Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenony - kto wie gdzie takie coś dostać (poziomowanie)?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie,

Nie bede sie rozpisywal bo temat walkowany juz byl 100ki razy .... Sam myslalem o tym, zeby zalozyc ale chcialem "full legal", czyli ze spryskami, orginalnymi lampami homologowanymi pod palniki, no i mitycznym samopoziomowaniem.

Dwa pierwsze elementy to nie problem, ale na trzecim zaczynaja sie przewaznie schody ... no i znalazlem gdzies w WWW takie oto cos (zalacznik) ... sie teraz zastanawiam gdzie taki czujnik mozna by dostac, nie wyglada to na kosmiczna technologie i montaz powinien byc dosc prosty - co Wy na to? 893goodvibes.gif

post-34810-14352488929768_thumb.jpg

Napisano

O ile w ogóle był taki system w astrze g, bo inaczej nie znajdziesz do tego reflektorów sterowanych automatycznie. Ja w astrze h sobie odpuściłem temat ze względu na koszt czujników i modułu oraz problem ułożenia wiązek.

Napisano

> Jak w temacie,

> Nie bede sie rozpisywal bo temat walkowany juz byl 100ki razy ....

> Sam myslalem o tym, zeby zalozyc ale chcialem "full legal",

> czyli ze spryskami, orginalnymi lampami homologowanymi pod

> palniki, no i mitycznym samopoziomowaniem.

> Dwa pierwsze elementy to nie problem, ale na trzecim zaczynaja sie

> przewaznie schody ... no i znalazlem gdzies w WWW takie oto cos

> (zalacznik) ... sie teraz zastanawiam gdzie taki czujnik mozna

> by dostac, nie wyglada to na kosmiczna technologie i montaz

> powinien byc dosc prosty - co Wy na to?

Cześć

swego czasu widziałem te czujniki na ebay.de ale było to już jakiś czas temu. Faktycznie z punktu widzenia zasady działania taki układ jest prosty i jeżeli masz już wszystkie elementy czyli, odpowiednie silniczki, moduł sterowania i czujnik to podłączenie jego nie powinno być trudniejsze niż podłączenie tempomatu. Problem jest w tym aby te elementy skompletować.

Napisano
  • Autor

Zakup orginalnych lamp xeononowych monowanych fabrycznie w Astrze G to nie problem (moze jedyny to znalezienie ich w dobrej cenie) ... Problem lezy w tym czujniku crazy.gif

> O ile w ogóle był taki system w astrze g, bo inaczej nie znajdziesz

> do tego reflektorów sterowanych automatycznie

Napisano

Osobiscie wydaje mi sie ze nie jest potrzbne poziomowanie ani spryski. Wiele aut tego nie ma po wyjsciu z fabryki i jakos jezdzi. To tak jak teraz jest problem z tylnymi lampami w nowych BMW ze sa diodowe a policja zatrzymuje i chce dowodziki zabierac.

Napisano
  • Autor

No tak jakbym mial Audi R8 to bym sie zastanawial nad dylematem LEDow 270751858-jezyk.gif i ich legalnosci

Wiem, ze mozna zamontowac xenony bez tych systemow ale jak pisalem wczesniej chcialem, zeby wszystko bylo "full legal" - taka mala fanaberia 893goodvibes.gif

> Osobiscie wydaje mi sie ze nie jest potrzbne poziomowanie ani

> spryski. Wiele aut tego nie ma po wyjsciu z fabryki i jakos

> jezdzi. To tak jak teraz jest problem z tylnymi lampami w nowych

> BMW ze sa diodowe a policja zatrzymuje i chce dowodziki

> zabierac.

Napisano

co to znaczy full legal?? a legal to nie to samo?? Mowie Ci ze mozesz nie miec spryskow ani poziomowania. Znajdz mi paragraf na to ze xenon musi miec poziomowanie czy spryski lub wycieraczki- nie ma takiego. Wazne jest to zeby lampy i palniki byly zgodne znaczy sie zeby lampy mialy homologacje na palniki a nie na halogenowe zarowki.

Napisano

bez spryskiwaczy może być problem z legalnym przeglądem, tak twierdził diagnosta

Napisano

> bez spryskiwaczy może być problem z legalnym przeglądem, tak

> twierdził diagnosta

No to niech nie przpuszacza tez fabrycznych hond acord bez spryskow i najnowsze corsy bo one tez nie mają.

Napisano
  • Autor

W moim przypadku akurat nie ma z tym problemu bo sobie spryski do relektorow juz zrobilem jakis czas temu 893goodvibes.gif

> No to niech nie przpuszacza tez fabrycznych hond acord bez spryskow i

> najnowsze corsy bo one tez nie mają.

Napisano

> Znajdz mi paragraf na to ze xenon musi miec poziomowanie czy spryski lub wycieraczki- nie ma

> takiego. Wazne jest to zeby lampy i palniki byly zgodne znaczy

> sie zeby lampy mialy homologacje na palniki a nie na halogenowe

> zarowki.

Wiesz co? Ja juz Ci pisałem kiedyś... Przestań gadać głupoty i zanim coś powiesz choćby użyj google...

A co do przepisu (fragment KLIK ) :

Quote:

Przepisy dotyczące najnowszych rozwiązań technicznych w oświetleniu samochodowym to tematyka, która wzbudziła szczególne zainteresowanie uczestników. Wśród użytkowników aut panuje bowiem brak znajomości odpowiednich regulacji prawnych, czego przykładem może być instalowanie na własną rękę świateł ksenonowych bez homologacji.

Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie spryskiwacze.

Ponadto reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do automatycznego poziomowania.

Znajdź sobie w google albo lepiej w KLIK Regulamin 48 EKG ONZ a potem przeproś za wprowadzanie w błąd...

Napisano
  • Autor

Chcialem tylko zapytac o czujnik poziomowania ... a widze, ze po raz kolejny wywolalem burze .... mlot.gif

> Wiesz co? Ja juz Ci pisałem kiedyś... Przestań gadać głupoty i zanim

> coś powiesz choćby użyj google...

> A co do przepisu (fragment KLIK ) :

> Quote:

> Przepisy dotyczące najnowszych rozwiązań technicznych w oświetleniu

> samochodowym to tematyka, która wzbudziła szczególne

> zainteresowanie uczestników. Wśród użytkowników aut panuje

> bowiem brak znajomości odpowiednich regulacji prawnych, czego

> przykładem może być instalowanie na własną rękę świateł

> ksenonowych bez homologacji.

> Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło

> światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny

> być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora

> posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli

> mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie

> spryskiwacze.

> Ponadto reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do

> automatycznego poziomowania.

> Znajdź sobie w google albo lepiej w KLIK Regulamin 48 EKG ONZ a

> potem przeproś za wprowadzanie w błąd...

Napisano

Zgodnie z tym rozporządzeniem jeśli światło emituje powyżej 2000 lumenów to oczyszczanie reflektora jest konieczne. Z tym, że producent może zabronić jego stosowania w przypadku reflektora plastikowego. Natomiast w odniesieniu do takich źródeł światła nie stosuje się przepisów o regulacji pionowej ręcznej. Musi ona działać automatycznie.

Znaczy się do ksenonów (powyżej 2klm)potrzebne są i spryskiwacze i samopoziomowanie.

To rozporządzenie, które czytam weszło w życie 10 października 2006r.

Przy okazji. Lampa ma homologację tylko z dedykowanym do niej źródłem światła. Po wymianie go na inne traci homologację. Dlatego HID jest be.

Czujnik poziomowania ma nr 62 38 231 i pewnie do kupienia w ASO.

Napisano

> Zgodnie z tym rozporządzeniem jeśli światło emituje powyżej 2000

> lumenów to oczyszczanie reflektora jest konieczne. Z tym, że

> producent może zabronić jego stosowania w przypadku reflektora

> plastikowego. Natomiast w odniesieniu do takich źródeł światła

> nie stosuje się przepisów o regulacji pionowej ręcznej. Musi ona

> działać automatycznie.

> Znaczy się do ksenonów (powyżej 2klm)potrzebne są i spryskiwacze i

> samopoziomowanie.

No dokładnie tak...

> To rozporządzenie, które czytam weszło w życie 10 października 2006r.

Była jeszcze regulacja ECE R48, zgodnie z którą można montować tylko kompletne zestawy z układem samopoziomującym i urządzeniem czyszczacym, i nie dotyczy to tylko nowych aut.

> Przy okazji. Lampa ma homologację tylko z dedykowanym do niej źródłem

> światła. Po wymianie go na inne traci homologację. Dlatego HID

> jest be.

Zgadza się. Reflektor ma homologacje tylko do danego źródła światła i najczęściej konkretnego modelu auta, i tylko wraz z dodatkowymi urządzeniami.

Pozdroofka

Napisano

> Dwa pierwsze elementy to nie problem, ale na trzecim zaczynaja sie

> przewaznie schody ... no i znalazlem gdzies w WWW takie oto cos

> (zalacznik) ... sie teraz zastanawiam gdzie taki czujnik mozna

> by dostac,

Wydaje mi się, że widziałem je w ofercie Helli.

Skoro sprzedają ksenony do samodzielnego montażu to muszą mieć i samopoziomowanie.

Napisano

No dobra W tym linku od lelka jest opisane ze HIDy sa zle to kazdy wie piszą tez ze mozna montowac ale z lampami przystosowanymi pod xenony czyli np firmy FK lampy maja homologacje i sa przystosowane do palnkow D2S. Tylko powiedzcie jak to jest ze nowa corsa nie ma spryskow a ma xenony? Kuzyn ma seata alhambre z 2002 roku i tez nie ma firmowo spryskow. Wczesniejsze auta jak honda nie mialy ani spryskow ani poziomowania a nawet klosz nie byl przezroczysty. Jak mi udowodni policjant czy ktos inny ze jak przywiozlem samochod z austrii albo z holandii i tam spelnial wymogi- u nas tez przeszedl pierwsze badanie to nagle cos nie pasuje. Sa tez lampy z homologacja tzw chinska i one nie moga byc uzywane np w Niemczech a w Angli moga. Pokazcie przepisy ktore to reguluja( konkretnie a nie czyjes wypowiedzi). Ja wiem ze fachowo powinny byc spryski ktore sa wlanczane zaraz po wlaczeniu swiatel oraz samopoziomowanie automatyczne. Te niektore przepisy tez sie tycza do aktualnych aut wychodzacych z lini produkcyjnej a co z autami robionymi wczesniej? Prawo nie dziala wstecz i nie mozna wymagac zeby auto majace xenony teraz nagle ich nie moze miec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.