Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

centralny zamek i ele. podnośniki szyb (pytanie-porada)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Proszę o pomoc i udzielenie mi informacji:

Zakupiłem zamek centralny (cztery zamki z siłownikami plus centralka) i elektryczne podnośniki szyb, mam też kable do podłączenia jest to wszystko wyciągnięte z VAUXHALL wersja Anglik, w związku z tym mam pytanie czy jakiś przekaźnik do zamka i szybek będę jeszcze potrzebował i ewentualnie co jeszcze mi brakuje?

Proszę o pomoc bow.gifbow.gifbow.gif i z góry dziękuję.

Z poważaniem

Adam Krużel

Napisano

Będziesz musiał zakupić jeszcze klamkę kierowcy od anglika z otworem na klucz do drzwi prawych i przełożyć tam wkładkę (będzie pasować, jesli jest symetryczna, w co wątpię, ale trzeba sprawdzić), ponieważ zamek "master" będziesz miał właśnie po prawej stronie i kluczem po lewej nie otworzysz drzwi, bo tam będzie "slave". Niby drobiazg, ale jak się akumulator rozładuje, albo bateryjka w pilocie wyczerpie, to będzie problem.

Masz piloty do centralki CZ? Bo jak nie, to problem z wprogramowaniem - dodatkowe koszty w ASO.

Przekaźników już żadnych nie potrzeba, co najwyżej piny w skrzynce bezpieczników.

A z szybami będzie podobny problem - sterowanie dla 4 szyb (kierowca) w angliku jest z prawej strony, ty potrzebujesz mieć z lewej. Przełacznik można przełożyć, ale co z okablowaniem? Będzie trochę zamieszania z przeróbką, bo jak przełożysz złacza z prawego słupka do lewego i odwrotnie, to szyby będą ok, ale zamki już nie... bo kable od "master" będą po lewej, a zamek "master" po prawej.

Widzę najlepsze rozwiązanie - kupić na allegro zamek master do lewych drzwi - najmniej będzie kłopotów. Ale przemyśl to jeszcze.

A siłowników do wlewu paliwa i klapy bagażnika nie dali ci w komplecie? Szkoda, jak robić, to porządnie, żeby było jak w oryginale.

Czy masz kpl. przycisków do sterowania szybami, jak nie - Allegro.

PS. Wstaw sobie w podpis opis auta, spójrz, jak ja mam, to ułatwia dialog.

Pozdr.

Napisano

Ja jeszcze spytam jaki to samochod bo ani nie pdales ani profil nie uzupelniles.

Napisano

Wydaje mi sie ze wszystko masz. Pociagniecie kabli to chyba najgorsza robota ale zycze powodzenia. Najlepiej jak wymontujesz siedzenia i tapicerke drzwi i progi na poczatek oraz schowek pasazera.

Napisano
  • Autor

Będziesz musiał zakupić jeszcze klamkę kierowcy od anglika z otworem na klucz do drzwi prawych i przełożyć tam wkładkę (będzie pasować, jesli jest symetryczna, w co wątpię, ale trzeba sprawdzić), ponieważ zamek "master" będziesz miał właśnie po prawej stronie i kluczem po lewej nie otworzysz drzwi, bo tam będzie "slave". Niby drobiazg, ale jak się akumulator rozładuje, albo bateryjka w pilocie wyczerpie, to będzie problem.

Masz piloty do centralki CZ?

cool.gif___Centralkę mam ale nie mam pilota..

Bo jak nie, to problem z wprogramowaniem - dodatkowe koszty w ASO.

cool.gif___Chcę całość podłączyć pod auto alarm Opla

Przekaźników już żadnych nie potrzeba, co najwyżej piny w skrzynce bezpieczników.

A z szybami będzie podobny problem - sterowanie dla 4 szyb (kierowca) w angliku jest z prawej strony, ty potrzebujesz mieć z lewej.

Przełacznik można przełożyć, ale co z okablowaniem?

cool.gif___Okablowanie pełne jest wyciągnięte z anglika (cała wiązka) wraz z przejściówkami drzwi.

Będzie trochę zamieszania z przeróbką, bo jak przełożysz złacza z prawego słupka do lewego i odwrotnie, to szyby będą ok, ale zamki już nie... bo kable od "master" będą po lewej, a zamek "master" po prawej.

cool.gif___Szyby ele. będą tylko na przód (PRAWY I LEWY)

Widzę najlepsze rozwiązanie - kupić na allegro zamek master do lewych drzwi - najmniej będzie kłopotów. Ale przemyśl to jeszcze.

A siłowników do wlewu paliwa i klapy bagażnika nie dali ci w komplecie?

cool.gif___Mam tylko siłownik tylnej klapy.

Szkoda, jak robić, to porządnie, żeby było jak w oryginale.

Czy masz kpl. przycisków do sterowania szybami, jak nie - Allegro.

Przyciski do szybek są już kupione.

Napisano

> ___Centralkę mam ale nie mam pilota..

> ___Chcę całość podłączyć pod auto alarm Opla

Alarm "Opla" to CZ i Alarm w jednym module, to co masz jest może montowane "u Opla", ale nie jest fabrycznym alarmem. Mozna alarmem sterować zamykaniem i otwieraniem drzwi, ale... nie będzie ryglowania zamków, a bez tego to żadne zabezpieczenie. No chyba, że twój alarm ma taką opcję "podwójny impuls zamykania" lub podobną.

> ___Okablowanie pełne jest wyciągnięte z anglika (cała wiązka) wraz z

> przejściówkami drzwi.

> ___Szyby ele. będą tylko na przód (PRAWY I LEWY)

To nie ma znaczenia - problem dotyczy właśnie przednich drzwi. Jak zamienisz wiązki prawą z lewą, to zamek master musi być po lewej, a twój master jest prawy (i nie będzie pasował do lewych drzwi). Brakuje ci lewego mastera. Inaczej kluczem nie otworzysz wszystkich drzwi.

> ___Mam tylko siłownik tylnej klapy.

Bardzo dobrze.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Alarm "Opla" to CZ i Alarm w jednym module, to co masz jest może montowane "u Opla", ale nie jest fabrycznym alarmem.

cool.gif______Jest to alarm montowany u Opla (Alarm firmy LANGEFORD)

Można alarmem sterować zamykaniem i otwieraniem drzwi, ale... nie będzie ryglowania zamków, a bez tego to żadne zabezpieczenie. No chyba, że twój alarm ma taką opcję "podwójny impuls zamykania" lub podobną.

> ___Okablowanie pełne jest wyciągnięte z anglika (cała wiązka) wraz z

> przejściówkami drzwi.

> ___Szyby ele. będą tylko na przód (PRAWY I LEWY)

To nie ma znaczenia - problem dotyczy właśnie przednich drzwi. Jak zamienisz wiązki prawą z lewą, to zamek master.

cool.gif____ Zakładam, że dokupię zamek z siłownikiem (MASTER) wersję europejską.

cool.gif_____I czy w takim przypadku mogą być dwa mastery (z prawej i lewej strony)

pozdr. bow.gif

Napisano

> ____ Zakładam, że dokupię zamek z siłownikiem (MASTER) wersję

> europejską.

> _____I czy w takim przypadku mogą być dwa mastery (z prawej i lewej

> strony)

Mogą, do prawego nie będą dochodziły niektóre przewody, więc nie będzie kolizji z lewym. Obejrzyj sobie wtyczki i gniazda w zamkach master i slawe.

PS. Pisz inaczej posty, bo nie wiadomo, o co chodzi... taki mętlik, pomieszane cytaty z cytatami w cytatach...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> PS. Pisz inaczej posty, bo nie wiadomo, o co chodzi... taki mętlik, pomieszane cytaty z cytatami w cytatach...

Ok, przepraszam namieszałem, sam już się poplątałem w tym.

pzdr.

Napisano

Ze zdjęć nic nie wynika poza tym, że masz 4 zamki drzwi i siłownik bagażnika, 2 mechanizmy szyb + 2 wyłaczniki, 5 wiązek przewodów... Więcej niczego nie potrzebujesz... oprócz lewego zamka kierowcy. To już wiedzieliśmy. Nie widać, czy są wszystkie wtyczki, bo to jest najważniejsze...

Porównaj teraz te kabelki ze schematami i z tym, co masz w samochodzie i będziesz w domu. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Ze zdjęć nic nie wynika poza tym, że masz 4 zamki drzwi i siłownik

> bagażnika, 2 mechanizmy szyb + 2 wyłaczniki, 5 wiązek

> przewodów... Więcej niczego nie potrzebujesz... oprócz lewego

> zamka kierowcy. To już wiedzieliśmy. Nie widać, czy są wszystkie wtyczki, bo to jest najważniejsze...

cool.gif___Kable są chyba całe nie widać żeby było obcięte oprócz centralki tam są kable pocięte.

> Porównaj teraz te kabelki ze schematami i z tym, co masz w samochodzie i będziesz w domu. Pozdr.

cool.gif ___no tak tylko że ja niemam schematu ani z tego anglika ani ze swojego auta i tu jest problem.

pozdr.

Napisano
  • Autor

> Porównaj teraz te kabelki ze schematami i z tym, co masz w samochodzie i będziesz w domu. Pozdr.

Czy możesz mi podesłać schematy?

z góry dzięki

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich.

Jakimi nitami montować podnośniki ele. szyb, stalowymi czy aluminiowymi? (na rys. nr 14)

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Z poważaniem

Adam Krużel

post-25171-1435248930832_thumb.jpg

Napisano

A po co nitami ja zakladalem w tylnych drzwiach i stwierdzilem ze na srubki fi 5 bedzie okej i do tego nakretki z kontrą.

Napisano

Wybaczcie jeżeli ten post mój nie jest na temat wyżej pisanych ale mam małe pytanie: czy ktoś wie do których kabli trzeba się podłączyć (chodzi o moduł zamykania drzwi z pilota) żeby zamiast świateł awaryjnych świeciły się światła postojowe. Bo opis montażu tego modułu znalazłem tutaj ale nigdzie nie mogę znaleźć info na swój temat, a może już ktoś to montował.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.