . czasami grzeje swiece dwa razy- taki nawyk z traktora zeby.GIF

jesli wszystko jest sprawnie to dlaczego mialoby byc inaczej confused.gif

pozdro

Napisano

Trochę długo sie grzeje,choć ciepło do kabiny leci dość szybko.

Poza tym jak każde auto.

No chyba ze silnik to stan zawałowy.

Mój ma 200 tys. i pali na dotyk.

Napisano

To w dużym stopniu zależy od tego, co będziesz miał w baku, jak przyjdzie mróz. Jak wytrąci sie parafina, to ...... crazy.gif

Napisano

Przede wszystkim dobrej jakosci paliwko jest polecane na zime a pozatym dodatki zapobiegajace wytracaniu z paliwa parafiny przy niskich temp. i musi wszystko ladnie hulać...

Napisano
  • Autor

> To w dużym stopniu zależy od tego, co będziesz miał w baku, jak

> przyjdzie mróz. Jak wytrąci sie parafina, to ......

Dolewa się coś do ropy? Czy wystarczy tankować na dobrej stacji?

Napisano

> Dolewa się coś do ropy? Czy wystarczy tankować na dobrej stacji?

Wystarczy tankować dobry ON, a wpadki to i na tzw. dobrych stacjach niestety się zdarzają.

Napisano

> Wystarczy tankować dobry ON, a wpadki to i na tzw. dobrych stacjach

> niestety się zdarzają.

Dlategotez dla pewnosci ze w baku przy minus 25 st. nie bedziemy mieli żelu lepiej dolewac wyzej wspomniane środki np. coś takiego

Napisano
  • Autor

dzięki za opinie i info... ok.gif

Napisano

Wystarczy dolać przy tankowaniu troche benzynki i śpisz pokojnie...

Napisano

> Wystarczy dolać przy tankowaniu troche benzynki i śpisz pokojnie...

sciana.gif Kolego jak chcesz mieć wydatki to proszę bardzo!!!Nowoczesne pompy są bardao wrażliwe na zatarcie (bęzyna jest sucha) , a po 2 pompa (komputer) może zgasić silnik jeżeli poczuje trochę bęzyny - słyszałem tą opinię o speca od tych pomp VP44

Napisano

> Wystarczy dolać przy tankowaniu troche benzynki i śpisz pokojnie...

Też słyszałem o benzynce, że można dolewać w mrozy-ale osobiście spokojniejszy bym byl dolewając nafty cool.gif

pozdrawiam

Napisano

Dolewajac benzyne zubozysz paliwo w liczbe cetanowa. Nafte mozna jak najbardziej bo jest duzo lepsza od zwyklaj ropy tylko ze droga idolanie litra na zbiornik nie ma najwiekszego sensu. Mozesz tez wlac 0,5 L denaturatu aby wyzbyc sie wody w zbiorniku ale to tak apropo.

Napisano

> Dlategotez dla pewnosci ze w baku przy minus 25 st. nie bedziemy

> mieli żelu lepiej dolewac wyzej wspomniane środki np. coś

> takiego

Lałem ten środek muszę przyznać, że spełnia swoje zadanie. Litrowe opakowanie chyba na 500 l. paliwa.

Napisano

tez go stosuje i polecam. w zimie poza klopotami z aku nie mialem problemu z odpaleniem. co prawda nie byla mrozna ... a opakowanie 1 l. starcza na 1200 l. ON. mozna kupic tez opakowanie 0,5 l.

Napisano

Tankuj na porządnej stacji.W tym dieslu filtr jest podgrzewany i nie ma prawa wytrącić się parafina.

Ja nigdy nie dolewam do niego żadnych specyfików.To robiłem jak miałem starego Peugota 305.Koledy z Astry F też mogą sobie to wlewać jak również benzynę i denaturat i co tam jeszcze wymyślą.

Jak ci pompa nawali to będziesz miał do nich pretensje o złe porady?

Napisano

> Kolego jak chcesz mieć wydatki to proszę bardzo!!!Nowoczesne pompy

> są bardao wrażliwe na zatarcie (bęzyna jest sucha) , a po 2

> pompa (komputer) może zgasić silnik jeżeli poczuje trochę

> bęzyny - słyszałem tą opinię o speca od tych pomp VP44

Nie wiem, jak jest w astrach, ale wydaje mi się, że w instrukcji do corsy B coś było o dolewaniu benzyny do ON i chyba nawet proporcje podawali....

Napisano

> Tankuj na porządnej stacji.W tym dieslu filtr jest podgrzewany i nie

> ma prawa wytrącić się parafina.

Po filtrze nie ma prawa sie wytracic ale co z bakiem jak sie zrobi tam kasza...??

Napisano

> Po filtrze nie ma prawa sie wytracic ale co z bakiem jak sie zrobi

> tam kasza...??

Ja tankuje na porządnej stacji zimowy to nigdy mi się nie zdarzyło,aby w baku zrobiła się kasza.Nalewałem kiedyś do Peugota paliwo z bańki przy - 25 i wtedy faktycznie wyglądało to jak roztopiona parafina.Ale i tak samochód odpalił i dalej bez jakichkolwiek domieszek jeżdził.

Jeżeli tankujesz nie wiadomo co to ma prawo wytrącić się parafina.

Napisano

A skad kolega wie co tankuje. ja tez tankuje na "markowych" stacjach i nie mam pewnosci co leje bo jak ktos wyzej napisal i najlepszym zdarzaja sie wpadki...a wtedy auto unieruchomione...zawsze lepiej jest sie zabezpiieczyc biglaugh.gif

Napisano

Masz rację ale z dwojga złego to wolę stanąć z powodu wytrącenia się parafiny w przewodach paliwowych niż z powodu zepsucia się pompy wtryskowej.

Jak mówiłem wcześniej ten dylemat Kolegi nie dotyczy - z uwagi na posiadany silnik.

Napisano

> Po filtrze nie ma prawa sie wytracic ale co z bakiem jak sie zrobi

> tam kasza...??

Powrotnym wezem wraca ropa do zbiornika i po jakims zczasie nawet mozna wyczuc ze jest troszke cieplejszy. Nagrzewa sie oczewiscie od silnika.

Napisano

zgadzam sie z kolega ze wraca ciepła ale mi chodzilo co zrobic jak sie przyjdzie po nocy do autka i w baku bedzie kasza. od czego wtedy ma sie wtedy nagrzac...dlategotez uzasadnione jest stosowanie dodatkow IMHO

Napisano

> Ja tankuje na porządnej stacji zimowy to nigdy mi się nie

> zdarzyło,aby w baku zrobiła się kasza.Nalewałem kiedyś do

> Peugota paliwo z bańki przy - 25 i wtedy faktycznie wyglądało to

> jak roztopiona parafina.Ale i tak samochód odpalił i dalej bez

> jakichkolwiek domieszek jeżdził.

> Jeżeli tankujesz nie wiadomo co to ma prawo wytrącić się parafina.

mi zdazylo sie kiedys przy takiej temperaturze lac OO do Golfa i nie wygladalo to wcale jak roztopiona parafina cool.gif, do tego dla pewnosci troszke mixolu by smarowanie bylo lepsze i raz na miesiac 500 ml takiego fioletowego trunku by wode z weglowodorami zmieszac wink.gif. niestety kiedys byly inne czasy. 893goodvibes.gif A i silnik z golfa smiga do dnia dzisiejszego w innym i nadal jest karmiony przez mojego szwagra podobnymi "paliwami", to juz 400 kkm i nic.

teraz do mojej asterki tankuje dobre paliwko, przynajmniej tak mi sie wydaje wkladajac pistolet z drozszego dystrybutora gdzie pisze "super diesel", wynalazkami nie chce jej karmic, poniewaz moze mnie to za duzo kosztowac wink.gif

pozdr

Napisano

> zgadzam sie z kolega ze wraca ciepła ale mi chodzilo co zrobic jak

> sie przyjdzie po nocy do autka i w baku bedzie kasza. od czego

> wtedy ma sie wtedy nagrzac...dlategotez uzasadnione jest

> stosowanie dodatkow IMHO

znajomy ze "wsodu" zawsze wozil palnik na propan w bagazniku zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

to tez moze byc wyjscie wink.gif

Napisano

mówiąc tu tez o dobrych stacjach to jest bardzo różnie :/ np w Bydgoszczy jest masa stacji ale 2 lata temu jak były te wielkie mrozy -20 itp to chyba tylko na 4 stacjach było faktycznie zimowe paliwo :/ cała reszta miała jeszcze mieszankę jesienną z którą przy takich trudno było odpalić właśnie przez wydzieloną parafinę :/

u mnie pomogło dolanie benzynki a potem zalanie dobrej zimowej ropki wink.gif - pamiętam że właśnie w tamtym czasie wiele osób miało problemy właśnie z ropą ja natomiast po zalaniu zimowej ropki śmigałem aż miło asterką zeby.GIF

Napisano

Ja dwa lata temu jak były duże mrozy ( - 33 o 4 rano) paliła na dotyk świeczki grzałem 2 razy . Oczywiście specyfik do ropy i pełny bak pod korek .SZybciej przemarźnie 15 litrów paliwa niz 50, a przecierz parafina wytrąca się przeważnie przy lustrze paliwa ( taką metodę stosują znajomi jak jadą na rosję zimą lub przespawaj wydech by spaliny podgrzewały paliwko w kociołku- stosowane w tir-ach)Pzdr.

Napisano

a nowsze dieselki nie maja wstepnego podgrzewania ropki...?!

Napisano

Ja mam taką radę

Pilnujcie przy mrozach żeby nie mieć pustych zbiorników.

Wydaje mi się że w tedy łatwo zbiera się rosa w środku, a jak to zamarznie to wiadomo co. Myślę że przez to poleciała mi pompa.

To taka moja sugestia.

Napisano

> Ja mam taką radę

> Pilnujcie przy mrozach żeby nie mieć pustych zbiorników.

> Wydaje mi się że w tedy łatwo zbiera się rosa w środku, a jak to

> zamarznie to wiadomo co. Myślę że przez to poleciała mi pompa.

> To taka moja sugestia.

Ciekawa teoria. Szkoda tylko ze niezgodna z prawda.

Napisano

> Ja mam taką radę

> Pilnujcie przy mrozach żeby nie mieć pustych zbiorników.

> Wydaje mi się że w tedy łatwo zbiera się rosa w środku, a jak to

> zamarznie to wiadomo co. Myślę że przez to poleciała mi pompa.

> To taka moja sugestia.

Sorki... ale jeszcze nie slyszalem zeby ROSA sie zbierala w zbiorniku...

Mam narazie diesl'a... starego, bo starego... (jestem zadowolony) i w ta zime nie mialem problemow...

Podstawa sadze w deislu to:

- DOBRE SWIECE (mozna z 2x przygrzac),

- moze byc jakis uszlachetniacz (nie oszczedzajmy za wiele, bo mozna wiecej popsuc niz zaoczszczedzic),

- no i najlepiej garazowac autka...

Nie wiem czy jest sens dalej cos kombinowac...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.