Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto nie zapala - kopulka, palec

Featured Replies

Napisano

Witam.Wlasnie zostalem odholowany przez znajomych do domu, bo autko odmowilo posluszenstwa. Stalo sie to podczas "zabawy na sniegu" a w sumie to po niej, gdy dojezdzalem do parkingu autko po prostu zgaslo-spadlo z obrotow i kaplica. I juz nie chce zapalic. Iskra z cewki jest, nie wiem jak na swiecach ( jak to sprawdzic?). Nawet na pych i lince nie chce zapalic. Co ciekawe swiece w ogole nie sa zalane ( a chyba powinny skoro tyle czasu krecilismy, by probowac zapalic). Wiec co moge sprawdzic zeby znalezc przyczyne:

-jak wpierw sprawdzic czy podaje iskre na swiecach?

-jesli nie podaje to znaczy ze kopulka kaput?

-moze jakis przekaznik?

Dla mnie to jest wina elektryki icon_rolleyes.gif Tylko jak ocenic ktora jej czesc?

Napisano

> Iskra z cewki jest, nie wiem jak na swiecach ( jak to sprawdzic?).

Zdejmij fajkę ze świecy, wsadź w nią dowolną świecę (w ostateczności wykręć własną), dotknij do masy gwintem i niech ktoś zakręci rozrusznikem.

> Dla mnie to jest wina elektryki

Czyżby? wink.gif A to:

> swiece w ogole nie sa zalane

Z braku paliwa...?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Paliwa jest pol zbiornika waytogo.gif Jedyne co mnie martwi to to w jaki sposob auto sie "wylaczylo". Po prostu po zatrzymaniu spadlo z obrotow i zgaslo crazy.gif A czy przy dlugim kreceniu swiece nie powinny byc zalane?

Napisano
  • Autor

Rozebralem kopulke i zlozylem ja do kupy i nic crazy.gif Z tego co dalem rade samemu sprawdzic to..przy przekrecaniu zaplonu, pojawia sie iskra na wyjsciu z cewki(jedna iskra)...ale na juz na zadnym przewodzie idacym do swiec jej nie ma crazy.gif Albo nie umiem tego samemu sprawdzic...Aku juz kompletnie mi padlo od krecenia...na nowym od Renaulta Meganki tez nie rusza..nawet kreci jakos dziwnie - inaczej niz zwyke. Ma ktos jakis pomysl? Ryzykowac i wymieniac kopulke?

Napisano

> i zgaslo A czy przy dlugim kreceniu swiece nie powinny byc

> zalane?

Jeżeli pompa paliwa powiedziała papa to będą suche jak pustynia.

Napisano

> Jeżeli pompa paliwa powiedziała papa to będą suche jak pustynia.

Myślę, że gdyby to była pompa, to kolega by na to wpadł i próbował odpalać na gazie.

Pozdr

Napisano
  • Autor

U mnie niestety nie da sie odpalic od razu na gazie...odpala sie na benie, dopiero przy daniu obrotow sie przelacza. Ale przy przekrecaniu zaplonu, spod siedzenia slychac pompe, wiec mysle ze to nie ona. Ponoc dasie pompe sprawdzic zwierajac ja jakos na krotko...ale nie wiem jak.

Napisano

> U mnie niestety nie da sie odpalic od razu na gazie...odpala sie na

> benie, dopiero przy daniu obrotow sie przelacza.

A nie można w "trybie awaryjnym" uruchomić na gazie. U mnie też nie ma opcji odpalania na gazie, ale po przytrzymaniu (nie pamiętam ile sekund) tego przycisku od gazu można awaryjnie uruchomić na gazie.

Pozdr

P.S.

Przy kopułce od dołu jest takie gniazdo z przewodem. Proponuję spróbować wyciągnąć wtyczkę i spróbować ją przeczyścić. Może kolega spróbować lekko ją ruszać, a ktoś drugi niech w tym czasie spróbuję uruchomić rozrusznikiem.

Napisano
  • Autor

Moi Drodzy. Pytanie techniczne. Czy obracajacy sie pod kopulka palec styka sie kazdym w wystajacych nozek ( chodzi mi o te 4 idace do swiec). Czy tez podczas obrotu znajduje sie on wylacznie "blisko" nich, tak ze tylko iskra przeskakuje?

Napisano

> Moi Drodzy. Pytanie techniczne. Czy obracajacy sie pod kopulka palec

> styka sie kazdym w wystajacych nozek ( chodzi mi o te 4 idace do

> swiec).

Nie styka ...

Czy tez podczas obrotu znajduje sie on wylacznie

> "blisko" nich, tak ze tylko iskra przeskakuje?

Tak, to prawda - tylko jest dość blisko ...

Napisano
  • Autor

Temat do zamkniecia a Moda ( jesli mu to nie sprawi problemu waytogo.gif) prosze o dopisanie do tematu " Auto nie zapala - kopulka, palec" .Co by dla potomnych bylo latwiej podczas uzywania szukajki waytogo.gif A ja zalaczam wyjasnienia co sie stalo ( niestety bez fotek - a szkoda, bo widok usterki napawa lekiem crazy.gif).

Jak wspomnialem, autko po "ostrej" jezdzie boczkami a lodzie i sniegu, po zatrzymaniu po prostu zgaslo. Nie szlo zapalic ani na pych,ani normalnie. Ciagniecie na lince i wspomaganie drugim aku tez nie zdalo egzaminu. Od rana grzebalem w aucie i co sie udalo okreslic:

-pompa paliwa i przekaznik dzialal - slychac bylo cykanie

-pojawila sie iskra na wyjsciu z cewki

-brak iskry na przewodach

Zdjalem najpierw sama kopulke i..o zgrozo...palec byl pod katem icon_eek.gif latal pod kopulka pod katem min 5st icon_rolleyes.gif A co za tym idzie...wszystkie bolce(nie znam fachowej nazwy) prowadzace do swiec byly...poucinane pod skosem crazy.gif Zdjalem wiec kopulke wraz z rozdzielaczem z silnika i...wtyczka, a dokladniej przewody (3) prowadzace do rozdzielacza byly pourywane...i widac bylo ze ktos to kiedys nieudolnie latal bo...wszystko bylo zalane jakims glutem blush.gif 1 z przewodow sie jako tako trzymal...2 byl calkowcie ukruszony, a 3..urwany w srodku rozdzielacza icon_eek.gif Az dziw ze wczesniej odpalal waytogo.gif Lutowanie zajelo troche czasu, bo musialem rozebrac rozdzielacz aby sie dostac do srodka, ale sie udalo waytogo.gif Zatem do wymiany poszlo:

-wtyczka

-kopulka

-palec

I dzieki tym zabiegom autko pali od "pierwszego dotyku" grinser006.gif Nie obeszlo sie bez doladowania aku z prostownika. Ale to juz kosmetyka waytogo.gif Dziekuje wszystkim za pomoc brawo.gif

Napisano

Nareszcie ktoś po otrzymaniu sugestii napisał co w końcu padło i jak naprawił. claps.gifok.gifCzytając te forum zauważyłem że większość forumowiczów po otrzymaniu podpowiedzi nie stara się wcale poinformować innych użytkowników o tym co było przyczyną usterki i jak ją usunął. frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.