Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tygodnik Motor znowu się popisał....

Featured Replies

Napisano

Jakieś 2-3 tygodnie temu wielki tygodnik Motor opisał super test porównawczy Fiata Linea 1.4 T i Hondy Civic sedan...

Honda wygrała, ale widz w tym że w materiałach są zdjęcia Fiata Linea 1.3 Multijet - ale cóż panowie chyba Penkalla i spółka - opisali zdjęcia ze strzałkami że oto Fiat Linea 1.4 T-Jet, nawet nie zadając sobie trudu by zamazać znaczek multijet na przedniej atrapie włocha....

Bieżące wydanie super-tygodnika Motor - proszę bardzo mamy test hitu Renault Clio kombi - gdzie jest hit?

Otóż Nowe Clio kombi w wersji Extreme, z silnikiem diesla 105 KM kosztuje w Polsce, uwaga : 60200 PLN...

Wszystko super tylko wg aktualnego cennika Renault Clio 5d Extreme z dieslem 85 KM kosztuje przed promocją 61950 a po promocji - 59950 ...

czyli dopłacamy 300 PLN i mamy kombi z mocniejszym silnikiem....

Albo Renault Polska zwariowało, albo tygodnik motor ogłosił kolejny cud za rządów Donalda....

PS. Czy zna ktoś jakiś sposób by takich pseudo -pismaków podać gdzieś? Niech goście idą na kasę do marketu, albo na budowę rowy kopać a nie wypisywać pierdoły i zgrywać znawców tematu....

Napisano

ponoc podobnie bylo z testem vw foxa. w podpisie ze to wersja 1,2 a tak w rzeczywistosci to 1,4, bo ten sam egzemplarz (nr. rejestracyjne) byl w tescie AŚ.

Napisano

To nie jest tylko w Motorze ta sprawa ale w konkurencyjnych też. I na pewno jeszcze takie historie i inne się powtórzą.

Czasami faktycznie błyskają wiedzą i ogólnie artykułami zakrecony.gif

Nie wiem czy coś zrobisz poza listem do redakcji i (ewentualnym sprostowaniem), mogą to zamieścić albo olać.

Napisano

zlosnik.gif

Quote:

Od stycznia w ofercie niemieckich dealerów Renault pojawi się model Clio Grandtour, który w porównaniu z wersją hatchback 5d jest o 20 cm dłuższy. Ceny zaczynają się of 13 400 EUR.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że w ramach oferty promocyjnej Clio Grandtour będzie do końca lutego oferowane w tej samej cenie co hatchback (normalnie różnica wynosi 800 EUR).

więcej:

Napisano
  • Autor

> To nie jest tylko w Motorze ta sprawa ale w konkurencyjnych też. I

> na pewno jeszcze takie historie i inne się powtórzą.

> Czasami faktycznie błyskają wiedzą i ogólnie artykułami

> Nie wiem czy coś zrobisz poza listem do redakcji i (ewentualnym

> sprostowaniem), mogą to zamieścić albo olać.

Chciałbym żeby mi redakcja Motoru - albo pan dziennikarz - zafundowali tego Clio w wersji Extreme 1.5dci 105KM za taką kasę o jakiej pisali.

Albo niech pan dziennikarz dopłaci 10 pierwszym klientom Renault Polska różnicę w stosunku do tego ile to auto będzie faktycznie kosztować w PL.

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Od stycznia w ofercie niemieckich dealerów Renault pojawi się model

> Clio Grandtour, który w porównaniu z wersją hatchback 5d jest o

> 20 cm dłuższy. Ceny zaczynają się of 13 400 EUR.

> Na podkreślenie zasługuje fakt, że w ramach oferty promocyjnej Clio

> Grandtour będzie do końca lutego oferowane w tej samej cenie co

> hatchback (normalnie różnica wynosi 800 EUR).

> więcej: Samar.pl

To super ale u nas HTB 105 dci nie jest oferowany...

Napisano

> To super ale u nas HTB 105 dci nie jest oferowany...

u nas jak zawsze bida z nędza i tylko 85KM

Napisano

nie czytaj smile.gif jakbym mial sie denerwowac tym ze jakies bzdury wypisuja to odpuscilbym czytanie takien malo kompetentnej gazety smile.gif wiele gazem motoryzacyjnych na rynku jest alien.gif

Napisano

> PS. Czy zna ktoś jakiś sposób by takich pseudo -pismaków podać

> gdzieś? Niech goście idą na kasę do marketu, albo na budowę rowy

> kopać a nie wypisywać pierdoły i zgrywać znawców tematu....

Sposób prosty i skuteczny, nie kupuj tego "fachowego' periodyku .

co nie oznacza ,że inne motoryzacyjne szmaty są lepsze,

Napisano

> ponoc podobnie bylo z testem vw foxa. w podpisie ze to wersja 1,2 a

> tak w rzeczywistosci to 1,4, bo ten sam egzemplarz (nr.

> rejestracyjne) byl w tescie AŚ.

Zwroccie uwage, ze czesto jest adnotacja w stylu "testowalismy wersje x, na zdjeciu wersja y".

W czym problem?

Napisano

> Zwroccie uwage, ze czesto jest adnotacja w stylu "testowalismy wersje

> x, na zdjeciu wersja y".

> W czym problem?

W braku dobrych zdjęć? A te wydrukowane są kupione a nie robione przez fotografów z pisma?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Otworz firme, zatrudnij ludzi i sam wydawaj rzetelne pismo motoryzacyjne. Zdobywaj najnowsze auta do testow we wszystkich wersjach silnikowych (rowniez te niedostepne w Polsce).

Obiecuje ze przynajmniej pierwszy egzemplarz kupie ok.gif

Napisano

Masz na myśli, że powinniśmy popierać kiepskość i niekompetencję?

Mamy być uczuciowi, rozpłakać się i dalej czytać coś co nie jest prawdą?

Napisano

> W braku dobrych zdjęć? A te wydrukowane są kupione a nie robione

> przez fotografów z pisma?

> pozdrawiam,

> bromsky

Jak rozumiem kolega z branzy medialnej? Sprawdz podpisy pod zdjeciem a pozniej sie dopiero wypowiadaj czy kupione czy nie. Podpowiem Ci: jesli bylo kupione to przy zdjeciu bedzie malymi literami nazwa agencji ok.gif

Napisano

> Jak rozumiem kolega z branzy medialnej? Sprawdz podpisy pod zdjeciem

> a pozniej sie dopiero wypowiadaj czy kupione czy nie. Podpowiem

> Ci: jesli bylo kupione to przy zdjeciu bedzie malymi literami

> nazwa agencji

No właśnie - sprawdź podpisy pod zdjęciami. W liście payura nie ma ani słowa o podpisach, a pytał się o wyjaśnienie zjawiska, więc podpowiedziałem.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Masz na myśli, że powinniśmy popierać kiepskość i niekompetencję?

> Mamy być uczuciowi, rozpłakać się i dalej czytać coś co nie jest

> prawdą?

Nie, nie to mam na mysli. Ale mam na mysli kwestie zdjec przy testowanych autach. Tutaj juz ktos to poruszyl. Nie jestes w stanie posiadac profesjonalnych zdjec wszystkich modeli w kazdej wersji silnikowej. Czesto wlasnie jest tak, ze w artykulach jest napisane ze zdjecia sa wersji takiej a takiej, a testowana byla inna.

Ale na pomylki, czy jakies niedociagniecia jestem w stanie spojrzec poblazliwie. Dla mnie istotniejsza jest stronniczosc w artykulach. I juz nawet pomijam kwestie ze "niemieckie zawsze wygrywaja". Nikogo za reke nie zlapalem, ale ... dziwne ze przy przykladowo w tescie jednego auta bagaznik o wielkosci 400l jest "duzy i wystarczy na wakacyjne wyjazdy" a tymczasem tydzien pozniej testujac inne auto tego samego segmentu 400l to "to zaledwie przecietna w tej klasie". Przeciez to jest opiniotworcze czyz nie ? W ten sposob mozna wplywac na decyzje kupujacych.

Napisano

> Nie, nie to mam na mysli. Ale mam na mysli kwestie zdjec przy

> testowanych autach. Tutaj juz ktos to poruszyl. Nie jestes w

> stanie posiadac profesjonalnych zdjec wszystkich modeli w kazdej

> wersji silnikowej. Czesto wlasnie jest tak, ze w artykulach jest

> napisane ze zdjecia sa wersji takiej a takiej, a testowana byla

> inna.

Powiedz mi, czy w dobie gdy dobre lustrzanki cyfrowe kosztują poniżej 4kpln redakcja nie może sobie pozwolić na taki aparat ze statywem? Jeśli faktycznie jeździli tym modelem a nie jest to prototyp to uważam że mogli się wysilić i zrobić zdjęcia samemu. Nawet w deszcz czy śnieg - myjnia nie kosztuje dużo.

> (...) Dla mnie istotniejsza jest stronniczosc w

> artykulach. I juz nawet pomijam kwestie ze "niemieckie zawsze

> wygrywaja".

IMHO mam do czynienia z włoskimi autami, francuskimi i niemiecko/czeskimi - wiesz co... wolę niemiecko/czeskie, potem włoskie a na końcu francuskie.

Japońce są nudne jak flaki z olejem (poza modelami za 80kpln i więcej) więc są poza obszarem moich zainteresowań. Aha, Opla nie trawię wink.gif

> Nikogo za reke nie zlapalem, ale ... (..) Przeciez to jest

> opiniotworcze czyz nie ? W ten sposob mozna wplywac na decyzje

> kupujacych.

Z tego trzeba sobie zdawać sprawę.

Czytając ostatnie porównanie aut rodzinnych w AMiS trudno uniknąć zauważenia, że zapomnieli o tym że siedzenia w Multivanie są twarde jak kamień i podobnież wygodne, a w Roomsterze człowiek normalnej wielkości 1.94m 105kg wagi nie mieści się na szerokość z przodu... :/

Trochę mi to pachnie usilnym kreowaniem VW Group na naj, najlepsze auta.

Bez dwóch zdań są dobre (w większości), ale kreowanie ich na mitycznych bohaterów to przesada.

Napisano

> Powiedz mi, czy w dobie gdy dobre lustrzanki cyfrowe kosztują poniżej

> 4kpln redakcja nie może sobie pozwolić na taki aparat ze

> statywem? Jeśli faktycznie jeździli tym modelem a nie jest to

> prototyp to uważam że mogli się wysilić i zrobić zdjęcia samemu.

Sam aparat to troche malo by robic dobre zdjecia.

> Nawet w deszcz czy śnieg - myjnia nie kosztuje dużo.

> IMHO mam do czynienia z włoskimi autami, francuskimi i

> niemiecko/czeskimi - wiesz co... wolę niemiecko/czeskie, potem

> włoskie a na końcu francuskie.

> Japońce są nudne jak flaki z olejem (poza modelami za 80kpln i

> więcej) więc są poza obszarem moich zainteresowań. Aha, Opla nie

> trawię

Moge wiedziec za co ? (Pytam bo sam mam 2 i bardzo mi pasuja pod kazdym wzgledem )

> Z tego trzeba sobie zdawać sprawę.

> Czytając ostatnie porównanie aut rodzinnych w AMiS trudno uniknąć

> zauważenia, że zapomnieli o tym że siedzenia w Multivanie są

> twarde jak kamień i podobnież wygodne, a w Roomsterze człowiek

> normalnej wielkości 1.94m 105kg wagi nie mieści się na szerokość

> z przodu... :/

> Trochę mi to pachnie usilnym kreowaniem VW Group na naj, najlepsze

> auta.

> Bez dwóch zdań są dobre (w większości), ale kreowanie ich na

> mitycznych bohaterów to przesada.

I o to wlasnie chodzi. Mam zreszta znajomego w jednej z japonskich marek ktory odpowiada za kontakty z mediami. Uwierz mi ze akcja "nie daje, nie biore lapowek" bardzo by sie w tym swiatku przydala. (Opieram sie na tym co opowiada nieraz mi ten czlowiek, a pracuje tam od wielu lat)

Napisano

> Sam aparat to troche malo by robic dobre zdjecia.

Wysłać człowieka na kurs fotografii, naprawdę to co widać w gazetach to nie są zdjecia artystyczne - trzeba mieć tylko odrobinę zmysłu i kilka miesięcy praktyki żeby zacząć robiś "sensowne" zdjęcia.

Zawsze mogą iść do agencji i wynając jakieś upiększacze fotografii wink.gif

Nawet Roomstera można w ten sposób sprzedać :-D

> Moge wiedziec za co ? (Pytam bo sam mam 2 i bardzo mi pasuja pod

> kazdym wzgledem )

Poważna rdza w starszych używanych.

Miałem już jedno rdzewiejące auto i dziękuje postoję.

Nowa Corsa/Astra wyglądają ładnie (nareszcie!) i najwyraźniej są dobrze wykonane, niestety dokłada się słaby/przeciętny serwis w Toruniu, z tego samego powodu nie kupiłem Fiata Doblo.

A w Peugeocie nie pasują mi tylko 2 rzeczy, marna skrzynia biegów (to jak mieszanie chochlą w wielkim garnku z grochówką) i duże zużycie paliwa. Tak naprawdę to skrzynia odbiera całą przyjemność z jazdy, lepiej jeździ mi się Fiatem Punto 55, jest niezbyt szybki ale daje radość z jazdy, skrzynia biegów jest akceptowalna, wygląda dość dobrze i jest prosty i tani w naprawach. Peugeot 206 będący w segmencie Punto z identycznym silnikiem 1.1 zachowuje się jakby miał cały czas zaciągnięty ręczny - ledwo się rozpędza, skrzynia biegów też jest typowo Peugeotowska.

> I o to wlasnie chodzi. Mam zreszta znajomego w jednej z japonskich

> marek ktory odpowiada za kontakty z mediami. Uwierz mi ze akcja

> "nie daje, nie biore lapowek" bardzo by sie w tym swiatku

> przydala. (...)

Póki co pozostaje nam filtrować informacje przez zdrowy rozsądek.

Napisano
  • Autor

> Otworz firme, zatrudnij ludzi i sam wydawaj rzetelne pismo

> motoryzacyjne. Zdobywaj najnowsze auta do testow we wszystkich

> wersjach silnikowych (rowniez te niedostepne w Polsce).

> Obiecuje ze przynajmniej pierwszy egzemplarz kupie

Jak będę miał kasę to spoko spoko...

Ale takiego szajsu bym do druku nie puścił, a kolesi którzy taki szajs wypisują bym wywalił z roboty.

To co się im przytrafia to głupie wpadki wynikające z wybujałej fantazji albo zwykłego lenistwa i niedoróbstwa.

Jak mają czelność się czepiać że producent X w modelu Y ma kiepskie plastiki, lub są kiepsko spasowane elementy - niech przynajmniej sami dołożą starań by ich materiały były

z "dobrych tworzyw i dobrze spasowane pod względem merytorycznym"

Z drugiej strony nie widziałem by ludzie piszący testy w tym piśmie wkładali coś więcej niż impresje nt plastików + przepisanie danych pojazdu z prospektu. Kicha.

Jak większość pism są przedrukiem niemieckojęzycznego pisma Autozeitung (www.autozeitung.de) - niestety marnym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.