Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dudni jakby z wydechu ale to nie to !!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie.

Otóż mam pewien problem z dudnieniem w okolicach tłumika. Problem występuje na każdym biegu przy określonych obrotach, np. na V przy prędkości ok 100 km/h. Dudnienie jest słyszalne ewidentnie jakby z wydechu, ale po wymianie 2 !! tłumików nic nie pomogło. Dalej astrolot dudni i nawet lekko rezonuje coś w środku. Wymieniłem również pierścień przy kolektorze i dalej nic. Cholernie mnie to dudnienie wkurza, a już żaden mechanior nie jest w stanie mi pomóc. Cóż to może być?? Dodam, że jak zdjąłem 2 tłumiki to i tak było to zauważalne, więc pewnie raczej cos w zawieszeniu silnika?? Z góry dzięki za jakiekolwiek rady. Mój astrolot to F, 1.4 sedan 2001 rok.

Pozdrawiam

Napisano

Witam.

Może wkład katalizatora lata po obudowie.

Napisano

to jest dudnienie czy buczenie przy określonych obrotach?

Napisano
  • Autor

> to jest dudnienie czy buczenie przy określonych obrotach?

Bardziej buczenie, faktycznie, dudnienie troche przesadzone słowo, ale temu buczeniu często towarzyszą drgania, np. szyb, więc coś gdzieś rezonuje

Napisano

Sprawdź czy masz wszystkie klamerki na filtrze powietrza? U mnie jedenj brakowało i efekt był identyczny jak opisujesz - buczenie/dudnienie, niby z wydechu. Trudno to sobie wyobrazić, że jedna brakująca klamra spinająca puszkę filtra powietrza może dawać tekie efekty ale tak naprawdę było. Oczywiście usterkę zdiagnozował: tłumikarz. Mowił też, że czasami mała dziurka w dolocie może powodować takie odgłosy.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy masz wszystkie klamerki na filtrze powietrza? U mnie

> jedenj brakowało i efekt był identyczny jak opisujesz -

> buczenie/dudnienie, niby z wydechu. Trudno to sobie wyobrazić,

> że jedna brakująca klamra spinająca puszkę filtra powietrza może

> dawać tekie efekty ale tak naprawdę było. Oczywiście usterkę

> zdiagnozował: tłumikarz. Mowił też, że czasami mała dziurka w

> dolocie może powodować takie odgłosy.

Pytanie, ile ich powinno być, bo może faktycznie nie mam jednej, ale sprawdzałem i wydaje się, że obudowa jest założona solidnie.

Napisano

> Pytanie, ile ich powinno być, bo może faktycznie nie mam jednej, ale

> sprawdzałem i wydaje się, że obudowa jest założona solidnie.

Przychodzi mi jeszcze do głowy - brak lub rozwalony rezonator. Też sie zmagam z podobnym do Twojego problemem ale jeszcze nia zaglądałem jak to ustrojstwo wygląda.

Napisano

> Przychodzi mi jeszcze do głowy - brak lub rozwalony rezonator. Też

> sie zmagam z podobnym do Twojego problemem ale jeszcze nia

> zaglądałem jak to ustrojstwo wygląda.

podlaczam sie pod watek, moze madre glowy cos wymysla (LELEK, Azja) u mnie buczy glosno >3tys obrotow i ciekawie ze np brzeczy od 100 do 110km/h potem jest ciszej - stawiam na konczacy/przypchany katalizator ale czekam na wskazowki,

pozdrawiam

Piotr

Napisano

> u mnie buczy glosno >3tys obrotow i ciekawie ze np brzeczy od 100 do 110km/h

> potem jest ciszej - stawiam na konczacy/przypchany katalizator ale czekam na wskazowki,

jak dynamika? czujesz różnicę - spadek mocy?

Napisano
  • Autor

> jak dynamika? czujesz różnicę - spadek mocy?

Przy takiej mocy ciężko czuć różnicę:) A poważnie to wszystko jest ok, brak spadku mocy. Byłem już w 3 warsztacie i chłopaki znów zabrali się za wymianę tygodniowych !! tłumików, co oczywiście nie pomogło i założyli poprzednie spowrotem. Faktycznie głośno jest tylko na pewnej skali obrotów, poniżej jest oczywiście cicho, powyżej dudnienie/buczenie też ustaje. Mocowania filtra ok. Help... smile.gif

Napisano

> Przy takiej mocy ciężko czuć różnicę:)

ale ja pytałem (odpowiadając na pytanie) agentuskowi wink.gif on ma x16xel

u Ciebie na wspomniany rezonans pomogłaby może jakaś plecionka... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ale ja pytałem (odpowiadając na pytanie) agentuskowi on ma x16xel

> u Ciebie na wspomniany rezonans pomogłaby może jakaś plecionka...

No właśnie tak myśle o tej plecionce, tylko mam pewne obawy, że to nic nie da. Jak ściągnęli mi tłumiki to i tak mimo głośnej pracy silnika słychać było te same objawy przy tej samej prędkości obrotowej, stąd przypuszczenia.

A byłem wczoraj u kolejnych mechaniorów i niestety nic nie wykryli frown.gif a drgania i buczenie/dudnienie jest non stop. Może coś z którym popychaczem zaworów jest nie tak, bo i takie sugestie miałem?? Ale wtedy pewnie by klepał silnik non stop?

Napisano
  • Autor

A przy okazji jeszcze spytam o jedną rzecz: znacie może jakiegoś dobrego mechaniora od opli w szczecinie?? Byłem już u 3 i żaden nic nie widzi, choć stwierdza, że coś jest nie tak ?

Napisano

> Przy takiej mocy ciężko czuć różnicę:) A poważnie to wszystko jest

> ok, brak spadku mocy. Byłem już w 3 warsztacie i chłopaki znów

> zabrali się za wymianę tygodniowych !! tłumików, co oczywiście

> nie pomogło i założyli poprzednie spowrotem. Faktycznie głośno

> jest tylko na pewnej skali obrotów, poniżej jest oczywiście

> cicho, powyżej dudnienie/buczenie też ustaje. Mocowania filtra

> ok. Help...

u mnie dokladnie to samo 0 spadku mocy. poczekam na rozwoj wydarzen albo w wolnej chwili pomecze tlumikarzy zobaczymy czy cos wymysla, warsztat stoi od kilku ladnych lat, po jednej z wizyt u nich bylem b.zadowolony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.