Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda!!!!!

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko czy łatwo jest samemu zmienić sondę lambda. Myślę że jej żywot się już skończył bo auto mi sporo spala. Nie wiem czy tam jak się ją wykręca nie ukruszy się gwint. Jaką polecacie sondę?

Napisano

> Mam pytanko czy łatwo jest samemu zmienić sondę lambda. Myślę że

> jej żywot się już skończył bo auto mi sporo spala. Nie wiem czy

> tam jak się ją wykręca nie ukruszy się gwint. Jaką polecacie

> sondę?

sam sobie zmienisz... sondę kup dedykowaną do fiata, bo potrzebujesz wtyku... popatrz na allegro po ile chodzą

polecam NTK/NGK

Napisano
  • Autor

> sam sobie zmienisz... sondę kup dedykowaną do fiata, bo potrzebujesz

> wtyku... popatrz na allegro po ile chodzą

> polecam NTK/NGK

Nic nie trzeba robić przy wymianie w stylu odpinania akumulatora czy podłączenia pod kompa?

Napisano

> Nic nie trzeba robić przy wymianie w stylu odpinania akumulatora czy

> podłączenia pod kompa?

na raczej trzeba ustawic najlepiej jechac do gazowników to podłaczą pod kompa i ci ustawią sonde ja zapłaciłem 50zł

Napisano

> na raczej trzeba ustawic najlepiej jechac do gazowników to podłaczą

> pod kompa i ci ustawią sonde ja zapłaciłem 50zł

eeeee a co oni tam ustawiali ?? No chyba że regulowałeś instalacje LPG pod nową sondę. Bo jeżeli nie masz LPG to podpinasz i tyle. Można jeszcze na 5 min odłączyć aku , żeby sie błąd skasował. I to wszystko zlosnik.gif

Napisano

Ja kupiłem uniwersalną sporo taniej, niz oryginalna, kabelki do wtyczki polutowałem ze starej i jest Ok od ponad roku cool.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam,

Podepne się pod temat. Przy okazji wymiany sprzegła + uszczelnienia skrzyni podlaczyli mi auto pod examiner.

Wyskoczył bład sondy lambda - ofkoz został skasowany. Kilka miesiecy temu tez mialem identyczny blad wiec wymienilem samemu sonde na NGK (musialem odcinac kable, bo byly za krotkie) - moze cos ze wtyczka jest nie tak, nie wiem.

Ale mam pytanie, czy silnik moze nierowno pracowac na jałowym biegu gdyby sonda nie dzialala poprawnie ? bo u mnie nierowno pracuje na PB i na LPG - mam instalacje II generacji z kompem i jakims emulatorem sondy - dlatego chcialbym wiedziec czy uszkodzona sonda moze miec wplyw na prace silnika rowniez na LPG.

Napisano

> Witam,

> Podepne się pod temat. Przy okazji wymiany sprzegła + uszczelnienia

> skrzyni podlaczyli mi auto pod examiner.

> Wyskoczył bład sondy lambda - ofkoz został skasowany. Kilka miesiecy

> temu tez mialem identyczny blad wiec wymienilem samemu sonde na

> NGK (musialem odcinac kable, bo byly za krotkie) - moze cos ze

> wtyczka jest nie tak, nie wiem.

> Ale mam pytanie, czy silnik moze nierowno pracowac na jałowym biegu

> gdyby sonda nie dzialala poprawnie ? bo u mnie nierowno pracuje

> na PB i na LPG - mam instalacje II generacji z kompem i jakims

> emulatorem sondy - dlatego chcialbym wiedziec czy uszkodzona

> sonda moze miec wplyw na prace silnika rowniez na LPG.

bledy zawsze wyskakuja na gazie - czesto gazowniki ustawiaja emulacje jako "zwarcie do masy" oraz nie robia kasowania ECU

masz II generacje - ECU stara sie dawkowac paliwo (majac odlaczony wtrysk) i patrzy na sonde co tam wychodzi w zaleznosci od obciazenia, obrotow temperatury itd - tymczasem g... mu wychodzi bo LPG dawkuje mieszanke inaczej i sie wszystko rozjezdza - stad blad sond najczesciej - skoro sonda pokazuje bzdury to ECU uznaje ja za padnieta i przyjmuje ze napiecie z sondy jest rowne 0,5V - pali wtedy jak smok

wez zmierz sobie miernikiem czy napiecie na sondzie rosnie i opada podczas pracy silnika - jesli nie masz dostepu do np interfejsu do LPG - tam rysuje graficznie

Napisano

moge podjechac do gazownikw to pewnie to sprawdza. Dzieki za odpowiedz.

Czyli generalnei wychodzi na to, ze padnieta sonda lambda moze miec wplyw na prace silnika na PB i LPG.

Napisano

Podczas pracy na gazie sterownik wtrysku benzyny musi być wprowadzony w tryb awaryjny poprzez odcięcie sygnału z sondy lambda. Emulowanie tego sygnału, jak to ma miejsce w przypadku innych samochodów, nie wchodzi w grę, ponieważ powoduje trwałą zmianę autoadaptacji sterownika wtrysku benzyny. Efektem tego jest trudny lub niemożliwy rozruch silnika i nieprawidłowa praca silnika na benzynie. Kończy się to wizytą w serwisie autoryzowanym i ponownym programowaniem sterownika wtrysku.

Napisano

Jednak przy instalacji I i II generacji potrzebne jest monitorowanie pracy sondy lambda. Taki wskaźnik AFR jest dostępny na Allegro

a jak to pracuje to można zobaczyć TU

wideo dotyczy wskaźnika z mrożeniem punktu. Daje to orientacyjne informacje o pracy sondy.

Napisano

> Podczas pracy na gazie sterownik wtrysku benzyny musi być wprowadzony

> w tryb awaryjny poprzez odcięcie sygnału z sondy lambda.

> Emulowanie tego sygnału, jak to ma miejsce w przypadku innych

> samochodów, nie wchodzi w grę, ponieważ powoduje trwałą zmianę

> autoadaptacji sterownika wtrysku benzyny. Efektem tego jest

> trudny lub niemożliwy rozruch silnika i nieprawidłowa praca

> silnika na benzynie. Kończy się to wizytą w serwisie

> autoryzowanym i ponownym programowaniem sterownika wtrysku.

Dziwne, mam emulator sondy (chyba mam, pod maska jest jakies urzadzenie ze znaczkiem lamda) i nie mam problemow z jazda na benzynie - jedyny problem u mnie to nierowna praca silnika na luzie - i na benzynie i na gazie - stało się to po wymianie UPG, wczesniej wszystko bylo ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.