Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo 2.4 ABARTH czy 1.9 115 JTD ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Musze kupci drugie autko i mam pytanie - ktory byscie osobiscie polecili ? Nie ukrywam ze mam chec na 2.4 benzyne w automacie ale 1.9 JTD 15 jest bardziej oszczedny. Jakie sa wady i zalety obu modeli ?

Czy te 2.4 abarth w automacie czesto sie psuja? Jakie usterki wystepuaj najczesciej? Ile to pali ?

pzdr

P.S

Wiadomo ze diselka mozna zawirusowac i bedzie szybki i wsciekly ale czy warto ? Benzynak mnie bardziej kreci tylko jak z kosztami utrzymania tego auta?

P.S 2

Czy ktos zna to auto?

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3847213

BEZWYPADKOWE to ono pewnie nie jest ale moze ktos zna??

a moz to ?

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3768088

OK - chyba wiem - poczytalem -w szyscy narzekaja na panewki i fatalna skrzynie...szkoda tylko ze Ci co narzekaja nie jezdza tymi autami tylko innymi smile.gif

Mi wlasnie najbardziej podoba sie ta skrzynia - na miasto rewelacja smile.gif

Nie ukrywam, ze minela mnie dobra okazja w Lodzi - sami zobaczcie jakei fajen autko bylo z dobrym wyposazeniem i w oryginalnym kolrzoe smile.gif

http://allegro.pl/item248059950_stilo_abarth_1_9jtd_115km_maly_przebieg_nawigacja.html

Napisano

ciężko żebyśmy znali te auta bo są sprowadzone. może spróbuj się popytac na niemieckim kunciku zlosnik.gif poza tym użyj szukajki, wątek o silniku 2.4 był bardzo niedawno, a porady dla kupujących są podwieszone. amen zlosnik.gif

Napisano

> ? Nie ukrywam ze mam chec na 2.4 benzyne w automacie

To nie automat - to "zwykła" skrzynia mechaniczna, tyle że sprzęgło jest, a biegi mogą być obsługiwane automatycznie. Problemem jest sterowanie, które czasem lubi wyczyniać dziwne rzeczy - zakleszczanie się biegu, niemożność wrzucenia biegu, itp. Najczęściej problem nie jest spowodowany usterką, tylko po prostu rozregulowaniem - niestety dla większośći ASO Fiata procedura regulacyjna to czarna magia. sick.gif Właściwie gdyby nie fatalny serwis, to byłoby to całkiem ciekawe rozwiązanie, ale w praktyce niewiedza i brak kompetencji serwisów poraża i zniechęca. Jeśli już, to warto bliżej się przyjrzeć ASO AR - swego czasu sprzedano sporo 156 z takimi skrzyniami, niektóre serwisy miały okazję trochę się poduczyć ok.gif

> ale 1.9 JTD 15 jest bardziej oszczedny. Jakie sa wady i zalety

> obu modeli ?

Za 2.4 przemawia kultura pracy (i to zdecydowanie), w tym nie tylko brak wibracji, ale dźwięk, sposób oddawania mocy, itd., za JTD - niezawodność i ekonomia (spalanie).

> Czy te 2.4 abarth w automacie czesto sie psuja?

Skrzynia - jw. Silnik odziedziczony po Lancii miewa problemy z trwałością układu korbowo-tłokowego, co wynika z niedosmarowania (popularny problem w Lanciach w przypadku silników 2.4 i w dużo mniejszym stopniu - w 2.0). Więcej masz w tym wątku: KLIK, ale zaraz pewnie znajdzie się kilku posiadaczy Abarthów, którzy będą Cię przekonywać, że przekręcona panewka to w sumie nic takiego. ok.gifzlosnik.gif

> Wiadomo ze diselka mozna zawirusowac i bedzie szybki i wsciekly ale

> czy warto ?

Jeśli ma być szybki przede wszystkim, to IMO w ogóle nie myślałbym o Stilo. zlosnik.gif Natomiast jeśli szukasz kompakta bardzo wygodnego, takiego który na dłuższych trasach nie męczy - to Stilo jest IMHO warte uwagi. Nawet na tle nowości w tym segmencie nie wypada źle jeśli o komfort podróżowania idzie. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ciężko żebyśmy znali te auta bo są sprowadzone. może spróbuj się

> popytac na niemieckim kunciku poza tym użyj szukajki, wątek

> o silniku 2.4 był bardzo niedawno, a porady dla kupujących są

> podwieszone. amen

no wlasnie poczytalem i mam teraz dylemat smile.gif)))

Napisano

Przede wszystkim to w Abarcie masz niezłe wyposazenie, czego nie uswiadczysz w JTD115.

2.4 uwazam za bezproblemowy, jesli sie o niego dba - olej, filtry.

To co mi sie do tej pory przytrafilo ( 130kkm) :

- podgrzewanie prawego lusterka

- łaczniki stabilizatorow i prawy wahacz, bo "stukal"

- w kampanii przekladnia kierownicza

- wymiana rozrzadu przy 80kkm, bo juz byl "zmeczony" od drive.gif

- zalutowane zlaczki od airbagow, bo error'y mnie doprowadzaly do szału sciana.gif

- 2 cewki zaplonowe padly w rozym czasie ( co sie dziwic, produkt firmy Bosch ), ale dawalo sie jezdzic mimo ze silnik pracowal tylko na 4 cylindrach.

- termostat

- tydzien temu akumulator sie skonczyl

ot i tyle, masa tego zlosnik.gif

Jesli chodzi o JTD, to za krotko jezdze zeby sie wypowiadac, ale dla porownania : wczoraj na autostradzie Alfą wyszlo mi spalanie 6,3/100 na odcinku 241km, przy sredniej predkosci 150km/h, Abarth przy takiej jedzie łyka ok 12/100, ale tez lubie nim jezdzic zlosnik.gif

Napisano

> ciężko żebyśmy znali te auta bo są sprowadzone

niekoniecznie, bo jest nas kilku, ktorzy kupili auta w od FAP w czasie gdy byly jeszcze w Polsce oferowane zlosnik.gif

Napisano

> niekoniecznie, bo jest nas kilku, ktorzy kupili auta w od FAP w

> czasie gdy byly jeszcze w Polsce oferowane

to jasne, nie zrozumiałeś mnie. tamte konkretne z ogloszeń są sprowadzone zlosnik.gif

Napisano

> ale zaraz pewnie znajdzie się kilku posiadaczy Abarthów, którzy będą Cię przekonywać, że przekręcona panewka to w sumie nic takiego.

Panowie, dajcie na luz. Tak, nie, tak, nie, tak, nie... Jak przekupki na targu. hehe.gif Każdy czytać potrafi i mam nadzieję potrafi też samodzielnie wyciągać wnioski z tego co czyta. wink.gif

Napisano

"Bezwypadkowe" Abarth'y za ~22 tys zł.... ja bym sie nie pakował w takie coś... Nie ma na tym świecie takich okazji! Jak auto jest bezwypadkowe, zadbane i doinwestowane to swoje musi kosztować!

Napisano
  • Autor

> "Bezwypadkowe" Abarth'y za ~22 tys zł.... ja bym sie nie pakował w

> takie coś... Nie ma na tym świecie takich okazji! Jak auto jest

> bezwypadkowe, zadbane i doinwestowane to swoje musi kosztować!

moze kosztowac wiecej jak jest z SLAONU Z POLSKI i jest mlodszy a nie 5 latek z zagranicy...:)

Fiaty strasznei traca na wartosci wiec cena 22-25 000 to wg mnei normalna cena

pzdr

Napisano

> ale 1.9 JTD 15 jest bardziej oszczedny. Jakie sa wady i zalety

> obu modeli ?

jtd ceniony i niezawodny o ile ktos go nie torturowal ale to coz - tyczy sie kazdego auta uzywki.

> Wiadomo ze diselka mozna zawirusowac i bedzie szybki i wsciekly ale > czy warto ?

Nie warto bo szybciej skonczy sie sprzeglo, kolo 2-u masowe, hamulce ktore i tak warto zmienic na cos lepszego, czestsze zmiany oleju, wieksze obroty i temp. turbiny itd. Bez sensu - nie ma nic za darmo. Jak by byl przystosowany do 150hp to by mial te 150hp. Mozna zmieniac reszte bebechow zeby wytrzymaly tylko po co? Nie lepiej cos seryjnie mocniejszego zakupic?

Napisano

Ostatnio było dużo wątków na temat Abarhtów.

Najwięcej wypowiadał się Daniel_I, w końcu "najlepiej" zna te auta.

"Moje boje" z Abarthem (kupiony IV 2006 przy przebiegu 48.000km; obecnie po 1,5 roku i 80.000km przebiegu) to tylko:

- wymiany eksploatacyjne (wahacze, łączniki, oczywiście rozrząd, oleje, filtry, opony, hamulce, itp)

- kampania kolumny kierowniczej (na koszt ASO)

- kampania sprężyn (na koszt ASO)

- wymiana mocowań górnych amortyzatorów

- ostatnio popsuł mi się nawiew

- uważaj na egzemplarze "puknięte" (ale to dotyczy wszystkich aut) - w moim przypadku niechlujna naprawa poprzednika skutkowała tym, że musiałem wymienić przedni pas).

Jak widzisz, usterek typowo silnikowych (czyli tych, które mogłyby dotyczyć "stricte" Abartha) brak zlosnik2.gif

Powyższe wymiany/naprawy to "normalne" działania obsługi "normalnego" auta

p.s.

niezłe ceny za Abartha, powiedziałbym, że straciły na wartości...i to nieźle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.