Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klaps w tylek

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj na skrzyzowaniu jak stalem na czerwonym, uderzyl mnie lekko w tylek inny samochod. Wyszedlem dlugo ogladalem auto, spisalem dane, ale nie widac zadnej szkody w postaci rysy na lakierze czy zderzaku. Facetowi tez sie nic nie stalo. Wiem ze pytanie jest troche glupie i wymaga teoretyzowania, ale czy cos moglo sie stac o czym dowiem sie za pare dni/tyodni/miesiecy i bede wtedy musial sam sobie to naprawic?? Co w takim wypadku sprawdzic, czemu sie przyjzec? B. dziekuje za wszelkie odp.

Napisano

Tak na chłopski rozum to teraz już nic nie zdziałasz bo nawet jak coś znajdziesz to nie udowodnisz kolesiowi, że to on spowodował uszkodzenie. Trzeba było spisać oświadczenie i zajrzec pod zderzak czy podłoga nie jest pogieta.

Napisano
  • Autor

> Tak na chłopski rozum to teraz już nic nie zdziałasz bo nawet jak coś

> znajdziesz to nie udowodnisz kolesiowi, że to on spowodował

> uszkodzenie. Trzeba było spisać oświadczenie i zajrzec pod

> zderzak cyz podoga nie jest pogieta.

A moglaby sie pogiac a na zderzaku slad by nie zostal?

Napisano

ja tez miałem ostatnio bum

gość nowym czołgiem klasy C mi zaje... sciana.gif

zderzak wyglądał jako tako (po japońsku grinser006.gif), ale przezornie klapa w górę a tam sajgon, czyli harmonia

ale co tam jeszcze zarobiony na ty wychodzę... ok.gif

pozdrawiam

Napisano

> A moglaby sie pogiac a na zderzaku slad by nie zostal?

bez przesady jak zderzak cały to jakim cudem blacha może być pogięta, co najwyżej możesz mieć zarysowania bądź pajęczynki na lakierowanym zderzaku, ale to zobaczysz tylko w dzień i przy czystym zderzaku

Napisano
  • Autor

> bez przesady jak zderzak cały to jakim cudem blacha może być pogięta,

> co najwyżej możesz mieć zarysowania bądź pajęczynki na

> lakierowanym zderzaku, ale to zobaczysz tylko w dzień i przy

> czystym zderzaku

Mam czarny plastik. Szorowalem plynem 5 minut zeby zobaczyc czy sa jakies slady, ale zadnych pekniec ani rys.

Napisano

> bez przesady jak zderzak cały to jakim cudem blacha może być pogięta,

> co najwyżej możesz mieć zarysowania bądź pajęczynki na

> lakierowanym zderzaku, ale to zobaczysz tylko w dzień i przy

> czystym zderzaku

Byś się zdziwił. Ojciec dostał strzała w tył sieny. Zderzak nie popękał, zszedł z niego tylko lakier a auto było prostowane na ramie.

Napisano

Otwórz klapę bagażnika odchyl wykłądzinę i zobacz czy nie masz pogiętej belki tylnej.

Z oświadczenia wiem, że czarne zderzaki w PI są "twarde" i dobrze chronią nadwozie.

Kiedyś cofając dosyć szybko trafiłem na tylny narożnik malucha tzw puchę z tej części w malcu pozostała pogięta blacha na punciaku drobne zarysowania na zderzaku i minimalne wgięcie na klapie tylnej. Belka pozostała nietknięta.

Myślę że w Twoim przypadku całą enargię uderzenia przejął zderzak.

Napisano

u mnie kiedyś po takiej przychodzi miałem wgnieciony tylną belkę pod zderzakiem... niby na zderzaku mało widać, ale po ściągnięciu pojawia się obraz wszystkiego..

z tym,ze u mnie to bylo jakieś 40 km/h wink.gif

Napisano

jak lekko dostales to bardzo prawdopodobne ze nic twoemu autku sie nie stalo. popatrz do srodka ale sadze ze nic tam nie znajdziesz. nie wiem jaka u ciebie dzisiaj temp. ale jak sporo gradusow w minusie jak u mnie to jak nie pekl plastik to nic sie nie stalo-masz szczescie

pozdro

Napisano

> bez przesady jak zderzak cały to jakim cudem blacha może być pogięta

Normalnie - zderzak jest plastikowy, więc przy pewnych odkształceniach wraca do swojego kształtu, a blacha już nie. Żeby daleko nie szukać: miałem sytuację, gdzie wjechano mi w tył auta: zderzak cały, bez śladów stłuczki, a podłoga w bagażniku pogięta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Otwórz klapę bagażnika odchyl wykłądzinę i zobacz czy nie masz

> pogiętej belki tylnej.

> Z oświadczenia wiem, że czarne zderzaki w PI są "twarde" i dobrze

> chronią nadwozie.

> Kiedyś cofając dosyć szybko trafiłem na tylny narożnik malucha tzw

> puchę z tej części w malcu pozostała pogięta blacha na punciaku

> drobne zarysowania na zderzaku i minimalne wgięcie na klapie

> tylnej. Belka pozostała nietknięta.

> Myślę że w Twoim przypadku całą enargię uderzenia przejął zderzak.

Obejrzalem sobie podloge i wogole caly bagaznik mysle ze dosyc dokladnie i zadnych znieksztalcen raczej nie zauwazylem. Mam nadzieje ze wszystko bedzie w porzadku.

Napisano

> A moglaby sie pogiac a na zderzaku slad by nie zostal?

jasne, mi koleś wjechał w tył, wysiadłem z auta u mnie nic u kolesia sieczka, jak się później okazało po głębszych ogledzianch - u mnie szkoda całkowita, podłoga..... pad.gif szkoda gadać, no ale to było fest uderzenie, przez pasy mnie przepchał

Napisano

> Ojciec dostał strzała w tył sieny. Zderzak nie popękał, zszedł z niego tylko lakier a auto było prostowane na ramie.

Siena ma miękki zderzak - jak wjechałem w latarnię tyłem, to pogiąłem klapę, a zderzak nieruszony - wgiął się i wrócił na miejsce ...

Napisano

> Siena ma miękki zderzak - jak wjechałem w latarnię tyłem, to pogiąłem

> klapę, a zderzak nieruszony - wgiął się i wrócił na miejsce ...

To zależy, bo jak będzie -20stopni, to zderzak dosłownie się rozsypie hehe.gif

... ot taki plastik wink.gif

Napisano

> Siena ma miękki zderzak - jak wjechałem w latarnię tyłem, to pogiąłem

> klapę, a zderzak nieruszony - wgiął się i wrócił na miejsce ...

A to też ojciec przerabiał. Tylko nie walnął w latarnie a w sosne smile.gif

Napisano

Na forum już pisałem. W grudniu Mondeo wjechało w tyłek mojego GP, przy prędkości około 15 km/h. ASO zadzwoni, kiedy mam przyjechać (będzie autko zastępcze). Zderzak trochę podrapany. W mondeo troszkę się rozsypał, wylazła jakaś pianka. Z tego co wiem w miejscu, w które dostał, jest belka pod zderzakiem, która przykręcana jest do nadwozia. Podłoga bagażnika prosta, nic nie wygięte. Na miejscu była Policja, więc nie będzie żadnych problemów, gdy okaże się, że poszło coś więcej (oby nie).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.