Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[mk1] Tarcie przy hamowaniu, kiepskie światła oraz biegi...

Featured Replies

Napisano

Witam

PROBLEM NR 1

Szukalem ale wiekszosc watkow dotyczy tylnych kol...

Przy mocniejszym hamowaniu z przedniego lewego kola dochodzi dziwne obcieranie. Nie jest stale ale ma rowna czestotliwosc (czyli jakby ocieralo cos w konkretnym miejscu).

To obcieranie czuc tez troszke na pedale hamulca...

Co to moze byc?

Dodam jeszcze ze pare tyg temu (gdy juz to zjawisko wystepowalo) mechanik rzucal okiem na przod auta (po naprawie powypadkowej) i stwierdzil ze wszystko jest ok poza cieknacym lewym amorkiem. Nie wiem czy patrzyl na klocki i tarcze ale sprawdzenie tego to pewnie podstawa i jakby bylo cos nie tak to by powiedzial...

Czy powodem moze byc ten amorek?

Wymieniac amortyzatory teraz czy po zimie?

Ogolnie moze byc to tylko kwestia autosugestii ale zdaje mi sie ze gorzej troche hamuje a znajomy po bardzo krotkiej przejazdzce stwierdzil ze chyba musze odpowietrzyc hamulec...

PROBLEM NR 2

Swiatla w kropku frown.gif nic nie widze jak ciemno i jak pada frown.gif W nocy musze jezdzic z przeciwmgielnymi (oczywiscie tylko jak nic nie jedzie z naprzeciwka...) bo inaczej baaardzo kiepsko z widocznoscia...

Po wspomnianej stluczce mam nowa prawa lampe i i tak jest ciemno...

Co moge zrobic zeby bylo jasniej? Jakies inne zarowki? Jaki jest sposob na najlepsze, ale legalne oswietlenie w puncie?

PROBLEM NR 3

Po nocy albo dlugim postoju przez pierwsze pare do parunastu minut jazdy straaasznie ciezko wchodzi jedynka i dwojka. Zeby wrzucic jedynke musze stac i czasem musze uzyc sily zeby to zrobic. Dwojka wchodzi dopiero jak sie juz tocze i musze po prostu przyciskac i czekac az zechce wskoczyc...

Cos jakby je blokuje...

Dodam ze nie towarzysza temu jakies dziwne odglosy...

Olej w skrzyni byl wymieniany jakies 4 miesiace temu...

Po pewnym czasie 2 wchodzi juz lepiej (tzn moge ja wrzucic jadac szybciej niz toczenie sie...) ale czasem zeby ja wrzucic musze przyciskac i czekac az wejdzie...

Jedynki, gdy auto jeszcze troche jedzie, nie wrzuce... frown.gif

Uciazliwe to jest...

Moze powodem sa podwyzszone obroty na poczatku jazdy?

Pomocy... frown.gif

Napisano

1)

- tarcza ma bicie

- zacisk hamulca zapieczony

- jedno i drugie

- w nastepstwie wypadku cos sie skrzywilo, nie szarpie ci kierownica podczas jazdy, nie ma drgan ?

- na Twoim miejscu wymienilbym amorki juz teraz, raczej nic Ci nie da, ze bedziesz dluzej jezdzil z cieknącym...

2) zaloz jakies zarowki np. +50% ( dyskusji na kąciku jest duzo, wybor duzy ), podjedz do stacji na ustawienie swiatel, moze cos zle ustawione....

Napisano

1) tarcze jaki maja przebieg? Moze maja spory rant ktory w pewnym miejscu obciera o klocek.

2) sprawdz kostke przy zarowkach. Moze nie ma dobrej masy to i zarowki kiepsko swieca

3) tutaj to nie wiem. Choc kraza legendy ze problem z wlozeniem I biegu ma wiekszosc kropkow wink.gif Ja mam tak, ze jak jest zimny to tez ciezko przelozyc z I na II (choc zauwazylem ze latwiej wlozyc II na zimnym gdy zmieniam bieg przy okolo 3500rpm, przy 2000rpm wchodzi z wyczuwalnym oporem. Synchronizatory? kiepski olej? TTTM? niewiem.gif)

Napisano
  • Autor

> 1)

> - w nastepstwie wypadku cos sie skrzywilo, nie szarpie ci kierownica

> podczas jazdy, nie ma drgan ?

nic nie drga a samochod byl uderzony w prawa strone a sprawa dotyczy lewej wiec to nie to...

zreszta to nie byla duzo stluczka (foto w zalaczniku)

> - na Twoim miejscu wymienilbym amorki juz teraz, raczej nic Ci nie

> da, ze bedziesz dluzej jezdzil z cieknącym...

powiedziano mi ze amorki dostaja podczas zimy i dlatego lepiej ja przeczekac na starych...

> 2) zaloz jakies zarowki np. +50% ( dyskusji na kąciku jest duzo,

> wybor duzy ), podjedz do stacji na ustawienie swiatel, moze cos

> zle ustawione....

no wlasnie swiatla mi chyba zle ustawili podczes naprawy powypadkowej bo musze jezdzic na 3 stopniu obnizenia... ale tak slabo swiecily przed wypadkiem tez...

post-57844-14352488642718_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> 1) tarcze jaki maja przebieg? Moze maja spory rant ktory w pewnym

> miejscu obciera o klocek.

Tylko dlaczego w takim razie wystepuje to tylko przy mocniejszym hamowaniu a przy delikatnym nic nie slychac ani nie czuc...

A co do przebiegu tarczy to nie wiem frown.gif Wczesniej od nowosci tym samochodem jezdzila moja mama ktora nie zwracala uwagi na to kiedy i co bylo wymieniane a wymieniane bylo tylko jak sie popsulo... Tak wiec nie mam pojecia ile ma jaki element... Mam to auto dopiero pol roku...

> 2) sprawdz kostke przy zarowkach. Moze nie ma dobrej masy to i

> zarowki kiepsko swieca

Jak to sprawdzic i jaka jest prawidlowa masa? (nie znam sie na samochodach zbytnio chociaz od kiedy mam swoje autko to szybko sie ucze wink.gif )

> 3) Synchronizatory? kiepski

> olej? TTTM? )

Synchronizaroty chyba nie bo o ile wiem to objawem ich zuzycia sa dziwne odglosy przy zmianie biegu.

Oleju kiepskiego tez by mi raczej nie zalali a do tego powiedzialem im nawet po wczesniejszym sprawdzeniu jakie taki olej do punta musi miec wartosci i taki mi wlasnie wlali...

A co to tttm to nie wiem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tylko dlaczego w takim razie wystepuje to tylko przy mocniejszym

> hamowaniu a przy delikatnym nic nie slychac ani nie czuc...

nie wiem. ale cos tak gdzies musi obcierac skoro slychac "cykanie" zlosnik.gif

> A co do przebiegu tarczy to nie wiem Wczesniej od nowosci tym

> samochodem jezdzila moja mama ktora nie zwracala uwagi na to

> kiedy i co bylo wymieniane a wymieniane bylo tylko jak sie

> popsulo... Tak wiec nie mam pojecia ile ma jaki element...

mozesz zdjec kolo i opukac mlotkiem rant tarczy zeby ten rdzawy nalot odpadl. Ale to mowie, to mi do glowy przyszlo, a nie ze tak jest wink.gif

Mam

> to auto dopiero pol roku...

> Jak to sprawdzic i jaka jest prawidlowa masa? (nie znam sie na

> samochodach zbytnio chociaz od kiedy mam swoje autko to szybko

> sie ucze )

prawidlowa czyli dobra wink.gif motyw jest taki ze lubi sie tam topic plastikowa kostka i wtedy styki nie lacza. mozesz tez miernikiem zmierzyc jakie masz napiecie na kostce. Moze jest za niskie i dlatego kiepsko swieci zarowka.

> Synchronizaroty chyba nie bo o ile wiem to objawem ich zuzycia sa

> dziwne odglosy przy zmianie biegu.

A myslisz ze odglosy pojawiaja sie z dnia na dzien? wink.gif przed zgrzytami najpierw ciezko wlozyc bieg.

> Oleju kiepskiego tez by mi raczej nie zalali a do tego powiedzialem

> im nawet po wczesniejszym sprawdzeniu jakie taki olej do punta

> musi miec wartosci i taki mi wlasnie wlali...

Oby ok.gifzlosnik.gif

> A co to tttm to nie wiem

Ten Typ Tak Ma zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem. ale cos tak gdzies musi obcierac skoro slychac "cykanie"

oj zeby tylko to bylo cykanie wink.gif w sumie nie wiem jak opisac ten dzwiek...

Pewnie wszystko sie okaze przy zmianie opon na zimowe...

> A myslisz ze odglosy pojawiaja sie z dnia na dzien? przed zgrzytami

> najpierw ciezko wlozyc bieg.

Najgorsze jest to ze kazdy co do tych biegow mowi co innego... Znajomy mechanik sie przejechal i powiedzial ze linki... i ze by tego nie robil na razie... Ale mi to na prawde przeszkadza...

Co do tego oleju to wiem ze mi dobry zalali bo bylem przy tym i przy mnie otwierali nowiutkie oleje.

> Ten Typ Tak Ma

Jakby mial to by tak bylo od zawsze a wiem ze tak nie bylo wink.gif

Oj czuje ze sie wydatki szykuja... Cieknie mi prawdopodobnie UPG bo zawsze zostaje plama pod autem...

Amorki...

Bede musial wymienic pewnie nagrzewnice bo juz jak wlacze 2 stopien to halas spod schowka jest duzy, przy 3 stopniu nie da sie rozmawiac... I tez czuc plyn chlodzacy a to chyba nie dobrze...

No i odpowietrzenie hamulcy - drogie to czy zrobia mi np przy okazji wymiany kol?

Napisano

Hmm.... skoro jeździła nim mama i nie wie co kiedy bylo robione, to radziłbym wykonać kilka rzeczy:

- zmienić olej (no, chyba, że wiesz kiedy był zmieniany bo to dość duży wydatek )

- zrobić przegląd układu hamulcowego ( bębny, okładziny, klocki, tarcze - posprawdzać ), wymienić płyn hamulcowy

- zmienić płyn chłodniczy (okolo 30 zl za 5 litrow )

- zalej zimowy plyn do spryskiwaczy o ile juz takiego nie masz smile.gif

Co do amorków - ja bym jednak wymienil, czytalem gdzies, ze taka jazda jest niebezpieczna z cieknacym amorkiem, nie wiem na ile to jest prawda, ale w sumie przy tak dlugim okresie eksploatacji to jedna zima duzej roznicy Ci nie zrobi... no chyba, ze bedziesz po muldach jezdzil wink.gif

Ja uklad hamulcowy praktycznie caly mam wymieniony.... oprocz zaciskow wink.gif Na poczatku tez byly problemy z zaciskami z przodu - kompletnie zasyfione, zapieczone, ale latem spokojnie wymienilem uszczelki, oczyscilem, wymienilem to co sie sypalo.... teraz wystarczy nacisnac pedal juz 2 cm i zaczyna łapać....

To moze byc nawet romantyczne oink.gif - mi pomagala mulher.gif - wciskala hamulec jak przy odpowietrzaniu - dzielna kobita ;D

Jaki olej wlales do tej skrzyni ?

Co Ci cieknie ? Olej ? Płyn ? są na silniku plamy ? Jakby tak Ci ciekla UPG ze by plama byla to bys daleko nie pojechal..... zarzygalo by olejem caly przedzial silnika wink.gif

Napisano
  • Autor

> - zmienić olej (no, chyba, że wiesz kiedy był zmieniany bo to dość

> duży wydatek )

juz wymienilem smile.gif

> Co do amorków - ja bym jednak wymienil, czytalem gdzies, ze taka

> jazda jest niebezpieczna z cieknacym amorkiem, nie wiem na ile

> to jest prawda, ale w sumie przy tak dlugim okresie eksploatacji

> to jedna zima duzej roznicy Ci nie zrobi... no chyba, ze

> bedziesz po muldach jezdzil

moze to byc prawda bo przy wiekszych predkosciach auto troche "plywa"

> Ja uklad hamulcowy praktycznie caly mam wymieniony.... oprocz

> zaciskow Na poczatku tez byly problemy z zaciskami z przodu -

> kompletnie zasyfione, zapieczone, ale latem spokojnie wymienilem

> uszczelki, oczyscilem, wymienilem to co sie sypalo.... teraz

> wystarczy nacisnac pedal juz 2 cm i zaczyna łapać....

A robic to na zime czy przeczekac?

> Jaki olej wlales do tej skrzyni ?

No wlasnie nie pamietam jakiej byl firmy ten co wlewali ale chyba Castrol

> Co Ci cieknie ? Olej ? Płyn ?

no wlasnie to w dotyku jest takie jakby zmieszac olej z woda :| jest sliskie ale nie az tak jak sam olej...

Ogolnie na glebe kapie z filtra (ktory jest nowy - wymieniony przy okazji zmiany oleju w sierpniu) bo rano na jego spodzie jest mokro ale ostatnio jak patrzylem to wydawalo mi sie ze powyzej filtra tez sa plamy...

Jutro sprawdze dokladnie co jest zaplamione i sprobuje dokladniej opisac cala sytuacje.

Napisano

Jeśli nie masz garazu to w tych mrozach bedzie nieciekawie z hamulcami (bynajmniej ja nie lubie siedziec na mrozie 270751858-jezyk.gif ), mozesz sie spytac u mechaniora ile kosztuje odpowietrzenie ukladu i sprawdzenie stanu okladzin i klockow ( nie musisz nic wymieniac, niech ci powie co i jak narazie ) - nie powinien wziasc duzej kwoty, a reszte sobie na wiosne zrobisz we wlasnym zakresie spokojnie, no chyba ze bedzie bardzo zly stan hamulcow.

A w ukladzie chlodzenia plyn czy woda ? Mam nadzieje ze to pierwsze.... jak Cieknie Ci plyn, to mzoe tak jak u mnie spod wyłącznika wentylatora na chlodnicy, lubi tez cieknac rura od pompy wody co idzie, ale to juz tam sobie sprawdzisz.

Generalnie umyj silnik ( nie wodą ! ) preparatem jakims do mycia silnikow najtanszym i zobacz czy na wysokości UPG jakieś plamy będą się robić ( ogolnie zobacz czy skądś nie cieknie olej itp )

Jak masz paragon czy co tam na te wymiane filtra oleju to jedz do warsztatu i wyłóż sprawe bo na bank albo za slabo albo za mocno przykrecili filtr i zaczął ciec...

>moze to byc prawda bo przy wiekszych predkosciach auto troche "plywa"

wiec sam widzisz... jak kasiora idzie na twoje bezpieczenstwo to sie zbyt dlugo nie zastanawiaj.

Ogolnie fiat to dobry samochod dla ludzi, ktorzy umieja sie poslugiwac podstawowymi narzedziami.... czesci tanie, dosc prosty montaz, duzo samemu zrobisz ( i sie nauczysz )... włoska robota ;P

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie masz garazu to w tych mrozach bedzie nieciekawie z

> hamulcami (bynajmniej ja nie lubie siedziec na mrozie ), mozesz

> sie spytac u mechaniora ile kosztuje odpowietrzenie ukladu i

> sprawdzenie stanu okladzin i klockow ( nie musisz nic wymieniac,

> niech ci powie co i jak narazie ) - nie powinien wziasc duzej

> kwoty, a reszte sobie na wiosne zrobisz we wlasnym zakresie

> spokojnie, no chyba ze bedzie bardzo zly stan hamulcow.

OK czyli niedlugo jade na przeglad ukladu hamowania.

> A w ukladzie chlodzenia plyn czy woda ? Mam nadzieje ze to

> pierwsze.... jak Cieknie Ci plyn, to mzoe tak jak u mnie spod

> wyłącznika wentylatora na chlodnicy, lubi tez cieknac rura od

> pompy wody co idzie, ale to juz tam sobie sprawdzisz.

Plyn jest smile.gif I raczej nie cieknie bo zawsze pod autem jest jedna plama i to pod filtrem oleju.

> Generalnie umyj silnik ( nie wodą ! ) preparatem jakims do mycia

> silnikow najtanszym i zobacz czy na wysokości UPG jakieś plamy

> będą się robić ( ogolnie zobacz czy skądś nie cieknie olej itp )

No jutro sprobuje dojsc do tego skad leci bez mycia. jak sie nie uda to umyje.

> Jak masz paragon czy co tam na te wymiane filtra oleju to jedz do

> warsztatu i wyłóż sprawe bo na bank albo za slabo albo za mocno

> przykrecili filtr i zaczął ciec...

Ogolnie oczywiscie pojechalem do warsztatu ale ze ja tam naprawiam auto na specjalnych warunkach (np wymiana oleju w silniku i skrzyni za darmo) to tez sie tam nie cisne za bardzo.

Najpierw sprobowano mi mocniej dokrecic filtr i nic to nie dalo. Przyjechalem znowu i sie pan zapytal czy byl i kiedy robiony rozrzad. Ja mowie ze nie wiem bo mama jezdzila. Powiedzial ze w takim razie zrobimy rozrzad "i jak bedziemy robic rozrzad to ja Ci to uszczelnie". Chyba nawet mowil cos ze to moze byc wina rozrzadu...

> Ogolnie fiat to dobry samochod dla ludzi, ktorzy umieja sie

> poslugiwac podstawowymi narzedziami.... czesci tanie, dosc

> prosty montaz, duzo samemu zrobisz ( i sie nauczysz )... włoska

> robota ;P

Ja kocham mojego Glona smile.gif Malo pali (szczegolnie jak wymienilem sonde wink.gif ) a i osiagi mi jak najbardziej wystarczaja smile.gif

Juz sam zmienilem sterownik centralnego zamka z tego na podczerwien na radiowy smile.gif Zrobilem klucz - scyzoryk no i ogolnie staram sie coraz wiecej robic sam smile.gif

Napisano

> w takim razie zrobimy rozrzad "i jak bedziemy robic rozrzad to ja

> Ci to uszczelnie". Chyba nawet mowil cos ze to moze byc wina

> rozrzadu...

Witam!

A może puścił uszczelniacz wału od strony rozrządu? Potwierdzałyby to słowa mechaniora. Jak już rozgrzebie rozrząd, to może przydałoby się wymienić również pompę wody?

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Synchronizaroty chyba nie bo o ile wiem to objawem ich zuzycia sa

> dziwne odglosy przy zmianie biegu.

> Oleju kiepskiego tez by mi raczej nie zalali a do tego powiedzialem

> im nawet po wczesniejszym sprawdzeniu jakie taki olej do punta

> musi miec wartosci i taki mi wlasnie wlali...

> A co to tttm to nie wiem

byłeś przy wymianie i widziałeś na własne oczki ze to robią? to zastanów się czy ci ten olej w ogóle wymienili. nie ścieniam. to w aso naturalana praktyka, jak nie ma właściciela to różne |"cuda" sie moga stać z samochodem.

Napisano
  • Autor

> byłeś przy wymianie i widziałeś na własne oczki ze to robią? to

> zastanów się czy ci ten olej w ogóle wymienili. nie ścieniam.

> to w aso naturalana praktyka, jak nie ma właściciela to różne

> |"cuda" sie moga stać z samochodem.

tak tak bylem przy wymianie smile.gif stalem obok i wszystko bylo ok

Napisano

> PROBLEM NR 2

> Swiatla w kropku nic nie widze jak ciemno i jak pada W nocy musze

> jezdzic z przeciwmgielnymi (oczywiscie tylko jak nic nie jedzie

> z naprzeciwka...) bo inaczej baaardzo kiepsko z widocznoscia...

> Po wspomnianej stluczce mam nowa prawa lampe i i tak jest ciemno...

Kupiles oryginalna lampe czy zamiennik (oby nie TYC lub cos w tym stylu). Jesli tak to powod jest oczywisty.

> Co moge zrobic zeby bylo jasniej? Jakies inne zarowki? Jaki jest

> sposob na najlepsze, ale legalne oswietlenie w puncie?

Czyste wewnatrz reflekory z Mki ELX na zarowkach H1 z w miare sprawnymi odblysnikami swieca bardzo przyzwoicie.

Jesli masz okazje troche sie pobawic, to w ramach weekendowego relaksu proponuje ten stary reflektor rozebrac i wyczyscic szklo oraz odblysnik - rezultat gwarantowany.

Wczoraj to samo ze swoimi H4 zrobilem (zreszta w ktoryms juz reflektorze ze szklana oslona) i sila swiatla wzrosla dramatycznie nawet ze standardowymi zarowkami. Zawsze to taniej niz kupic nowe, markowe reflaektory.

Napisano
  • Autor

> Kupiles oryginalna lampe czy zamiennik (oby nie TYC lub cos w tym

> stylu). Jesli tak to powod jest oczywisty.

nie wiem co oni mi tam wsadzili w tym zakladzie gdzie naprawialem po stluczce auto...

> Jesli masz okazje troche sie pobawic, to w ramach weekendowego

> relaksu

Ano pobawie sie niestety nie dzisiaj bo wuuuchta nauki... :/ Tak samo mialem dzisiaj obejrzec ten silnik i zobaczyc gdzie cieknie ale po 1 pogoda (ciagle pada...) mi nie pozwolila a po 2 wlasnie mam wuchte nauki...

We wtorek albo srode mysle ze sie tym zajme smile.gif i oczywiscie poinformuje o efektach smile.gif

thx wink.gif

Napisano
  • Autor

Glon zostal dzisiaj u mechanika smile.gif

Pojechalem bo sytuacja nie pozwolila dluzej czekac - brak grzania.

Widac bylo podczas jazdy bialy dym z rury czyli na 99% UPG.

Poza tym zrobia rozrzad z wymiana pompy wody (nie byl robiony nigdy a jest 130kkm).

Bedzie tez wymiana amorkow przednich bo przecieka lewy.

No i oczywiscie sprawdzenie ukladu hamulcowego.

Do tego sprawdzenie czemu nie grzeje i czemu wentylator pod schowkiem tak wyje :|

Bede pisal na bieżąco o postepach prac wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i Glon zrobiony zeby.GIF

Tutaj "mala" lista co zostalo zrobione zeby.GIF :

uszczelka glowicy

uszczelka pokrywy zaworow

pasek rozrzadu

uszczalniacz walu

oring

uszcz. kol. ssacego

uszcz. kol. wyd.

kolo rozrzadu

uszcz. walka rozrzadu

uszcz. kol. ssacego

oring rury chł.

Planowanie glowicy

wym. uszczelniaczy zaworow

docieranie zaworow

no i byla mowa o wszystkich simeringach.

Jesli cos sie powtorzylo to sorka przepisywalem z 2 list wink.gif

Aha jeszcze kola na zimowe byly zmieniane smile.gif

Po wyjechaniu w warsztatu czylem sie jak ktos kto wyjezdza nowym autem z salonu zeby.GIF Pojechalem zatankowac i umyc autko zeby.GIF

Potem na przeglad, ktory przeszedl bez problemow poza tym ze po dzwonie wsadzili mi jakas lewą lampe i mam do nich jechac bo musza mi wymienic :|

Na tej lampie nie ma "granicy swiatla i cienia" i to jest ponoc bardzo zle. To wina lampy bo najpierw kazali mi kupic obok nowa zarowke i na nowej to samo bylo.

I takie pytanie do Was.

Myslalem ze po wymianie UPG to wroci do normy ale jest tak samo, a chodzi o to, ze wydaje mi sie ze kiedys byl jakby żwawszy ten kropek...

Czy jest cos co moze "podbierac" konie?

Napisano

> PROBLEM NR 1

> Nie wiem czy patrzyl na klocki i tarcze ale sprawdzenie tego to

> pewnie podstawa i jakby bylo cos nie tak to by

Może to byc zużycie (starcie) jednego z kilku klocków na szczęce. jak hamujesz słabo, to nic sie nie dzieje bo hamujesz tymi które zostały. Ale jak zahamujesz ostro, to szczeka ze startym klockem ociera o tarcze (tarcie metalu o metal). jak bedziesz tak dalej jezdził to pomijajac słabe , nierównomierne hamowanie, tak porysujesz tarcze, że trzeba bedzie ją wymienic.

Napisano
  • Autor

> Może to byc zużycie (starcie) jednego z kilku klocków na szczęce. jak

> hamujesz słabo, to nic sie nie dzieje bo hamujesz tymi które

> zostały. Ale jak zahamujesz ostro, to szczeka ze startym klockem

> ociera o tarcze (tarcie metalu o metal). jak bedziesz tak dalej

> jezdził to pomijajac słabe , nierównomierne hamowanie, tak

> porysujesz tarcze, że trzeba bedzie ją wymienic.

tarcze i klocki byly sprawdzane wiec to odpada, jadac dzisiaj po tych naprawach nie bylo tego efektu smile.gif moze zniknal sam od siebie zeby.GIF bo z hamulcami poza tym ze byly sprawdzane to nic nie bylo robione, tylko kola wymieniali

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.