Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Klekotanie" z okolicy regulacji ogrzewania/klonsoli central

Featured Replies

Napisano

Ustawiając pokrętło regulatora ogrzewania od połowy skali, idąc w stronę maksymalnego nastawienia ogrzewania + dmuchawa na 2 biegu coś STUKA I PUKA (oczywiście w trakcie jazdy) z okolicy środkowej konsoli i podszybia.

Co to jest i jak się do tego zabrać? Czy ktoś z Was zdiagnozował to ustrojstwo i udało mu się samodzielnie to "coś" naprawić czy trzeba się z tym udać do ASO, bo znają tam już ten problem i nie bedzie problemu z usunięciem tego klekotania?

Wiem że problem ten był kiedyś poruszany na forum ale chyba umarł z braku zainteresowania i letniej aury, ponieważ w ustawieniu pokrętła ogrzewania w pozycji wyjściowej czyli na niebieskim tle nic nie stuka i jest cisza.

Poradzcie coś prosze bo te stuki są denerwujące i irytujące. Jakby ich było mało z tylnego zawieszenia to jeszcze z deski rozdzielczej się zaczęły frown.gif

Napisano

To bardzo częsty przypadek w Pandach. Stuka mniej jak nastawisz na max ciepłe, a najbardziej stuka między skrajnymi położeniami. Winny za to jest luz na wałku który steruje kurtynami w mixerze powietrza. Jak odkręcisz osłonę przy nogach pasażera i zajrzysz tam patrząc w górę to zobaczysz taki biały plastikowy element do którego przyczepiony jest drucik. Ten element jest na wałku który ma luz. Pewnie da radę to jakoś naprawić ale słyszałem że żeby sie dostać do owego mixera powietrza trzeba rozebrać sporą część deski. Ja nie miałem czasu żeby sie za to zabrać więc zaciskam zęby i jeżdżę...

Napisano

> trzeba się z tym udać do ASO, bo znają tam już ten problem i nie

> bedzie problemu z usunięciem tego klekotania?

No to bardzo dobra wiadomość !!! Jeśli znają ten problem i w dodatku nie ma problemu aby go usunąć to nie zostaje Ci nic innego jak pojechać do ASO a następnie przekazać nam co trzeba zrobić aby sobie z tym poradzić. Z tego co wiem to do tej pory nikt z naszego forum niczego sprytnego nie wymyślił na to stukanie.

Napisano
  • Autor

> No to bardzo dobra wiadomość !!! Jeśli znają ten problem i w dodatku

> nie ma problemu aby go usunąć to nie zostaje Ci nic innego jak

> pojechać do ASO a następnie przekazać nam co trzeba zrobić aby

> sobie z tym poradzić. Z tego co wiem to do tej pory nikt z

> naszego forum niczego sprytnego nie wymyślił na to stukanie.

Heh...tak dobrze to nie ma kolego wink.gif Ja własnie się spytałem czy w ASO znają ten problem i umieją sobie z nim poradzić...?

Napisano

> Heh...tak dobrze to nie ma kolego Ja własnie się spytałem czy w ASO

> znają ten problem i umieją sobie z nim poradzić...?

smile.gif no to lipa. Źle cie zrozumiałem. Podejrzewam że w ASO OCZYWIŚCIE nic nie wiedzą wink.gif

Napisano
  • Autor

Z tego co wiem to do tej pory nikt z

> naszego forum niczego sprytnego nie wymyślił na to stukanie.

Czyli wychodzi na to że ten typ tak ma i nie jestem odosobniony z tym problemem. Ciekawe co na to FAP? Nikt nic nie wie i udają że wszystko jest OK....?

Napisano

> Ustawiając pokrętło regulatora ogrzewania od połowy skali, idąc w

> stronę maksymalnego nastawienia ogrzewania + dmuchawa na 2 biegu

> coś STUKA I PUKA (oczywiście w trakcie jazdy) z okolicy

> środkowej konsoli i podszybia.

> Co to jest i jak się do tego zabrać? Czy ktoś z Was zdiagnozował to

> ustrojstwo i udało mu się samodzielnie to "coś" naprawić czy

> trzeba się z tym udać do ASO, bo znają tam już ten problem i nie

> bedzie problemu z usunięciem tego klekotania?

> Wiem że problem ten był kiedyś poruszany na forum ale chyba umarł z

> braku zainteresowania i letniej aury, ponieważ w ustawieniu

> pokrętła ogrzewania w pozycji wyjściowej czyli na niebieskim tle

> nic nie stuka i jest cisza.

> Poradzcie coś prosze bo te stuki są denerwujące i irytujące. Jakby

> ich było mało z tylnego zawieszenia to jeszcze z deski

> rozdzielczej się zaczęły

luz na osce kierownicu powietrza - to ta oska na ktorej od strony pasazera patrzac jest cieglo od regulacji kierunku nawiewu

Napisano
  • Autor

> luz na osce kierownicu powietrza - to ta oska na ktorej od strony

> pasazera patrzac jest cieglo od regulacji kierunku nawiewu

Heh Rejmi to chyba z Tobą wałkowałem ten temat wiosną tego roku wink.gif Ja powiem szczerze że zaglądałem tam i widziałem ów ośkę o któej prawdopodobnie rozmawiamy. Problem w tym że nijak nie mam pomysłu jak to coś zmusiść aby nie klekotało niewiem.gif

Opanowałeś to w jakiś sensowny sposób??

Napisano

Mi też "klekot" umila codzienne wycieczki... a może by tak wcisnąć tu i ówdzie kapeczkę gęstego smarowidła. Smarowidło musiało by być oczywiście bezwonne i na tyle gęste by utrzymać się w tym stukającym miejscu?? skromny.gif Ludzie piszcie, wymyślajcie co z tym zrobić bo napradę to jest porażka screwy.gif Takie mamy fajne bolidy a niedoróbki FAP (zwłaszcza te akustyczne) potrafią przysłonić frajdę z ich codziennej eksploatacji. Pozdrawiam.

Napisano

Takie mamy fajne bolidy a

> niedoróbki FAP (zwłaszcza te akustyczne) potrafią przysłonić

> frajdę z ich codziennej eksploatacji. Pozdrawiam.

To się nazywa zadowolenie z produktu hehe.gif

Napisano

> Heh Rejmi to chyba z Tobą wałkowałem ten temat wiosną tego roku Ja

> powiem szczerze że zaglądałem tam i widziałem ów ośkę o któej

> prawdopodobnie rozmawiamy. Problem w tym że nijak nie mam

> pomysłu jak to coś zmusiść aby nie klekotało

> Opanowałeś to w jakiś sensowny sposób??

staralem sie - caly pic polega na tym ze ten bialy dynks (ciegielko) tak jakby byl nie zatrzasniety na osce i stad pojawia sie luz

probowalem to zatrzasnac ale nie jest to taka prosta sprawa bo oska z kierownica "chowa" si ew obudowe tego miksera przy probie zatrzasniecie/nacisniecia tego bialego dynksa - gdyby miec mozliwosc otrzymania oski z kierownica w plozeniu maksymalnie wysunietym przez dziurke obudowy to byloby po sprawie - probowalem dewac owijke z tasmy teflonowej na oske i tak to zakladac - nieco pomoglo - przynajmniej w tej chwili nie stuka

nomen omen na tym tez polegala nieskuteczna naprawa w aso fiata

Napisano

> Mi też "klekot" umila codzienne wycieczki... a może by tak wcisnąć tu

> i ówdzie kapeczkę gęstego smarowidła. Smarowidło musiało by być

> oczywiście bezwonne i na tyle gęste by utrzymać się w tym

> stukającym miejscu?? Ludzie piszcie, wymyślajcie co z tym

> zrobić bo napradę to jest porażka Takie mamy fajne bolidy a

> niedoróbki FAP (zwłaszcza te akustyczne) potrafią przysłonić

> frajdę z ich codziennej eksploatacji. Pozdrawiam.

nic t onie da luz na osce jest w poprzek a nie w zdluz - jedyne co to tzreba porzadnie zatrzasnac/nacisnac na oskie biale dzwignie - ale to spore wyzwanie niestety i napewno nie ryzukowalbym robienia tego w niskiej temperaturze - by nie polamac niechcacy obudowy miksera powietrza

Napisano

A nie wiesz czy przypadkiem ta ośka nie wystaje z drugiej strony miksera? Jeśli tak to może dałoby się ją paluchem przytrzymać albo czymś innym i wtedy nasunąć tą białą dźwigienkę...

Napisano

> A nie wiesz czy przypadkiem ta ośka nie wystaje z drugiej strony

> miksera? Jeśli tak to może dałoby się ją paluchem przytrzymać

> albo czymś innym i wtedy nasunąć tą białą dźwigienkę...

to by bylo zbyt proste i oczywiste..... ja jej z drugiej strony nie zlokalizowalem.... niestety

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.