Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to wina alternatora?

Featured Replies

Napisano

Witam

Od dwoch dni mialem problem z odpaleniem asterki.Silnik odpalal po kreceniu okolo 6 minut.pojechalem do mojego mechanika i powiedzial ze napewno padla króraś świeca,ale jakie zdziwienie bylo jak okazalo sie że wszystkie świece są przepalone!Najlepsze jest to ze wymieniane był miesiąc temu.Po zalożeniu nowych świec okazało sie że przekaznik nie wyłacza grzania świec.Swiece grzeja i grzeja caly czas.

pytanie moje jest takie ,czy moze być to wina alternatora(ponieważ jest male ładowanie i nierozłacza grzania-poniewaz jak dodaje gazu to grzanie odlacza sie), lub czy jest to wina przekaznika?

Napisano

A jakie jest to ładowanie? Może to czujnik temp?

Napisano
  • Autor

> A jakie jest to ładowanie? Może to czujnik temp?

Wymienilem wczoraj regulator napiecia i tak;

na akumulatorze jest 13,9 , ze swiatlami 13,8 ,a ze swiatlami i ogrzewaniem kabiny i tylniej szyby 13,1

na alternatorze 14,1, ze swiatlami 18,8, a ze swiatlami ogrzewaniem kabiny i tylniej szyby 13,6.

Napisano

> Wymienilem wczoraj regulator napiecia i tak;

> na akumulatorze jest 13,9 , ze swiatlami 13,8 ,a ze swiatlami i

> ogrzewaniem kabiny i tylniej szyby 13,1

> na alternatorze 14,1, ze swiatlami 18,8, a ze swiatlami ogrzewaniem

> kabiny i tylniej szyby 13,6.

Ile kosztuje regulator napięcia?.Pytam bo mi coś rozładowało nowy aku 55 ah , dziś zawiozłem do serwisu BOSHA .Ciekawe co mi powiedzą hmm.gif

-----------

Astra F 94/95r

X16XEL,HB

172kkm,15W-40GM

Napisano

> Wymienilem wczoraj regulator napiecia i tak;

> na akumulatorze jest 13,9 , ze swiatlami 13,8 ,a ze swiatlami i

> ogrzewaniem kabiny i tylniej szyby 13,1

> na alternatorze 14,1, ze swiatlami 18,8, a ze swiatlami ogrzewaniem

> kabiny i tylniej szyby 13,6.

kupiłes zły regulator. idz i go wyminna taki co trzyma prąd 14,5V a nie 14V

nie wiem czy te przepalone świece to wina regulatora ale tak czy owak wsadź ten mocniejszy

Napisano

nie musi byc wina regulatora... jak ma straty po drodze, to regulator wiele mu nie pomoze...

po 2 regulator raczej nie pozwala przekroczyc nap wiekszego 14,5V a z tymi nizszymi chyba se zbytnio nie daje rady, przeciez mu nie podnisie...

Napisano

> nie musi byc wina regulatora... jak ma straty po drodze, to regulator

> wiele mu nie pomoze...

przecież wyraźnie jest napisane, że na altku jest 14,1V

na tym mocniejszym regulatorze napięcie na wyjściu z alternatora ma koło 14,5-14,6V wiem, bo zeszłej zimy z tym problemem walczyłem

> po 2 regulator raczej nie pozwala przekroczyc nap wiekszego 14,5V a z

> tymi nizszymi chyba se zbytnio nie daje rady, przeciez mu nie

> podnisie...

oj nie masz racji. jakbyś zamontował regulator o innej charakterystyce to spokojnie mógłbyś ładowac tym samym alternatorem akumulatory 16 czy 18 woltowe (gdyby takie były oczywiście) i dawałby rade

Napisano

> oj nie masz racji. jakbyś zamontował regulator o innej

> charakterystyce to spokojnie mógłbyś ładowac tym samym

> alternatorem akumulatory 16 czy 18 woltowe (gdyby takie były

> oczywiście) i dawałby rade

No tylko że trochę dłużej i przy większych obrotach ... wink.gif

Napisano

> przecież wyraźnie jest napisane, że na altku jest 14,1V

> na tym mocniejszym regulatorze napięcie na wyjściu z alternatora ma

> koło 14,5-14,6V

Czekaj, bo ja mam dokladnie taki regulator jak na focie i stoi na nim jak byk 14V a napięcie na mierzone nim bez obciążenia 14,43V . Mierzone wczoraj przy okazji regulacji paska smile.gif

Przy okazji wyniki wink.gif Mierzone przy obrotach 900, identyczne wskazania przy 2000.

alternator ------co wlączane kolejno----- akumulator

14,43 ---------------------nic---------------- 14,43

14,39 ------------------ światła ------------- 14,37

14,36 ------------- nawiew (1) ------------- 14,33

14,35 ------------------ radio --------------- 14,32

14,27 ------------- nawiew (max) ---------- 14,19

14,06 -------------- tylna szyba ------------ 13,90

Cieszy mnie zerowy spadek między alternatorem a akumulatorem bez obciażenia. Nie ma to jak czystość wink.gif

Spadki przy włączaniu kolejnych obciążeń też są zadawalające: Zawszę jeżdżę ze światłami, nawiewem na 1 i z radiem, spadek 0,03V to żaden spadek.

Ciekawa jest jedną rzecz: po włączeniu wszystkiego z listy, dołożenie jeszcze tylnej szyby powoduje spadek napięcia miądzy alternatorem a akumulatorem wynosi jak widać powyżej 0,16V. Natomiast włączenie tylko tylnej szyby (bez listy urządzen powyżej) tylko 0,1V :

14,43 ---------------------nic---------------- 14,43

14,23 ---------------- tylna szyba ---------- 14,13

Pozdroofka

280084123-regulator.JPG

post-36940-14352489660336_thumb.jpg

Napisano

> No tylko że trochę dłużej i przy większych obrotach ...

Wcale nie bo przelozenie z walu glownego na altek jesta jak dwa do jednego czyli altek kreci sie dwa razy szybciej jak obr silnika. Ci co sie znaja to wiedza ze Altek ma samowzbudznie do okolo 1300 obr czylii bieg jalowy wystarcza do tego. Alternatory bez regulatora daja spore napiecie bo ponad 20 V na wolnych obrotach a juz na wyzszych 35 V spokojnie. Cala sprawe zalatwia regulator( a pod wzgledem budowy to ragulatory bo jest ich kilka).

Napisano

> Wcale nie bo przelozenie z walu glownego na altek jesta jak dwa do

> jednego czyli altek kreci sie dwa razy szybciej jak obr silnika.

Zgadza się ...

> Ci co sie znaja to wiedza ze Altek ma samowzbudznie do okolo

> 1300 obr czylii bieg jalowy wystarcza do tego.

Tak się składa że się znam na tym ...

Alternatory bez

> regulatora daja spore napiecie bo ponad 20 V na wolnych obrotach

> a juz na wyzszych 35 V spokojnie. Cala sprawe zalatwia

> regulator( a pod wzgledem budowy to ragulatory bo jest ich

> kilka).

Gdyby tak było to nie byłyby wykonywane na napięcia 12V, 24V, 36V itd

Różnią się głównie uzwojeniami tak stojana jak i wirnika - zewnętrznie mogą być identyczne (poza innym regulatorem napięcia) ...

Zapomniałeś o wydajności prądowej przy ładowaniu aku o nap np 18V. MUSI kręcić się trochę szybciej aby podołać zadaniu. Zobacz sobie na charakterystyki altka a potem zabieraj głos w dyskusji.

Napisano

> Czekaj, bo ja mam dokladnie taki regulator jak na focie i stoi na nim

> jak byk 14V a napięcie na mierzone nim bez obciążenia 14,43V

Możliwe, ze te regulatory mają pewien obszar swobody i jedne reguluja na 14,4 inne na 14,2 a jeszcze inne na 14V.

Specjalnie zszedłem do piwnicy i sprawdzilem swój stary regulator napięcia i jest taki sam jak ten z Twojego obrazka. Tymczasem u mnie dawał bez zadnego obciążenia 14V natomiast jak włączyłem swiatła + radio + nawiew to już spadało do 13,6-13,7V i aq nie potrafił się w pełni doładować

Gdy kupiłem ten regulator wyskalowany na 14,5V (tyle, że nie bosch tylko jakiś zamiennik za 30zł) to bez odbiorników mam na altku 14,55 a ze światłami + radiem + nawiewem koło 14,3 i wszystko ładnie działa. Aq jest wyraźnie mocniejszy, żwawiej kręci silniem i nawet widać poprawę w jasności świecenia świateł jak się jedzie po nocy

a ha. roznice miedzy altkiem a akumulatorem są pomijalnie małe

Napisano
  • Autor

> kupiłes zły regulator. idz i go wyminna taki co trzyma prąd 14,5V a

> nie 14V

> nie wiem czy te przepalone świece to wina regulatora ale tak czy owak

> wsadź ten mocniejszy

Facet w sklepie powiedzial ze do tego alternatora to musi być ten.Nawet zszedl do asterki i potwierdził.

Napisano

> Facet w sklepie powiedzial ze do tego alternatora to musi być

> ten.Nawet zszedl do asterki i potwierdził.

altek boscha i regulator taki jak zamieścił lelek na zdjęciu?

jeśli tak to cię facet robi w balona. Są regulatory ustawione na 14.5 V a nie tylko na 14V

Z takim napięciem jak masz to ci gwarantuje że w zimę będzieszmiał trudności z odpaleniem auta Sam przez to przechodziłem

Popytaj się w innym sklepie

oo widzisz na allegrio sobie popatrzyłem i jest taki 14,5V co już sugeruje że gościu w sklepie nie mówi racji, że tylko ten jeden, który ci dał będzie pasował

Napisano
  • Autor

Ale dlaczego przepaliło wszystkie świece????

Napisano

> Ale dlaczego przepaliło wszystkie świece????

bo przekaźnik nie odłączył napięcia

wina przekaźnika raczej. Powinien sam sie wyłączyć po kilkudziesięciu sekundach i to niezależnie od tego jakie jest napięcie w układzie

Napisano
  • Autor

> bo przekaźnik nie odłączył napięcia

> wina przekaźnika raczej. Powinien sam sie wyłączyć po kilkudziesięciu

> sekundach i to niezależnie od tego jakie jest napięcie w

> układzie

Przekaznik odłacza poniewaz sciągnełem plastik i widać ż styki rozlaczją sie po paru sekundach.

Napisano

> Przekaznik odłacza poniewaz sciągnełem plastik i widać ż styki

> rozlaczją sie po paru sekundach.

to dlaczego w pierwszym poście piszesz, że nie rozłącza??

może raz rozłącza raz nie?

myśle ,że nie ma innej możliwości szybkiego przepalania się wszystkich świec niż ta, ze przekaźnik nie odłącza napięcia niewiem.gif

Napisano

Etzold "sam naprawiam..."strona 118. no chyba ze o inne przepalanie swiec chodzi...

Napisano

> Etzold "sam naprawiam..."strona 118. no chyba ze o inne przepalanie

> swiec chodzi...

a co jest napisane w tym Etzoldzie?

jak się boisz zamieścić skana, to chociaż przepisz, (tylko z całym kontekstem żeby było)

Napisano

nie przepisze teraz dokładnie bo jestem w pracy ale taki jest sens tego wycinka tekstu ze winą przepalania swiec moga byc wtryskiwacze, zły wtrysk...zalecane jest sprawdzenie wtryszkiwaczy w warsztacie majacym taka mozliwosc... wink.gif o i tyle co pan Etzold wypowiada sie na temat przepalania swiec...

post-76805-14352489715343_thumb.jpg

Napisano

> nie przepisze teraz dokładnie bo jestem w pracy ale taki jest sens

> tego wycinka tekstu ze winą przepalania swiec moga byc

> wtryskiwacze, zły wtrysk...zalecane jest sprawdzenie

> wtryszkiwaczy w warsztacie majacym taka mozliwosc... o i tyle

> co pan Etzold wypowiada sie na temat przepalania swiec...

czyli co?

nagle wszystkie 4 wtryskiwacze padły? I do tego nie dały żadnych innych oznak (typu dymienie, nadmierne spalanie) niż przepalenie świec??

no nie bądź śmieszny, czasami warto trochę pomyśleć, a nie tylko ślepo ufać książkom.

A autor wątku niech wymieni ten przekaźnik i jestem pewien, że kłopot zginie

Napisano

nie ufam slepo ksiazka, tylko podalem jeden z powodów, ktory mogł ale nie musial spowodowac spalenie swiec. Ciekawe co kolega powie jak wymiana przekaznika nic nie pomoze?? tez bedzie uwazal ze zjadl wszystkie rozumy??

Napisano
  • Autor

Ok wymienie przekaznik i zobaczymy co dalej.Chciaż dziwi mnie to ze stalo sie to tak z dnia na dzień.

Napisano

> Ok wymienie przekaznik i zobaczymy co dalej.Chciaż dziwi mnie to ze

> stalo sie to tak z dnia na dzień.

no po prostu przekaźnik raz nie rozłączył i się świeczki sfajczyły.

Dlatego z dnia na dzień

Napisano

> nie ufam slepo ksiazka, tylko podalem jeden z powodów, ktory mogł ale

> nie musial spowodowac spalenie swiec. Ciekawe co kolega powie

> jak wymiana przekaznika nic nie pomoze?? tez bedzie uwazal ze

> zjadl wszystkie rozumy??

a kto powiedział że zjadłem wszystkie rozumy??

do jako takiej mądrości motoryzacyjnej, z której byłbym już zadowolony, to jeszcze mi daleko.

ale zużyte wtryskiwacze jako przyczyna jednoczesnego spalenia wszystkich czterech świec w tym samym czasie jest IMHO absurdalna, no sam pomyśl.

Napisano

nie chodzilo mi dokładnie o to ze kolega uwaza sie za najmoadrzejszego tylko z tego co pisze mozna tak wyczytac...byc moze mylnie odczytałem...za co sorki a co do tych wtryskiwaczy to wiem ze raczej jest to nie mozliwe aby wszystkie naraz padły aczkolwiek podałem ten przykład bo kto wie...kazda podpowiedz jak sie nie wie czego czepic jest IMHO cenna i zawsze przybliza do rozwiazania...

P.S. A ze zblizja sie swieta to zycze Wesołych Świat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.