Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzęsie autkiem na biegu jałowym...

Featured Replies

Napisano

Od dłuższego czasu na postoju moim autkiem strasznie trzęsie, tylko na LPG, czasami jest ok jednak w większości przypadku trzęsie. Może przypuszczacie co może być. na któryś cylinder nie pali czy co? może przewody? nie wiem. Podczas jazdy jest ok, przyśpieszenie ma też nie najgorsze... Po sylwestrze odwiedzę gazownika i zobaczymy.

Napisano

> Od dłuższego czasu na postoju moim autkiem strasznie trzęsie, tylko

> na LPG, czasami jest ok jednak w większości przypadku trzęsie.

> Może przypuszczacie co może być. na któryś cylinder nie pali czy

> co? może przewody? nie wiem. Podczas jazdy jest ok,

> przyśpieszenie ma też nie najgorsze... Po sylwestrze odwiedzę

> gazownika i zobaczymy.

moze siwecie, moze kable, moze filtry z gazu trzeba wymienic.

Napisano
  • Autor

> moze siwecie, moze kable, moze filtry z gazu trzeba wymienic.

No właśnie tych niewiadomych może być kilka, na pewno filtr odpada bo wymieniałem, świece raczej spoko bo wymieniane 6 miesi temu na NGK, przewody w tym samym czasie ale na nie nie jestem do końca pewny bo kilka razy strzelił mi na gazie.

Napisano

Miałem takie objawy jak padła cewka na trzecim cylindrze. Lecz Ty masz silnik 1,6 ( w tej opcji cewka nie występuje ) więc podejżewam kable WN, świece .

Napisano

> Miałem takie objawy jak padła cewka na trzecim cylindrze. Lecz Ty

> masz silnik 1,6 ( w tej opcji cewka nie występuje ) więc

> podejżewam kable WN, świece .

jak cewka nie wystepuje ? bo nie rozumiem smile.gif Cewka raczej nie oada, bo na PB mialbys to samo.

Napisano
  • Autor

> jak cewka nie wystepuje ? bo nie rozumiem Cewka raczej nie oada, bo

> na PB mialbys to samo.

Cewka występuje w tych modelach i ją też biorę pod uwagę bo kiedyś dotknąłem sie przewodów WN i kopnęło mnie właśnie w okolicy cewki. A objawy wskazywały by właśnie na to że nie pali na któryś cylinder.

Napisano

Jesli dzieje sie tak tylko na gazie, a na benzynie jest wszystko ok, to mnie przychodzi cos takiego do glowy:

Byc moze przyczyna jest niewlasciwy sklad mieszanki gazowej na biegu jalowym (najprawdopodobniej zbyt uboga). Kiedy miales ostatnio regulowany gaz? A moze parownik juz mowi papa (membrany koncza juz swoj zywot) i dlatego czasami jak sie mu uda, to wydaje Ci sie ze jest lepiej.

Mozesz jechac do gazownika na regulacje, ale mozesz tez tak na szybko samemu sprobowac. Na parowniku jest sruba regulacyjna od mieszanki na wolnych obrotach, sprobuj ja pokrecic. Krecac w jedna strone (chyba ja wkrecajac) objaw nierownej pracy silnika powinien sie jeszcze poglebiac, a gdy bedziesz ja krecil w strone przeciwna, to silnik powinien zaczac wyczuwalnie rowniej chodzic. No ale nie mozna tez przesadzic w druga strone, mieszanka nie moze byc tez za bogata. Bez analizy spalin, albo mierniczka pokazujacego stan lambdy, mozesz tym krecic tylko na wyczucie. Przynajmniej bedziesz wiedzial czy to pomoze. A jak nie to i tak bedziesz musial sie usmiechnac do gaziarza zlosnik.gif

Napisano

> Cewka występuje w tych modelach i ją też biorę pod uwagę bo kiedyś

> dotknąłem sie przewodów WN i kopnęło mnie właśnie w okolicy

> cewki. A objawy wskazywały by właśnie na to że nie pali na

> któryś cylinder.

Jeżeli chcesz sprawdzić czy wszystkie cylindry hulają, to ściągaj kapturki ze świec po kolei jeżeli spada z obrotów to znaczy że dany cylinder śmiga, jeżeli po ściągnięciu kapturka nie spada z obrotów to znaczy że ten cylinder nie pracuje. Jeżeli chodzi o kichanie to może być wiele przyczyn. Pozdrawiam i powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.