Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to u Was działa...automat szyby

Featured Replies

Napisano

Witajcie, nigdy się nie zastanawiałem czy tak to ma być, lecz wolę się upewnić bo ja mam tak od początku jak kupiłem auto. Wszystkie szyby (przód i tył) jak przytrzymam chwilę przyciski to automatycznie otwierają się na całego, chyba że zatrzymam naciskając chwilowo przycisk. Inaczej z zamykaniem. Automatycznie mogę zamknąć tylko szybę kierowcy, tzn przytrzymam chwilkę przycisk i zamyka się sama do końca, w reszcie szyb trzeba cały czas trzymać aby zamknąć do końca. Tak ma być ???

Napisano

> Witajcie, nigdy się nie zastanawiałem czy tak to ma być, lecz wolę

> się upewnić bo ja mam tak od początku jak kupiłem auto.

> Wszystkie szyby (przód i tył) jak przytrzymam chwilę przyciski

> to automatycznie otwierają się na całego, chyba że zatrzymam

> naciskając chwilowo przycisk. Inaczej z zamykaniem.

> Automatycznie mogę zamknąć tylko szybę kierowcy, tzn przytrzymam

> chwilkę przycisk i zamyka się sama do końca, w reszcie szyb

> trzeba cały czas trzymać aby zamknąć do końca. Tak ma być ???

Tak samo mam w marei, w bravie jednak automatycznie zamyka i otwiera się tylko szyba kierowcy. W obu autach mam elektryczne szybki tylko z przodu.

Napisano

Chyba ta opcja jest we wszystkich BBM'ach, tylko szyba kierowcy zawsze się sama domyka, reszta nie!

Napisano

> Chyba ta opcja jest we wszystkich BBM'ach, tylko szyba kierowcy

> zawsze się sama domyka, reszta nie!

co jest odpowiedzialne za samoistne otwieranie szybki pasażera? jeśli wszystkie tak mają to u mnie w bravie element ten wymaga naprawy hmm.gif przekaźnik? jakiś układ?

Napisano

> co jest odpowiedzialne za samoistne otwieranie szybki pasażera? jeśli

> wszystkie tak mają to u mnie w bravie element ten wymaga naprawy

> przekaźnik? jakiś układ?

Chyba jakiś gó*niany układzik, bo mam złamany przycisk u mnie od pasażera(w moich drzwiach - kierowcy sie znaczy) i coś tam widać.

Napisano

> co jest odpowiedzialne za samoistne otwieranie szybki pasażera? jeśli

> wszystkie tak mają to u mnie w bravie element ten wymaga naprawy

> przekaźnik? jakiś układ?

Nie masz nic zepsute ja tez tak mam ze same sie nei zamykaj moz ete pierwsze roczniki jeszcze takiej zabawki nie miały:)

Napisano

> Nie masz nic zepsute ja tez tak mam ze same sie nei zamykaj moz ete

> pierwsze roczniki jeszcze takiej zabawki nie miały:)

taki pierwszy rocznik to ta bravka nie jest zlosnik.gif pół roku jej do pierwszego brakuje zakrecony.gif dwa tysiące pierwszego zakrecony.gif

Kiedys podmieniłem przełącznik i miałem tak samo, tj. szyba pasażera nie opuszczała się automatycznie, dlatego zastanawiałem się gdzie jest element decyzyjny.

Ruszać tego nie będe bo mi nie przeszkadza, czasami się tylko zapominam w mareii i mi się szyba opuszcza do końca:] hehe.gif

Napisano

Witam.

Z tego co wyczytałem w manualach to automatyka szyb działa następująco:

opuszczanie : wszystkie szyby po krótkim naciśnięciu przycisku jada na max do dołu.

podnoszenie : po krótkim naciśnięciu przycisku na max podnosi sie tylko szyba kierowcy, reszta w celu całkowitego zamkniecia wymaga trzymania przycisku w całym czasie zamykania.

Jest też w niektórych modelach funkcja automatycznego zamykania szyb, aktywowana sygnałem z centralnego zamka podczas zamykania pojazdu. Jednak mój pojazd niestety nie jest w to wyposażony.

Za proces otwierania / zamykania szyb, oraz wiele innych odpowiedzialne jest urządzenie umieszczone w schowku, nad maskownicą.

Napisano

> Witam.

> Z tego co wyczytałem w manualach to automatyka szyb działa

> następująco:

> opuszczanie : wszystkie szyby po krótkim naciśnięciu przycisku jada

> na max do dołu.

W bravo i bravie jest inaczej, musisz przytrzymać przycisk, żeby otworzyć szybę pasażera.

Napisano

> Wszystkie szyby (przód i tył) jak przytrzymam chwilę przyciski

> to automatycznie otwierają się na całego,

No to daje Wam zagwostkę biglaugh.gif

Marea SX, 09.2000; tylko przód elektryczny

- szyba kierowcy - tak jak opisujecie, pełen automat;

- szyba pasażera podczas operowania klawiszem po stronie kierowcy: zjeżdża sama na dół po dłuższym przytrzymaniu przycisku; 'jedzie' sama do góry po dłuższym przytrzymaniu przycisku ALE tylko do połowy. W połowie należy powtórzyć operację i dalej też sama jedzie już do końca hehe.gif

Fiaty są "jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co ci się trafi" zlosnik.gif

Napisano

a to ciekawe - nawet niewiedzialem ze cos takiego powinienem miec w aucie (a bynajmniej jest to zepsute)

Napisano

> ALE tylko do połowy.

czy szyba do góry idzie sprawnie, czy ciężko?

Jeśli ciężko to prowadnice do czyszczenia, a zatrzymuje sie dlatego że opór za duży i układ sterujący odłącza zasilanie silnika w celu ochrony przed przeciążeniem.

Napisano

> czy szyba do góry idzie sprawnie, czy ciężko?

> Jeśli ciężko to prowadnice do czyszczenia, a zatrzymuje sie dlatego

> że opór za duży i układ sterujący odłącza zasilanie silnika w

> celu ochrony przed przeciążeniem.

Właśnie się zastanawiam...jeździ raczej lekko, ale w lecie zatrzymywała się w połowie, a przy obecnych niskich temperaturach zatrzymuje sie w 1/3 i 2/3 hmm.gif

Prowadnice 'zakonserwowane' latem: czyszczenie+smarowanie+nałożenie pasty miedziowej w newralgicznych miejscach ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.