Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwijacz pasa bezpieczeństwa

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam u siebie problemik ze zwijaniem pasa, tzn. zwija ale słabo i po rozpięciu trzeba mu pomagać ręcznie tongue.gif

Da sie to jakoś rozebrać i coś tam naprawić czy tylko wymiana na nowy, orientuje sie może ktoś ile takie coś kosztuje

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Mam u siebie problemik ze zwijaniem pasa, tzn. zwija ale słabo i po

> rozpięciu trzeba mu pomagać ręcznie

> Da sie to jakoś rozebrać i coś tam naprawić czy tylko wymiana na

> nowy, orientuje sie może ktoś ile takie coś kosztuje

> Pozdrawiam

Podobno daje sie to rozebrac, ale trzeba sie troche napier.... wrrr.gif i powkur.... angryfire.gif.

Problem lezy pewnie po stronie sprezyny odpowiedzialnej za zwijanie. Ale na poczatek to sprobuj posmarowac. U mnie kiedys z tylu sie zle zwijal, wiec posmarowalem sam pas smarem silikonowym w sprayu i jest ok.

Napisano
  • Autor

a wie moze ktos jak sie do tego zabrać?

i jak jest z tym napinaczem pirotechnicznym, bo chyba jest tam coś takiego

Napisano

> a wie moze ktos jak sie do tego zabrać?

> i jak jest z tym napinaczem pirotechnicznym, bo chyba jest tam coś

> takiego

Nie potrzeba nic rozbierać. Można po prostu wyciągnąc pas na maxa i popsikać go silikonem w spreju. Oczywiście psikając na pas lepiej ustawić za nim jakiś np karton aby nie narobić plam na plastikach wnętrza.

Napisano

> Nie potrzeba nic rozbierać. Można po prostu wyciągnąc pas na maxa i popsikać go silikonem w spreju. Oczywiście psikając na pas lepiej ustawić za nim jakiś np karton aby nie narobić plam na plastikach wnętrza.

A czy potem taki pas z silikonem nie brudzi ubrania?

Napisano

> A czy potem taki pas z silikonem nie brudzi ubrania?

no wlasnie czytam posty wyzej i tez mnie to zastanawia icon_eek.gif

Napisano

> A czy potem taki pas z silikonem nie brudzi ubrania?

Psikasz, pozniej wycierasz czysta szmatka do sucha i nie powinno brudzic. Robilem tak u siebie i jest ok.

Napisano

> Psikasz, pozniej wycierasz czysta szmatka do sucha i nie powinno

> brudzic. Robilem tak u siebie i jest ok.

I latem w upał po wyjściu z auta wyglądasz jak reprezentant piłkarski Peru-z pasem na przekątnej biglaugh.gif

Wydaje sie że to wina sprężyny nie zaś poślizgu pasa wink.gif

Napisano

> Witam

> Mam u siebie problemik ze zwijaniem pasa, tzn. zwija ale słabo i po

> rozpięciu trzeba mu pomagać ręcznie

> Da sie to jakoś rozebrać i coś tam naprawić czy tylko wymiana na

Miałem juz tez taki problem z jednym z pasów z przodu.Dojście do całego mechanizmu nie jest problemem ponieważ wystarczy odkręcić plastikową osłone na progu i pozniej odchylić ten plastik na słupku środkowym, ok.gif który jest chyba na zaczepy.Popsikałem ten kołowrotek WD40 oczywiscie nie brudząc pasa,pozwijałem kilka razy i dzała świetnie jak nowy.Więc powodzenia. ok.gif

Napisano

> I latem w upał po wyjściu z auta wyglądasz jak reprezentant piłkarski

> Peru-z pasem na przekątnej

> Wydaje sie że to wina sprężyny nie zaś poślizgu pasa

U mnie sprezyna byla ok.

Najlepiej sprawdzic do doswiadczalnie. Jesli sam pas sie lekko zwija, a gdy przechodzi przez gorne mocowanie na slupku to juz ciezko, to jest to wina samego pasa, ktory slabo sie slizga. Tak bylo u mnie i nie bylo zadnych plam na ubraniu zlosnik.gif Trzeba szybko wycierac, a nie czekac az sie silikon wchlonie smirk.gif

Napisano

> wypróbuje oba "patenty" i dam znać

ja polecam patent z silikonem, też miałem duże problemy z powrotem pasa w chłodne dni, i nie ma się co martwić o ubranie w lecie, nic nie brudzi. Osobiście zapomniałem o problemie z pasami.

Napisano

Potwierdzam. Tez popsikałem bezbarwnym, niebrudzącym silikonem w spray'u i jest super. Pasy sie zwijaja jak nigdy.

Pozdrawiam

• 2 lata później...
Napisano

dolacze sie w temacie.

u mnie problemem byl brud, ktory zebral sie na przelotce kolo lewego ramienia kierowcy. niby nie duzo, ale przy powierzchi pasa i tarciu zwijania - pas sie zacieral i bardzo slabo zwijal.

wyczyscilem i dziala. polecam, zanim zacznie sie wymieniac pasy na nowe. ok.gif

Napisano

> dolacze sie w temacie.

> u mnie problemem byl brud, ktory zebral sie na przelotce kolo lewego ramienia kierowcy. niby nie

> duzo, ale przy powierzchi pasa i tarciu zwijania - pas sie zacieral i bardzo slabo zwijal.

> wyczyscilem i dziala. polecam, zanim zacznie sie wymieniac pasy na nowe.

Popieram takie rozwiązanie. Miałem taki sam objaw i po dokładnym wyczyszczeniu przelotki śmiga jak nowy. Pozdrawiam

Napisano

Witam.

Inna teoria. Jeżeli auto jest po strzale, to też da się "zregenerować" podobno pasy aby się zwijały. Wtedy właśnie też takie kwiatki się pojawiają ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam

> Mam u siebie problemik ze zwijaniem pasa, tzn. zwija ale słabo i po rozpięciu trzeba mu pomagać

> ręcznie

> Da sie to jakoś rozebrać i coś tam naprawić czy tylko wymiana na nowy, orientuje sie może ktoś ile

> takie coś kosztuje

> Pozdrawiam

Witam,

Miałem ten sam problem. Przyczyną było "zmechacenie" się pasa, a właściwie jego górnej części (czyli tego odcinka pasa który jest cały czas używany). Najpierw porządnie wyczyściłem przelotkę a potem "poszerzyłem" ją bardzo drobnym papierem ściernym (prawie zerówką). Teraz pas zwija się bardzo ładnie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.