Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swiece w dieselu

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie czy nie pora wymienic siewce na nowe. Ja tego nigdy nie robilem, a czy poprzeni wlascicel robil to tez nie wiem. JAKIE sa OBJAWY hmm.gif kiedy swiece nie domagaja, czy samemu mozna je wymienic, no i na jakie mam je wymienic. Dodam, ze zanim zgasnie kontrolka podgrzewania swiec na zimnym silniku uplywa ok 10sek.

Napisano

> Zastanawiam sie czy nie pora wymienic siewce na nowe. Ja tego nigdy

> nie robilem, a czy poprzeni wlascicel robil to tez nie wiem.

> JAKIE sa OBJAWY kiedy swiece nie domagaja, czy samemu mozna je

> wymienic, no i na jakie mam je wymienic. Dodam, ze zanim

> zgasnie kontrolka podgrzewania swiec na zimnym silniku uplywa ok

> 10sek.

Objawem może być cięższe odpalanie, ale rzeczywiście coś długo grzeje te świece. Samemu wymienić się da ale musisz mieć klucz dynamometryczny.

Napisano

> Objawem może być cięższe odpalanie, ale rzeczywiście coś długo grzeje

> te świece. Samemu wymienić się da ale musisz mieć klucz

> dynamometryczny.

A kto by sie bawił kluczem dynamometrycznym...jakby chcial tak wszystko robic kluczem tym to jak sie go nie ma to niemal wszystko trzebaby bylo robic u mechaniora. Przeciez moment dokrecania kol jest nawet podawany i co kolega tez uzywa klucza dynamometrycznego. jezeli ktoras ze swiec by nie dzialala to zaraz wyskoczylby bląd poprzez miganie kontrolki swiec...jezeli swieczki juz troche przejechaly to warto je wymienić na nowe, mozna to samemu zrobic wykrecajac stare(po odlaczeniu od nich zasilania) i wkrecajac nowe oczywiscie z czuciem, zeby nie przekrecic gwintu...

A co do swiec to ja do F-ki uzywam BERU

Napisano

czasami jak bierzesz od mechaniora to policzy wymianę gratis (bo już sobie to wliczy w części),

a jak mu coś nie pójdzie to wtedy musi się martwić on.

Jak ostatnio wymieniałem świece u mnie, to NGK były po 60 zł, a mi się udało wytargować na 200 z wymianą za cztery.

Napisano

> Zastanawiam sie czy nie pora wymienic siewce na nowe. Ja tego nigdy

> nie robilem, a czy poprzeni wlascicel robil to tez nie wiem.

> JAKIE sa OBJAWY kiedy swiece nie domagaja, czy samemu mozna je

> wymienic, no i na jakie mam je wymienic. Dodam, ze zanim

> zgasnie kontrolka podgrzewania swiec na zimnym silniku uplywa ok

> 10sek.

dopóki się nie przepalą nie ma potrzeby wymieniać świec żarowych.

A to że kontrolka się świeci 10 sekund, nie świadczy o uszkodzeniu świec. tyle jej każe sterownik i tyle.

jeśli auto dobrze odpala to nic nie ruszaj, szkoda pieniędzy, czasu i ewentualnyc komplikacji

Napisano

sam bym się raczej nie brał za wykręcanie świec. Zwłaszcza że siedzą już tam conajmniej 2 lata. Czytałem już kilka postłw o ukręconej świecy podczas odkręcania. Skutki takiego ukręcania są odczuwalne na naszej kieszeni.

Ja rano zawsze grzeje 2-3 razy świce po ok 10 sek. Nawet gdy zgaśnie kontorolka to nie wyłanczam zapłonu.

Gdy ktoś ma dobre oko to może sobie zauwazyć kiedy świece przesatają grzać gdy włączone jest oświetlenie kabiny, Gdy świece "puszaczją" lampka dostaje więcej energii a dzieki temu jaśniej świeci.

Napisano

tez bym sie nie bral za wykrecanie swiec jakbym wczesniej tego nie robil a przynajmniej nie mial praktyki w odkrecaniu gwintow długi czas zakreconych i bedacych pod wplywem duzej temp. wink.gif z czasem praktyka robi swoje i w dloniach ma sie klucz dynamometryczny i wie sie kiedy nalezy przestac...a u mnie swieczki grzeja jeszcze przez 10 sek. po zgasnieciu kontrolki(sprawdzalem miernikiem) dlategotez ja odczekuje te mniej wiecej 15 sek. i wtedy odpalam...

Napisano

Nikt z was nie próbował zrobić jakiegoś układu (np: na kontaktronie), który by wskazywał rzeczywistą pracę świec? Opel jakoś zakombinował z tą kontrolką. Mnie by to denerwowało.

Napisano

> Nikt z was nie próbował zrobić jakiegoś układu (np: na kontaktronie),

> który by wskazywał rzeczywistą pracę świec?

Masz na myśli to: ?

KLIK

Pozdroofka

Napisano

> dopóki się nie przepalą nie ma potrzeby wymieniać świec żarowych.

> A to że kontrolka się świeci 10 sekund, nie świadczy o uszkodzeniu

> świec. tyle jej każe sterownik i tyle.

> jeśli auto dobrze odpala to nic nie ruszaj, szkoda pieniędzy, czasu i

> ewentualnyc komplikacji

Podoba się mi ta wypowiedz: krótko i na temat.

Zgodnie z przysłowiem "nadgorliwość zgodna od faszyzmu" lepiej nic nie kombinować, tym bardziej, jeżeli autko pali jak należy.

Osobiście od zakupu auta, choć kusiło, nie wymieniałem świec. Na razie dobrze palił przez dwie zimy i do tej pory wystarcza jedno grzanie. Co dziwne zimny silnik chyba nawet szybciej załapuje niż ciepły.

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.