Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z temperaturą w P2FL 1,2 8v

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pojawił sie problemik w moim wycescu, a mianowicie wariuje wskaźnik temperatury, a po przełączeniu na gaz coś się przytyka i pracuje jakby na 3 cylindrach sciana.gif.

Nadmienię jeszcze, że termostat wymieniany wczoraj waytogo.gif

Co to może być? Czujnik temperatury, czy coś z gazem?

Na benzynie pracuje równo, przebieg 56kkm, a na gazie 54kkm.

Instalacja sekwencyjna Tartarini- filtry wymienione jakieś 500km temu, przewody zapłonowe jeszcze fabryczne, świece 15kkm przebiegu :/

Proszę o porady, bo denerwujące się to staje oslabiony.gif:

Pozdrawiam 20.GIF

Szymon.

Napisano
  • Autor

> Quote:

> termostat wymieniany wczoraj

> Pytnia może i głupie,ale odpowietrzyłes układ?

Tak, nic nie bulgocze, odpowietrzone przy nagrzewnicy i przy chłodnicy waytogo.gif

Przed wymianą było to samo sciana.gif

Napisano

>wariuje wskaźnik

Co to znaczy wariuje ???

Napisano

> Tak, nic nie bulgocze, odpowietrzone przy nagrzewnicy i przy

> chłodnicy

Czujnik temp masz trojpinowy?Znaczy w jednym jest i czujnik do kompa i do wskaźnika na desce?Sprobuj go odpiąc,odpal i zobacz co się będzie działo,a najlepiej jeszcze ktoś niech napisze,w mk1 tak mechanik kazał mi zdiagnozowac czujnik,bo cuda się działy,nie wiem,jak zareaguje komp w mk2 niewiem.gif.Uprzedzam o świecącej marchewie i chyba zapisaniu błędu w kompie. smile.gif

Napisano
  • Autor

Spoko, będziemy dzisiaj jeszcze kombinować, i kompa podepniemy, żeby błędy sprawdzić, po takiej dziwnej pacy jest błąd o wypadaniu zapłonu przy zasilaniu gazem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy wariuje ???

Tzn, podczas nagrzewania wznosi się do góry, a później opada o jakieś 2-3 kreski, później dochodzi do środka skali i po włączeniu gazu znów spada o 2-3 kreski w dół, dopiero po przejechaniu jakiś 7-8 km staje na połowie skali i na gazie zaczyna pracować normalnie waytogo.gif

Napisano

> Spoko, będziemy dzisiaj jeszcze kombinować, i kompa podepniemy, żeby

> błędy sprawdzić, po takiej dziwnej pacy jest błąd o wypadaniu

> zapłonu przy zasilaniu gazem

Cewka ktoraś? niewiem.gif albo przewody/świece?Imho sprawdzac po kolei.

Napisano
  • Autor

> Cewka ktoraś? albo przewody/świece?Imho sprawdzac po kolei.

Ale akie cuda dzieją się tylko w trakcie rozgrzewania i tylko na gazie, na benzynie jest wszystko waytogo.gif i jak się dobrze rozgrzeje to na gazie też jest waytogo.gif

Napisano

> przewody zapłonowe jeszcze fabryczne

a może one już powoli mówią pa pa, no ale to trochę dziwne za tylko na LPG fiksuje

Napisano
  • Autor

> a może one już powoli mówią pa pa, no ale to trochę dziwne za tylko

> na LPG fiksuje

Też mi się tak wydaje, jutro zamawiam przewody i świece i będę wymieniał, bo już powoli czas się zbliża na wymianę waytogo.gif

Napisano

> a może one już powoli mówią pa pa, no ale to trochę dziwne za tylko

> na LPG fiksuje

Coś mi się o uszy obiło ,że gaz jest bardziej wrażliwy na niedomagania zapłonu...coś ,że jest "inaczej" wybuchowy od mieszanki noPb/powietrze,słyszałem/czytałem nawet zdanie(ale nie pamiętam gdzie),że do jazdy na LPG zaleca się zmniejszenie przerwy na świecach o 0.1 mm w stosunku do seryjnego ustawienia - czy to prawda to nie wiem.Poza tym na naiektorych przewodach zapłonowych pisze jak byk na opakowaniu "nie stosowac do gazu" - coś w tym może byc.

Napisano
  • Autor

Tzn, przewody tracą swoje właściwości szybciej przy instalacji gazowej,ale tu objaw występuje tylko przy niedogrzanym silniku, jak się nagrzeje, to jest waytogo.gif.

pees. wieczorem powinienem już coś wiedzieć, co jest nie tak ze sprzętem waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Mam podobny problem niewiem.gif, jak temperatura spada poniżej 0 na zewnątrz. Po ruszeniu wskazówka na desce grzecznie wędruje na 1/2 skali a potem w czasie jazdy szczególnie po postoju na światłach spada o 2-3 kreski spineyes.gif by po chwili wrócić na 1/2 skali, z tym że u mnie dzieje sie tak samo na LPG i na benzynie. Termostat wymieniony ale to nie pomogło, teraz jak jest ciepło problem nie występuje. Po za tym od jakiegoś czasu zaobserwowałem że gorzej odpala, trzeba dłużej pokręcić lub załapie za 2 razem. Obecnie przebieg 60,5 tys km, w tym na LPG 42 tys, ostatni przegląd gazu z wym świec i reg zaworów przy 53 tys km.

Pozdrawiam

Napisano

Problemy z odpalaniem, plus to co opisujesz z temp. mogą sugerować padakę czujnika temperatury.

Napisano

> Problemy z odpalaniem, plus to co opisujesz z temp. mogą sugerować

> padakę czujnika temperatury.

Jesli to czujnik to czemu jak jest ciepło wskaźnik temperatury zachowuje sie ok?

Napisano

Jest jeszcze jeden objaw o którym wcześniej nie pisałem, jak silnik schodzi z obrotów to z prawej strony w kabinie dochodzi jakiś dźwięk jakby jakaś blaszka drgająca o coś uderzała. W ASO, powiedzieli żeby się tym nie martwić i tyle.

Napisano

> Tzn, podczas nagrzewania wznosi się do góry, a później opada o jakieś 2-3 kreski, później dochodzi do środka skali i po włączeniu gazu znów spada o 2-3 kreski w dół, dopiero po przejechaniu jakiś 7-8 km staje na połowie skali i na gazie zaczyna pracować normalnie

Wydaje mi się że to normalne. Po przełączeniu na gaz do odparowania gazu potrzebne jest ciepło - pobierane jest ono z układu chłodzenia. Być może wylot z reduktora jest bardzo blisko czujnika temp. stąd tak duże skoki temperatury.

Umnie po chwilowym postoju także spada temp. o 1-2 kreski i z nagrzewnicy wieje wtedy chłodniejsze powietrze.

Mam drugie autko - citroena BX i w nim nie ma tego zjawiska.

Ogólnie zauważyłem, że silnik 1,2 8V jest dość zimnym silnikiem, o czym świadczą także świece, zimniejszych już nie ma. Silnik puntka generuje mało ciepła, dzięki temu mniej pali, ale i niestety zimniej jest w kabinie ...

Napisano

Pozostaje tylko jedno ale do grudnia 2007 takie rzeczy się nie działy. Po za zimą, gdy temperatura spadła do -30 wtedy temperatura spadała o 1-2 kreski przy postoju na światłach, ale tylko na LPG, po przełączeniu na benzynę było ok.

Pozdrawiam,

Napisano

> Pozostaje tylko jedno ale do grudnia 2007 takie rzeczy się nie działy. Po za zimą, gdy temperatura spadła do -30 wtedy temperatura spadała o 1-2 kreski przy postoju na światłach, ale tylko na LPG, po przełączeniu na benzynę było ok.

To by potwierdzało zmniejszenie temp. płynu przy odparowaniu gazu w reduktorze - tylko na gazie.

Może być jeszcze tak, że zmienia się charakterystyka czujnika temp. albo spadki napięcia na przewodach elektrycznych się zwiększyły i do kompa dociera słabszy sygnał - bardziej czuły na niewielkie zmiany temp. płynu chłodniczego.

Muszę powiedzieć, że u mnie przez pierwsze 3 lata użytkoiwania auta też nie było tego wahania wskaźnika, a teraz jest regularnie ...

Napisano

Podobnie u mnie od nowości przez prawie 4 lata nic takiego się nie działo. Zobaczę co będzie jak się ochłodzi. Jeśli znowu się pojawią te objawy to trzeba będzie przyjrzeć się temu czujnikowi.

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

Tzn, 2 lata przejeździło bez wahania wskaźnika, zozgrzewało się i nie spadało na wskaźniku i w 1,2 8v i w 1,2 16v w PII przy istalkach sekwencyjnych waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Podobnie u mnie od nowości przez prawie 4 lata nic takiego się nie

> działo. Zobaczę co będzie jak się ochłodzi. Jeśli znowu się

> pojawią te objawy to trzeba będzie przyjrzeć się temu

> czujnikowi.

> Pozdrawiam,

i właśnie u mnie się to pojawiło... e dupę jeża

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.