Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekładnia

Featured Replies

Napisano

> ja podejrzewam swoja przekładnię

A co się konkretnie dzieje? Bo podejrzewać można wiele rzeczy. alien.gif

Napisano

> A co się konkretnie dzieje?...

Nie wiem czy założyc nowy wątek, bo to długa bajeczka smile.gif

To od początku jakieś rok wstecz 1-szy raz "wyrwało" mi kierownice z rąk, ale tak delikatnie. Przy parkowaniu i max. skreceniu kół w prawo miałem wrażenie, jakby mi się koło "przesuneło" po asfalcie w bok (ciężko to zdefinniowac icon_rolleyes.gif).Potem spokój, aż do sierpnia br.Najpierw pojawiło się to samo zjawisko ale połączone z komunikatem: błąd ABS+EBD(również przy parkowaniu w prawo).Zgasiłem i zapaliłem ponownie i było ok. Potem zaczeło"szarpac" mocniej nawet przy skręcie w lewo. Całe to zjawisko boje_sie.gif "szarpania" wyglada mniej więcej tak, że najpierw jakby wspomaganie puszczało(kierownica zero oporów), poczym nagle wyrywa kiere z rąk(szarpie w 2 strone, niż skręcone koła). Potem razem z tym "szarpaniem" gasł silnik, resetowało zegarek i cały komputer icon_eek.gif. I oczywiście zapalała się kierowniczka, że błąd. Jeszcze gdzieś podrodzde zapalił się błąd ABS+EBD, ale tu ciekawostka zgaszenie silnika nic nie dało. Dopiero jak dałem mu po..... 5.5 tyś obrotów bo się w.. angryfire.gif to mu przeszło (może to tylko przypadek ale zaraz jak go męczyłem to błąd znikł).ASO nie stwierdziło błędów po podpięciu kompa boje_sie.gifconfused.gif??? Wymienili mi tylko łączniki stabilizatora i miałobyc OK. Ale nistety problem powracał, plus dodatkowo pojawiły się błędy poduszek.Nie miałem czasu więc tak parę dni z tym smigałem nono.gif(nie róbcie tak blush.gif) . Ponownie z ASO "wyregulowali " mi czujnik kąta skętu??? czy coś, bo podobno w złycm zakresie pracował confused.gif + usuneli błąd poduszki (coś od pasażera szwankowała). I niby było ok. Jednak postanowiłem zajrzec do akumulatora pierwszy raz odkąd mam Stilo skromny.gif i była poluzowana klema ujemna, sama by nie spadła, ale miła luz. Dokreciłem ja tak ze 3 x po pół obrotu klucza. Ja tam wcześniej nie grzebałem, po co ASO zaglądało też nie wiem, ale żeby nie dokręcic śruby mod.gif(i jeszcze ja naiwnie "wierzyłem" ASO, że się znają i wszystko cacy zrobią hahaha.gif) Od tamtej pory już nie wyrywa ale...c.d. Teraz pytanie czy nie dokręcona klema powodowała przerwy w dostawach, a i stąd takie bobole z kierą?, czy ASO naprawiło?, czy to moja skromna interwencja w aku pomogła?. Wydaje mi się, że regulacja tego czujniczka to sciema?. Teraz czasami pojawia się coś innego, ale cały czas ukł. kierowniczy. Mianowicie jak skrecam leciutko tak 1/4 obrotu i "popuszczę" to coś puka cichutko ale tak głucho(ciężko opisac).Taki przypadek ktoś chyba tu opisywał i wówczas wymienili mu przekładnię?. Czasami coś tak głucho stuknie głośniej, ale to zazwyczaj jak jest zimny zaraz po odpaleniu i przy skręconych kołach(jak wyjeżdżam tyłem z miejsca parkingowego), to normalne? Ponieważ gwarancja zaraz niestety się kończy, zastanawiam sie jak nakłonic ASO(o ile to zasadne) do naprawy confused.gif. Czy może nic sie nie dzieje?. Czy te wszesniejsze "szarpania" mogły coś uszkodzic hmm.gif?. To zgrubsza wszystko, ciężko tak to opisac.

Dzięki.

Napisano
  • Autor

> Teraz pytanie czy nie dokręcona klema powodowała przerwy w dostawach, a i stąd takie bobole z kierą?, czy ASO naprawiło?, czy to moja skromna interwencja w aku pomogła?

Bardzo prawdopodobne, że niedokręcona klema była powodem błędów elektroniki. tongue.gif W końcu niekontrolowane skoki napięcia potrafią robić różne cuda w naszych autach, czyż nie? wink.gif Ta teoria ma ręce i nogi również z powodu ustania objawów. smile.gif

> Wydaje mi się, że regulacja tego czujniczka to sciema?

Taki czujnik jest i bardzo często jest powodem problemów z ABS, ESP i innymi układami. To nie ściema. nono.gif

> Teraz czasami pojawia się coś innego, ale cały czas ukł. kierowniczy. Mianowicie jak skrecam leciutko tak 1/4 obrotu i "popuszczę" to coś puka cichutko ale tak głucho(ciężko opisac).Taki przypadek ktoś chyba tu opisywał i wówczas wymienili mu przekładnię?

Może się luz zrobił. niewiem.gif Nasz kolega Ampi regenerował przekładnię, ale koniec końców chyba nie był zadowolony z trwałości naprawy. niewiem.gif

Czasami coś tak głucho stuknie głośniej, ale to zazwyczaj jak jest zimny zaraz po odpaleniu i przy skręconych kołach(jak wyjeżdżam tyłem z miejsca parkingowego), to normalne?

Ja miałem stuki przy skręconych kołach jak były gumy w dolnych wahaczach wybite. crazy.gif

A teraz jak jest zimno, to przy kręceniu kierownicą chrobocze mi coś. Ale tylko przy pierwszych 2, 3 obrotach, bo potem działa cichutko. zlosnik.gif Podejrzewam, że jakiś smar gęstnieje. clown.gif

> Ponieważ gwarancja zaraz niestety się kończy, zastanawiam sie jak nakłonic ASO(o ile to zasadne) do naprawy. Czy może nic sie nie dzieje?

Zgłoś stukanie w zespole kierowniczym. Niech oni się martwią. wink.gif

> Czy te wszesniejsze "szarpania" mogły coś uszkodzic?

Nie sądzę, choć nigdy nic nie wiadomo. confused.gif Takie silne krótkotrwałe siły działają na cały układ jak walnięcie młotkiem. frown.gif

Napisano

> Bardzo prawdopodobne, że niedokręcona klema była powodem błędów

Racja skoskoi napiecia, potrafią namieszac buu.gif

> Taki czujnik jest i bardzo często jest powodem problemów z ABS, ESP i

Ok juz go niebędę lekceważył icon_rolleyes.gif i juz wiadomo dlaczego miałem błędy ABS+EBD wazniak.gif.

> Ja miałem stuki przy skręconych kołach jak były gumy w dolnych wahaczach wybite.

Musze sprawdzic u siebie, oby nie.Z tym smarem może byc hmm.gif

> Zgłoś stukanie w zespole kierowniczym. Niech oni się martwią.

Tak też zrobię, póki gwarancja jest waytogo.gif

> Nie sądzę, choć nigdy nic nie wiadomo. Takie silne krótkotrwałe siły działają na cały układ jak walnięcie młotkiem.

Trafnie to określiłeś " walnięcie młotkiem"i żeby przypadkiem coś sie nie naruszyło confused.gif

Dziękuję za nowy wątek yay.gif i za info oczywiście też 20.GIF20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano

Autko dziś było w ASO i Pan "mistrz" nie stwierdził usterki układu kierowniczego ok.gif. Mam tylko nadzieje, że taki jest stan faktyczny a nie, że ktoś coś zlekceważył.

Ale ciekło mi Paraflu i okazało się, że chłodnica cieknie.Podobno się "rozszczelniła". Podobno wymienili na nową(ja nic nie widze bo ciemno i pogoda nie najlepsza, żeby się kłaśc pod auto 893goodvibes.gif).Ale musze sprawdzic czy rzecywiście jest nowa(mam nadzieje, że tak). Ale w protokole jest napisane: "wymiana chłodnicy' i Pan powiedzieł, że mam 2 lata gwarancji na tą nową chłodnicę. claps.gif. Dlatego nawet jak jej nie wymienili to i tak mam gwarke. Ale dobrze,że teraz pojechałem bo mam 6 dni do końca gwarancji wink.gif.

Jeszcze dali mi GPunto i zrobili to w 3 godzinki boje_sie.gif

pozdrawiam

Napisano

tak z ciekawości - jakie to ASO, skoro jesteś taki zadowolony?

Napisano

> tak z ciekawości - jakie to ASO...

Carserwis

>, skoro jesteś taki zadowolony?

Czy będe zadowolony to się jeszcze okaże zlosnik.gif.Ale mam nadziej, że tak. waytogo.gif

Ale najpierw mowili, że ok.19 odbiór czyli 4 godziny, a i teraz sobie uświadomiłem, że zaczeli coś dłubac o 15 a o 16:30(+/-)

zadzwonili, że już gotowy, przy odbiorze pytam co tak szybko, a na to, że dobrze poszło to się w 3 godzinki uwineli, a wsumie trwało to max 2 boje_sie.gif

I teraz się zastanawiam ,czy tam coś się naprawiło(narazie głośno myśle)ale musze koniecznie sprawdzic tą chłodnice!!!! icon_eek.gif .

Dodam, że za zastępczy niepłaciłem, tylko cosik mu tam zalałem sosiku smile.gif. Podobno na czas naprawy jest bezpłatnie, a jak kiedyś "zła" Pani przytarła nam nosek buu.gif i autko trafiło tam na 5 dni, to za punto płaciłem mało bo mało ale zawsze jakiś pieniądz, a to też w końcu naprawa była confused.gif

Podsumowując sprawdzę chłodnię i poinformuje kolegów smile.gif, tylko czasu brak i kanału brak frown.gif, a ziemia zimna i brudna nono.gif i to wszystko tam strasznie zabudowane jest oslabiony.gif .Sprawdzałem w Eperze i tam chłodnica do 1.4 kosztuje ok. 850zł boje_sie.gif .To czy oni nie połatali starej?, bo gwarancja się kończy lada dzień confused.gifconfused.gifconfused.gif

To jeśli tyle kosztuje to jestem pełen podziwu, za szybką interwencje(obym się nie mylił bow.gif). Dodam, że najpierw mówili, że może nie byc chłodnicy na stanie i trzeba będzie zamówic. To pytam czy nie może tego od ręki sprawdzic, a Pan na to, że wciągu 1 godziny się okaże. A potem prosze, po 2 godzinach car gotowy. Nabieram coraz większych podejrzeń sick.gif.

I ciekawe czy przy okazji wymienili płyn, czy o zgrozo zalali stary?????. Czy takie praktyki są możliwe?

Aż się boję icon_eek.gif

Dlatego na wnioski za wcześnie. Ale póki co(dopóki nie sprawdze chłodnicy). Z tych kilku wizyt które tam miałem, ta była chyba najlepsza, troche szorstka(tak mi się coś wydaje, że poprzednio było "aksamitniej"), ale nie chodze tam na pogaduszki, tylko w wiadomym celu-naprawy wink.gifPodobno go też umyli, ale niezwróciłem uwagi , ten pośpiech angryfire.gif, ale był suchy(a padało jak go zostawiałem i mam czyste progi, to chyba go myli smile.gif ),a później już wróciłem do domciu, ale padało i ciężko ocenic stan po myjce.

Ale już się martwię, czy mnie nie but.gif+ oink.gif.

Jak sprawdzic czy chłodnica jest nowa , przecież juz jezdziłem, padało i będzie już zachlapana, a przecież starej nie oglądałem confused.gif. Może będzie się jeszcze błyszczec 270751858-jezyk.gif.

Ale mam gwarancję(podobno), do książki gwarancyjnej nie wpisali (jak zawsze), ale przecież mam protokół to wychodzi na to samo, nie ?

Teraz mam nieprzespaną noc angryfire.gif, żesz klnie.gif

Pozdreawiam.

Napisano

to pojedź z rana do Euromobilu, zagadaj z panem Krzysiem (o ile będzie) - jak umiejętnie zagaisz, to Ci wezmą stilo na podnośnik i powiedzą co i jak ok.gif

Napisano

> to pojedź z rana do Euromobilu, zagadaj z panem Krzysiem...

Myslisz, że Pan Krzysztof(ja go nawet na oczy niewidziałem icon_eek.gif), by wstawił autko na podnosnik i ocenił robote konkurencji???? i to jeszcze za darmo (bo za to to bym nic nie płacił nono.gif).

Może tak.

Ale dzis trochę się rozejrzałem i chyba jest nowa, na tyle co sobie latareczką poswieciłem swieca.gif. Plasticzki(na boku) czysciutkie, chłodnica czysta, bez resztek owadów. Się zobaczy jak pojade na przegląd gwarancyjny, a chyba zrobie w innym ASO confused.gif(kwestia kosztów) to dokładnie ją oblukam boje_sie.gif.

Ponadto wytarłem podłoge w garażu i zobaczę, czy coś cieknie, jak nie to OK waytogo.gif, jak tak to też nic nie znaczy bo nawet po wymianie może coś kapac, niekoniecznie z chłodnicy(przy wlewaniu płynu mogli nie trafic do zbiorniczka i gotowe), bo szczelnośc na rurach(łączeniach gumowych swiety.gif) to powinno miec zaraz po montażu, nie? niewiem.gif

Póki co Carserwis chyba się sprawdził i zasługuje na dobre słowo(obym się nie mylił bow.gif).

Okaże się na przeglądzie, i oczywiście dam znac ok.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> (ja go nawet na oczy niewidziałem )(...)

to wszystko tłumaczy grinser006.gif jeśli zależałoby mu na pozyskaniu nowego klienta - to na pewno by Ci pomógł. ile zajmuje podniesienie i opuszczenia auta? 5 minut max. pozdr

Napisano

jezeli chodzi o Carserwis to mam o nich jak najgorsze zdanie !!

naciągacze, złodzieje, kłamcy, !!!!

to jest moje zdanie i myśle że słuszne !!

sporo kasy u nich zostawiłem angryfire.gif

Najlepsze ASO dla mnie to Górka smile.gif

Napisano

> jezeli chodzi o Carserwis to mam o nich jak najgorsze zdanie !!

A możesz coś konkretnie o nich napisac i co tam zle robią???(jak nie tu to może priv?).

A w sprawie ASO Górka, też konkrety proszę bo rozważam skorzystanie z ich usług smile.gif. I tam "my" kącikowicze mamy zniżkę/rabat?. A jak z niego skorzystac?, trzeba ten kupon wydrukowa(wątek serwisy, z którymi współpracujemy) i to starczy????

Ja wiem, że każdy ma inne zdanie co do danego ASO, ale jak się okaże, że moja chłodnica OK, to Carserwis się spisał, jeśli nie(oby nie!) to będę myślał podobnie jak ty.Ale jeszcze zawcześnie na wnioski.

Złodzieje?????? Czyżby Ci jakieś podzespoły podmie......???????? confused.gif

20.GIF

Napisano

> 5 minut max. pozdr

To wiem, że nie godzine, ale wszystko zależy od chęci serwisanta. A nowy klient to zawsze się przyda smile.gif. Może kiedyś tam podjade(przegląd gwarancyjny, ale narazie szukam rosądnej oferty hehe.gif).

Napisano
  • Autor

> A możesz coś konkretnie o nich napisac i co tam zle robią???

W podwieszonych wątkach masz opinie o warsztatach. Zajrzyj tam. wink.gif

Napisano

> Zajrzyj tam.

Czytałem i na ASO Górka złego słowa nie znalazłem. A co do Carserwisu jest sporo opinii negatywnych(głównie dotyczą cen za usługi ?), ale są też i opinie przychylne.A w przypadku Kolegi "Ampi-ego", to ja nie wiem jak się sprawa przedstawiała, ale był bity to i się doszukali, że gwarancji nie ma sick.gif.Ale to świadczy o dobrym systemie wymiany danych FIAT-a.

Ponownie IMHO co serwis i co Klient to nowa, całkiem inna opinia na temat ich pracy niewiem.gif

Napisano

Czemu mam pisać na priva ? smile.gif już kiedys pisałem o nich.

Sprowadziłem auto z Francji. pojechałem do nich żeby uznali mi gwarancje mechaniczną żebym mógł z niej korzystac a auto miało 9 m-cy. a gwarancja na 2 lata smile.gif wpisali mi do książki gwarancyjnej że auto jest po naprawie blacharsko - lakierniczej. po rozmowie z nimi powiedzieli mi że auto było uszkodzone ale nie wiedza gdzie ( ja wiem).

1. kapał olej z turbiny powiedzieli, że trzeba wymienic koszt 3000 zł turbina została wymieniona, po 2 miesiącach pojechałem do nich i powiedziałem że olej nadal kapie a oni na to że tak powinno byc angryfire.gif

2. Przewód od ABS-u miałem trochę przetarty ale ABS,ASR i inne systemy działały. Przy odbiorze auta z serwisu wyświetliła się kontrolka ASR-u co oznaczało że ABS,ASR nie działają. i tak było ale odrazu dowiedziałem się że ta naprawa będzie mnie kosztować 600 zł angryfire.gif

3. na fakturze przeglądu jak robiłem przy 10kkm pojawiła się suma 1300 zł angryfire.gif

od tamtej pory do nich nie jezdżę. Auto zastępcze koszt 25 zł bodajże angryfire.gif

Napisano

> Sprowadziłem auto z Francji. pojechałem do nich żeby uznali mi.....

No to rzeczywiście miałeś nie miłe przygody z nimi buu.gif.

Ale ja dzis w garażu nie zauważyłem wycieków, i kolega też objrzał (tyle co się da przy latarce) chłodnice. I też twierdzi, że nowa jest trophy.gif. Ale okaże się jak będe po przeglądzie i się inne ASO wypowie i sam ją sobie dobrze zobacze. Ale póki co za wymiane chłodnicy Carserwis ma +, co nie oznacza, że do poprzednich wizyt tam nie mam zastrzeżeń-bo mam oslabiony.gif.Oby ta ostatnia była do końca pozytywnym wspomnieniem smile.gif.

A możesz coś więcej o ASO górka zapodac ?

Thx. 20.GIF

Napisano

ASO Górka

co do nich pojadę to zawsze miła obsługa, jak zostawiałem samochód w warsztacie na kilka dni to zawsze dostałem samochód zastepczy wink.gif bezpłatnie wink.gif naprawy które robili zostały fachowo wykonane, wszystko zostało uwiecznione na fakturach. Dostaje zawsze zniżkę na części i robociznę. Nie daleko do nich mam wink.gif co tu więcej pisać smile.gif + jak nic im się należy wink.gif

Napisano

> ASO Górka

A można przy serwisowanym aucie byc (na hali naprawczej?) confused.gif

THX

Napisano

> A można przy serwisowanym aucie byc (na hali naprawczej?)

> THX

Łachy Ci nikt nie robi, jak nie to dziękujesz za usługe i wyjazd.

Napisano

> A można przy serwisowanym aucie byc (na hali naprawczej?)

> THX

ja zazwyczaj nie wchodziłem ale jak się spytasz to chyba można być.

Napisano

> ja zazwyczaj nie wchodziłem ale jak się spytasz to chyba można być.

Dzięki za polecenie ASO Górka, naprawdę zasługują na plus, 20.GIF

Miły Pan mechanik sprawdził i chłodnice ma nową, czyli wymienili. Co za tym idzie Carserwis również się spisał(bynajmniej tym razem) i zasłużył sobie na PLUSA wink.gif. Zawsze są jakieś ale..., ale to już inna sprawa.

20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.