Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona lewego przegubu półośki.

Featured Replies

Napisano

Wymienioną w temacie osłonę gumianą mam zapaćkaną oilem. To ten przegub zaraz koło skrzyni biegów. Początkowo myślałem, że to może woda chlapnęła, ale nie, oil niewątpliwie. Co się mogło stać i co z tym zrobić należy?

Pozdrawiam

Napisano

> Co się mogło

> stać i co z tym zrobić należy?

namierzyć źródło przecieku

bez tego trudno cokolwiek radzić wink.gif

Napisano
  • Autor

> To olej czy smar?

Coś tłustego. Trudno mi powiedzieć, bo jest zmieszane z ulicznym syfem. Oprócz gumy zatłuszczone są okolice przegubu. Sprawdzałem, czy przypadkiem nie wycieka olej ze skrzynki, ale na szczęście nie. Niestety, zrobiło się ciemno i już nie bardzo miałem możliwość dokładnych oględzin gumy, żeby zlokalizować ewentualne uszkodzenie. Zrobię to w środę i dam znać.

Pozdrawiam

Napisano

Najpierw sprawdź czy guma w całości. Skoro mówisz, że ze skrzyni nie cieknie to pewnie widzisz smar, który wylazł z osłony przegubu. Nie jeździj tak na sucho bo rozwalisz przegub. Trza wymienić gumę. Jak powiesz w sklepi "manżeta" albo "manszeta" to dostaniesz komplet: gumę, opaski i smar.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Najpierw sprawdź czy guma w całości. Skoro mówisz, że ze skrzyni nie

> cieknie to pewnie widzisz smar, który wylazł z osłony przegubu.

Tak też właśnie było

> Nie jeździj tak na sucho bo rozwalisz przegub.

Niestety, nie wiem, ile czasu jeździłem z dziurawą manszetą, ale okazało się, że przegub się trochę nadwyrężył i za jakiś czas może mnie czekać jego wymiana. Na razie nic złego się nie dzieje, ale mam "obserwować" - zalecenie p. mechanika. Wniosek z tego taki - raz na miesiąc robić organoleptyczny przegląd auta, bo nie znasz dnia ani godziny, jak ci coś skądś wycieknie hehe.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> Wniosek z tego taki - raz na miesiąc robić organoleptyczny przegląd > auta, bo nie znasz dnia ani godziny, jak ci coś skądś wycieknie .

Ja miałem dużo szczęścia w tym temacie.

Ok. 2 tyg. po "przymusowym" rocznym przeglądzie zakładałem oryginalne chlapacze na przednie błotniki... i oczom moim ukazał się smar... ale to ile icon_eek.gif

Na początku myślałem, że to amortyzator puścił - bo był cały mokry - i już zacząłem w głowie kalkulować koszt zakupu i wymiany... ale po dokładniejszych oględzinach - dopatrzyłem się uszkodzenia osłony.

I tu chciałbym o czymś przestrzec. Uszkodzenie osłony w moim przypadku wynikało jedynie z tego, że poprzedni właściciel musiał ją również wymieniać - i założył od Astry o mocniejszym silniku - mianowicie miała o jeden zwój więcej - i poprostu się przetarła hmm.gif

Przegub nie ucierpiał i po wymianie osłony zrobiłem już ok 15 tys. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.