_sky_ Posted January 17, 2005 Share Posted January 17, 2005 Halo... To znowu ja Mam następne pytanie Takie fajne zaobserwowałem... Przy ostrzejszym przyspieszaniu w pewnym momencie słychać gwizd z silnika...? Nie wiem czy Brava tak ma, ale u mnie to występuje. Z góry zaznaczam, że żadnej sprężarki nie zamontowałem :D Nie jest tyż to związane z jakimiś elementami karoserii czy też podwozia, występuje na biegach od 2 do 5. Na 1 nie udało mi się tego zaobserwować. Heh... Ale biedni będą ludkowie na Cargo Pewnie pozbieram jeszcze trochę dziwnych pytań i nie zawacham się ich użyć I w ogóle to ja bardzo proszę o wyrozumiałość Link to comment Share on other sites More sharing options...
patre Posted January 17, 2005 Share Posted January 17, 2005 ja myslę że to łozysko wentylatora na wirniku od silnika odrzutowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
_sky_ Posted January 17, 2005 Author Share Posted January 17, 2005 > ja myslę że to łozysko wentylatora na wirniku od silnika odrzutowego No to mam normalnie ponaddźwiękową Bravcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bravo2001 Posted January 17, 2005 Share Posted January 17, 2005 > Przy ostrzejszym przyspieszaniu w > pewnym momencie słychać gwizd z silnika...? mam to samo od czasu spadku temperatur . też 1,2 16v . po dobrym rozgrzaniu silnika gwizd występuje dopiero powyżej 5500 rpm . ubiegłej zimy też tak było Link to comment Share on other sites More sharing options...
_sky_ Posted January 17, 2005 Author Share Posted January 17, 2005 > mam to samo od czasu spadku temperatur . też 1,2 16v . po dobrym > rozgrzaniu silnika gwizd występuje dopiero powyżej 5500 rpm . > ubiegłej zimy też tak było Buuuu... A już myślałem, że mam naddźwiękową Bravcie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
poviss Posted January 18, 2005 Share Posted January 18, 2005 >A u mnie się coś dzieje takiego - dodajęgazu a po prawej stronie samochodu wprzodzie (raczej nadkole) cyk cyk cyk cyk cyk cyk , popuszczę gaz - nic - dodam gaz - cyck cyk cyk cyk cyk itp. Wiecie co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
patre Posted January 18, 2005 Share Posted January 18, 2005 > Wiecie co to może być? zegarek Link to comment Share on other sites More sharing options...
maggy Posted January 18, 2005 Share Posted January 18, 2005 No cóż Panowie to mam złą wiadomość, tak mi zaczeło gwizdać jak sie kończył alternator , zawsze przy wysokich obrotach , któregoś dnia zaczeło mnie to wkurzać więc depnąłem do dechy i przestał gwizdać ,ale zapaliła sie kontrolka ładowania i koniec 500 ,- poszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
aras Posted January 18, 2005 Share Posted January 18, 2005 > No cóż Panowie to mam złą wiadomość, tak mi zaczeło gwizdać jak sie > kończył alternator , zawsze przy wysokich obrotach , któregoś > dnia zaczeło mnie to wkurzać więc depnąłem do dechy i przestał > gwizdać ,ale zapaliła sie kontrolka ładowania i koniec 500 ,- > poszło Jaki przebieg i który rocznik ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maggy Posted January 18, 2005 Share Posted January 18, 2005 2001 teraz 50 000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
_sky_ Posted January 18, 2005 Author Share Posted January 18, 2005 > No cóż Panowie to mam złą wiadomość, tak mi zaczeło gwizdać jak sie > kończył alternator , zawsze przy wysokich obrotach , któregoś > dnia zaczeło mnie to wkurzać więc depnąłem do dechy i przestał > gwizdać ,ale zapaliła sie kontrolka ładowania i koniec 500 ,- > poszło Eeee... Z tego co wiem, to mojej Bravce alternator był jakoś niedawno wymieniany Nie straszcie mnie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
poviss Posted January 19, 2005 Share Posted January 19, 2005 Daleczego cyka tylko gdy gazuje? w innym czasie stoi. Może to zagubiony przez patrol policji podkrakowskiej alkomat? Dajesz w gaz = cyka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Massimo Posted January 19, 2005 Share Posted January 19, 2005 > Daleczego cyka tylko gdy gazuje? w innym czasie stoi. Może to > zagubiony przez patrol policji podkrakowskiej alkomat? Dajesz w > gaz = cyka chyba to jednak nie alkomat Mam dokładnie to samo: gazuję - cyka, puszczam gaz przestaje Ale nic gorszego sie nie dzieje, więc niech tam sobie cyka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinxxx Posted January 19, 2005 Share Posted January 19, 2005 Miałem cos takiego w Seicento i to sie objawiło jak była wielka ulewa i jechałem pod mostem gdzie było dużo wody (do połowy koła) i od nastepnego dnia miałem takie własnie objawy. Ale nie wiem co dalej bo autko sprzedałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toper Posted January 19, 2005 Share Posted January 19, 2005 > >A u mnie się coś dzieje takiego - dodajęgazu a po prawej stronie > samochodu wprzodzie (raczej nadkole) cyk cyk cyk cyk cyk cyk , > popuszczę gaz - nic - dodam gaz - cyck cyk cyk cyk cyk itp. > Wiecie co to może być? w 1.6 to był EGR taki zaworek od recyrkulacji oparów i czegośtamjeszcze. Każdy tak ma, jak się robi zimniej. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wicia Posted January 19, 2005 Share Posted January 19, 2005 > w 1.6 to był EGR taki zaworek od recyrkulacji oparów i > czegośtamjeszcze. > Każdy tak ma, jak się robi zimniej. > Pozdrawiam potwierdzam. ja tez tak mam jak temperatura spadnie poniżej 0.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ma_pal Posted January 20, 2005 Share Posted January 20, 2005 Witam. Cyk, cyk, cyk - po wciśnięciu pedału gazu - u mnie występuje niezależnie od temperatury otoczenia, także w temp. dodatniej. Jesteście pewni, że odpowiedzialny za to jest wspomniany zaworek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
poviss Posted January 20, 2005 Share Posted January 20, 2005 > Czy chodzi o elektrozawór odcinający pary paliwa? Jego zadaniem jest regulowanie za pośrednictwem elektronicznego urządzenia sterującego ilości par paliwa zasysanych z pochłaniacza i kierowanie ich do kanału dolotowego. Jesli jest zawór uszkodzony - centralka blokuje funkcje zamoadaptacji składu mieszanki oraz ukłądu zapobiegającego ulatnianiu się par paliwa (za J. Zembowicz - Fiat Bravo Brava,Wydaw. Kom i Łacz). Dobra,w sumie niewiele z tego rozumiem zwłaszcza że w tym elektrozaworze znajduje się uzwojenie spzrezyna powrotna rdzeń idwa króćce i złącze konektorowe. Jaki toma związke z temperatura na zewnątrz? dodam że w 1.4, 1.6, 1.8, 2.0 ten zawór jestw prawym nadkolu - w 1.2 jest przy silniku. Czy towystawienie na chłodekpowoduje własnie jakiesanomalia w jego działaniu? Jeśli możnaprosić o wytumaczenie..czy to po prostu jak choroba co przyszła i na wiosne zniknie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_kesy Posted January 20, 2005 Share Posted January 20, 2005 muszę posłuchać... często ostatnio wkręcam go na 5000rpm ale nie zwarcałem uwagi... grało radio Link to comment Share on other sites More sharing options...
smiechu Posted January 26, 2005 Share Posted January 26, 2005 > >A u mnie się coś dzieje takiego - dodajęgazu a po prawej stronie > samochodu wprzodzie (raczej nadkole) cyk cyk cyk cyk cyk cyk , > popuszczę gaz - nic - dodam gaz - cyck cyk cyk cyk cyk itp. > Wiecie co to może być? cholera mam to samo przy -5C slychac tak wyraznie, ze juz mnie to denerwuje koledzy gdzie jest ten zawor w bravce 1,6 (wydlubie dziadostwo)!!! Co z tym mozna zrobic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.