Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto II 60KM - problem ze smarowaniem?

Featured Replies

Napisano

Witam! Ja po sasiedzku z kacika BBM.

Mam pewien problem z smarowaniem silnika w aucie (jest to Punto II z 2000r. silnik 1,2 8V 60KM). Auto nie jest moje, ale spadlo na mnie zeby ten problem rozgryzc.

Mianowicie chodzi o to, ze kilka dni temu uzytkownik auta zauwazyl, ze podczas pracy silnika na biegu luzem zaswieca mu sie w aucie kontrolka cisnienia oleju. Normalnie gasnie po rozruchu, ale lubi sie zaswiecic czasami podczas hamowania a juz szczegolnie w czasie skrecania. Od razu wygladalo mi to na niski poziom oleju (olej sie przelewa w misce i czasami nie zaciaga do pompy). Okazalo sie jednak, ze na bagnecie jest ok. 1/3 poziomu miedzy min. a max. czyli ze oleju jeszcze jest normalnie pod dostatkiem.

Moje podejzenie padlo na to, ze moze jest za niskie cisnienie oleju, albo walniety jest czujnik cisnienia. Za namowa faceta w sklepie kupilem nowy czujnik (za cale 13zl), okazalo sie ze jednak nie to, kontrolka dalej zachowuje sie tak samo. Na razie nie moglem zmierzyc cisnienia oleju (manometr mam, ale jest inny rozmiar gwintu i musze dorobic redukcje), moze uda mi sie to zrobic jutro lub najpozniej pojutrze. Nie wiem jednak jakie powinno byc prawidlowe cisnienie? Na tym nowym czujniku bylo tylko napisane 0,3bar, czyli wszystko co powyzej to bedzie ok? No ale nie moze przeciez byc tez zbyt duze, wiec ile powinno byc maksymalnie. I na jakich obrotach silnika?

A teraz najlepsza ciekawostka. Po tych wszystkich operacjach dolalem do silnika ostatnia resztke oleju, jaki zostal w bance od wymiany. Bylo tego moze niecale 0,1 litra, czyli tyle co nic. Poziom na bagnecie nie podniosl sie prawie wcale, dalej jest to ok. 1/3 miedzy kreskami. Ale najciekawsze jest to, ze podczas jazdy kontrolka juz sie tak czesto nie zapala, doslownie tak jakby dolanie tej kapki oleju podnioslo na tyle jego stan, ze dzieje sie to juz o wiele, wiele rzadziej.

I teraz moje glowne pytanie. Czy bagnet moze az tak klamac? Bo sie juz zastanawiam, czy czasem nie jest tak, ze moze rzeczywiscie jest tego oleju malo, ale bagnet w takim wypadku pokazuje straszne glupoty. Jutro chyba kupie litra oleju, i doleje tak do 2/3 stanu na bagnecie, i bede patrzyl co to da. Moze bedzie tak ze juz sie nie bedzie zapalac ta cholerna kontrolka...

hmm.gif

Napisano

>Czy bagnet moze az tak klamac? Bo sie juz zastanawiam, czy czasem nie jest tak, ze moze rzeczywiscie jest tego oleju malo, ale bagnet w takim wypadku pokazuje straszne glupoty. Jutro chyba kupie litra oleju, i doleje tak do 2/3 stanu na bagnecie, i bede patrzyl co to da. Moze bedzie tak ze juz sie nie bedzie zapalac ta cholerna kontrolka...

a nie był zmieniany bagnet i załozony od innego fiata hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a nie był zmieniany bagnet i załozony od innego fiata

A tego to nie wiem. Ale kto wie, moze to jest dobry trop?

Napisano

> A tego to nie wiem. Ale kto wie, moze to jest dobry trop?

może jest ktoś kto ma P2 i użyczy bagnet na czas próby

Napisano
  • Autor

> może jest ktoś kto ma P2 i użyczy bagnet na czas próby

No wlasnie nie bardzo mam sie do kogo zwrocic z taka prosba...

Ale tak mi przyszlo do glowy, ze gdyby ktos z kacikowiczow byl na tyle uprzejmy i poswiecil kilka minut, to moglby cyknac fotke swojego bagnetu (najlepiej z widokiem na jakas miarke typu calowka czy cos takiego obok). Moglbym wtedy porownac wymiary do kresek stanu na bagnecie ze zdjecia i w moim.

Napisano

> No wlasnie nie bardzo mam sie do kogo zwrocic z taka prosba...

> Ale tak mi przyszlo do glowy, ze gdyby ktos z kacikowiczow byl na

> tyle uprzejmy i poswiecil kilka minut, to moglby cyknac fotke

> swojego bagnetu (najlepiej z widokiem na jakas miarke typu

> calowka czy cos takiego obok). Moglbym wtedy porownac wymiary do

> kresek stanu na bagnecie ze zdjecia i w moim.

Jutro do południa by ci pasowało smile.gif ??

Napisano

dolej do poziomu max i obserwuj

ps. jaki przebieg silnika?

Napisano
  • Autor

> Jutro do południa by ci pasowało ??

No wlasnie nie bardzo frown.gif Niestety ja bede w pracy, auto (a raczej jego uzytkownik) tez wraca dopiero ok. 16. Tak wiec nici z tego... Ale dzieki za dobre checi 20.GIF

Napisano

> No wlasnie nie bardzo Niestety ja bede w pracy, auto (a raczej jego

> uzytkownik) tez wraca dopiero ok. 16. Tak wiec nici z tego...

> Ale dzieki za dobre checi

To możne być ewentualnie poźniej. Ja w pabianicach jestem do 17, potem ewentualnie po 20. Jak będziesz chciał to wal na pw.

Napisano
  • Autor

> dolej do poziomu max i obserwuj

> ps. jaki przebieg silnika?

Wg licznika jest to ok. 115tys. km. Auto mialo do tej pory, wlacznie z obecnym, juz trzech wlascicieli, wiec kto to moze tak do konca wiedziec...

Ale tak chyba zrobie, jutro kupie litrowa banieczke oleju, doleje na razie do 2/3 i zobacze co sie bedzie dzialo.

Napisano
  • Autor

> To możne być ewentualnie poźniej. Ja w pabianicach jestem do 17,

> potem ewentualnie po 20. Jak będziesz chciał to wal na pw.

Caly szkopul jest w tym, ze gdybym to ja tym autem jezdzil, to bysmy sie mogli spotkac i bylo by super. Ale ja nim tylko bede jechal na dzialke do garazu i to tez nie wiem o ktorej, wiec nie moge za bardzo nic wiecej w tej chwili powiedziec. Ale jakby co, to dam znac. Dzieki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.