Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blitz vs Just

Featured Replies

Napisano

Mam takie pyatnie - czym sie róznia te dwa " systemy"

W zwiazku z tym że dzisiaj odebrałem swojego Lanosa 1,5 8V od gazownika (instalacja BRC na sterowniku pisze Lambda Blitz ) i zapłaciłem 1700 zł

Kiedy umawiałem sie na instalacje uzgodniłem z facetem że chce wersje Just - powiedział ok "bo raczej te do Lanosów sie bardziej nadają " , a dzisiaj odbieram autko (fakt że śmiga ok ) ale sobie tak patrze na tą instalacje a tu pisze Lambda Blitz i stąd moje pytanie czy jutro tam nie jechać i nie zrobic dymku ze załozyli nie to co chciałem ??? Bo nie wiem czy ten Just nie jest o wiele drozszy i czy sie nie wygłupie

Pozdrawiam

Napisano

Zjebać. Mi wykręcili podobny numer i później tłumaczyli się, że przez pomyłkę, bo to najczęściej montują. Wymiana jutro. Bez dopłaty. Na to co zamówiłem, czyli JUST.

Napisano
  • Autor

> Zjebać. Mi wykręcili podobny numer i później tłumaczyli się, że przez

> pomyłkę, bo to najczęściej montują. Wymiana jutro. Bez dopłaty.

> Na to co zamówiłem, czyli JUST.

własnie do nich dzwoniłem - mówie że zauwazyłem pomyłke ze było zamówione co innego a jest załozone co innego , a facet na to ze musze rozmawiać z szefem a teraz go nie ma , ale napewno sprawdzał po katalogach - moze mi ktoś wyjaśni czy do lanosa wg katalogu i jakiego jest Lamda Blitz podawana bo coś mi sie nie wydaje , a chciałbym sie wykłucić na tego Justa bo ponoć lepsiejszy smile.gif

doradźcie cosik bo jade tam po 14 i chciałbym być przygotowany do rozmowy i nie dać sie zbyć bokser.gifangryfire.gif

Napisano

Jeżeli zamawiałeś JUST to powinni taki zainstalowac. JUST jest o wiele bardziej nowoczesniejszy i jak chodzi blitz to bedzie chodzil i just, roznia sie elektroniką. Just ma pełny komputer i zawór z silnikiem krokowym a blitz ma zawór magnetyczny sterowany prostym analogowym sterownikiem.

Według mnie powinni wymienic, w koncu zamawiales cos innego.

Napisano

> własnie do nich dzwoniłem - mówie że zauwazyłem pomyłke ze było

> zamówione co innego a jest załozone co innego , a facet na to ze

> musze rozmawiać z szefem a teraz go nie ma , ale napewno

> sprawdzał po katalogach - moze mi ktoś wyjaśni czy do lanosa wg

> katalogu i jakiego jest Lamda Blitz podawana bo coś mi sie nie

> wydaje , a chciałbym sie wykłucić na tego Justa bo ponoć

> lepsiejszy

> doradźcie cosik bo jade tam po 14 i chciałbym być przygotowany do

> rozmowy i nie dać sie zbyć

Nie daj sobie wcisnąć kitu, że wg jakiegos tam katalogu do Lanosa pasuje tylko Blitz. Just też będzie pasował i to jeszcze bardziej niż Blitz, bo Just ma adaptację do charakterystki silnika.

Zrób im porządną awanturę i niech wymianiają na Justa, bo taki zamawiałeś i jest lepszy

Napisano

> Zrób im porządną awanturę i niech wymianiają na Justa, bo taki

> zamawiałeś i jest lepszy

Bezapelacyjnie. Szkoda, że nie masz na piśmie zlecenia lub umowy. Wtedy byłoby czysto i przyjemnie. Ja zapłaciłem za Justa i (1900 z toroidalnym zbiornikiem) dlatego muszą mi wymienić bez dopłaty z mojej strony. Nie ma że boli (gorzej, że muszę do nich jechać, ale już nie będę żądał zwrotu kosztów dojazdu - choć, kto wie? smile.gif ) U Ciebie prawdopodobnie jest cena za Blitza a więc będziesz musiał dopłacić. Ale jeszcze jedno: zadzwoń (albo ktoś inny: kobieta może?), podaj, że chcesz zainstalować Justa do Lanosa i spytaj się ile to będzie kosztować. Jeśli stwierdzą, że 1,7 tys to ich masz za jaja złapanych. Powodzenia życzę.

Napisano
  • Autor

> Bezapelacyjnie. Szkoda, że nie masz na piśmie zlecenia lub umowy.

> Wtedy byłoby czysto i przyjemnie. Ja zapłaciłem za Justa i (1900

> z toroidalnym zbiornikiem) dlatego muszą mi wymienić bez dopłaty

> z mojej strony. Nie ma że boli (gorzej, że muszę do nich jechać,

> ale już nie będę żądał zwrotu kosztów dojazdu - choć, kto wie?

> ) U Ciebie prawdopodobnie jest cena za Blitza a więc będziesz

> musiał dopłacić. Ale jeszcze jedno: zadzwoń (albo ktoś inny:

> kobieta może?), podaj, że chcesz zainstalować Justa do Lanosa i

> spytaj się ile to będzie kosztować. Jeśli stwierdzą, że 1,7 tys

> to ich masz za jaja złapanych. Powodzenia życzę.

A więc tak podjechałem do tego "fajnego zakładu" oczywiście szefa nie było ale był boroczek co mi zamówienie instalacji przyjmował i wita mnie w te słowa " co sie stało " a ja mu na to panie reklamacja bo mi blitza załozyli a umawiałem sie z panem na Justa , a on na to ze pamięta itd . To ja mu na to żeby zajzał do tego kajecika co mi tam termin instalacji wpisał i koles patrzy a tam nic o Just-e nie pisze i od razu do mnie że on nie wie jak to sie mogło stać ze nie wpisał itd...

No to ja mu "Panie to nie moja wina że pan nie umiesz poządnie zlecenia napisać i ktos za to beknie zlosnik.gif Facet dryn dryn do szefa a szef do mnie " Niech pan posłucha Just sie do lanosa nie nadaje grinser006.gif - ja mu na to zeby mnie w H----nie robił bo sie dowiadywałem itp.... i wiem że pasuje to on dalej przy swoim że wie pan ale jak sie panu ten krokowy zepsuje po okresie gwarancji to pan zapłacisz za niego 400 zł shocked.gif a ja na to że chce Just-a i już 270751858-jezyk.gif --- No i dali mi na piśmie oświadczenie ze wymienią do 30 sierpnia (wymienili by szybciej ale w poniedziałek ja wyjeżdzam na urlop a jak wracam to oni mają wolne i dopiero po 20 sierpnia będzie mozliwa wymiana , a więc posumowując mam nadzieje ze osiągnołem to co chciałem

grinser006.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> A więc tak podjechałem do tego "fajnego zakładu" oczywiście szefa nie

> było ale był boroczek co mi zamówienie instalacji przyjmował i

> wita mnie w te słowa " co sie stało " a ja mu na to panie

> reklamacja bo mi blitza załozyli a umawiałem sie z panem na

> Justa , a on na to ze pamięta itd . To ja mu na to żeby zajzał

> do tego kajecika co mi tam termin instalacji wpisał i koles

> patrzy a tam nic o Just-e nie pisze i od razu do mnie że on nie

> wie jak to sie mogło stać ze nie wpisał itd...

> No to ja mu "Panie to nie moja wina że pan nie umiesz poządnie

> zlecenia napisać i ktos za to beknie Facet dryn dryn do szefa

> a szef do mnie " Niech pan posłucha Just sie do lanosa nie

> nadaje - ja mu na to zeby mnie w H----nie robił bo sie

> dowiadywałem itp.... i wiem że pasuje to on dalej przy swoim że

> wie pan ale jak sie panu ten krokowy zepsuje po okresie

> gwarancji to pan zapłacisz za niego 400 zł a ja na to że chce

> Just-a i już --- No i dali mi na piśmie oświadczenie ze

> wymienią do 30 sierpnia (wymienili by szybciej ale w

> poniedziałek ja wyjeżdzam na urlop a jak wracam to oni mają

> wolne i dopiero po 20 sierpnia będzie mozliwa wymiana , a więc

> posumowując mam nadzieje ze osiągnołem to co chciałem

Cena chyba pasuje bo ja za justa z ziornikiem w koło dałem 1650zł i to bez targowania (:

Napisano

> nadaje

niezłe kity pociska, takich to trza lać wpysk.gif

> gwarancji to pan zapłacisz za niego 400 zł

Znowu przesadził, za 400 to na allegro chodzi zestaw Just + krokowiec biglaugh.gif

A swoją drogą to attuator w Blitzu też najtańszy nie jest.

Napisano
  • Autor

> niezłe kity pociska, takich to trza lać

> Znowu przesadził, za 400 to na allegro chodzi zestaw Just + krokowiec

> A swoją drogą to attuator w Blitzu też najtańszy nie jest.

dlatego też zlałem te jego opowiastki i kategorycznie zarzadałem wymiany na Justa , tylko tera pytanie czy boroczki bo będą umieli dobrze ustawić frown.gif

Napisano

3 miesiące temu Just+krok i montaż 400zet ok.gif

Napisano

> dlatego też zlałem te jego opowiastki i kategorycznie zarzadałem

> wymiany na Justa , tylko tera pytanie czy boroczki bo będą

> umieli dobrze ustawić

Hmm, i tu może być problem. Bo jak to są kowale, to nie porafią obsłużyć PC-ta i czytac dokumentacji.

A programowanie Justa jest naprawdę proste i szybkie - 15 min. roboty dla kogoś kto się oczywiscie na tym zna.

Napisano

> dlatego też zlałem te jego opowiastki i kategorycznie zarzadałem

> wymiany na Justa , tylko tera pytanie czy boroczki bo będą

> umieli dobrze ustawić

Podejrzewam, że mają liche pojęcie na temat Justa i dlatego wlepili Ci Blitza. Niech wymieniają, a na regulacje w razie co zawsze możesz podjechać do innego warsztatu.

Napisano

> Hmm, i tu może być problem. Bo jak to są kowale, to nie porafią

> obsłużyć PC-ta i czytac dokumentacji.

> A programowanie Justa jest naprawdę proste i szybkie - 15 min. roboty

> dla kogoś kto się oczywiscie na tym zna.

Montować coś co się niema o tym pojęcia i brać za to kasę uzbroj_zlo.gifczerwona.gif

Napisano

> tera pytanie czy boroczki bo będą

> umieli dobrze ustawić

Głowę daję, że nie będą umieli tego zrobić. Tak jak u mnie. Wczoraj wymienili pierd****i się przy tym co niemiara, mechanicznie to umieją robić, ale z połączeniem kabli to już problemy były. Uparłem się i na łapy patrzałem. Na pytanie, czy mi zaprogramuje poprawnie, odpowiedział, że JUST jest samoprogramujący się. Ręce opadły, pozwoliłem, aby sprawdził testerem (taki z diodami) i doszłem do wniosku, że zaprogramować, to zaprogramuję już sobie sam. Przyszła mi ochota na zapierniczenie im interfejsiku (samej złączki) RS-232 <-> just, bo i tak nie używają (nie potrafią?!) a dostać to ciężko. Jakoś jednak za uczciwy byłem i nie zapierniczyłem. Przyjdzie mi kabelki w dziurki wpychać frown.gif

Śmiać mi się chciało jak baba (dyspozytorka) tłumaczyła się, że oni prawie justa nie zakładają i dlatego założyli mi blitza. No fakt - za bardzo skomplikowane ustrojstwo, trzeba parę dodatkowych kabelków podłączyć i nauczyć się obsługiwać program na pc. Wystrzelać... czacha.gif

Wrażenia ze zmiany? Ogólnie to lepsza kultura jazdy. Nie ma tak wyraźnie wyczuwalnych progów przełączeń jak przy blitzu. (jest okres, gdzie są podawane oba paliwa). Spalanie jak na razie na podobnym poziomie co przy blitzu.

Dwa razy (na trasie ok. 200 km) wlazł mi w tryb adaptacji (choinka diodowa), raz pomogło dopiero wyłączenie silnika. Minus? Gorzej pokazuje stan paliwa - nie może się zdecydować ile diod zapalić (szczególnie w dolnej części stanu), blitz robił to zdecydowanie lepiej.

Jedak ogólnie pozytywnie. Myślę, że warto dołożyć te parę złotówek (lub przypilnować majsterklepków do założenia poprawnego sterownika). Jednak, jeśli ktoś liczy każdy grosz, to blitz będzie też dobrym rozwiązaniem.

W przyszłym tygodniu (brak czasu) pobawię się oprogramowaniem i postaram się poprawnie to ustawić. Jakby ktoś miał uwagi dotyczące poprawnego programowania parametrów pracy, to mile są one tutaj widziane. bow.gif

Napisano

> Dwa razy (na trasie ok. 200 km) wlazł mi w tryb adaptacji (choinka

> diodowa), raz pomogło dopiero wyłączenie silnika.

To chyba nie możliwe, zeby sam wlazł w tryb adaptacji. Jakie diody się świeciły i w jakich kolorach? Podejrzewam, że jakiś błąd się pojawił. Just ma sygnalizację błędów, np. brak sygnału z sondy lambda.

> Minus? Gorzej

> pokazuje stan paliwa - nie może się zdecydować ile diod zapalić

> (szczególnie w dolnej części stanu), blitz robił to zdecydowanie

> lepiej.

A skonfigurowałeś wskaźnik wyświetalnia stanu przy pustym i pełnym zbiorniku? Mozna to zrobić nawet bez PC-ta. palacz.gif

Masz instrukcje programowania?

Napisano

> To chyba nie możliwe, zeby sam wlazł w tryb adaptacji. Jakie diody

> się świeciły i w jakich kolorach? Podejrzewam, że jakiś błąd się

> pojawił. Just ma sygnalizację błędów, np. brak sygnału z sondy

> lambda.

> A skonfigurowałeś wskaźnik wyświetalnia stanu przy pustym i pełnym

> zbiorniku? Mozna to zrobić nawet bez PC-ta.

> Masz instrukcje programowania?

Tak, masz rację - właśnie czytam instrukcję i mnie trafia. Gamonie nie przeczytali chyba tego nawet! Kur**, nie zrobić ściągawki jakie czynności trzeba wykonać? Całość wstępnego autoprogramowania justa ograniczyli do kilku punkcików. I to głowę daję, że na chybił - trafił. Szlag mnie trafia na papudraków. Do blitza to oni może i się nadają Ale nic poza tym wpysk.gifsciana.gifczerwona.gif

NO tak, pozostaje wprowadzić centralkę w tryb początkowy. Reset ECU i wszystko zrobić trzeba zrobić tak, jak w instrukcji napisano smile.gif

Napisano

A masz może instrukcję programowania (tą bez PeCeta), w której są rysunki błędów? W mojej tego brak confused.gif

Napisano

> A skonfigurowałeś wskaźnik wyświetalnia stanu przy pustym i pełnym

> zbiorniku? Mozna to zrobić nawet bez PC-ta.

Och Pawle, wydaje mi się, że wymieniłeś instalke, bo blitza doglębnie już poznałeś i trochę Ci się znudził. grinser006.gif

A w JUST można sporo pozmieniać i pobawić się ustawieniami. hehe.gif

Napisano

> A masz może instrukcję programowania (tą bez PeCeta), w której są

> rysunki błędów? W mojej tego brak

tutaj

Napisano

> własnie do nich dzwoniłem - mówie że zauwazyłem pomyłke ze było

> zamówione co innego a jest załozone co innego , a facet na to ze

> musze rozmawiać z szefem a teraz go nie ma , ale napewno

> sprawdzał po katalogach - moze mi ktoś wyjaśni czy do lanosa wg

> katalogu i jakiego jest Lamda Blitz podawana bo coś mi sie nie

> wydaje , a chciałbym sie wykłucić na tego Justa bo ponoć

> lepsiejszy

> doradźcie cosik bo jade tam po 14 i chciałbym być przygotowany do

> rozmowy i nie dać sie zbyć

Bierz Just'a.... ja mam taką instalkę i jest naprawde super!!! A dałem za nią 1600zł... Pozdrawiam

Napisano

> tutaj

Dzięki łaskawco bow.gif

Błąd w procedurze odbioru pozycji RESET silnika krokowego. Znaczy się efekt źle przeprowadzonej procedury pierwszego odbioru i konfiguracji automatycznej.

Tak to jest, jak nieuki się biorą do roboty. bokser.gif

Tak więc nieodwołalnie czeka mnie dzisiaj RESET justa i zrobienie poprawnie tego, co powinni byli zrobić mi po montażu.

Co więcej, chyba mam silnik krokowy w pozycji leżącej - chcąc nie chcąc, muszę go postawić do pionu. Wrrr...

A przyszły tydzień, jak znajdę chwilkę, to podłączę laptop do centralki i wyreguluję pozostałe parametry (cut-off i inne, których się nie da z przełącznika ustawić).

Zresztą mamy tutaj nauczkę: patrzeć na łapy psujnkom i z instrukcją w łapie ich instuować. No chyba, że faktycznie wiedzą co jest grane - ale to też radzę zaobserwować smile.gif

Napisano

> Bierz Just'a.... ja mam taką instalkę i jest naprawde super!!! A

> dałem za nią 1600zł... Pozdrawiam

A w mojej okolicy to żądają 2,3 tys (z toroidalnym zbiornikiem). Zdzierstwo w biały dzień!

Muszę przejechać ponad stówę km, żeby zostały mi 4 stówki w kieszeni. A i tak nie potrafią tego dobrze zrobić. Wrrr...

Albo kilkaset km i będzie taniej (jak u Ciebie 1,6 tys), ale wtedy dochodzi jeszcze zbyt duża strata czasu na dojazd..

Napisano

> A w mojej okolicy to żądają 2,3 tys (z toroidalnym zbiornikiem).

> Zdzierstwo w biały dzień!

> Muszę przejechać ponad stówę km, żeby zostały mi 4 stówki w kieszeni.

> A i tak nie potrafią tego dobrze zrobić. Wrrr...

> Albo kilkaset km i będzie taniej (jak u Ciebie 1,6 tys), ale wtedy

> dochodzi jeszcze zbyt duża strata czasu na dojazd..

wiec skoro brc just kosztuje ok 1600 zl to blitz powinien byc jeszcze tanszy??? hmm.gif

Napisano

A AL-700 "kit" (czyli komp, przelacznik, aktuator, wiazki, srubki itp.) okolo 280-300zl.

A to dlatego ze nietypowy jest (zawor elektromagnetyczny, inni stosuja na silniku krokowym) i dlatego BRC wiedziac ze jest sie na nich skazanym, ustalilo sobie taka cene.

Napisano

A ja prosiłbym o waszą opinie. Czy w moim przypadku opłaca mi sie zmieniac BLitza na Justa - mam silniczek 8V.

Niby generalnie dobrze mi instalka chodzi ALE jest kilka rzeczy, które mnie irytują i moi gazownicy niestety nie umieja tego zrobic:

- falowanie wolnych obrotów

- dziura w obrotach ok 1800 RPM

- na sklad mieszanki wplyw ma np: zalaczenie swiatel i dmuchawy

Czy just rozwiazalby te problemy, wiekszosc gazownikow, z moimi na czele, do ktorych dzwonilem mowilo mi, ze nie bedzie lepiej a moze byc gorzej. Moze po prostu nie chce im sie ustawiac justa, w blitzie pokrecą registerkiem, na parowniku i mają spokoj.

Z gory dzieki za odpowiedz

Napisano

Tak, w/w nie występują w just. Co prawda, "dziury" nie zauważyłem i przy blitzie, ale... smile.gif

Napisano

> Och Pawle, wydaje mi się, że wymieniłeś instalke, bo blitza doglębnie

> już poznałeś i trochę Ci się znudził.

> A w JUST można sporo pozmieniać i pobawić się ustawieniami.

Nawet nie mam interfejsu do PC-ta. Nie mam nawet laptopa. 270751858-jezyk.gif

Jedyne co zrobiłem sam, to właśnie wyskalowałem wskaźnik poziomu paliwa przy pustym i pełnym zbiorniku. A to można zrobić przy pomocy przełącznika MICRO.

A wywaliłem Blitza, m. in. dlatego ze nie dało się go poprawnie wyregulować. Do prędkości 100-120 km/h mieszanka była w OK, a powyżej już zaczynała się stale bogata. I wkur.... mnie to niemiłosiernie, bo robię długie trasy.

Napisano

> A ja prosiłbym o waszą opinie. Czy w moim przypadku opłaca mi sie

> zmieniac BLitza na Justa - mam silniczek 8V.

> Niby generalnie dobrze mi instalka chodzi ALE jest kilka rzeczy,

> które mnie irytują i moi gazownicy niestety nie umieja tego

> zrobic:

> - falowanie wolnych obrotów

> - dziura w obrotach ok 1800 RPM

> - na sklad mieszanki wplyw ma np: zalaczenie swiatel i dmuchawy

> Czy just rozwiazalby te problemy, wiekszosc gazownikow, z moimi na

> czele, do ktorych dzwonilem mowilo mi, ze nie bedzie lepiej a

> moze byc gorzej. Moze po prostu nie chce im sie ustawiac justa,

> w blitzie pokrecą registerkiem, na parowniku i mają spokoj.

> Z gory dzieki za odpowiedz

U mnie po wymianie falowanie na wolnych obrotach ustało.

Dziury w obrotach w Blitzu nie miałem, ale Just pewnie sobie z tym poradzi, po zakresy pracy krokowca mogą byc inne na biegu jałowym, przy pracy normalnej i przy pełnym obciążeniu (TPS to załatwia). Z załączaniem świateł też pewnie sobie poradzi, bo zakres pracy krokowca jest dużo większy niż attuatora w Blitzu.

Wg mnie warto wymienić, bo Just to komp. z prawdziwego zdarzenia.

Mnie to jednak kosztowało 600 PLN. Ale mnie to aż tak nie boli, bo trafiła mi się fucha, gdzie w trzy popołudnia zarobiłem na Justa i jeszcze zostało palacz.gif

Można kupić Justa (np. na allegro) i samemu zainstalować. Okablowanie różni się tylko kablem do krokowca, reszta jest ta sama.

Tniesz wiązkę od Blitza i dolutowujesz odpowiednie kolory od Justa. Przełącznik MICRO jest ten ten sam. cool.gif

Wyjdzie na pewno taniej smile.gif

Napisano

> A ja prosiłbym o waszą opinie. Czy w moim przypadku opłaca mi sie

> zmieniac BLitza na Justa - mam silniczek 8V.

> Niby generalnie dobrze mi instalka chodzi ALE jest kilka rzeczy,

> które mnie irytują i moi gazownicy niestety nie umieja tego

> zrobic:

> - falowanie wolnych obrotów

> - dziura w obrotach ok 1800 RPM

> - na sklad mieszanki wplyw ma np: zalaczenie swiatel i dmuchawy

> Czy just rozwiazalby te problemy, wiekszosc gazownikow, z moimi na

> czele, do ktorych dzwonilem mowilo mi, ze nie bedzie lepiej a

> moze byc gorzej. Moze po prostu nie chce im sie ustawiac justa,

> w blitzie pokrecą registerkiem, na parowniku i mają spokoj.

> Z gory dzieki za odpowiedz

ja tez mam podobny problem bo zastanawiam sie czy blitz czy just???doradzcie cos grinser006.gifnarazie to widze ze wszyscy polecaja just

Napisano

> ja tez mam podobny problem bo zastanawiam sie czy blitz czy

> just???doradzcie cos narazie to widze ze wszyscy polecaja just

Just!!!

Widzę, że jesteś z okolic Tarnowa, jedź więc do Czakramu, tam grasuje sztywny13, to ci go dobrze zainstaluje wink.gif

Napisano

> Dzięki łaskawco

> Błąd w procedurze odbioru pozycji RESET silnika krokowego. Znaczy się

> efekt źle przeprowadzonej procedury pierwszego odbioru i

> konfiguracji automatycznej.

To własnie to ok.gif

> Tak to jest, jak nieuki się biorą do roboty.

> Co więcej, chyba mam silnik krokowy w pozycji leżącej - chcąc nie

pad.gif A reduktor też masz w poprzek do kierunku jazdy? biglaugh.gif

> A przyszły tydzień, jak znajdę chwilkę, to podłączę laptop do

> centralki i wyreguluję pozostałe parametry (cut-off i inne,

> których się nie da z przełącznika ustawić).

cut-off jest domyślnie włączony - jedynie co możesz zrobić to zadać inny skok krokowca (domyslnie jest to 85% wartości RESET) - ale z tego co wiem, to lepiej tak zostawic, bo spalnia to znacznie nie zmniejszy. A jak dasz np. 30% wartości RESET to krokowiec nie zdąży wrócić do RESET i silnik będzię się dławił.

Ale pobróbować możesz wink.gif

> Zresztą mamy tutaj nauczkę: patrzeć na łapy psujnkom i z instrukcją w

> łapie ich instuować.

No i to jest właśnie bez sensu w naszym pięknym kraju żeby płacic "fachowcom" i patrzeć im na ręce. Trzebe by od razu w mordę lać wpysk.gif

Na szczęcie nie wszyscy są tacy...

Napisano

> To własnie to

No to ustawiłem krokowca w pozycji na "baczność", rozgrzałem silniczek (gamonie tego nawet nie zrobili - ustawienia były na zimno!), zrobiłem sobie resecik centralki, i prawidłowo, znaczy - zgodnie z instrukcją, krok po kroku - ustawiłem wszyściutko, za wyjątkiem poziomu pustego zbiornika (a tak jakoś pełny był smile.gif )

> A reduktor też masz w poprzek do kierunku jazdy?

Mam, mam - tego bym im nie przepuścił. Zabiłbym na miejscu za taką fuchę smile.gif

> cut-off jest domyślnie włączony - jedynie co możesz zrobić to zadać

> inny skok krokowca (domyslnie jest to 85% wartości RESET) - ale

> z tego co wiem, to lepiej tak zostawic, bo spalnia to znacznie

> nie zmniejszy. A jak dasz np. 30% wartości RESET to krokowiec

> nie zdąży wrócić do RESET i silnik będzię się dławił.

Wiem, wiem smile.gif chodzi mi o ustawienie progu odłączenia cut-offu. Domyślnie jest to chyba 2 tys obr, a chcę podnieść do ok. 2,2. Na 2 tys to ja po mieście śmigam i jednak lepiej, żeby próg był ciutkę w górę podniesiony.

> Na szczęcie nie wszyscy są tacy...

Taaa... Tylko czasami ciężko wyczuć, który jaką wiedzą i umiejętnościami dysponuje.

Napisano

> Można kupić Justa (np. na allegro) i samemu zainstalować. Okablowanie

> różni się tylko kablem do krokowca, reszta jest ta sama.

> Tniesz wiązkę od Blitza i dolutowujesz odpowiednie kolory od Justa.

> Przełącznik MICRO jest ten ten sam.

> Wyjdzie na pewno taniej

mozna wiecej szczegolow?? jakos nie mam zaufania do lokalnych gazownikow... btw. nawet mam chloapkow co sie brc zajmuja... 150pln za podpiecie justa do kompa chca, znajmy jezdzil do niich... wolal nie pytac ile za regulacje... :>

Napisano

> 150pln za podpiecie justa do kompa chca, znajmy jezdzil do

> niich... wolal nie pytac ile za regulacje... :

To jest tak zwana cena zaporowa, świadcząca o tym, że nie mają zielonego pojęcia jak wyregulowac, ale żeby nie stracić opinii windują tak ceny, żeby przypadkiem ktoś u nich nie zrobił.

grinser006.gif

Napisano

> To jest tak zwana cena zaporowa, świadcząca o tym, że nie mają

> zielonego pojęcia jak wyregulowac, ale żeby nie stracić opinii

> windują tak ceny, żeby przypadkiem ktoś u nich nie zrobił.

Tzw. metoda s p y c h o l o g i c z n a czerwona.gif. Sami sobie robią reklamę.

Napisano

> wiec skoro brc just kosztuje ok 1600 zl to blitz powinien byc jeszcze

> tanszy???

Tak!! U mnie 1500zł

Napisano

> nadaje - ja mu na to zeby mnie w H----nie robił bo sie

> dowiadywałem itp.... i wiem że pasuje to on dalej przy swoim że

> gwarancji to pan zapłacisz za niego 400 zł

Ładny kit chciał pocisnąć... przecież silniki 8v od Laniego są bardzo podobne konstrukcyjnie do Oplowskich 8v... a Ople na instalce Just śmigają bez problemu... przynajmniej ja...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.