Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy mozna wymienic halogen nieodkrecajac zderzaka?

Featured Replies

Napisano

...czy trzeba zrobic to jak Etzold przykazal?.

Dwie sruby sa dostepne (te na dole przykrecone do zderzaka) ale z ta trzecia jest problem moge ja tylko sobie pomacac ale kluczem chyba sie nie da, macie jakies rady (ruszajac najechalem latem na stajaca nisko doniczke i szklo poszlo) ;-(...

P.S. przeczytalem 300 postow "szukajka" i nie znalazlem odpowiedzi- pewnie trzeba ten zderzak zdejmowac...

Napisano

> ...czy trzeba zrobic to jak Etzold przykazal?.

> Dwie sruby sa dostepne (te na dole przykrecone do zderzaka) ale z ta

> trzecia jest problem moge ja tylko sobie pomacac ale kluczem

> chyba sie nie da, macie jakies rady (ruszajac najechalem latem

> na stajaca nisko doniczke i szklo poszlo) ;-(...

> P.S. przeczytalem 300 postow "szukajka" i nie znalazlem odpowiedzi-

> pewnie trzeba ten zderzak zdejmowac...

mi sie udało najgorzej jest od strony kierowcy bo przeszkadza odkurzacz grinser006.gif

ale ogólnie do ogarniecia

Napisano

Wywlekałem halogen bez ściągania zderzaka dwukrotnie:

1. z kanału - bułka z masłem

2. bez kanalu, trzeba tylko zdjąc nadkole. Można sobie znacznie ułatwić pracę zdejmując koło.

Pozdroofka

Napisano

Witam

Można to zrobic bez odkręcania zderzaka

Tu masz L I N K jak koleś opisuje montaż halogenow i pisze że zderzaka nie ściągał.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Witam

> Można to zrobic bez odkręcania zderzaka

> Tu masz L I N K jak koleś opisuje montaż halogenow i pisze że

> zderzaka nie ściągał.

> Pozdro

bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi, przetestuje jak zakupie i otrzymam swiatelko ;-). na pewno znacznie to przyspieszy proces wymiany.

apropos kupowania to czy taki: http://www.allegro.pl/item252467443__opel_astra_i_halogen_nowy_orginal.html

nie bedzie odbiegal kolorem swiecenia (zbilo sie szklo wiec zarowke chyba moge zmienic) od oryginalu, ktory jest na swoim miejscu "od zawsze". przypuszczam ze po 10 latach uzytkowania moze odblysk lub szklo troche zmieniac kolor swiecenia..no ale nic chyba nie mozna miec wszystkiego (albo kupic dwa nowe..)

Napisano

Bez odkręcania zderzaka ja wymieniłem- z prawym bez problemu , zaś z lewym musiałem odkręcić trąbki sygnału gdyż nie mogłem włożyć halogena. Najlepiej mieć małe akumulatorowe wkrętarki - bardzo ułatwiają i przyspieszają montaż. proponował bym zakupić nowe śruby oraz mocowanie pod nie( płaskie blaszki z gwintem pod śrubę lub wkrętak do metalu)

Napisano

Demontowałem i zakładałem z obu stron (z jednej nie świecił - styki, z 2giej był krzywo ustawiony).

Zwinne ręce bardzo się przydają grinser006.gif Najgorsze są właśnie górne śruby (z odkręceniem ale i z przykręceniem/trafieniem spowrotem). Po zdjęciu nadkoli nie jest źle ale ja nawet ich nie ściągałem tylko odczepiłem od strony zderzaka i odgiąłem.

Ogólnie jest to trochę upierdliwe ale da się zrobić tongue.gif Zamiast zdejmowania kół lepiej je po prostu skręcić w odpowiednią stronę i też jest ok ok.gif

Napisano

Sprawa wyglada tak. W Twoim x16xel prawdopodobnie pomiedzy oslona nadkola a halogenem jest pompa powietrza dodatkowego (wspomniany juz wyzej odkurzacz). Halogen Valeo rozni sie budowa od Boscha. Teraz juz nie pamietam ktory ale napewno ten soczewkowy jest dluzszy i jest problem z jego montazem wlasnie z powodu w/w pompy i niestety trzeba ja odkrecic. U siebie wymienialem wlasnie ten zwykly na soczewke i z wyjeciem nie bylo problemu ale z zalozeniem niestety juz tak, bylo troche wiecej rozkrecania. Ale zderzaka zdejmowac nie trzeba wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.