Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[PRAWO] - [RUCH DROGOWY] - Jazda samochodem na zagranicznych

Featured Replies

Napisano

Quote:

Jazda samochodem na zagranicznych numerach

Prawo do prowadzenia pojazdu trzeba potwierdzić dokumentem

Kierowca samochodu na zagranicznych numerach oprócz dowodu rejestracyjnego musi mieć także inny dokument, który potwierdzi, że ma prawo jeździć tym autem.

Zmienione przepisy prawa o ruchu drogowym powodują zamieszanie wśród kierowców. W art. 71 ustawy - Prawo o ruchy drogowym (Dz.U. z 2005 r., nr 108, poz. 908 z późn. zm.) dodano ust. 5a, który stanowi, że jeżeli dowód rejestracyjny jest wystawiony na inną osobę niż kierowca, to musi on okazać inny dokument potwierdzający prawo do poruszania się tym pojazdem. Przepis ten dotyczy jednak tylko tych osób, które jadą samochodem na zagranicznych numerach rejestracyjnych. Wówczas oprócz dowodu rejestracyjnego trzeba okazać na przykład fakturę lub umowę kupna, jeżeli samochód kupiono w innym kraju i jeszcze nie dokonano rejestracji w Polsce.

- Nowelizacja wzbudziła wątpliwości kierowców i firm leasingowych. Pojawiło się pytanie, czy każdy kierowca korzystający z samochodu, który nie jest zarejestrowany na jego nazwisko, musi posiadać stosowne upoważnienie od właściciela pojazdu. Nie trzeba mieć w każdym przypadku takiego dokumentu, gdyż nowy przepis dotyczy jedynie pojazdów zarejestrowanych za granicą, o czym świadczy odesłanie do ust. 5 ustawy, regulującego kwestię dopuszczenia do ruchu właśnie pojazdów zarejestrowanych za granicą - mówi Sławomira Wronek, prawnik z kancelarii Wierzbowski Eversheds.

Tymczasem w mediach pojawiły się informacje, które wprowadziły w błąd wielu kierowców. Informowano, że takie upoważnienie musi być w każdym przypadku prowadzenia auta przez osobę, która nie jest jego właścicielem. Komisarz Adam Jasiński z Komedy Głównej Policji uspokaja i zaznacza także, że nowy przepis nie dotyczy pojazdów zarejestrowanych w Polsce.

- Jeżeli pojazd jest już zarejestrowany w naszym kraju, to funkcjonariusz dokonujący kontroli, w razie potrzeby, jest w stanie szybko zweryfikować, czy ktoś może prowadzić ten pojazd czy nie - mówi Adam Jasiński.

Dlatego jadąc samochodem pożyczonym od kolegi, kierowca nie ma obowiązku posiadania pisemnego upoważnienia do kierowania tym autem. Dopiero w sytuacji, gdy kierowca prowadzi auto pożyczone od kolegi lub rodziny z innego państwa.

- Wówczas dokumentem potwierdzającym prawo do używania samochodu jest upoważnienie sporządzone przez właściciela pojazdu w formie pisemnej, które nie wymaga specjalnych form - zaznacza Teresa Jakutowicz, rzecznik prasowy Ministerstwa Transportu.

Źródło: Gazeta Prawna

Napisano

> - Wówczas dokumentem potwierdzającym prawo do używania samochodu jest

> upoważnienie sporządzone przez właściciela pojazdu w formie

> pisemnej, które nie wymaga specjalnych form - zaznacza Teresa

> Jakutowicz, rzecznik prasowy Ministerstwa Transportu.

> Źródło: Gazeta Prawna

Czy oznacza to, iż jak będzie się miało kartkę z odręcznie napisanym tekstem

to już będzie ważne? Jeśli tak to przecież KAŻDY może taki świstek napisać...

Napisano
  • Autor

> Czy oznacza to, iż jak będzie się miało kartkę z odręcznie napisanym

> tekstem

> to już będzie ważne? Jeśli tak to przecież KAŻDY może taki świstek

> napisać...

Jeżeli nie wymaga specjalnych form (nie ma obowiązującego wzoru) to może byc odręcznie, natomiast zwyczajowo w pełnomocnictwie określa się dokładnie kto udziela pełnompcnictwa, że "ja, niżej podpisany, Sławomir Lorenc zamieszkały tu i tu legitymujący się dowodem osobisty (lub paszportem) i tu numer i seria.... i dalej bla bla" to w sumie policja może ustalić czy jesteś właścicielem czy nie.

Napisano

> Jeżeli nie wymaga specjalnych form (nie ma obowiązującego wzoru) to

> może byc odręcznie, natomiast zwyczajowo w pełnomocnictwie

> określa się dokładnie kto udziela pełnompcnictwa, że "ja, niżej

> podpisany, Sławomir Lorenc zamieszkały tu i tu legitymujący się

> dowodem osobisty (lub paszportem) i tu numer i seria.... i dalej

> bla bla" to w sumie policja może ustalić czy jesteś właścicielem

> czy nie.

no tak , ale jak sprawdzi poprawnosc podpisu? i w jakim jezyku ma byc to upowaznienie jak wlasciciel zna np tylko francuski?

Napisano
  • Autor

> no tak , ale jak sprawdzi poprawnosc podpisu? i w jakim jezyku ma byc

> to upowaznienie jak wlasciciel zna np tylko francuski?

nie chcę teraz dywagować, ponieważ należałoby to sprawdzić u źródła (Policji) jak oni się na to zapatrują lub sięgnąć do przepisów, a teraz nie mam na to czasu.

Na zdrowy rozum to Policja może poprosić właściciela o przedstawienie faktury zakupu. Ale pewnie nikt tego nie będzie robił. Dziwny trochę ten przepis.

Napisano

> nie chcę teraz dywagować, ponieważ należałoby to sprawdzić u źródła

> (Policji) jak oni się na to zapatrują lub sięgnąć do przepisów,

> a teraz nie mam na to czasu.

> Na zdrowy rozum to Policja może poprosić właściciela o przedstawienie

> faktury zakupu. Ale pewnie nikt tego nie będzie robił. Dziwny

> trochę ten przepis.

ale skad wezmie fakture zakupu jak auto pozyczyl od kolegi?

Napisano
  • Autor

> ale skad wezmie fakture zakupu jak auto pozyczyl od kolegi?

napisałem, że Policja może poprosić właściciela (czyli tutaj kolegę) o przedstawienie faktury.

Napisano

Sytuacja tak chora, jak i polska polityka. Otoz, jade z zona samochodem angieslkim do Polski na wakacje, i mam ze soba dowod rejestracyjny, ubezpieczenie, etc. Wlascicielem auta jest zona, ktora siedzi kolo mnie, ale powiedzmy, ze nie zawsze, bo po Lodzi poruszam sie czasem sam. Znaczy sie, ze mam miec upowaznienie zony do prowadzenia auta icon_eek.gif A moze wystarczy jednak wpis w ubezpieczenie, ze moge kierowac tym autem - w koncu mam byc dodatkowy dokument potwierdzajacy to... eh, polskie prawo crazy.gif

Napisano

cały problem ma głebsze korzenie z czasów gdy Polska nie była w UE...

w tamtych czasach, aby polak mógł kierować autkiem zarejestrowanym w innym kraju, właściciel - obcokrajowiec (stałe zameldowanie za granicą) musiał siedzieć w autku.... w innym przypadku autko odstawiane było do urzedu celnego.....

chyba, że na samochód było zrobiona odprawa celna warunkowa (czyli zapłacone tymczasowe cło za okres pobytu w kraju - ściśle określone, odbierane po tym jak auto teren ten opuściło)

celnicy zabezpieczali autko do czasu aż się nie zgłosił właściciel i nie wyjaśnił w jakim charakterze pojazd znalazł się w naszym obszarze celnym....

miało to zapobiegać praktykom takim jak poruszanie się po kraju autem na zachodnich blachach, mając np kolege lub jakąś dalszą rodzinkę na zachodzie....... (choć kombinacji istniało więcej.... cool.gif)

teraz (a właściwie od czasu wejścia do UE) ten temat się zrobił nieaktualny.... więc wymyslili właśnie takie coś....

IMO - bzdura........ a dlatego, ze jeśli pojazd jest zarejestrowany, a my jesteśmy w UE to nie powinno mieć żadnego znaczenia jakiej narodowości (UE) jest kierowca...

szkoda że nikt nie zajmie się w końcu tym, aby uniemożliwić skutecznie poruszanie się po kraju pojazdom zakupionym na zachodzie a jeżdżącym na drukowanych, malowanych ręcznie itd, itp ... tablicach rejstracyjnych..... no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.