Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelniaczy zaworowych w X16SZ

Featured Replies

Napisano

Jak to jest w tym silniku, da sie to zrobic, bo z poprzednich postów nie wynika jasno czy w X16SZ mozna to zrobic. Czeka mnie wymiana popychaczy i przy okazji wymieniłbym uszczelniacze, ale nie wiem czy szukac mechanika, który wykona te czynnosci bez ściągania głowicy.

A tak wogóle to wszystkiego najlepszego w nowym roku mikolaj.gif

Napisano

> Jak to jest w tym silniku, da sie to zrobic, bo z poprzednich postów

> nie wynika jasno czy w X16SZ mozna to zrobic. Czeka mnie wymiana

> popychaczy i przy okazji wymieniłbym uszczelniacze, ale nie wiem

> czy szukac mechanika, który wykona te czynnosci bez ściągania

> głowicy.

> A tak wogóle to wszystkiego najlepszego w nowym roku

a sie da wymienic uszczelniacze bez sciagania glowicy wogole?? jakos nie wyobrazam sobie tego, ale moze sie da...

Napisano

w 16V też można. Zabieram się u siebie, ale niestety brak czasu...

Sposób jest następujący: trzeba mieć końcówkę z gwintem świecy zapłonowej (chyba M14*1,25 bodajże) i kawałek rurki z zaworkiem zwrotnym i szybkozłączką do kompresora, kompresor, który wydoli 8-10 barów. Zdejmuje się osłonę wałków, pasek i wałki rozrządu, kompensatory, itd. wkręca się tenże wynazalek zamiast świecy, podłącza kompresor (tłok musi być całkiem na dole) i można już ściągać zamki z zaworów. Wymianę uszczelniaczy trzeba przeprowadzać pojedyńczo - rozebrać zamek, ściągnąć sprężynę, stary uszczelniacz, założyć nowy, sprężyną i zamki i dopiero wtedy następny. Do ściskania sprężyny najlepiej mieć dźwignię, którą zapiera się o wkręconą śrubę pokrywy zaworów.

Przy mnie kumpel wymienił tak 16 uszczelniaczy w fiatowskim DOHC i trwało to w sumie 20 minut (nie licząc rozbierania rozrządu hihi).

Napisano

Jest jeszcze jeden sposób - wykręcasz świecę wlewasz olej zakręcasz świecę --tłok do góry i można pracować i tak po kolei ze wszystkimi cylindrami

Napisano
  • Autor

Ok, czyli da sie i musze teraz znalezc mechanika we Wrocławiu ktory to zrobi.

Na AK czytałem, ze niekiedy po wymiaie uszczelniaczy pada dół silnika. Dlaczego tak sie dzieje? hmm.gif

Napisano

> Na AK czytałem, ze niekiedy po wymiaie uszczelniaczy pada dół silnika. Dlaczego tak sie dzieje?

Bo jak dół i góra jest do dupy to tak się dzieje....... Uszczelniasz górę to wyciśnie dołem.......

Napisano

> Bo jak dół i góra jest do dupy to tak się dzieje....... Uszczelniasz

> górę to wyciśnie dołem.......

proszę wytłumacz mi to jak dziecku co mają spólnego uszczelniacze zaworowe z padem dołu silnika. Przeciez te uszczelki nie wpływają na podwyższenie ciśnienia sprężania

Napisano

Kolega miał chyba na myśli, że i góra i dół były nieszczelne przed wymianą uszczelniaczy. Dopiero po okazało się, że dół też do bani.

Napisano
  • Autor

> Kolega miał chyba na myśli, że i góra i dół były nieszczelne przed

> wymianą uszczelniaczy. Dopiero po okazało się, że dół też do

> bani.

Nie. Mi chodzilo o to, ze pare osób pisalo, ze przed wymiana bral 1l na 1kkm a po wymianie 1l na 400km bo padł dół.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.