Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Negatywne skutki uszkodzonego termostatu

Featured Replies

Napisano

Jestem przekonany że mój termostat nie działa jak powinien. Co prawda nie sprawdzałem jak grzeją się rurki do chłodnicy ale w czasie jazdy przy temperaturze kilku stopni wskazówka temperatury porafi nie drgnąc przez 10km. Na trasie przy temperaturze ok 5 stopni, temperatura silnika ok 70, Jak dla mnie coś jest nie tak...

Jakie są negatywne skutki niedogrzanego silnika ?? Na pewno większe spalanie, mam tez majonez pod korkiem.

Problem w tym że w umnie o ile wiem, wymiana termostatu wiąże się z robieniem rozrządu, a to już kilka stowek.

Robić czy jeździć do wymiany rozrządu ??

Napisano

To napisz, kiedy ta wymiana rozrządu jest planowana i ile zajmnie Ci "dojechanie" do tego przebiegu...

I mimo wszystko przeprowadź test Macajewa... wink.gif

Napisano

Hmmm wiesz teraz Ci sie zacial w pozycji otwartej ale kiedys moze sie zamknac i stanac w pozycji zamknietej palacz.gif

W Twoim przypadku wymiana chociaz paska rozrzadu przy okazji to nie jest jakis duzy wydatek a na dobra sprawe jesli pasek wyglada ok ja bez namyslu zalozylbym go ponownie wink.gif

Napisano
  • Autor

> To napisz, kiedy ta wymiana rozrządu jest planowana i ile zajmnie Ci

> "dojechanie" do tego przebiegu...

i tego własnie nie wiem... zlosnik.gif, jezdze samochodem 1,5 roku, poprzedni właściciel twierdzi że wymieniał kolo 80 000, teraz mam na liczniu 115 000 (ile auto ma naprawde nie mam pojecia.... ). Miałem zamiar jeszcze pojezdzić (do przyszłych wakacji bo wybieam się gdzieś dalej) ale chyba się zbiorę i wymienię...

> I mimo wszystko przeprowadź test Macajewa...

Macajewa powiadasz zlosnik.gif dawno sie tak nie uśmiałem... wink.gif

Napisano

Jeśli nie robiłeś rozrządu i nie jesteśw 100% pewien przebiegu to moim zdaniem odpowiedź jest tylko jedna: dla swojego świętego spokoju wymień termostat i "przy okazji" rozrząd...

Napisano
  • Autor

> Hmmm wiesz teraz Ci sie zacial w pozycji otwartej ale kiedys moze sie

> zamknac i stanac w pozycji zamknietej

a to by była niespodzianka... smile.gif

> W Twoim przypadku wymiana chociaz paska rozrzadu przy okazji to nie

> jest jakis duzy wydatek a na dobra sprawe jesli pasek wyglada ok

> ja bez namyslu zalozylbym go ponownie

jak już bedzie rozebrane...pewnie założe nowy

Napisano
  • Autor

czy w X16SZR pompę wody tez się wymienia do kompletu ??

Napisano

Jesli nie wiesz ile naprawde masz przejechane i kiedy byl wymieniany rozrzad to wymieniaj,tym bardziej ze masz padniety termostat.Wiekszosc sprzedajcych mowi"Panie drogi,rozrzad robilem 20tys temu" itd.A pozniej zonk.Bedziesz mial spokoj z rozrzadem,wymieniony termostat czyli zagrzane autko i cieplej w srodku.Bo jak przyjda mrozy,to bedziesz zakrywal chlodnice rotfl.gifbiglaugh.gif

Napisano

> czy w X16SZR pompę wody tez się wymienia do kompletu ??

Jesli koles faktycznie robil jedna wymiane rozrzadu,watpie zeby wymienil pompe.Takze wymien.Polecam SKF.Jak juz bedzie spuszczany plyn chlodzacy to warto zalac nowy.Wiekszy wydatek,ale oplaca sie to robic za jedna robota wink.gifMyslac do przodu,oplaca sie to finansowo.

Napisano

> czy w X16SZR pompę wody tez się wymienia do kompletu ??

Tak wymienia się ( jeżeli nie jesteś pewny kiedy była wymieniana), u mnie było troszeczkę inaczej wymieniałem cały rozrząd razem z pompą po roku padł termostat i znowu rozebranie rozrządu angryfire.gif

Napisano

> Tak wymienia się ( jeżeli nie jesteś pewny kiedy była wymieniana), u

> mnie było troszeczkę inaczej wymieniałem cały rozrząd razem z

> pompą po roku padł termostat i znowu rozebranie rozrządu

To ja mam jeszcze lepiej bo rozrząd wraz pompą wymieniłem w marcu tego roku w paźdzerniku padła pompa (po 20 tyś km) a teraz wygląda na to że termostat do wymiany...drugi raz rozbierać rozrząd to już nie jest zabawne...

Napisano

> To ja mam jeszcze lepiej bo rozrząd wraz pompą wymieniłem w marcu

> tego roku w paźdzerniku padła pompa (po 20 tyś km) a teraz

> wygląda na to że termostat do wymiany...drugi raz rozbierać

> rozrząd to już nie jest zabawne...

Może OT, ale w ECOTEC-u 1.8 termostat jest też za rozrządem?

Napisano
  • Autor

płyn wymieniałem na zime rok temu, mam nawet na dolewke, wiec chyba sobie odpuszcze.

Napisano
  • Autor

>i cieplej w srodku.Bo jak przyjda mrozy,to bedziesz zakrywal chlodnice

I to mnie troche dziwi bo w środku mam calkiem cieplo i szybko leci ciepłe powietrze...

Napisano

> Może OT, ale w ECOTEC-u 1.8 termostat jest też za rozrządem?

Kiedyś pytałem o to i ktoś mi odpowiedział, że tak.

Napisano

> Może OT, ale w ECOTEC-u 1.8 termostat jest też za rozrządem?

które 1,8? bo są chyba 2 hmm.gif

jeden z nich wyglądał jak mój X20XEV a u mnie termostat jest z przodu koło kolektora wydechowego

Napisano

> Jakie są negatywne skutki niedogrzanego silnika ?? Na pewno większe

> spalanie, mam tez majonez pod korkiem.

No i jeszcze woda i benzyna odkłada sie w oleju, więc dużo gorsze smarowanie silnik ma.

> Problem w tym że w umnie o ile wiem, wymiana termostatu wiąże się z

> robieniem rozrządu, a to już kilka stowek.

> Robić czy jeździć do wymiany rozrządu ??

Zrób przed zimą. Przy okazji spr. rozrząd i wyjdzie czy wymienić sam pasek, czy jeszcze rolkę i pompę.

Napisano

> które 1,8? bo są chyba 2

> jeden z nich wyglądał jak mój X20XEV a u mnie termostat jest z przodu

> koło kolektora wydechowego

Ja mam ten starszy 116 KM.

Napisano

Moja Astra przejeździła całą zeszłą zimę z uszkodzonym termostatem. Przy wydatnej pomocy kartonu na chłodnicy. Termostat wytrzymał ok miesiąca od wymiany (Wahler nota bene). Znacznie osłabła sprężyna, więc prawdopodobieństwo zacięcia w pozycji zamkniętej było minimalne. Kilka dni temu wymieniłem przy okazji rozrządu (też na Wahlera icon_rolleyes.gif). Nie zauważyłem jakiś niepokojących objawów poza większym spalaniem. Cieknie olej z UPG, ale raczej bym tego nie wiązał z termostatem.

Napisano

> Ja mam ten starszy 116 KM.

Aż zajrzałem pod maskę...jednak termostat jest u mnie na wierzchu...uffff:)

Napisano

> I to mnie troche dziwi bo w środku mam calkiem cieplo i szybko leci

> ciepłe powietrze...

U mnie było podobnie parę kilometrów i cieplutko w aucie 893goodvibes.gif ale wskazówka temp. poniżej 80* nawet jak jeździłem przez całe miasto, i ten majonezik pod koreczkiem grinser006.gif

Napisano

przeszukaj posty z ostatnich 2 tyg. ktos zapodal fajny link do forum vectry gdzie ladnie bylo opisane jak wymienic termostat.

faktem jest, ze musisz zdjac rozrzad ale przeciez nie musisz go od razu zmieniac!.

jesli masz troche pojecia to z tym manualem na pewno dasz rade.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.