Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oszroniony parownik LPG po wymianie płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem dziś płyn w układzie chłodzenia. Jest wlane teraz Petrygo. Wszystko zrobione podręcznikowo z wykręceniem czujnika temperatury włącznie. Po wystartowaniu silnika i utrzymaniu go przez 5 min na wolnych obrotach zauważyłem dość niepokojące zaszronienie parownika. Po zgaszeniu samochodu słychać było w okolicy parownika syczenie. Nie wiem czy to było podcisnienie samego gazu czy raczej odpowietrzający się kanał chłodniczy. Na wszelki wypadek zakręciłem zawór gazu na noc. Takie objawy raczej nie występowały wcześniej. Czy to są konsekwencje zapowietrzenia parownika?

Napisano

> Czy to są konsekwencje

> zapowietrzenia parownika?

Jeśli się mrozi to znaczy, że płyn przez niego nie przepływa, bardzo mozliwe, że parownik lub układ jest zapowietrzony. Zatkanie parownika raczej wykluczam. Pozdr.

Napisano

Czy to są konsekwencje

> zapowietrzenia parownika?

tak

daj pochodzic silnikowi na wolnych obrotach z poół godziny (ale na benzynie) prawdopodobnie samo sie odpowietrzy.

i niech zgadne. ogrzewania pewnie też nie masz;

Napisano

Jeśli uruchomiłeś zimny silnik na LPG i temperatura otoczenia była niska to raczej normalny objaw którego nie zauważamy gdyż najczęściej siedzimy za kierownicą a nie z głowa pod maską. Ale oczywiście brak przepływu ciepłej cieczy chłodzącej przez reduktor też daje taki efekt. Daj silnikowi popracować na noPB i sprawdź czy reduktor się rozgrzewa wraz z płynem chłodzącym, jeśli nie to jest zapowietrzony.

Napisano
  • Autor

Zrobie jak radzicie. Nie wiem czy odpowietrzenie bedzie takie proste, bo parownik znajduje się powyzej zbiornika wyrównawczego, a to ma chyba znaczenie. A może instalacja (ELPIGAZ) jest wyposażona w zawór odpowietrzający? Jest to mozliwe?

A co z syczeniem? To norma czy skutek tego oziębienia?

Dodam, że na gazie jeżdze od niedawna i to jest moja pierwsza zima tongue.gif

Dzięki za sugestie, pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.