Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik czy stacyjka padła -???????

Featured Replies

Napisano

Odpaliłem auto i podjechałem 10 km, wysiadłem i zrobiłem zakupy wracam do auta - przekręcam kluczyk a tam nic kontrolki sie pala a rozrusznik nawet nie drgnie (od jakiegoś czasu podczas włączania auta rozrusznik po odpaleniu trochę charczał - tak jakby cały czas był zasprzęgony, ale po chwili bylo ok - to wiem ze bendiks sie kończy) ale dziwi mnie to że nawet nie drgnie (pierwszy raz tak sie stało) i tu się zastanawiam czy to czasem nie stacyjka?

Czy jak zmostkuje na chwile przewody tak jak na rysunku to popłynie prąd na rozrusznik? wg schematów brązowy to + a czerwony idzie do rozrusznika, chce poprostu wyeliminowac rozrusznik abym na darmo go nie wyciągał z auta.

Zastanawiam sie od czego jest pomaranczowy przewód (bo idzie on niby do "przekaźnika sterowania urządzenia rozruchowego zimnego silnika (silnik wysokoprężny) hmm.gif

Poradźcie jak wyeliminować czy to stacyjka czy rozrusznik

279927358-stacyjka1.JPG

No i jak wymontować stacyję z kolumny kierowniczej - da się j odkręcić bez problemu.

Ps. auto odpaliłem na pych grinser006.gif

post-41280-14352488850213_thumb.jpg

Napisano

No więc stacyjka montowana jest na śruby ze zrywanym łbem więc myszisz troche pokombinować. A z rozrusznikiem też ostatnio miałem jazdy ale w sienie. Czasem nie wyrzucał a potem objawy były jak u ciebie. Winowajcą okazał się padnięty elektromagnes. Proponuje ci wykręcić rozrusznik i zdiagnozować go podłączając na któtko do akumulatora.

Napisano
  • Autor

> No więc stacyjka montowana jest na śruby ze zrywanym łbem więc

> myszisz troche pokombinować. A z rozrusznikiem też ostatnio

> miałem jazdy ale w sienie. Czasem nie wyrzucał a potem objawy

> były jak u ciebie. Winowajcą okazał się padnięty elektromagnes.

> Proponuje ci wykręcić rozrusznik i zdiagnozować go podłączając

> na któtko do akumulatora.

właśnie wyciągania chciałbym uniknać i zastanawiam sie nad zmostkowaniem tych przewodów jak na zdjęciu, a wymieniałeś na nowy czy naprawiałeś.

Napisano

> właśnie wyciągania chciałbym uniknać i zastanawiam sie nad

> zmostkowaniem tych przewodów jak na zdjęciu, a wymieniałeś na

> nowy czy naprawiałeś.

W sienie pomogła wymiana elektromagnesu (ale tam przy próbie odpalenia przygasały kontrolki). Nowy troche za drogi jest smile.gif Próbuj na krótko go odpalić. jak nic nie da to będziesz musiał go wyciągać. A nie da się po prostu wyciągnąć kostki i pozwierać kabelków bez demontowania stacyjki? Albo pociągnąc kable do rozrusznika bezpośrednio od akumulatora?

Napisano
  • Autor

> W sienie pomogła wymiana elektromagnesu (ale tam przy próbie

> odpalenia przygasały kontrolki). Nowy troche za drogi jest

a ile dałeś za naprawę?

> Próbuj na krótko go odpalić. jak nic nie da to będziesz musiał

> go wyciągać. A nie da się po prostu wyciągnąć kostki i pozwierać

> kabelków bez demontowania stacyjki?

tak właśnie chcę zrobić - tylko szukam potwierdzenia od userów czy o dobrych kabelkach myślę, co do demontowania stacyjki to dopiero jak ie okaże że to ona winna

>Albo pociągnąć kable do

> rozrusznika bezpośrednio od akumulatora?

łatwiej będzie zmostkowac przy stacyjce, bo mam osłonę pod silnikiem

Napisano

A moze po prostu nie laczy Ci przewod na rozruszniku, ten sterujacy elektromagnesem. Kiedys tak mialem w CC.

Napisano

> a ile dałeś za naprawę?

> tak właśnie chcę zrobić - tylko szukam potwierdzenia od userów czy o

> dobrych kabelkach myślę, co do demontowania stacyjki to dopiero

> jak ie okaże że to ona winna

> łatwiej będzie zmostkowac przy stacyjce, bo mam osłonę pod silnikiem

Autko naprawialem sam u sąsiada w warsztacie a elektromagnes 120 kosztowal. naprawde nie jest to trudne. rozrusznik trzyma się na 3 śrubach elektromagnes też. Dlużej trwalo zdiagnozowanie problemu niż sama napawa. Jednak nim kupisz elektromagnes podlącz rozrusznik na krótko i będziesz wiedzial co z nim nie tak.

Napisano

miałem podobne objawy jak Ty, wszyscy obstawiali elektromagnes, wymieniłem go ale nic nie pomogło

powodem była sama stacyjka, po jej wyjęciu okazało się, że plastikowa obudowa jest pęknięta, wymieniłem więc obudowę i na wszelki wypadek kostkę stacyjki (pewnie to ona była winna)

co do sposobu to wyjąłem stacyjkę razem z kolumną kierownicy do której jest przykręcona, zrobiłem małe nacięcia na śrubach ją trzymających i je po prostu odkręciłem (do wymiany samej kostki czynność zbędna)

Napisano
  • Autor

jutro zmostkuje przewód "brązowy" z "czerwonym" i się okaże czy to stacyjka czy rozrusznik

Napisano
  • Autor

A więc już po problemie, zacząłem od sprawdzenia połączeń między rozrusznikiem a przewodami zasilającymi, no i 5 minut roboty i winowajca problemów namierzony, obluzowała się wtyczka podająca zasilanie na rozrusznik ze stacyjki podczas odpalania auta, wystarczyło ja kilka razy włożyć i poruszać.

No ale trzeba i tak się zabrać za wymianę bendiksa bo charczy i nie wysprzęgla go za dobrze.

wtyczka_roz.jpg

Napisano
  • Autor

> A moze po prostu nie laczy Ci przewod na rozruszniku, ten sterujacy

> elektromagnesem. Kiedys tak mialem w CC.

właśnie tak było ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.