Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa astra H 1,3 cdti

Featured Replies

Napisano

Witam.

Muszę wymienić filtr paliwa. Nie chę jechać do ASO. Nigdy dotąd nie miałem diesla i prawdę mówiąc nie wiem gdzie ten filtr jest. Wiem tylko tyle, że na razie nie ma do tego silnika zamienników i muszę kupić oryginalny. Czy filtr znajduje się /jak stoimy przed samochodem/ za silnikiem, przed szybą? Tam znajduje się pojemnik, który wygląda mi na filtr paliwa, ma doprowadzone kilka przewodów i łączą się one z wtryskami. Jak się zabrać za wymianę, żeby czegoś nie zniszczyć. Kabelki chyba trzeba pozdejmować, myślę, że pojemniczek trzeba odkręcić i wyjąć wkład. Jeżeli się mylę to proszę o podpowiedź jak się go wymienia.

Pozdrawiam

Napisano

Do filtra dochodzą dwie rurki i wtyczka od grzałki. Odpinasz wszystko, wykręcasz śrubę w środku i pokrywa w górę.

W załączniku masz schemat "środka" filtra.

post-53490-1435248840464_thumb.gif

Napisano

bez problemu dwie rurki odpinasz ze szybkozłączek od dekla o odkręcasz śrube,ściągasz dekiel i masz filtr20.GIFwyczyść dno obudowy w środku bo tam jest dużo syfu z naszego paliwa

Napisano

jeszcze nikt nie powiedział najważniejszego. jak bedziesz wkładał nowy filtr, to po brzegi zalej go paliwem, bo jak zapowietrzysz uklad, to ciężko może być z odpowietrzeniem bez odpowiedniego sprzętu

Napisano

> jeszcze nikt nie powiedział najważniejszego. jak bedziesz wkładał

> nowy filtr, to po brzegi zalej go paliwem, bo jak zapowietrzysz

> uklad, to ciężko może być z odpowietrzeniem bez odpowiedniego

> sprzętu

grinser006.gif to jest ważne przy astrze G przy tym systemie wtrysku nie ma już takich problemów waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc. Wygląda na to, że nawet taki laik jak ja powinien dać sobie z tym radę. Nie zauważyłem tylko u siebie tej śruby do wykręcenia. wydaje mi się, że chyba odkręca się cały dekielek z góry, ale to jeszcze sprawdzę. Pomimo tego, że ponoć sam sie układ odpowietrza to chyba nic się nie stanie jak zaleję filtr ropą. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Bardzo mi to pomogło.

Pozdrawiam

Napisano

śruba jest na samym środku dekla,układ sam sie odpowietrza,ale zalej go ropą bo bedziesz musial dużo kręcić rozrusznikiem niepotrzebnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Witam. Filtr wymieniony, niestety problem pozostał. Ponoć był nieźle zabrudzony i dużo ważył. Ale nadal nie można normalnie uruchomić silnika. Sąsiad od diesla mówi, że najprawdopodobniej dochodzi lewe powietrze i dlatego tak się zachowuje ale jak to sprawdzić?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam. Filtr wymieniony, niestety problem pozostał. Ponoć był nieźle

> zabrudzony i dużo ważył. Ale nadal nie można normalnie uruchomić

> silnika. Sąsiad od diesla mówi, że najprawdopodobniej dochodzi

> lewe powietrze i dlatego tak się zachowuje ale jak to sprawdzić?

> Pozdrawiam

Pierwsze co bym zrobił to sprawdził wtryski na przelewie waytogo.gif

Napisano

> Witam. Filtr wymieniony, niestety problem pozostał. Ponoć był nieźle

> zabrudzony i dużo ważył. Ale nadal nie można normalnie uruchomić

> silnika. Sąsiad od diesla mówi, że najprawdopodobniej dochodzi

> lewe powietrze i dlatego tak się zachowuje ale jak to sprawdzić?

> Pozdrawiam

A powiedz, czy to cięzkie odpalanie jest wówczas, gdy auto postoi sobie kilka godzin? Czy jak juz odpali i go zgasisz a następnie, np. po 15 minutach znowu odpalisz, to odpala normalnie czy nie?

Napisano
  • Autor

To mi sie zdarza po nocy. Nie mogę zapalić rano. Jak już raz uruchomię to potem bez najmniejszego problemu zapala. Dzisiaj rano tak trochę ciężej zaskoczył. Pojechałem do pracy, tam stał przez osiem godzin, potem zapalił bez najmniejszego problemu. Już nie wiem co mam myśleć. Po wymianie filtra myślałem, że może teraz znowu nalałem jakiegoś marnego paliwa, ale zatankowałem na orlenie.

Napisano

> To mi sie zdarza po nocy. Nie mogę zapalić rano. Jak już raz

> uruchomię to potem bez najmniejszego problemu zapala. Dzisiaj

> rano tak trochę ciężej zaskoczył. Pojechałem do pracy, tam stał

> przez osiem godzin, potem zapalił bez najmniejszego problemu.

Jedź do ASO i zapytaj czy w Twoim aucie jest do wymiany rozrusznik. Koleżanka miała podobne objawy, zgłosiła na gwarancji i okazało się że Adam Opel przewidział na ten problem zmianę rozrusznika na mocniejszy 9podobno za niskie obroty przy rozruchu po dłuższym postoju) i nowy program ECU silnika.

> ale zatankowałem na

> orlenie.

Trzymam się od tego paliwa jak najdalej i tankuję tylko w razie ostateczności !!

pozdrawiam

Napisano

a może paliwo sie cofa w układzie paliwowym po dłuższym postoju i trzeba go kręcić przez toconfused.gif

Napisano

Przed odpaleniem przekręć kilka razy stacyjkę bez odpalenia silnika, może świece żarowe są słabe, paliwo na letniej mieszance a wóz stał na zimnie. Pozatym do tego silnika pasuje chyba filtr od nowego multijeta 1.3 lub filtron intercars`u. Nieszczelność w dolocie diesla powoduje odczuwalny spadek osiągów. Ale tak naprawdę skuteczną diagnostykę możesz przeprowadzić tylko techem z pomocą dobrego mechanika od diesli - mierząc parametry silnika i osprzętu przy rozruchu , bo tu na forum nikt nie zgadnie przecież czy np akumulator ci nie padł właśnie

Napisano

> To mi sie zdarza po nocy. Nie mogę zapalić rano. Jak już raz

> uruchomię to potem bez najmniejszego problemu zapala. Dzisiaj

> rano tak trochę ciężej zaskoczył. Pojechałem do pracy, tam stał

> przez osiem godzin, potem zapalił bez najmniejszego problemu.

> Już nie wiem co mam myśleć. Po wymianie filtra myślałem, że może

> teraz znowu nalałem jakiegoś marnego paliwa, ale zatankowałem na

> orlenie.

U mnie było podobnie, tez zapalał ciężko po nocy. Wystarczyło go odpalić i następnym razem jak ręką odjął. Potem postał parę godzin i znów problem. Przyczyna - nieszczelność przewodów paliwowych. Ropka się sączyła przy pompie. Mechanior uszczelnił (wymienił przewód paliwowy) i teraz odpala git. Za każdym razem. Zatem najpierw sprawdź to co może być przyczyną cięzkiego odpalania a zarazem generuje najmniejsze koszty naprawy.

Napisano

> Pozatym do tego silnika pasuje chyba filtr od

> nowego multijeta 1.3 lub filtron intercars`u.

1.3 to silnik fiatowski montowany w oplach

> U mnie było podobnie, tez zapalał ciężko po nocy. Wystarczyło go

> odpalić i następnym razem jak ręką odjął. Potem postał parę

> godzin i znów problem. Przyczyna - nieszczelność przewodów

> paliwowych. Ropka się sączyła przy pompie. Mechanior uszczelnił

> (wymienił przewód paliwowy) i teraz odpala git. Za każdym razem.

> Zatem najpierw sprawdź to co może być przyczyną cięzkiego

> odpalania a zarazem generuje najmniejsze koszty naprawy.

Moja dewiza zaczynamy od najprostrzych i najmniej kosztownych rozwiazan. waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Naładowałem akumulator i dalej to samo. Skłonny teraz jestem ruszyć w stronę nieszczelności. Serwisant w ASO cały czas twierdzi, że to wina filtra paliwa/wymieniłem go problem pozostał/ lub niedobrej ropki. Ale nawet jak wleję "dobrej" to wcale nie jest lepiej. A gdzie jest ta pompa paliwowa? to zaglądnę.

Napisano

Przy pompie nic nie podlubiesz bo jak ona poleciala to bedzie bolalo.

Napisano

> Naładowałem akumulator i dalej to samo. Skłonny teraz jestem ruszyć w stronę nieszczelności. Serwisant w ASO cały czas twierdzi, że to wina filtra paliwa/wymieniłem go problem pozostał/ lub niedobrej ropki. Ale nawet jak wleję "dobrej" to wcale nie jest lepiej. A gdzie jest ta pompa paliwowa? to zaglądnę. <

Jeśli serwisant podłączył interfejs diagnostyczny to w przypadku nieszczelności dolotu wyskoczy błąd P2279 ale nie ma szans aby to był to bo by ci powiedział. Prawdopodobnie serwisant nie znalazł żadnych błędów lub jest za słaby aby je wychwycić w chwili rozruchu. Jeśli już wymieniłeś filtr, wylałeś z niego wodę /jest taka mała plastikowa tulejka od spodu czarnej obudowy filtra którą się na chwilę! odkręca podstawiając jakieś małe naczynie na to co wyleci/ to moja rada - zatankuj jeszcze raz paliwa ale nie sugeruj się że tankowałeś na orlenie bo mogłeś zatankować paliwo "letnie" dlatego możesz też dolać dodatku przeciw wytrącaniu się parafiny w filtrze paliwa. Jak to nic nie da to jedź gdzieś indziej diagnozować wóz techem2. W common-railu powodów które powodują problem z rozruchem jest sporo i większość bez diagnostyki jest trudna do wykrycia.

Napisano

może spróbuj zapodać STP do ropki i pogonić asterixa 20.GIFmoże go przeczyści

Napisano
  • Autor

Myślałem o tym ale opel nie zaleca stosowania żadnych specyfików. Boje się, żeby coś się nie stało, ale chyba nie bedzie innego wyjścia jak tego spróbować

Napisano

Ja swojemu zapodałem,opel też nie zaleca lania polskiego paliwa zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.