Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda z OC sprawcy

Featured Replies

Napisano

3 dni temu, na parkingu pewien pan cofając zatrzymał się na moim zderzaku. Ja na szczęście siedziałem sobie w aucie... Jak poczułem lekkie stuknięcie, to zanim zdążyłem podnieść głowę, pan zaczął odjeżdżać. No więc ja rura za nim, dorwałem go na światłach. Facet zjechał, wykręcał się więc zadzwoniłem po policje i jednoznacznie orzekli, że on stuknął dali mu mandat 100 zł i mi przekazali jego dane do ubezpieczenia. Szkody to przetarty zderzak przedni (plus kilka rys bezpośrednio nad przetarciem) i po stuknięciu zderzak troszkę się przemieścił (widoczna szpara między błotnikiem a zderzakiem). Teraz pozostaje kwestia jak walczyć o najkorzystniejszą wypłatę odszkodowania?? Sprawę zgłosiłem już do ubezpieczyciela i czekam na kontakt likwidatora. Czego domagać się podczas oględzin rzeczoznawcy? Lakierowanie zderzaka na pewno + demontaż i montaż na pewno i teraz jeszcze pytanie jak traktować fakt, że mocowanie zderzaka nie jest tak jak powinno być?

Napisano

wzmocnienie zdesia, sprawdzenie geometrii etc.

Napisano
  • Autor

> wzmocnienie zdesia, sprawdzenie geometrii etc.

wzmocnienie zderzaka, fakt mogę się dochodzić ale sprawdzenie geometrii nie przejdzie, bo sam zderzak dostał, ale pod wpływem sił działających na niego się troszke przemieścił lub zdeformował. Siły nie duże bo nie duże ale były

Napisano

> wzmocnienie zderzaka, fakt mogę się dochodzić ale sprawdzenie

> geometrii nie przejdzie, bo sam zderzak dostał, ale pod wpływem

> sił działających na niego się troszke przemieścił lub

> zdeformował. Siły nie duże bo nie duże ale były

ale nie masz pewności, likwidator będzie potrafił Ci zagwarantować że z geometrią wszystko ok cfaniaczek.gif

Napisano

Czego domagać się podczas oględzin

> rzeczoznawcy?

dokladnego sprawdzenia czy nie pekly ktores z mocowania zderzaka. Moga byc tez wyciagniete - tzn zderzak sie nadciagnal w miejscu mocowania ale nie peknal.

Obejrzenia wzmocnienia pod zderzakiem

Napisano

> Obejrzenia wzmocnienia pod zderzakiem

Zgadzam się. Najlepiej umówić się z rzeczoznawcą w takim miejscu, żeby po wstępnym fotografowaniu istniała możliwość zdjęcia zderzaka i zajrzenia po niego. Miałem kiedyś podobną sytuację i po tym musiałem ponownie wzywać rzeczoznawcę, bo okazało się, że pod błotnikiem (w moim przypadku) coś się tam jeszcze wygięło i uszkodziło. "Kosztowało" mnie to 5 dodatkowych dni czekania na ponowną wizytę rzeczoznawcy, bo jak wiadomo bez ostatecznego protokołu szkody nie można rozpoczynać naprawy.

Napisano

Witam

Jakis miesiac temu wjechano mi w tyl auta, straty to lekko pekniety zderzak obok podswietlenia rejestracji, lekko pekniety klosz lamy i mala wgniotka na klapie. Jak pojechalem do ubezpieczyciela to rzeczoznawca spisal co do wymiany i powiedzial ze jeszcze musi obejrzec auto po zdemontowaniu zderzaka jakie tam sa straty ale to juz sobie z nim zalatwi zaklad ktory bedzie to naprawial. Warsztat wybralem ,autkiem pojezdzilem jeszcze 2 dni i zadzwonili mi z warsztatu zebym odstawil auto na nastepny dzien rano do demontazu bo przyjedzie rzeczoznawca (wczesniej nie mialo sensu go zostawiac bo rozebraliby i czekali na niego a ja jednak moglem dalej nim jezdzic smile.gif ). Acha, rozliczalem sie bezgotowkowo, ale i tak mi przyslali kosztorys gdybym jednak chcial wziasc kase i sam naprawiac ale za te ceny to nawet na szrocie bym nie kupil bo zderzak wycenili na 75 zl hehe.gif, za tyle to sie filtr kabinowy kupuje a nie zderzak wink.gif. Ale ze bezgotowkowo to nie moj problem byl. Generalnie sprawnie to poszlo bo w tydzien od zgloszenia szkody odebralem juz naprawione auto ok.gif (ja i sprawca ubezpieczeni w pzu).

Zycze szybkiej naprawy autka

Napisano

sprawdzenie geometrii etc.

hehe.gifzlosnik.gifhehe.gif

ja bym na ramę go jeszcze postawił.... cfaniak.gifhahaha.gif

Napisano

> ale nie masz pewności, likwidator będzie potrafił Ci zagwarantować że

> z geometrią wszystko ok

jeśli udzielasz już rad....

to pomyśl chwilkę.......

i przeczytaj pierwszy post.......

Napisano

> Zgadzam się. Najlepiej umówić się z rzeczoznawcą w takim miejscu,

> żeby po wstępnym fotografowaniu istniała możliwość zdjęcia

> zderzaka i zajrzenia po niego. Miałem kiedyś podobną sytuację i

> po tym musiałem ponownie wzywać rzeczoznawcę, bo okazało się, że

> pod błotnikiem (w moim przypadku) coś się tam jeszcze wygięło i

> uszkodziło. "Kosztowało" mnie to 5 dodatkowych dni czekania na

> ponowną wizytę rzeczoznawcy, bo jak wiadomo bez ostatecznego

> protokołu szkody nie można rozpoczynać naprawy.

a kolego gdzie jest ubezpieczony sprawca nie w Allianz czasami? zlosnik.gif

Napisano

> wzmocnienie zderzaka, fakt mogę się dochodzić ale sprawdzenie

> geometrii nie przejdzie, bo sam zderzak dostał, ale pod wpływem

> sił działających na niego się troszke przemieścił lub

> zdeformował. Siły nie duże bo nie duże ale były

Wiesz w opisanym przez Ciebie zdarzeniu nie wydaje mi się żeby geometria była potrzeba w końcu to było delikatne uderzenie i samochód chyba nie pacnął kołami w krawężnik, jeżeli na własną rękę zrobisz badanie geometrii to TU może nie zapłacić mają do tego prawo i tak praktykują...............niestety. Ale jezeli porozmawiasz z rzeczoznawcą i on wyrazi na to zgode to zapłacą....

Sam pracuje przy likwidacji szkód i wiem ze w takich przypadkach nie zleca się geometrii no chyba ze klient jest bardzo bardzo upierdliwy, jedynie co może być jeszcze ruszone to podłoga w bagażniku ale to już jest do sprawdzenia w warsztacie podczas dodatkowych ogledzin pojazdu przez rzeczoznawcę na podnośniku lub kanale.......jezeli stwierdzi że coś z tyłu jest uszkodzone no to wtedy na pewno zleci badanie geometrii

Napisano

> sprawdzenie geometrii etc.

> ja bym na ramę go jeszcze postawił....

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Dobre waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a kolego gdzie jest ubezpieczony sprawca nie w Allianz czasami?

Dokładnie, w Allianz. To dobrze czy źle?? zlosnik.gif

Zarysowany był przedni zderzak, cudów nie wymagam, jak na moje oko, to w wycenie powinno się znaleźć - lakierowanie zderzaka, demontaż + montaż zderzaka, wymiana mocowań zderzaka (jedna strona). Duże prawdopodobieństwo jest że tak też szkoda zostanie uznana, czy będe musiał się odwoływać itp itd..?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.