Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki przód

Featured Replies

Napisano

Hej bracia rodacy.puntomaniacy smile.gif,wycieraczki w moim superowym kropku w czasie pracy przerywanej robią dziwna rzecz,mianowicie po jednym cyklu pracy zatrzymują się.Czasem zrobią pare cm drugiego cyklu,ale to wszystko.Słychać prace silniczka,ale te cholery ani drgną hehe.gif.Jeśli wyłącze je i włącze, znowu jeden cykl i koniec.Pozostałe tryby pracy są OK.Przegladałem forum(może zbyt pobieżnie zlosnik.gif , ale nic nie znalazłem .Może ktoś miał takie cyrki i wie co z tym można zrobić.

Z góry dziękuje za pomoc.

Napisano

Na początek bym rozebrał wycieraczki i dobrze przeczyścił cały mechanizm ok.gif Jak dalej tak będą Ci działać to możesz spalić silniczek, a to już są większe koszta no.gif

Napisano

czyszczenie --> nadlutowywanie styków --> smarowanie --> cieszenie sie z przyjemności jzady w "kapuśniaczku" ...

Napisano

> czyszczenie --> nadlutowywanie styków --> smarowanie --> cieszenie

> sie z przyjemności jzady w "kapuśniaczku" ...

Ale kolega napisal, ze w innych trybach pracy wszystko jest w porzadku, wiec problem chyba tkwi gdzie indziej...

Napisano

nie koniecznie, może to być początkowe stadium zacierania sie tylejek przy krućcach mocuących ramiona

Na pracy przerywanej silnika działa "połową" mocy niż na trybie ciągłym

i właśnie na tym trybie słabszym może już mu brakowac mocy żeby uciągnąć mechanizm a na tym mocniejszym jeszcze działa

oczywiście jest to tylko gdybanie bo jednoznacznej odp na odległość to raczej nikt nie udzieli ...

Napisano

A w moim mk1 zardzewiał cały silnik od wycieraczek. Otwory którymi spływa woda były całkowicie zapchane błotem, to podczas deszczu cały mechanizm stał w wodzie, to i zardzewiał. Kupiłem (niepotrzebnie, mozna było wyczysciac) nowy - za 285 zet. 30.GIF

Napisano

Mialem podobnie ostatnio. Popsikalem z zewnatrz na tyle ile sie dalo WD40 i narazie pomoga. Ale pasowaloby wyjac caly mechanizm, przeczyscic i nasmarowac smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mialem podobnie ostatnio. Popsikalem z zewnatrz na tyle ile sie dalo

> WD40 i narazie pomoga. Ale pasowaloby wyjac caly mechanizm,

> przeczyscic i nasmarowac

No to sobie tez popsikam zlosnik2.gif i zobaczymy co będzie.Czy przy rozkrecaniu i smarowaniu całego mechanizmu można coś spie.... hehe.gif,nie mam doswiadczenia to mój pierwszy kropek smile.gif

Napisano

> No to sobie tez popsikam i zobaczymy co będzie.Czy przy rozkrecaniu

> i smarowaniu całego mechanizmu można coś spie.... ,nie mam

> doswiadczenia to mój pierwszy kropek

tuptup.gif Koniecznie napisz czy ta operacja przyniosła oczekiwany efekt.

Napisano

>Czy przy rozkrecaniu

> i smarowaniu całego mechanizmu można coś spie.... ,

Jak sie cos nieumiejetnie robi to zawsze mozna cos spie... grinser006.gif

A tak na powaznie to rob to w miare ostroznie, ja jak robilem to w cinquecento to pamietam ze potem bylo troche zabawy z ustawieniem wycieraczek zeby zatrzymywaly sie na dole szyby wink.gif

Napisano
  • Autor

> Koniecznie napisz czy ta operacja przyniosła oczekiwany efekt.

Jasne ,że napisze cool.gif.Niestety dopiero w łikend bede miał troche czasu zeby się tym zająć.Mam tylko nadzieje że nie będzie do tej pory padac zlosnik.gif

Napisano

Mam takie pytanie. Chciałbym zdemontować wycieraczki przedniej szyby. Po odkreceniu nakrętek z osi przy ramionach wycieraczek nie chcą się dać ramiona ściągnąć. Czy trzeba użyć siły czy jest jakiś zmyślny patent na ich zdjęcie. Nie chciałbym robić na siłe, bo może za łatwo dać się zepsuć.

icon_rolleyes.gif

Napisano

> Mam takie pytanie. Chciałbym zdemontować wycieraczki przedniej szyby.

> Po odkreceniu nakrętek z osi przy ramionach wycieraczek nie chcą

> się dać ramiona ściągnąć. Czy trzeba użyć siły czy jest jakiś

> zmyślny patent na ich zdjęcie. Nie chciałbym robić na siłe, bo

> może za łatwo dać się zepsuć.

Ja jak sciagalem podszybie zrobilem tak ok.gif

Odkrecilem nakretke po jednej stronie psiknalem WD-40, odkrecilem druga psiknalem smile.gif Wyjalem pierwsza ruchem lekko kolistym biglaugh.gif wyjalem druga waytogo.gif Mysle ze musisz psiknac czym podobnym do WD40 odczekac chwilke i ruchem lekko kolistym pociagnac dosc mocno smile.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Czy trzeba użyć siły czy jest jakiś

Też będe to robił poraz pierwszy hehe.gif ,więc niewiem

Napisano
  • Autor

> Koniecznie napisz czy ta operacja przyniosła oczekiwany efekt.

Witam.Operacja się udała zlosnik.gif,a i pacjent przeżył smile.gif.Zastosowałem wariant "na lenia" nic nie rozkrecałem ino tylko popsikałem smarem w spreju wszystko co się rusza zlosnik.gif.Przy okazji przeczysciłem otwory do spływu wody,kolega korek007 pisał czym moze sie skonczyć ich zatkanie 893goodvibes.gif

Jak narazie wycieraczki śmigają aż miło,zobaczymy jak długo.

P.S.Dziękuje koledze Krisoo za podpowiedź,faktycznie mechanizm wymagał jedynie przesmarowania 30.GIF.

Napisano
  • Autor

> Mam takie pytanie. Chciałbym zdemontować wycieraczki przedniej szyby.

> Po odkreceniu nakrętek z osi przy ramionach wycieraczek nie chcą

> się dać ramiona ściągnąć. Czy trzeba użyć siły czy jest jakiś

Czy po odkręceniu wycieraczki, są położone na szybie?Bo w tej pozycji to faktycznie ciężko je zdjąć(sam to przerabiałem smile.gif) Jeśli tak to trzeba je postawić w pozycji "na kosyniera" grinser006.gif wtedy powinny łatwo zejść.

Napisano

Witam 270635636-JUMP2.gif

Ja miałem tą samą przypadłosć z tylną wycieraczką najpierw przerywała a w stanie obecnym chyba silniczek spaliłęm ale jak by tego było mało przednie wycieraczki też mi zaczynają przerywac wrrr.gif trzeba się wziąśc za to bo kiepsko to widzę angryfire.gif

Napisano

> Witam

> Ja miałem tą samą przypadłosć z tylną wycieraczką najpierw

> przerywała a w stanie obecnym chyba silniczek spaliłęm ale jak

> by tego było mało przednie wycieraczki też mi zaczynają

> przerywac trzeba się wziąśc za to bo kiepsko to widzę

To po co czekałeś do samego końca hmm.gif Może to były zabrydzenia w mechanizmie i było to do naprawienia, a tak silniczek do wymiany i kasa leci crazy.gif

Napisano

Witam!

Ja z kolei mam taki problem. Z silniczkiem wycieraczek przednich borykam sie juz od jakiegos czasu. Ostatnio zakupilem nawet nowy komplet - silniczek + ten mechanizm do ktorego sa przymocowane wycieraczki... I nadal cos sie kaszani... Wycieraczki nie pracuja regularnie, na pierwszym "biegu" gdy powinny machac co 3 sekundy zdarza sie ze nie machaja wcale albo machaja co sekunde albo tak jak powinny - co 3. Bez zadnej reguly... Co moze byc tego przyczyna? Doradzcie cos bo boje sie zatrzec silniczek.

Edyta podopowiada szczegoly: Punto I, 1996, 55SX.

Napisano

> Witam!

> Ja z kolei mam taki problem. Z silniczkiem wycieraczek przednich

> borykam sie juz od jakiegos czasu. Ostatnio zakupilem nawet nowy

> komplet - silniczek + ten mechanizm do ktorego sa przymocowane

> wycieraczki... I nadal cos sie kaszani... Wycieraczki nie

> pracuja regularnie, na pierwszym "biegu" gdy powinny machac co 3

> sekundy zdarza sie ze nie machaja wcale albo machaja co sekunde

> albo tak jak powinny - co 3. Bez zadnej reguly... Co moze byc

> tego przyczyna? Doradzcie cos bo boje sie zatrzec silniczek.

> Edyta podopowiada szczegoly: Punto I, 1996, 55SX.

To jest chyba nie wina wycieraczek sick.gifa przełącznika w kierownicy i jego układu angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.