Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto tanczy na lodzie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wczoraj mialem bardzo niemila przygoda, mianowicie na jednej z podwarszawskich drog wewnetrznych nie opanowalem swojego fiacika na zakrecie i wyrzucilo mnie na pobliskie ogrodzenie. Droga byla w calosci pokryta lodem i niestety nie udalo mi sie skrecic w ciasnym miejscu i to pomimo stosunkowo niewielkiej predkosci, w koncu wiadomo po czym sie jedzie. Problem polega na tym, ze punciak uderzyl zderzakiem w podmurowke ogrodzenia a potem sie odbil, konsekwencja czego jest rozwalony kierunkowskaz, przemieszczony zderzak i konkretnie przebita opona, nadajaca sie juz tylko do wyrzucenia. Zderzak troche odgialem, zeby moc zmienic kolo, ale nadal jest przemieszczony, bo odstep pomiedzy nim a opona wynosi mniej wiecej grubosc palca, podczas gdy po drugiej stronie odstep jest znacznie wiekszy. Szerszych ogledzin nie udalo mi sie zrobic, bo ciemno juz bylo i zabiore sie za to dopiero po pracy, ale swiecac latarka pod maska latwo zauwazyc odksztalcenie sie blach w dolnym rogu samochodu (sa odbite o kilkanascie cm) a podczas jazdy mocno sciaga na lewa strone. W zwiazku z powyzszym mam kilka pytan:

1) Na co zwrocic teraz szczegolna uwage? (uderzenie bylo lewym przodem, mniej wiecej pod katem 45 stopni)

2) Czy po takim uderzeniu oddawac samochod do jakiegos warsztatu? (wyklepanie, sprawdzenie konkretnych miejsc po uderzeniu)

3) Oczywiscie musze wymienic kierunkowskaz (zbilo sie pomaranczowe "szkielko", zarowka nienaruszona i nadal miga; kierunek kupie zaraz w necie) i obawiam sie, ze moze nie byc tak latwo. Podnioslem rano przed praca maske, zeby rzucic na to okiem i jakos nie bardzo wiem, w jaki sposob sie do tego zabierac. czy mam odkrecac lampe i dopiero potem wyjmowac jakos kierunek, czy mozna go wyjac w inny sposob? czy trzeba cos dodatkowo demontowac przed wymiana i na co ewentualnie zwracac uwage? Nie wiem, czy ma to jakies znaczenie, ale wydaje mi sie, ze lampa i kierunek sa po uderzeniu jakies luznawe, bo o kilka milimetrow mozna nimi poruszac.

Rozpisalem sie troche, ale sprawa powazna i licze na Wasza pomoc, rady, wszelkie sugestie. Szybka i w miare niedroga naprawa poprawilaby mi odrobine humor, bo od wczoraj mam dola, ze sobie samochod uszkodzilem, a jako ze jest mi on potrzebny na codzien, to musze go szybko doprowadzic do stanu umozliwiajacego bezpieczna jazde.

Napisano

> 1) Na co zwrocic teraz szczegolna uwage? (uderzenie bylo lewym

> przodem, mniej wiecej pod katem 45 stopni)

> 2) Czy po takim uderzeniu oddawac samochod do jakiegos warsztatu?

> (wyklepanie, sprawdzenie konkretnych miejsc po uderzeniu)

Napewno trzeba oddać auto do mechanika bo napewno trzeba ustawić na nowo zbieżność, mechanik napewno dobrze ci auto sprawdzi i stwierdzi co trzeba jeszcze zrobić

> 3) Oczywiscie musze wymienic kierunkowskaz (zbilo sie pomaranczowe

> "szkielko", zarowka nienaruszona i nadal miga; kierunek kupie

> zaraz w necie) i obawiam sie, ze moze nie byc tak latwo.

> Podnioslem rano przed praca maske, zeby rzucic na to okiem i

> jakos nie bardzo wiem, w jaki sposob sie do tego zabierac. czy

> mam odkrecac lampe i dopiero potem wyjmowac jakos kierunek, czy

> mozna go wyjac w inny sposob? czy trzeba cos dodatkowo

> demontowac przed wymiana i na co ewentualnie zwracac uwage? Nie

> wiem, czy ma to jakies znaczenie, ale wydaje mi sie, ze lampa i

> kierunek sa po uderzeniu jakies luznawe, bo o kilka milimetrow

> mozna nimi poruszac.

> Rozpisalem sie troche, ale sprawa powazna i licze na Wasza pomoc,

> rady, wszelkie sugestie. Szybka i w miare niedroga naprawa

> poprawilaby mi odrobine humor, bo od wczoraj mam dola, ze sobie

> samochod uszkodzilem, a jako ze jest mi on potrzebny na codzien,

> to musze go szybko doprowadzic do stanu umozliwiajacego

> bezpieczna jazde.

kierunkowskaz bardzo łatwo się ściąga, jak otworzysz maskę to od kierunkowskazu odchodzi taki drut metalowy który jest zaczepiony o element karoserii wewnątrz komory silnika, wystarczy go pociągnąć w kierunku środka i wypychasz kierunek

zerkinij KLIK tam na zdjeciu dobrze widać ten drucik, jego zadaniem jest trzymanie kierunkowskazu

Napisano
  • Autor

Dzieki. No to kierunek zamontuje sam, a z warsztatem to musze czegos poszukac i moze jutro ktos na to zerknie.

Napisano
  • Autor

Czyli kierunek jest zamocowany tylko na drucik i niczego nie trzeba odkrecac/dokrecac?

Napisano

> Czyli kierunek jest zamocowany tylko na drucik i niczego nie trzeba

> odkrecac/dokrecac?

nie trzeba, odepnij tylko kostkę elektryczną od kierunku

Napisano
  • Autor

Dzieki. Pozostaje teraz liczyc, ze uda mi sie zalatwic kierunek na dzisiaj.

Napisano

ja osobiscie zdsjalbym zderzak i z bliska oblukał pas przedni

Napisano
  • Autor

Nie mam niestety warunkow, zeby to samemu zrobic.

Napisano

> Nie mam niestety warunkow, zeby to samemu zrobic.

oddaj do mechaniora, IMHO najrozsądniejsza opcja ok.gif

Napisano
  • Autor

> oddaj do mechaniora, IMHO najrozsądniejsza opcja

Owszem, teraz tylko znalezc takiego, ktory zrobi to szybko, dobrze i tanio.

Napisano

> Owszem, teraz tylko znalezc takiego, ktory zrobi to szybko, dobrze i

> tanio.

obawiam się, że te dwa ostatnie wymagania są dośc sprzeczne. Zadaj pytanie na regionalnym kąciku, pewno CI doradzą ok.gif

Napisano

> Owszem, teraz tylko znalezc takiego, ktory zrobi to szybko, dobrze i

> tanio.

to chyba nie znajdziesz takiego biglaugh.gifno chyba ze sam wiesz co robisz to wtedy polaczysz wszystkie wymagania

Napisano
  • Autor

> to chyba nie znajdziesz takiego no chyba ze sam wiesz co robisz to

> wtedy polaczysz wszystkie wymagania

Dzieki za wsparcie i pocieszenie.

Napisano

> Dzieki za wsparcie i pocieszenie.

niestety taka prawda o mechanikach jest sick.gif juz sam nie raz sie o tym przekonalem dajac auto do profi warsztatu oslabiony.gifjest to smutne ale prawdziwe angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.