Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Buczy przy odpalaniu, rozrusznik nie kręci

Featured Replies

Napisano

Witam, trochę poszperałem na szukajce, ale nic nie znalazłem. Problem mam następującej natury. Od momentu, kiedy spadła temperatura mój cienki dziwnie się zachowuje przy rozruchu. Zanim rozrusznik zacznie kaszleć muszę przekręcić kluczykiem 8-12 razy. Za każdym razem powstaje buczenie i brakuje życia w rozruszniku. Po chwili mam wrażenie jakby się rozgrzał i zaczyna piłować. Świece i kable mam w miarę zdatne. Zrobiłem na nich ok. 12 tys. Akumulator również w porządku, dobrze ładuje i trzyma prąd. Może ktoś z Was miał podobne historie. To by mi znacznie skróciło drogę do warsztatu smile.gif Pozdrawiam.

Napisano

> Witam, trochę poszperałem na szukajce, ale nic nie znalazłem.

> Problem mam następującej natury. Od momentu, kiedy spadła

> temperatura mój cienki dziwnie się zachowuje przy rozruchu.

> Zanim rozrusznik zacznie kaszleć muszę przekręcić kluczykiem

> 8-12 razy. Za każdym razem powstaje buczenie i brakuje życia w

> rozruszniku. Po chwili mam wrażenie jakby się rozgrzał i zaczyna

> piłować. Świece i kable mam w miarę zdatne. Zrobiłem na nich ok.

> 12 tys. Akumulator również w porządku, dobrze ładuje i trzyma

> prąd. Może ktoś z Was miał podobne historie. To by mi znacznie

> skróciło drogę do warsztatu Pozdrawiam.

A może to rozrusznik nie zazębia się z wałem korbowym? jest odgłos buczenia/wycia/szybkoobrotowego silnika elektrycznego? na początek zerknij pod maskę czy rozrusznik nie odkręcił się, tzn patrz czy ucho rozrusznika ściśle przylega do ucha w obudowie przy skrzyni

Napisano

> A może to rozrusznik nie zazębia się z wałem korbowym? jest odgłos

> buczenia/wycia/szybkoobrotowego silnika elektrycznego? na

> początek zerknij pod maskę czy rozrusznik nie odkręcił się, tzn

> patrz czy ucho rozrusznika ściśle przylega do ucha w obudowie

> przy skrzyni

Majster,ile widziałeś przypadkow odkręcenia się rozrusznika?? yikes.gif Ja to bym stawiał raczej na niezazębianie z powodu wieszającego się elektromagnesu napędzającego bendiks(chyba nic nie popieprzyłem,w każdym razie na 100% to to będzie).Najpierw do wyczyszczenia,jak nie odżyje to do wymiany.

Napisano

Widzial niewidzial , zawsze istnieje taka opcja

to buczenie to mozna różnie interpretowac .

ale ja bym stawiał na nie wyskakujacy bendiks

Napisano

moim zdaniem - albo bendiks albo elektromagnes ale jeśli to jest tylko przy rannym rozruchu to może być zamarznieta krola wody na kole zamachowym i wtedy bendiks nie moze zazębic , jesli powtarza sie to ciagle to jest bendiks smile.gif.

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem - albo bendiks albo elektromagnes ale jeśli to jest

> tylko przy rannym rozruchu to może być zamarznieta krola wody na

> kole zamachowym i wtedy bendiks nie moze zazębic , jesli

> powtarza sie to ciagle to jest bendiks .

też miałem takie przypuszczenie, że to bendinks frown.gif dziś rano znowu się to powtórzyło. 8 razy przekręcałem i pojawiało się zaledwie wycie. takie buuu. za 9 razem rozrusznik zakręcił raz i załapał. ile może kosztować taka część?

Napisano

> też miałem takie przypuszczenie, że to bendinks dziś rano znowu się

> to powtórzyło. 8 razy przekręcałem i pojawiało się zaledwie

> wycie. takie buuu. za 9 razem rozrusznik zakręcił raz i załapał.

> ile może kosztować taka część?

po tym co teraz napisales to bankowo elktromagnes nie odskakuje i silnik rozrusznika kreci w stalej pozycji

najpier sprawdz stary moze wystarczy wyczyscic i nasmarowac elektromages, potem sprawdzic na "sucho" z aku czy dziala prawidlowo jesli nie to wtedy myslec o zakupie nowego

Napisano

> Majster,ile widziałeś przypadkow odkręcenia się rozrusznika?? Ja

> to bym stawiał raczej na niezazębianie z powodu wieszającego się

> elektromagnesu napędzającego bendiks(chyba nic nie

> popieprzyłem,w każdym razie na 100% to to będzie).Najpierw do

> wyczyszczenia,jak nie odżyje to do wymiany.

ale bendiks tani nie jest no nie? a co jeśli nasz kolega poleci najpierw nakupić części a okaże się że nie są potrzebne? naprawiając i diagnozując usterki samochodów najpierw trzeba wykluczyć wszystkie najprostsze nawet głupie usterki a potem dopiero patrzeć co dalej. jeśli ktoś kombinował przy tym rozruszniku i zjechał gwinty w otworach mocowania rozrusznika to usterka taka jest wielce prawdopodobna i wystarczy jeden rzut oka pod maskę aby to wykluczyć, bo objawy pasują. oczywiście może to być i bendiks, bo to takie same objawy ale po co zaczynać od najgorszego to nie wiem. serdeczne zimowe pozdrowienia cool.gif

Napisano

Quote:

po co zaczynać od najgorszego

Czytamy jeszcze raz ze zrozumieniem:

Quote:

Najpierw do

> wyczyszczenia,jak nie odżyje to do wymiany.

Zajrzec może,i owszem.Ja zaglądam co drugi dzień,a do sklepu zaraz nie biegam. biglaugh.gif20.GIF Poza tym gdyby mocowanie było na tyle odchylone,żeby rozrusznik nie banglał,to raczej powinien w jego poszukiwaniu zajrzec pod auto,a nie pod maskę,tak mnie się zdaje rotfl.gif

Napisano

> Quote:

> po co zaczynać od najgorszego

> Czytamy jeszcze raz ze zrozumieniem:

> Quote:

> Najpierw do

> Zajrzec może,i owszem.Ja zaglądam co drugi dzień,a do sklepu zaraz

> nie biegam. Poza tym gdyby mocowanie było na tyle

> odchylone,żeby rozrusznik nie banglał,to raczej powinien w jego

> poszukiwaniu zajrzec pod auto,a nie pod maskę,tak mnie się zdaje

No dobra dobra 20.GIF ale widziałem przypadek na własne oczy jak wyżej pisałem, a zajrzeć nie zaszkodzi smile.gif

Napisano

bendiks o ile dobrze pamietam to koszt ok 70zl

ale wykrec rozrusznik i może wystarczy dobrze przeczyścic styki - u mnie tak było 2 razy czyścilem i bangla do tej pory.

Napisano

> też miałem takie przypuszczenie, że to bendinks dziś rano znowu się

> to powtórzyło. 8 razy przekręcałem i pojawiało się zaledwie

> wycie. takie buuu. za 9 razem rozrusznik zakręcił raz i załapał.

> ile może kosztować taka część?

A u mnie na przykład bendiks nie mógł przesunąć się na osi do koła zamachowego, bo ze smaru zrobiła się zamarznięta (bo to było zimą) "breja". Wystarczyło rozruszać to, zetrzeć smar i solidnie naoleić.

Napisano

No ja mam w swoim identyczny efekt nie tylko w zimie, jak sa mrozy ale także na jesień co prawda nie muszę kręcić 10 razy czasem zapala za pierwszym razem (zawsze jak już jeździł w danym dniu i jest ciepły) ale czasami 3 razy gdzieś na tydzień ze za pierwszym razem jest to właśnie buuuuuuu a potem pali na rys.

• 1 miesiąc później...
Napisano

No i niestety wczoraj powiedzial totalnie papa nawet zapala ale czasem za 40 razem kolejny jest już w drodze smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> No i niestety wczoraj powiedzial totalnie papa nawet zapala ale

> czasem za 40 razem kolejny jest już w drodze

Kupiłem oryginał za 35zł. Nie chcieli mi mechanicy go wymienić, bo już wymiana oleju przy okazji ich sporo pracy kosztowała, więc zgooglowałem temat, znalazłem opis jak się wyjmuje i rozkręca rozrusznik. Efekt? Dwie godziny zabawy sprawiły, że cc odpala od strzała, a w kieszeni 100zł za robociznę, której nie chcieli się fachowcy podejmować. Nie pierwszy zresztą raz mi się to przytrafia. Bogaci ludzie-mechanicy w tym kraju żyją.

Napisano
  • Autor

Cały czas mówiłem o Bendiksie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.