Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i trach

Featured Replies

Napisano

Wczoraj sobie jadę, a tu nagle bech i koniec, auto zgasło, coś za grzechotało, próba odpalenia nic z tego. Kręci ale jakos bardzo lekko, sprzeglo bardzo miekkie,holowanko do domu i strata nerwów. Pomyslalem ze to cos ze sprzeglem lub skrzynią, ale czemu nie odpala?Jestem laikiem wiec prosze o jakies wskazówki i nie krzyczenie na mnie jezeli pisze jakies głupoty..

Napisano

Rozrząd kiedy był zmieniany?

Napisano

> Rozrząd kiedy był zmieniany?

Pierwsze skojarzenie (moje) to też rozrząd. Ale co ma rozrząd do szprzęgła?

Krzyka - a rozrusznik kręci wogóle silnikiem? Sprawdź czy jeszcze jest pasek od rozrządu.

Sprzęgło też można łatwo sprawidzić czy jeszcze żywe. Wcisnąć wbić 1 i go pchnąć. Jak idzie lekko tzn, że rozłącza.

Ale to też nie może być sprzęgło , bo co ma sprzęgło do odpalenia.

Obstawiam rozrząd i koszty duuuuuże. Może Ci trochę rozwaliło sprzęgło podczas kolizji tłoka z zaworami.. Teoretycznie jest to możliwe.

Napisano
  • Autor

Pasek obejrzalem jest cały i zdrowy, a po wbiciu biegu i próbie odpalenia coś grzechota i nic, a rozrusznik kręci duzo lżej niż zwykle.A rtozrząd zmnieniany był 25 tys. temu.

Napisano

> Pasek obejrzalem jest cały i zdrowy, a po wbiciu biegu i próbie

> odpalenia coś grzechota i nic, a rozrusznik kręci duzo lżej niż

> zwykle.A rtozrząd zmnieniany był 25 tys. temu.

Zrób tak jak napisałem, czyli zobacz czy Ci sprzęgło rozłącza. Możesz wbić bieg "wciśnij sprzęło" i zakreć rozrusznkiem. Jeżeli autko nie jedzie do przodu to sprzęgło dobre.

Nie jestem wróżką, ale może to coś związane z rozrusznik + koło zamachowe - np. zębatka bendixu.

Napisano

> Pasek obejrzalem jest cały i zdrowy, a po wbiciu biegu i próbie

> odpalenia coś grzechota i nic, a rozrusznik kręci duzo lżej niż

> zwykle.A rtozrząd zmnieniany był 25 tys. temu.

Sprawdziłeś bez osłony czy tylko odgiąłeś??Mi poszedł tak pasek, a właściwie przeskoczył.Rozrusznik też kręcił jakoś bez oporu. Pasek wyglądał na cały ale po dokładnych oględzinach nie miał zębów na 3- 4 cm czego wstępnie nie było widać.Prawdopodobnie rolna w pewnym momencie się zatarła.

Napisano
  • Autor

> Sprawdziłeś bez osłony czy tylko odgiąłeś??Mi poszedł tak pasek, a

> właściwie przeskoczył.Rozrusznik też kręcił jakoś bez oporu.

> Pasek wyglądał na cały ale po dokładnych oględzinach nie miał

> zębów na 3- 4 cm czego wstępnie nie było widać.Prawdopodobnie

> rolna w pewnym momencie się zatarła.

Obejrzałem bez zdejmowania osłony tylko odginalem, pasek mocno napiety, ale moze przeskoczył, kto wie?

Napisano
  • Autor

> Zrób tak jak napisałem, czyli zobacz czy Ci sprzęgło rozłącza. Możesz

> wbić bieg "wciśnij sprzęło" i zakreć rozrusznkiem. Jeżeli autko

> nie jedzie do przodu to sprzęgło dobre.

> Nie jestem wróżką, ale może to coś związane z rozrusznik + koło

> zamachowe - np. zębatka bendixu.

Jak pisałem sprzeglo chodzi bardzo leciutko a po wbiciu biegu coś żęzi(nie wiem czy tak się to pisze), Rozrusznimk kręci bardzo leciutko a wczesniej musiał si e nameczyc, zeby obrucic, pasek rozrzadu na pierwszy rzut oka caly. Ten trop z kolem zamachowym, moze to cos z tym zwiazane?Wtedy faktycznie by nie odpalał, chyba no nie?

Napisano

> Obejrzałem bez zdejmowania osłony tylko odginalem, pasek mocno

> napiety, ale moze przeskoczył, kto wie?

u mnie też był napięty

Napisano

> u mnie też był napięty

U mnie też był napięty, tylko urwało zęby na pasku na kole na dole. Szykuj się na niezłe koszta, około 1000zł jak nie lepiej, na 100%.

Napisano
  • Autor

> U mnie też był napięty, tylko urwało zęby na pasku na kole na dole.

> Szykuj się na niezłe koszta, około 1000zł jak nie lepiej, na

> 100%.

Jesli tak to sprzedaje na złom. Jak myslicie ile mogę wziąść?96 r przeb. 185 tys. i spieprzony silnik, sory za wyrażenie.

Napisano

> Jesli tak to sprzedaje na złom. Jak myslicie ile mogę wziąść?96 r

> przeb. 185 tys. i spieprzony silnik, sory za wyrażenie.

Myślę że z 4kPln powinieneś dostać, nie więcej, zależy jeszcze jak wygląda reszta.

Napisano

Jak silnik kreci lekko i nie odpala to chyba jest tylko jedna przyczyna, opadly zawory i niema kompresji czyli trach zrobil pasek.

Ale jezeli rozrzad robil Ci jakis warsztat i masz na to papiery to mysle ze mozesz ich scignac i zostawic ich z tym problemem

Napisano

Nurtuje mnie te sprzęgło. Objawy jakby sorry - odpadło kolo zamachowe. Niech ktoś Ci zakręci i zobacz co się dzieje (czy kręci wałem). Tylko uważaj bo możesz dostać czymś...

Gdybam, bo mało prawdopodobne, ale możliwe. Możliwe też, że po prostu skosiło tylko zęby na kole/bendixie. No albo nieszczęsny rozrząd

Napisano

> Jesli tak to sprzedaje na złom.

Jaki pasek miałeś założny (jakiej firmy)?

Tak ku przestrodze dla innych, bo ostatnio niepochlebnie o gatesach mówią hmm.gif

Napisano

> Obcięło Ci zęby na pasku rozrządu na kole na wale korbowym.Na 100%.

Jak to sprawdziłeś?? Mi ostatnio pasek przeskoczył o dwa ząbki i ten baran (czyt. mechanik) nawet nie obejrzał mi paska!! będę to musiał sam chyba zrobić angryfire.gif

Napisano

> Wczoraj sobie jadę, a tu nagle bech i koniec,

UP jump.gifzlosnik.gif

Jak tam fura, już się wyjaśniło co było powodem tych objawów?

Napisano

> Nurtuje mnie te sprzęgło. Objawy jakby sorry - odpadło kolo

> zamachowe. Niech ktoś Ci zakręci i zobacz co się dzieje (czy

> kręci wałem). Tylko uważaj bo możesz dostać czymś...

> Gdybam, bo mało prawdopodobne, ale możliwe. Możliwe też, że po prostu

> skosiło tylko zęby na kole/bendixie. No albo nieszczęsny rozrząd

Chcesz trochę słów otuchy ? Miałem taki przypadek ,że w uwielbianym przez niektórych VW pękł wał korbowy na pierwszym czopie głównym od strony koła zamachowego. Koło kręciło sie sobie a reszta silnika stała jak zaklęta biglaugh.gif

I pomyśleć że za VAG-a niektórzy dali by się pochlastać screwy.gif

Podobno tylko Fiaty się psują balwanek.gifbalwanek.gifscrewy.gifboozing.gif

Napisano

> Podobno tylko Fiaty się psują

psuje się wszystko od Alfa Romeo aż po Toyota smile.gif mnie zawsze śmieszył taki "kult" nad niemieckim autami zlosnik.gif i argumenty ich posiadaczy w stylu "Moje jest lepsze z dwóch powodów, bo moje i bo lepsze." zlosnik.gif z tym silnikiem jak sam nic nie wykombinujesz to lepiej zaciągnąć do jakiegoś mechanika na oględziny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.