Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swiatła przygasja gdy kręcę kierownicą....problem czy TTTM?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pytanko a w zasadzie prośbę o wytłumaczenie zamieszczonego w temacie zjawiska w moim Oplu Astrze II.

Tak jak pisałam, podczas postoju gdy poruszam kierownica światła jak i podświetl acz deskii przygasają.

W czym może być przyczyna?

Napisano

> Witam.

> Mam pytanko a w zasadzie prośbę o wytłumaczenie zamieszczonego w

> temacie zjawiska w moim Oplu Astrze II.

> Tak jak pisałam, podczas postoju gdy poruszam kierownica światła jak

> i podświetl acz deskii przygasają.

> W czym może być przyczyna?

Przyczyna jest krecenie kierownica w miejscu i dobijanie silnika elektrycznego we wspomaganiu.

Proponuje jak stoisz w miejscu abys zajal sie np sluchaniem radia a nie kreceniem kierownica.

Napisano
  • Autor

Dzięki.

Nie robię tego nagminnie tylko po prostu zupełnie przez przypadek jakiś czas temu rzuciło mi się to w oczy....

Napisano

> Dzięki.

> Nie robię tego nagminnie tylko po prostu zupełnie przez przypadek

> jakiś czas temu rzuciło mi się to w oczy....

Wspomaganie ma silnik elektryczny gdy go obciazasz wzrasta pobow pradu wiec przygasanie delikatne.

Mozesz sprawdzic jakie masz ladowanie akumulatora czy nie jest zbyt slabe.

Napisano
  • Autor

Skoro "wypłynął" temat akumulatora to do tego typu autka(astra II 1.4 benzyna) jaka pojemność jest najbardziej odpowiednia 40Ah, 45Ah....???

Napisano

> Skoro "wypłynął" temat akumulatora to do tego typu autka(astra II 1.4

> benzyna) jaka pojemność jest najbardziej odpowiednia 40Ah,

> 45Ah....???

Nie wiem czy zle popatrzylem ale na stronie centry 55Ah ja mam taki w 2.0. A tam w katalogu od 1.4 do 2.0 taki sam.

Napisano

> Skoro "wypłynął" temat akumulatora to do tego typu autka(astra II 1.4

> benzyna) jaka pojemność jest najbardziej odpowiednia 40Ah,

> 45Ah....???

W benzyniakach z klimatyzacją jest fabrycznie 55Ah a w wersjach bez klimatyzacji 44Ah,

brat

Napisano

A mi spadają chwilowo obroty do ok. 600 obr/min. Odczuwam wtedy lekkie telepanie budą. Chyba Astra II, a raczej jej wspomaganie już tak ma. Pozdr.

Napisano

> A mi spadają chwilowo obroty do ok. 600 obr/min. Odczuwam wtedy

> lekkie telepanie budą. Chyba Astra II, a raczej jej wspomaganie

> już tak ma. Pozdr.

mysle ze raczej masz cos nie tak z krokowcem znaczy z czasem jego reakcji. Sprobuj zmienic.

Napisano

Jak? Opelscanner się do tego nada? Bawiłem się nim kiedyś, mogłem tylko zmienić prędkość obrotów biegu jałowego... Pozdr.

Napisano

> Jak? Opelscanner się do tego nada? Bawiłem się nim kiedyś, mogłem

> tylko zmienić prędkość obrotów biegu jałowego... Pozdr.

Witam!

Wedlug mnie raczej OpelScanerem nic nie zdzialasz. W nim mozesz na sztywno podniesc lub zmiejszyc obroty jalowe silnika.

Czyzby regulator napiecia pod obciazeniem mowil 30.GIF

Napisano

> Witam!

> Wedlug mnie raczej OpelScanerem nic nie zdzialasz. W nim mozesz na

> sztywno podniesc lub zmiejszyc obroty jalowe silnika.

> Czyzby regulator napiecia pod obciazeniem mowil

Mysle ze to przygasanie swiatel zwiazane jest z tym ze krokowiec nie zdazy podniesc obrotow. Spadaja zbyt nisko i wtedy swiatala przygasaja. A regulator napiecia wtedy nic nieporadzi.

Napisano

Mi światła nie przygasają, tylko spadają obroty, więc regulator jest sprawny. Nie wiem, jak zmienić prędkość działania krokowca, może przez czyszczenia? Pozdr.

Napisano

> Mi światła nie przygasają, tylko spadają obroty, więc regulator jest

> sprawny. Nie wiem, jak zmienić prędkość działania krokowca, może

> przez czyszczenia? Pozdr.

NIe wiem jakiego masz krokowca moj jest w systemie forda i czyszczenie malo daje. Bo slabe dojscie jest.

A nie wiem jak wyglada krokowiec u Ciebie. Ale pieniadze nie sa wilkie wiec mozna kupic i zobaczyc.

Napisano

Jesli tak, to tylko czysczenie. Ewentualnie jak masz od kogo pozyczyc to zamiana celem sprawdzenia poprawnosci dzialania. Sam wiesz, ze urzadzenia z cewka moga sie popsuc.

Bo zmienic predkosci nie ma jak. Tak jak wyzej piszalem, tylko podniesienie obrotow na stale.

Napisano

Zanim krokowy się zorientuje, że coś trzeba zrobić to ECU przyspiesza trochę zapłon. Tym sposobem może zareagować na obciążenie w ciągu pół OWK.

Moim zdaniem po prostu silnik pompy wspomagania na tyle mocno i szybko obciąża alternator (a ten silnik), że nie ma szans, żeby na chwilę nie spadły obroty. Potwierdzają to wcześniejsze zeznania użytkowników na kąciku. Podobnie dzieje się przy włączaniu ogrzewania szyby tylnej.

Napisano

> Zanim krokowy się zorientuje, że coś trzeba zrobić to ECU przyspiesza

> trochę zapłon. Tym sposobem może zareagować na obciążenie w

> ciągu pół OWK.

> Moim zdaniem po prostu silnik pompy wspomagania na tyle mocno i

> szybko obciąża alternator (a ten silnik), że nie ma szans, żeby

> na chwilę nie spadły obroty. Potwierdzają to wcześniejsze

> zeznania użytkowników na kąciku. Podobnie dzieje się przy

> włączaniu ogrzewania szyby tylnej.

No toc musi byc nie tak bo sprawdzalem i u mnie nic takiego sie nie dzieje. przy wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby obroty spadaja tylko tyle ze da sie to uslyszec na ucho na obrotomierzu wszystko stoii w miejscu. Przy wspomaganiu tez obroty nie spadaja. chyba ze dopchen do konca i bede molestowal wspomaganie ale to juz zajecie dla wytrwalych.

Napisano

Masz inny silnik, inny ECM, pewnie wspomaganie też... Nie możesz porównywać z X16XEL.

Poza tym nie napisałem, że to się dzieje na LPG.

A to może byc tak, że po ruszeniu kierownicą zadziała wspomaganie -> wzrośnie obciążenie silnika -> krokowy otworzy się bardziej, żeby dodać powietrza i... zanim parownik zareaguje na dodatkowe podciśnienie i doda LPG (duża bezwładność układu) mieszanka na sekundę zubożeje i obroty spadają na tę sekundę. Potem sie juz podnoszą... Na noPb ECM pewnie szybciej zwiększyłby czas wtrysku i mieszanka nie zubożałaby na tyle, żeby obroty spadły...

Muszę sprawdzić, czy na noPb też tak się dzieje...

Pozdr.

Napisano

Zewnętrznie nie da się zmienić prędkości krokowca. Jest ona stała (lub zmienna) zależna od software'u. Czyszczeniem ewentualnie można naprawić sytuację gdy się silniczek przyblokowuje.

Napisano

> Masz inny silnik, inny ECM, pewnie wspomaganie też... Nie możesz

> porównywać z X16XEL.

> Poza tym nie napisałem, że to się dzieje na LPG.

> A to może byc tak, że po ruszeniu kierownicą zadziała wspomaganie -

> Muszę sprawdzić, czy na noPb też tak się dzieje...

> Pozdr.

Myślę że masz rację, że przy LPG wieksza bezładność układu powoduje przydławienie. Sam z ciekawości sprawdze jak to jest u mnie z tym wspomaganiem. hmm.gif

Napisano

> Witam.

> Mam pytanko a w zasadzie prośbę o wytłumaczenie zamieszczonego w

> temacie zjawiska w moim Oplu Astrze II.

> W czym może być przyczyna?

U mnie tez swiatla przygasaja.Wyraznie to widac.Z obrotami nic sie nie dzieje.Mam juz slabawy aku i mysle ze w tym moze byc przyczyna.Tylko jedno mnie smuci,kumplowi sie tak dzialo i po 3 miechach padl alternator...Nie wiem czy mozna wiazac te sprwy.

Napisano

A co Koledzy powiedzą na to, że u mnie po WYŁĄCZENIU ogrzewania tylnej szyby obroty opadają tak do około 500-600 i trochę szarpnie a po chwili wracają do normy?? Ogólnie obroty trzymają się w normie. Zero falowania czy innych anomalii.

POZDRAWIAM.

Napisano

> A jak silnik reaguje na WŁĄCZENIE ogrzewania tylnej szyby? Pozdr.

Praktycznie niezauważalnie. To znaczy wskazówka nie opada, nie telepie autem. Na wolnych obrotach możliwe że trochę światła przygasają ale nieznacznie.

Aha ogrzewanie szybki sprawuje się dobrze, przycisk też (coby nie było że mi odwrotnie działa)

POZDRAWIAM

Napisano

Sprawdziłem u siebie. tez mi światła lekko przygasają ale jest to ułamek sekundy, takie mignięcie. Myślę że to może być jakaś bezwładność regulatora prądu ładowania. Czasami też lekko wahnie obrotami, ale bardzo delikatnie, z tym że ja nie mam osobnego silniczka krokowego do jałowych lecz elektryczną przepustnicę(o ile tak się to nazywa, a napędza ją też silnik krokowy). Wydaje mi się że TTTM i nie ma się co przejmować.

Wytłumaczyłbym to sobie tak: silnik wspomagania zwiększa zapotrzebowanie na prąd powodując lekki spadek napięcia w instalacji(przygasnięcie świateł), regulator prądu ładowania koryguje sytuację zwiększając prąd ładowania. Większy prąd alternatora czyli większe obciążenie na wale powoduje opadnięcie obrotów (wahnięcie) szybko korygowane przez ECU ustawieniem silniczka krokowego obrotów jałowych lub przepustnicy. No i teraz zaleznie od wielu innych czyninków jak stan akumulatora, temperatura powietrza, silnika, rodzaj zasilania paliwem mamy większy lub mniejszy efekt.

Napisano

Witam, przez tydzień śmigałem nowym autkiem zastępczym mającym 400 kilka km na liczniku ( AII 1,4 Twinport -golizna) i też przygasały .

W moim to samo więc trzeba dać se na wstrzymanie i nie szukać dziury w całym ----TTTM albo zmienić OPLA na coś innego?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dwa dni temu padł mi aku i nie obyło sie bez doładowania.

Nie wiem czy te przygasające świata to był zwiastun tego co sie stanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.