Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zalewa swiece`

Featured Replies

Napisano

Od kiedy kupilem tego grata, tfu tez cudny samochod borykam sie z zalewaniem drugiej swiecy. Myslalem ze to wina swiec- wymienilem dalej to samo.Pozniej rozwalilo mi ta swiece ze mi ja ciagle zalewalo od uruchomienia tylko silnika. Myslalem ze to wina kabli- wymienilem ale tutaj juz nie wymienilem jeszcze swiec tylko podmienilalem ta jedna swiece z innego kompletu ( innej firmy) i znowu ja zalewa. Kopulka i palec dosyc nowe wiec to nie ich wina zapewne. Moze jakies rady?? icon_rolleyes.gif

Napisano

Sprawdź ciśnienie sprężania na tym cylindrze. Może być też coś z głowicą.

Napisano
  • Autor

> 1. Wtryskiwacz może leje

> 2. Kopułka lub kabelek?

a jak sprawdzic wtryskiwacz??

cisnienie sprawdzalem i jest dobre

Napisano

> a jak sprawdzic wtryskiwacz??

można patrząc z boku przez otwór dolotu powietrza, po zdjęciu węża

ale zobaczysz tylko jak "rozpyla", nic więcej

czasy wtrysku można podejrzeć opel scannerem, AB-comem chyba też ok.gif

Napisano

> można patrząc z boku przez otwór dolotu powietrza, po zdjęciu węża

> ale zobaczysz tylko jak "rozpyla", nic więcej

> czasy wtrysku można podejrzeć opel scannerem, AB-comem chyba też

Ja nawet nie zobaczyłem jak rozpyla paliwo - taka była mgiełka, jak miałem zdjętą plastikową pokrywę wtryskiwacza tylko widziałem na ściankach przepustnicy jak spływa paliwo. Nie wiem czy powinno właśnie tak spływać. Na wolnych obrotach czas otwarcia wtryskiwacza wynosił ok. 0,9ms. U kogoś widziałem, że czas otwarcia miał na poziomie 0,7ms.

Czy ten czas otwarcia można ustawić na inną wartość i czy ma on wpływ na zużycie paliwa w czasie postoju bąź jazdy?

x16szr '99r

Napisano

Macie silniki z jednym wtryskiwaczem, więc wypadanie zapłonu w jednym tylko cylindrze z winy wtryskiwacza odpada. Ja bym stawiał na świecę, przewód WN, uszkodzenie wewnątrz kopułki, lub jak kolega wyżej powiedział problem z kompresją. Wypadać może też na tym cylindrze na którym z kolektora dolotowego pobierane jest podciśnienie do serwo (zwykle 4-ty), albo siedzi EGR. Nie wykluczone jest też uszkodzenie uszczelki między kolektorem i głowicą.

Czas otwarcia ma wpływ na zużycie paliwa. Jest zależny od obrotów , obciążenia i temperatury silnika. Włączysz światła na jałowych obrotach i już ci podskoczy do góry. Jakiekolwiek tego typu regulacje można przeprowadzić tylko porządnym diagnoskopem ala tech.

Napisano

> Macie silniki z jednym wtryskiwaczem, więc wypadanie zapłonu w jednym

> tylko cylindrze z winy wtryskiwacza odpada. Ja bym stawiał na

> świecę, przewód WN, uszkodzenie wewnątrz kopułki, lub jak kolega

> wyżej powiedział problem z kompresją. Wypadać może też na tym

> cylindrze na którym z kolektora dolotowego pobierane jest

> podciśnienie do serwo (zwykle 4-ty), albo siedzi EGR. Nie

> wykluczone jest też uszkodzenie uszczelki między kolektorem i

> głowicą.

> Czas otwarcia ma wpływ na zużycie paliwa. Jest zależny od obrotów ,

> obciążenia i temperatury silnika. Włączysz światła na jałowych

> obrotach i już ci podskoczy do góry. Jakiekolwiek tego typu

> regulacje można przeprowadzić tylko porządnym diagnoskopem ala

> tech.

Mój problem jest inny niż kolegi a mianowicie mam zbyt bogatą mieszankę, sonda, świece, końcówka tłunika okopcone czarnym suchym nagarem. Podpięcie pod kompa nic nie pokazuje. Swego czasu miałem błędy 0130 i 0170 odłączyłem aku i się wykasowały i niepojawiły sie do czasu gdy niedawno zatankowałem chyba jakieś trefne paliwo w LOTOSie w Gdyni na Al. Zwycięstwa i pojawił się błąd 0130. Silnik zimny odpalał bez problemu a po ok 7-8 km zapaliła się kontrolka silnika po następnych 3km zaczął delikatnie szarpać i tracić obroty - noga gazu w podłodze a samochód zwalnia i oczywiście szarpie coraz mocniej. Jak jechałem ok. 120km/h silnik pracował bez problemu lecz szybciej niż zwykle ubywało paliwa w baku. Swoją drogą podejrzewam lewe powietrze tylko nie wiem skąd je zaciąga do kolektora dolotowego. Może macie jakieś inne sugestie co do wykrycia przyczyny takiego zachowania i zmniejszenia zużycia paliwa? niewiem.gif

x16szr, '99r, 5w50, 140kkm

Napisano

No a u mnie jeszce inna przyczyna była. Autko ciężko rano odpalało, ogółnie długo kręcił nawet na ciepłym. Zajrzałem do świec a te pływaja w oleju. Okazało się że padła uszczelka pokrywy zaworów. Obyło się bez wymiany świec. Tylko dobrze wyczyszcczone, nowa uszczelka i autko pali jak trzeba smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.