Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bujanie samochodem

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ja z sąsiedniego kącika (Punto), ale mam pytanie odnośnie Astry 1.4 1994 (grudzień), którą niedawno kupiłem. Byłem na ścieżce diagnostycznej, szarpaki i inne i wykazało mi, że wszystkie amorki mają ponad 65% skuteczności. Wymieniłem gniazda amortyzatorów (przód) ale co się dzieje: podczas jazdy na nierównościach samochód dosłownie buja się (tak jak na łodzi podczas sztormu). strasznie skacze. Co to może być?

Napisano

> Witam.

> Ja z sąsiedniego kącika (Punto), ale mam pytanie odnośnie Astry 1.4

> 1994 (grudzień), którą niedawno kupiłem. Byłem na ścieżce

> diagnostycznej, szarpaki i inne i wykazało mi, że wszystkie

> amorki mają ponad 65% skuteczności. Wymieniłem gniazda

> amortyzatorów (przód) ale co się dzieje: podczas jazdy na

> nierównościach samochód dosłownie buja się (tak jak na łodzi

> podczas sztormu). strasznie skacze. Co to może być?

Z doswiadczenia powiem Ci ze test amorkow na sciezce mozna sobie darowac. Nie jest on wiarygodny no.gif

Napisano

miałem tak od nowości w swojej astrze ; przyczyną jest dość miękie zawieszenie a najprostsze rozwiązanie to utwardzenie sprężyn pierścieniami gumowymi

Napisano

> Witam.

> Ja z sąsiedniego kącika (Punto), ale mam pytanie odnośnie Astry 1.4

> 1994 (grudzień), którą niedawno kupiłem. Byłem na ścieżce

> diagnostycznej, szarpaki i inne i wykazało mi, że wszystkie

> amorki mają ponad 65% skuteczności. Wymieniłem gniazda

> amortyzatorów (przód) ale co się dzieje: podczas jazdy na

> nierównościach samochód dosłownie buja się (tak jak na łodzi

> podczas sztormu). strasznie skacze. Co to może być?

Ja mam tez Astre z 12.94r tyle że 1,6 16V .Wymieniłem 2 lata temu amory na olejowe ale to że ledwo sie da nacisnąć na nadkole to jest wina sprężyn .Sasiad tez miał takiego bujaka ,świezo po wymianach.Mój jest dość sztywny i na oponach 195/55/15 troche czuc wszelkie nierównośći.

------------

Astra F -CC 94/94r ,X16XEL,HB,169kkm

Napisano

mialem podobny problem w mojej astrze, gumy usztywniajace pomogly tylko ze bardziej czuje nierowności 20.GIF

co do przedmowcy ktory wspominal o wiarygodnosci stacji diagnostycznych tez sie zgadzam 20.GIF

Napisano

> miałem tak od nowości w swojej astrze ; przyczyną jest dość miękie

> zawieszenie a najprostsze rozwiązanie to utwardzenie sprężyn

> pierścieniami gumowymi

U mnie też strasznie miękko, aż czasami za miękko... trzeba się w zakrętach pilnować. Raz mi nawet tył chciał iść bokiem na asfalcie cool.gif Inna jeszcze sprawa że mam opony 175/70/13 więc ten kawał gumy na oponie robi swoje. Ale teraz jeżdżę na gumach w sprężynach i jest nieco lepiej.

Napisano

> Czyli co: amorki czy sprezyny do wymiany?

Uważam, że lepszym (ale też dużo kosztowniejszym) rozwiązaniem jest wymiana amortyzatorów, niż zmiana charakterystyki sprężyn jakimiś podkładkami. Chyba że sprężyny już są zużyte, to trzeba je wymienić.

Napisano

> Uważam, że lepszym (ale też dużo kosztowniejszym) rozwiązaniem jest

> wymiana amortyzatorów, niż zmiana charakterystyki sprężyn

> jakimiś podkładkami. Chyba że sprężyny już są zużyte, to trzeba

> je wymienić.

Zgadzam się z przedmówcą. Gdy sprowadziłem auto było sztywne jak golf III. Po rozjeżdzeniu go na polskich drogach i płytach betonowych (mam taki kilometrowy odcinek do pracy beksa.gif) auto zaczeło pływać. Wymieniłem sprężyny bo jedna mi pękła, żednej różnicy nie było. Wniosek sam się nasuwa.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Więc postanowiłem wymienić amortyzatory. Mam teraz pytanie: jakie do mojej Astry (1.4i 1994 z LPG) polecacie: gazowe czy olejowe i jakiej firmy?

Napisano

> gazowe czy olejowe

Zdania są podzielone, czyli co kto lubi smile.gif Często trwa dyskusja, choćby 4 dni temu:

KLIK

> jakiej firmy?

Zdecydowanie KYB, cena trochę powyżej 100 zł za sztukę.

Pozdroofka

Napisano

weź gazówki - mniejsza skłonność do bujania autkiem. Gazowo-olejowe in. gazowe maja taki myk że działają podobnie jak olejowe tylko że mają jeszcze dodatkowo gaz który ułatwia powrót amorka do pozycji poczatkowej - czyli dynamiczniej odbijają, teoretycznie nieco utwardzają autko. Ja poprzdnio miałem olejowe a teraz zmieniłem na gazowo-olejoowe kyb excel-g i jest fajnie. autko mniej się buja itp wink.gif choć te bujanie to też zalaży dość w dużej mierze od sprężyn

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.