Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa wtryskowa naprawiona (szok)

Featured Replies

Napisano

Witam

Pisałem już wcześniej o walniętej pompie wtryskowej w mojej Asterce. Gostek naprawił(koszt 2050 zł.) i stwirdził przed naprawą , że przyczyną usterki była benzyna wbaku. Uszmkodzeniu uległ sterownik elektroniczny i tłok. Tankowałem wcześniej w jedym CPN-nie niepatrząc co leją i naciołem się. Włali prawdopodonbnie zamiast ropy benzynę i po zawodach. Nie mogę niestety tego udowonić (chyba ,że któryś z kolegów ma jakiś pomysł - mile widziany).

Przestrzegam przed zbytnim zaufaniem do ludzi lejących paliwko na stacjach. ( niedoplnowanie tego naprawdę dużo kosztuje)

pozdrawiam i proszę o opinie w tym temacie.

Napisano

czesc

mysle ze sytuacja nie miala iejsca przy ostatnim tankoaniu bo jak by byla duza ilosc benzyny to raczej bys nie odpalil juz na po wyjzedzie spod dytrybutora BTW pompy wtryskowe w twoim silniczku sa standardem, ze padaja .

gratuluje naprawy waytogo.gif

pozdro

Napisano

EEtam zaraz nie odpalił.. Diesel na benzynce chodzi całkiem rześko. Tylko benzynka pompy / wtrysków nie smaruje, więc jazda na czystej benzynce się szybko skończy.

A dodatek nawet do 30% benzyny do oleju napędowego jest (był) zalecany w starszych dieslach w warunkach zimowych. To w sytuacji gdy nie było zimowego paliwka na stacjach lub zima zaskoczyła nas z letnim / przejściowym paliwem w baku. Dodatek benzyny miał zapobiec wytrącaniu się parafiny z ON i zablokowaniu tym samym układu... Ale to dotyczy diesli z pompami tłokorozdzielaczowymi VE i rzędowymi, jak w np starych mercedesach.

Do nowszych konstrukcji, zwłaszcza CR bym tego nie stosował.

A swoją drogą w pomie VP44 ten zaworek to poprostu wada. Faktycznie, kiepskie paliwo penwie przyspiesza jego agonię, ale podobno jest ona nieunikniona przy odpowiednim przebiegu...

Napisano

Nie wiem czy jest czego gratulować ? hmm.gif

To jak by nie patrzeć 2tyś w plecy- ja ze swojej strony współczuje i życzę więcej szczęścia na przyszłość wink.gif

Napisano

lepiej 2 tysiaki niz 4 za nowa wink.gif

tak jak pisalem czesta przypadlosc w tych silnikach ta pompka

pozdro

Napisano

Ja tam diesla nie mam ale słyszałem już porady żeby do "gruźliczanki" MIXOL'u dolewać aby smarowanie poprawić smile.gif choć zdania są podzielone szczególnie w autkach z katalizatorem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.