Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - obieg powietrza, filtr i zagadka silniczka..

Featured Replies

Napisano

Auto mam używane (1998r). Mam je od niedawna i cały czas poznaję. Wszystko było ok, aż do czasu aż zachciało mi się wymiany filtra przeciwpyłk.

Wymontowałem schowek, i moim oczom ukazała się taka ciekawostka.

wtykxj5.jpg

Chodzi o to że te 2 elementy były odłączone, a na chłopski rozum zdaje się ze nie powinny.

Po kilku testach okazało się że z powodu rozłączenia tych elementów, przy wciskaniu przycisku zamykania obiegu - nie zamykała się taka piankowa pokrywa w tym elemencie poniżej ( strzałka - nie wiem jak to fachowo nazwać)

nwiewoy3.jpg

Po podłączeniu, pianka zaczeła się albo domykać, albo otwierać w zależności czy włączałem czy wyłączałem obieg ( kiedy obieg zamykałem, pianka się otwierała).

I niby wszystko ok, ale zauważyłem po jakimś czasie, że kiedy auto jest uruchomione ( II pozycja kluczyków w stacyjce - tryb inspekcyjny), to z okolicy schowka, dochodzą dzwięki pracującego z wysiłkiem silniczka elektrycznego. Tak jak by cały czas coś pracowało, choć nie mam pojęcia co to może być. Wszystkie pokrętła są na "zero", nie mam pojęcia co hałasuje, a na razie nie miałem czasu ponownie zdemontować schowka.

Ktoś ma pomysł co to takiego ?

Edit:

Znalazłem opis podobnego ( jeśli nie identycznego) przypadku.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic544472.html

Czy to oznacza, że ten typ tak ma, a jedyną radą jaką znalazł na to poprzedni właściciel, to rozłączenie tego ?

Napisano

Są również lepsze pomysły - poczytaj, ile ja o tym już napisałem - parowanie szyb, obieg wewnętrzny... Pozdr.

Napisano

Wygląda to na uszkodzenie silniczka(a właściwie mechanizmu bo silniczek pracuje) od obiegu wewnętrznego. Na forum ten problem był już poruszany i wydaje mi się że został rozwiązany<coś tam się odklejało, nie pamiętam już dokładnie>. Szukajka pomoże.

Proponuję skontrolować dokładniej autko bo jak widać poprzedni właściciel nie przykładał większej wagi do sprawności astrolota.

POZDRAWIAM.

Napisano
  • Autor

> Wygląda to na uszkodzenie silniczka(a właściwie mechanizmu bo

> silniczek pracuje) od obiegu wewnętrznego. Na forum ten problem

> był już poruszany i wydaje mi się że został rozwiązany. Szukajka

> pomoże.

> Proponuję skontrolować dokładniej autko bo jak widać poprzedni

> właściciel nie przykładał większej wagi do sprawności astrolota.

> POZDRAWIAM.

Fakt...co i rusz odkrywam różne "kfiatki"... a to nie działa światło wstecznego ( padła czujka za 20zeta) a to źle złożona obudowa kierownicy.... zlosnik.gif

Napisano

> Wygląda to na uszkodzenie silniczka

Tez mialem podobny problem. Udalo mi sie uruchomic silniczek, ale po podlaczeniu dzialaz odwrotnie niz potrzeba, tzn zasysal powierze z wewnatrz kiedy obieg wewnetrzny byl wylaczony, Czekam na nowy silniczek, ale podejrzewam ze cos sie popierdaczylo w sterowaniu. Moze odlaczenie aku zresetuje ustawienia?

Napisano

> Czekam na nowy

> silniczek, ale podejrzewam ze cos sie popierdaczylo w

> sterowaniu. Moze odlaczenie aku zresetuje ustawienia?

No, że ja na to wcześniej nie wpadłem? Pozdr.

Napisano

> Tez mialem podobny problem. Udalo mi sie uruchomic silniczek, ale po

> podlaczeniu dzialaz odwrotnie niz potrzeba, tzn zasysal powierze

> z wewnatrz kiedy obieg wewnetrzny byl wylaczony, Czekam na nowy

> silniczek, ale podejrzewam ze cos sie popierdaczylo w

> sterowaniu. Moze odlaczenie aku zresetuje ustawienia?

Zamien te dwa grube kabelki miejscami bo podpiete sa odwrotnie(czerwony i brazowy-te co sa razem ze soba)

A to do kolegi Flanel Ten dzwiek to wlasnie ten silniczek co domyka badz otwiera klapke od obiegu wewnetrznego lub zewnetrznego tak sobie chodzi. TO jest normalna praca jego. Ta klapka nie ejst caly czas zamknieta tylko ona sie tak troszke otwiera zeby szybki nie zaparowaly szybko i tak samo w druga strone. Jest to swego rodzaju mieszanie powietrza zewnetrznego z wewnetrznym. Mozna ten silniczek co tym steruje rozebrac i troszke nasmarowac to nie bedzie tak hałasować. Tak więc jest to normalana jego praca i załączany jest poprzez stacyjke w pozycji pierwszej a wiatraki chodza dopiero po odpaleniu auta.

Napisano

> Zamien te dwa grube kabelki miejscami bo podpiete sa

> odwrotnie(czerwony i brazowy-te co sa razem ze soba)

Raczej niebiesko-czarny i żółto-czarny.

Ale to i tak nic nie da - ma uszkodzony panel sterowania nawiewem Delphi, tam jest jakas elektronika, nie jak w Behr - mikrostyki łatwe do naprawy. Lampka i tak będzie się świecić na odwrót pomimo zamiany kabli. Dlatego poprzedni właściciel odłaczył silniczek, cwaniaczek.

Pozdr.

Napisano

> Raczej niebiesko-czarny i żółto-czarny. Pozdr.

Masz racje. Ja zrozumialem ze mu nawiew działa jak odkurzacz i ze mu kratkami zamiast dmuchac to zaciaga a to chodzi tylko o odwrotne swiecenie sie tej lampki na przycisku obiegu w stosunku do pracy tego obiegu(pali sie lampka jak jest obieg zewnetrzny). Sorry za zamieszanie.

Napisano

He, u mnie silniczek się uszkodził, tzn zacinał się w jakieś pozycji i przez to popaliła się płytka drukowana w włącznikach obiegu (tuż poniżej 3 kręcących gałek do zarządzania przepływem powietrza). Niestety silniczek sterowania obiegiem pow. do wymiany oraz moduł w panelu środkowym frown.gif. Zresztą słyszałem że to przypadłość częsta w astrach g.

Napisano

> He, u mnie silniczek się uszkodził, tzn zacinał się w jakieś pozycji

> i przez to popaliła się płytka drukowana w włącznikach obiegu

> (tuż poniżej 3 kręcących gałek do zarządzania przepływem

> powietrza). Niestety silniczek sterowania obiegiem pow. do

> wymiany oraz moduł w panelu środkowym . Zresztą słyszałem że to

> przypadłość częsta w astrach g.

Z tym popaleniem to pierwsze slysze ale przynajmniej masz okazje na przerobienie stopniowanej regulacji(1,2,3,4) na płynną bo ja juz od dawna mam zamier to przerobic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.