Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Trwałość" oleju

Featured Replies

Napisano

Lubię ten temat zlosnik.gif

Jaki parametr oleju mówi o trwałości oleju. Przykładowo taki Lotos i taki Mobil czy Castrol.

Usłyszałem dzisiaj w pewnym ASO, ze Lotosa sie nie powinno lac, bo jest mało trwały, cokolwiek to znaczy.

Napisano

właściwie to też nie wiem, ale kiedyś na stacjach shell mieli jakiś miernik stanu zużycia oleju. Gość pobierał próbkę - pare kropli z bagnetu na takie urządzonko i się wyświetlała skala. Na jakiej zasadzie to działało nie wiem, ale miałem Lotosa po 8-9kkm (zmieniam co 10kkm) i pokazało że prawie nówka niewiem.gif jakieś 80-90%. Zielone pole było od 50-100%, żółte jakoś 20-50%, a dalej czerwone pole. zlosnik.gif

Napisano

> Usłyszałem dzisiaj w pewnym ASO, ze Lotosa sie nie powinno lac, bo

> jest mało trwały, cokolwiek to znaczy.

tak napisali przy jednym oleju

Quote:

Wysoka trwałość oleju poprzez neutralizację kwasów tworzących się podczas spalania paliw z wysoką zawartością siarki (do 0.5%).

a lotosa bym nie kupił za zbyt mało dźwięczną nazwę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> właściwie to też nie wiem, ale kiedyś na stacjach shell mieli jakiś

> miernik stanu zużycia oleju. Gość pobierał próbkę - pare kropli

> z bagnetu na takie urządzonko i się wyświetlała skala. Na jakiej

> zasadzie to działało nie wiem, ale miałem Lotosa po 8-9kkm

> (zmieniam co 10kkm) i pokazało że prawie nówka jakieś 80-90%.

> Zielone pole było od 50-100%, żółte jakoś 20-50%, a dalej

> czerwone pole.

Ciekawostka. To pewnie działa na zasadzie papierka lakmusowego hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Lubię ten temat

> Jaki parametr oleju mówi o trwałości oleju. Przykładowo taki Lotos i

> taki Mobil czy Castrol.

TBN - liczba zasadowa, im jest wyzsza tym olej ma wiecej dodatkow, ktore wiaza "brudy". Chyba, ze chodzi Ci o naturalny proces starzenia, tutaj prawdopodobnie nalezy sugerowac sie klasa jakosci SL/SM/itp, im wyzsza tym bardziej nowoczesny i zywotny olej.

Napisano
  • Autor

> Ciekawostka. To pewnie działa na zasadzie papierka lakmusowego

albo na zasadzie przenikalnosci dielektrycznej oleju, ciekaw jestem jak dziala czujnik w Octavii - tez cos takiego tam jest.

Napisano

> Lubię ten temat

> Jaki parametr oleju mówi o trwałości oleju. Przykładowo taki Lotos i

> taki Mobil czy Castrol.

Generalnie można powiedzić, że najtrwalsze są pełne syntetyki, potem półsysntetyki i na końcu mineralne. Kolejną sprawą wpływającą na długość życia oleju jest rozpietośc jego lepkośc i tutaj znowu mozna przyjąć, że im mniejsza rozpietośc lepkości tym olej będzie dłużej zachowywał porawne własciwości. Oczywiście to naprawdę tylko takię bardzo prezybliżone założenia i kompletnie nie biorace pod uwagę w jakich warunkach olej będzie eksploatowany. Z dużą dozą prawdopodobieństwa mozna przyjąć, że dzisiaj najbardziej żywotnymi olejami są pełne syntetyki LL o lepkości 5w30.

Pozdrawiam.

Napisano

> im mniejsza rozpietośc lepkości tym olej

> będzie dłużej zachowywał porawne własciwości.

Czyli sugerujesz że superol CB SAE 30 (do starych wolnossących jelczów, ursusów, starów) będzie mniał większa trwałość od nowoczesnego Turdusa SHPD 15w40 (do nowoczesnych doładowanych ciężarówek, sprzętu budowlanego i autobusów)

niezły jesteś shocked.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> albo na zasadzie przenikalnosci dielektrycznej oleju, ciekaw jestem

> jak dziala czujnik w Octavii - tez cos takiego tam jest.

Eeeee, nie jestem w temacie zlosnik.gif A co jak ten czujnik wykryje, że olej jest nie teges, co się zaświeci ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Eeeee, nie jestem w temacie A co jak ten czujnik wykryje, że olej

> jest nie teges, co się zaświeci ?

Nie wiem czy ten czujnik ma kazdy silnik. Jak u mnie mnie sie zaswieci, to znaczy, ze juz czas na przeglad zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy ten czujnik ma kazdy silnik. Jak u mnie mnie sie

> zaswieci, to znaczy, ze juz czas na przeglad

Aaaa, w ten deseń. A ten dynks "oil service" to nie działa przypadkiem na tej zasadzie czy działa po prostu w zalezności od przejechanych km-ów ?

Napisano
  • Autor

> Aaaa, w ten deseń. A ten dynks "oil service" to nie działa

> przypadkiem na tej zasadzie czy działa po prostu w zalezności od

> przejechanych km-ów ?

To zalezy jak jest ustawione w komputerze QG0,QG1, QG2. O ile dobrze pamietam to QG1 jest powiazane z czujnikiem zuzycia oleju, reszta to "sztwyny" przebieg, ja mam QG1 stad czekam kiedy wyskoczy przeglad, a widze ze ten bajer dziala bo mam juz pykniete 28 tys i nic. Moze wytlumacze dlaczego mnie to dziwi: Zmienilem olej przy 15kkm, a cos czytalem, ze zwykle zapala sie przy 24-26 tys od zmiany, wiec juz dawno powinno sie zapalic, z racji tego, ze olej ma zrobione dopier 13kkm to pewnie dalej spelnia norme i komp uznaje, ze mozna smigac do 30kkm (to jest deadline lub 2 lata).

Napisano
  • Autor

> To zalezy jak jest ustawione w komputerze QG0,QG1, QG2. O ile dobrze

> pamietam to QG1 jest powiazane z czujnikiem zuzycia oleju,

> reszta to "sztwyny" przebieg, ja mam QG1 stad czekam kiedy

> wyskoczy przeglad, a widze ze ten bajer dziala bo mam juz

> pykniete 28 tys i nic. Moze wytlumacze dlaczego mnie to dziwi:

> Zmienilem olej przy 15kkm, a cos czytalem, ze zwykle zapala sie

> przy 24-26 tys od zmiany, wiec juz dawno powinno sie zapalic, z

> racji tego, ze olej ma zrobione dopier 13kkm to pewnie dalej

> spelnia norme i komp uznaje, ze mozna smigac do 30kkm (to jest

> deadline lub 2 lata).

No QG2 jest u mnie więc chyba nie mam tego czujnika albo nie mam pojęcia o jego istnieniu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No QG2 jest u mnie więc chyba nie mam tego czujnika albo nie mam

> pojęcia o jego istnieniu

Niekoniecznie, mogli zmienic w ASO na QG2 - "degradacja" jest dopuszczalna, nawet w ASO zachecaja na przeglady co 15kkm bo to dla nich zysk. Ja chyba zostane przy QG1 tylko olej bede zmienial sam co 15kkm.

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie, mogli zmienic w ASO na QG2 - "degradacja" jest

> dopuszczalna, nawet w ASO zachecaja na przeglady co 15kkm bo to

> dla nich zysk. Ja chyba zostane przy QG1 tylko olej bede

> zmienial sam co 15kkm.

W ksiązce serwisowej jest, na tej wydrukowanej nalepce, napis QG2

Napisano
  • Autor

> W ksiązce serwisowej jest, na tej wydrukowanej nalepce, napis QG2

Acha, czyli od nowosci ok.gif Mnie przy tej zmianie oleju kusili na przestawienie na przeglad co 15kkm tylko po co ? Olej i tak zmieniam co 15kkm, a placenie im 2x czesciej za stwierdzenie, ze wszystko jest w porzadku nie wydaje mi sie rozsadnym pomyslem zlosnik.gif

Napisano

> Aaaa, w ten deseń. A ten dynks "oil service" to nie działa

> przypadkiem na tej zasadzie czy działa po prostu w zalezności od

> przejechanych km-ów ?

zalezy jakie auto

w pugu 206 co 30kkm zaświeca sie kluczyk na tablicy, a w takiej e-klasie komputer sam określa czas i zakres przegladu-A,B,Club D -sam nie wiem na podstawie jakich parametrów

koleś jak brał e-klase(uzywke) to właśnie na jeżdzie próbnej zaświeciło się cośtamcośtam i chodziło o wykonanie przeglądu C

Napisano

> zalezy jakie auto

> w pugu 206 co 30kkm zaświeca sie kluczyk na tablicy, a w takiej

> e-klasie komputer sam określa czas i zakres przegladu-A,B,Club D

> -sam nie wiem na podstawie jakich parametrów

ilosc start/stop, srednia dlugosc cyklu jazdy, jakis parametr oleju (pewnie stala dielektryczna), moze cos jeszcze. Duzo aut ma juz taki bajer, w grupie VAG nazywa sie to WIV (Wartungs Intervall Verlängerung), w GM LL (LongLife i jakis numerek). Oczywiscie nie kazde auto danego koncernu to ma.

Napisano

Przy przebiegu (od ostatniej wymiany) na syntetycznym Lotosie 13 kkm zastanawiałem się czy jeszcze dojezdzic te 2 kkm do planowanej wymiany. No ale miałem pozaplanowo sciąganą pokrywę od zaworów. Okazało się, że chociaż nagaru ani śladu to jednak pojawił się taki szlam (silnik nie był w 100% czysty). Zmieniłem na Shella (syntetyk) i zobaczymy czy się czystośc silnika poprawi. Total przebieg 180 kkm.

Napisano

> Niekoniecznie, mogli zmienic w ASO na QG2 - "degradacja" jest

> dopuszczalna, nawet w ASO zachecaja na przeglady co 15kkm bo to

> dla nich zysk. Ja chyba zostane przy QG1 tylko olej bede

> zmienial sam co 15kkm.

no właśnie ja mam QG1 i lany jest Castrol SLX chyba (podobno tzw długodystansowy)

co ciekawe auto mam od nowości i wskaźnik się nie zaświecił do przebiegu 25000 km

więc nie wytrzymałem i zrobiłem przegląd na życzenie palacz.gif

sytuacja jest o tyle ciekawa że skoda mówiła ze zbędnym było zrobienie przeglądu przed

czasem (dotyczyło to również oleju) a teraz mam dwie naklejki

1. wymienić olej po 15 kkm

2. zrobić kolejny przegląd wg wskazań lub nie później niż po 30 kkm

czyl i pomimo tego że olej jest zalany ten sam nakazali jego zmianę o 15 kkm wcześniej icon_eek.gif

i tera to się całkowicie zgubiłem

Napisano

to fakt musi ten dinks badać olej ponieważ istnieje możliwość wyświetlenia informacji

o konieczności wykonania przeglądu wcześniej niż 30 kkm. ok.gif

Napisano

> no właśnie ja mam QG1 i lany jest Castrol SLX chyba (podobno tzw

> długodystansowy)

no podobno zlosnik.gif ja mialem jakiegos Shella, przynajmniej tak mowili rok temu (w zasadzie to dwa lata - X.2006) jak odbieralem auto, ale po 2kkm zmienilem na Motula E-techa, poniewaz ma norme 503.01 wiec teoretycznie mial wytrzymac 30kkm, ale zmienilem przy 15kkm bo nie wierze w olej majacy dobre parametry powyzej 15kkm. Nie resetowano komputera przegladow wiec sadze, ze bada jakos "jakosc" oleju bo dalej nic, a na liczniku prawie 28kkm.

> co ciekawe auto mam od nowości i wskaźnik się nie zaświecił do

> przebiegu 25000 km

> więc nie wytrzymałem i zrobiłem przegląd na życzenie

no ja tylko sam olej zmienilem przy 2 i 15kkm.

> sytuacja jest o tyle ciekawa że skoda mówiła ze zbędnym było

> zrobienie przeglądu przed

> czasem (dotyczyło to również oleju) a teraz mam dwie naklejki

tak samo i mi mowili - czekac, az sie kluczyk wyswietli, wiec teraz czekam bo pewnie sie wyswietli przy 28500, ze zostalo 1500km do deadline.

> i tera to się całkowicie zgubiłem

ja bym odczekal 15kkm od przegladu (czyli do 40kkm u Ciebie) i zmienil sam olej - bez resetu przegladow, potem smigasz az sie kontrolka zapali (czyli maks 20kkm bo musi sie zapalic przy 60kkm).

Napisano

> to fakt musi ten dinks badać olej ponieważ istnieje możliwość

> wyświetlenia informacji

> o konieczności wykonania przeglądu wcześniej niż 30 kkm.

z tego co slyszalem to na tych olejach zgodnych z norma 504/507 zapala sie w okolicy 26kkm - zalezy oczywiscie czy masz duzo krotkich tras (im wiecej krotkich tym szybciej sie zaswieci). U mnie poki co nic i sadze, ze zapali sie przy 28500km, wtedy bedzie spelnione kryterium przebiegu maks=30kkm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.