Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prosze fachury o zagladniecie w zalacznik i ocene

Featured Replies

Napisano

w zalaczniku jest przebieg pracy zrzucony z aplikacji ACLpgWin 1.79 dla STAG-100 (trzeba skasowac rozszerzenie .gif wink.gif

moje pytanie brzmi - czy przebieg pracy sondy lambda (na poczatku na benzynie potem gaz) jest prawidlowy ?

niby lata sobie w zakresie 0,2-0,9 benzyna i 0-0,8 dla LPG - natomiast nie jest to sinusoida - nie idealna, gladka tylko poszarpana ze szpilkami - na wolnych jeszcze wyglada jako tako jak sinusoida - przy 3 tys obr raczej gory bez dolin - bardzo poszarpane - do juz druga sonda i sa takie objawy

multimetrem pokazuje 0,2-0,8V

czy taki wykres to taka wlasciwosc czulosci staga-100, cos nie tak z okablowaniem ? (przewody dali w rurce igielitowej - stwardniala i popekala w wielu miejscach, kable do sondy skrecilem z odczepka przez metalowe konektory z kostki polaczeniowej 220V wink.gif

co ciekawe sonda na benznie czesto wskazuje napiecie powyzej 1V ! WTF ? np po odpuszczneiu pedalu gazu z wysokich obrotow spada na wolne i na wykresie sonda idzie na bogata i wskazuje 1.08-1.12V i po chwili blad sondy - silnik pracuje rowno - po jakis kilkunastyu sekundach sonda spada niechetnie ponizej 1V i zaczyna skakac 0,2-0,9 i jest ok

o co tu chodzi ?

na starej sondzie NTK bylo to samo - na nowej BOSH to samo

skad sie biora tak poszarpane wartosci z sondy i dlaczego u licha idzie pow 1V gdy chodzi na enzynie a odczyt jest ze staga ?

Napisano
  • Autor

jesli komus nie chce sie przegrywac do ACLPGWINa wink.gif

fragment pracy na LPG - na PB tez takei poszarpane

post-4789-14352490488058_thumb.gif

Napisano

w zyciu codziennym nie wystepuja idealne warunki spalania i dlatego poszarpane; podczas spadku obrotow wtryski nie dzialaja przez co mieszanki sa ubogie i jak dochodzi do swoich obrotow wtryski zaczynaja dzialac chwile przed czyli jak masz obroty na jalowym 850rmp to przy 950rmp juz zaczynaja dzialac przez co mieszanka bogata itd, itp,

proponuje poczytac troche a nie szukac prostych odp do ciezkich pytan 270751858-jezyk.gifwink.gif

Napisano

> w zalaczniku jest przebieg pracy zrzucony z aplikacji ACLpgWin 1.79

> dla STAG-100 (trzeba skasowac rozszerzenie .gif

> moje pytanie brzmi - czy przebieg pracy sondy lambda (na poczatku na

> benzynie potem gaz) jest prawidlowy ?

> niby lata sobie w zakresie 0,2-0,9 benzyna i 0-0,8 dla LPG -

> natomiast nie jest to sinusoida - nie idealna, gladka tylko

> poszarpana ze szpilkami - na wolnych jeszcze wyglada jako tako

> jak sinusoida - przy 3 tys obr raczej gory bez dolin - bardzo

> poszarpane - do juz druga sonda i sa takie objawy

> multimetrem pokazuje 0,2-0,8V

> czy taki wykres to taka wlasciwosc czulosci staga-100, cos nie tak z

> okablowaniem ? (przewody dali w rurce igielitowej - stwardniala

> i popekala w wielu miejscach, kable do sondy skrecilem z

> odczepka przez metalowe konektory z kostki polaczeniowej 220V

> co ciekawe sonda na benznie czesto wskazuje napiecie powyzej 1V ! WTF

> ? np po odpuszczneiu pedalu gazu z wysokich obrotow spada na

> wolne i na wykresie sonda idzie na bogata i wskazuje 1.08-1.12V

> i po chwili blad sondy - silnik pracuje rowno - po jakis

> kilkunastyu sekundach sonda spada niechetnie ponizej 1V i

> zaczyna skakac 0,2-0,9 i jest ok

> o co tu chodzi ?

> na starej sondzie NTK bylo to samo - na nowej BOSH to samo

> skad sie biora tak poszarpane wartosci z sondy i dlaczego u licha

> idzie pow 1V gdy chodzi na enzynie a odczyt jest ze staga ?

Gdy wykasuję .gif to wyskakuje to:

The requested URL /files/280267962-0919.acv was not found on this server.

Jakiś czas temu spieraliśmy się tutaj na temat szybkości reakcji sondy. Podawałem wtedy linki do stronki z przykładowym przebiegiem napięcia na sondzie i on też był poszarpany i ze szpileczkami. Teraz nie potrafię tego znaleźć. Poza tym sonda w jedną stronę reaguje szybciej, a w drugą wolniej, więc nachylenie zboczy tej ,,sinusoidy" będzie niesymetryczne, tak trochę w piłę będzie się zniekształcać.

Napisano
  • Autor

> Gdy wykasuję .gif to wyskakuje to:

> The requested URL /files/280267962-0919.acv was not found on this

> server.

zapisac na dysku potem zmieniac rozszerzenie - nie mozna dodac zalacznika innego niz okreslone typy frown.gif

zhackowalem te pliki ktore generuje ACLPGWIN - najpierw hexeditor potem wkleilem do excela i pocialem na bajty

przeliczylem na bajty , wszystkie wartosci x2 (nie wiem czemu - ale np 0,88V jest zapisywane jako 44 dziesietnie)

i zrobilem wykresy

niekiedy mieszanka idzie na bogata - sygnal z sondy jest stale pow 1V - dopiero w excelu widac ze jest plaski z malymi fluktuacjami na poziomie 1,04-1,08V - najwyzsza szpilka zanotowana 1,4V - jest tak tylko na benzynie

na gazie jest ok - nie wyskakuje powyzej 0,85 - ale tez i potrafi zejsc ponizej 0,2V - przebieg ladniejszy niz na benzynie

tak bylo zawsze

ostatnio padl mi krokowy na przepustnicy - na zimnym nie mam wolnych obrotow - ale to nie wksazuje dlaczego z sondy stag rejestruje sygnaly pow 1V - na wszelki wypadek wymienie tez okablowanie sonda-stag (ale gdyby kable mialy za duza rezystancje to sygnal powinien byc mniejszy od 1V ?

Napisano
  • Autor

> w zyciu codziennym nie wystepuja idealne warunki spalania i dlatego

> poszarpane; podczas spadku obrotow wtryski nie dzialaja przez co

> mieszanki sa ubogie i jak dochodzi do swoich obrotow wtryski

> zaczynaja dzialac chwile przed czyli jak masz obroty na jalowym

> 850rmp to przy 950rmp juz zaczynaja dzialac przez co mieszanka

> bogata itd, itp,

> proponuje poczytac troche a nie szukac prostych odp do ciezkich pytan

mam monowtrysk

nie chodzi o proste odpowiedzi - nie mam porownania czy taki przebieg to norma - moze np to ze po zalaniu wachy na tesco zamulilo mi wtrysk i wydobylem wytryskiwacz upaprany jakas ceglasta mazia (nie mam pojecia jak to przepuscil filtr paliwa - a bak, przewody sa plastikowe)

zaczalem sie zastanawiac czy problem nie jest np we wtrysku - choc monowtrysk to taki gaznik - liczy sie dawka a nie stozek rozproszenia (zmiana kata rozproszenia o np 5st nie powinna miec znaczenia skoro wtrysk nastepuje w poczatek rozwidlenia kolektora)

no i skoro multimetr na benzynie pokazuje dobrze to moze to stag ma cos z ukladami A/C po odlaczeniu gazu ?

to ze sa szpilki to akurat nie przeszkadza mi - moze elektronika uznala ze tak lepiej - ale martwi mnie to ze na benzynie pokazuje czesto mieszanka bogata przez dlugi czas i czesto "sonda uszkodzona" a po np 1-2min pokazuje dobrze - po przelaczeniu na LPG natychmiast pokazuje poprawnie

Napisano

proponowalbym zobaczyc spalanie na benzynie, restet kompa, a jak dalej bedzie zle to pewnie trzeba bedzie wymienic wtryskiwacz paliwa

Napisano

Gdy chcę ściągnąć plik to wyświetla mi się jako download.php

Po zmianie rozszerzenia też się nie daje otworzyć. Zresztą mniejsza z tym.

Ja bym na twoim miejscu sprawdził napięcie z sondy dobrym cyfrowym woltomierzem, a jeśli na nim też będzie skakało ponad 1V to bym przede wszystkim odłączył Staga i sprawdził bez niego. Podejrzewam że to w nim jakieś cuda się dzieją że po przełączeniu na benzynę dodaje od siebie jakieś wyższe napięcie z niedużym prądem. Na ubogiej mieszance sygnał sondy przeważa, a na bogatej sumaryczny sygnał wyskakuje ponad 1V.

Napisano

> Gdy chcę ściągnąć plik to wyświetla mi się jako download.php

> Po zmianie rozszerzenia też się nie daje otworzyć. Zresztą mniejsza z

> tym.

> Ja bym na twoim miejscu sprawdził napięcie z sondy dobrym cyfrowym

> woltomierzem, a jeśli na nim też będzie skakało ponad 1V to bym

> przede wszystkim odłączył Staga i sprawdził bez niego.

> Podejrzewam że to w nim jakieś cuda się dzieją że po

> przełączeniu na benzynę dodaje od siebie jakieś wyższe napięcie

> z niedużym prądem. Na ubogiej mieszance sygnał sondy przeważa, a

> na bogatej sumaryczny sygnał wyskakuje ponad 1V.

tu bym nie stawial na wine komputerka gazu aby to udowodnic mozna wyciagnac bezpiecznik od gazu podczas pracy na benzynie i wszystko bedzie jasne czy inst ma wplyw na to

Napisano
  • Autor

> Gdy chcę ściągnąć plik to wyświetla mi się jako download.php prawy klawisz na zalacznik - zapisz jako - i mozna skasowac od razu rozszerzenie GIF - zapisze sie jako ACV do staga

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.