Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca silnika (bez instalacji gazowej)

Featured Replies

Napisano

Witam. Zacznę od tego, że nie mam u siebie instalacji gazowej. Przeszukałem forum i nie zalazłem odpowiedzi na mój problem z Asterką. Sprawa wygląda tak: od pewnego czasu miałem problemy z nierówno pracującym silnikiem. Podczas przyspieszania w okolicach 2000 obrotów silnik przerywał. Rano też były problemy z nierówną pracą. Wymieniłam świece i sytuacja się znacznie poprawiła. Natomiast w dalszym ciągu rano po odpaleniu (zimny silnik) i dodaniu gazu silnik zaczyna nierówno pracować (przerywać). Tak jakby jeden cylinder nie chciał do końca chodzić. To samo się dzieje po ruszeniu i trwa aż do zagrzania silnika. Przy ciepłym silniku już prawie wszystko jest ok. Jedynie od czasu do czasu czuć jakby pojedyńczą przerwę w pracy silnika.

Czy macie może pomysły co można z tym zrobić? Gdzie zajrzeć? Co przeczyścić ew. wymienić?

Dodam jeszcze że nie świeci się check engine i raczej nie mam problemów z falującymi obrotami.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam przewody WN.

Jaki opór powinny mieć przewody? Sprawdziłbym je jutro miernikiem.

Napisano

Ta metoda jest delikatnie mówiąc mało skuteczna.

Zroś przewody wodą (najlepiej atomizerem) wieczorem i obserwuj zachowanie silnika. Czy nie przeskakują iskry po przewodach.

Inna metoda to wygrzać dobrze kable na grzejniku i rano sprawdzić czy poprawiła się praca silnika.

Napisano
  • Autor

Hehe najprymitywniejsze sposoby są najskuteczniejsze.

Popsikałem wodą i okazało się ze iskry skaczą jak w cyrku, w kilku ładnych miejscach. Zarówno przy aparacie zapłonowym jaki i z kabli na dekiel silnka. Wziąłem je do domu, umyłem płynem odtłuszczającym i położyłem na kaloryferze (w maluchach to pomagało smile.gif. ) Zobaczymy co bedzie jutro. Czy się coś poprawi. jak nie to lecę wymienić kable bo nie ma co kombinować pod górę. W każdym razie dzięki za poradę

Pozdarwiam:)

Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego objawy zmniejszają się w miare nabierania temperatury przez silnik?

Napisano

> Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego objawy zmniejszają się w miare

> nabierania temperatury przez silnik?

Wilgoć z przewodów odparowuje?

Pozdr.

Napisano

Taki manewr z tym suszeniem pomoże ci ale nie na długo a szczególnie ,że mamy taką piękną pogodę zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

moze warto przewody WN w peszle/ rurki plastikwoe wepchnac?

wiem, ze to kretysnki pomysl ale probowal juz ktos kiedys? zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.